Смекни!
smekni.com

Навчальний курс 1СБухгалтерія в умовах фахово-інформативної підготовки бухгалтера (стр. 17 из 22)

Аналіз умов праці

При роботі з персональним комп'ютером користувач випробує значні навантаження на зір, м'язові навантаження, піддається електромагнітному випромінюванню, у зв'язку з переробкою великого обсягу інформації в користувача настає стомлюваність, що приводить до зниження працездатності і збільшенню числа помилок у виконуваній роботі. Так само на це накладається неправильне освітлення, неправильне планування робочого місця, погана вентиляція й опалення приміщення. Усе це збільшує і без того тяжкі умови праці користувача.

Тому при організації робочого місця важливо приділити увага питанням охорони праці. У цьому випадку можлива правильна організація робочого місця. Від умов, що створені для роботи обліковців, програмістів, адміністраторів системи, прямо залежить те, наскільки якісно будуть введені данні бухгалтерського обліку, настроєна система, або внесені зміни в саму програму.

Якість умов праці залежить від багатьох факторів, наприклад від таких як:

-Освітлення приміщення;

-Вентиляція приміщення;

-Оптимальні параметри повітряного середовища в приміщенні.

Таким чином, тільки правильно розрахувавши всі параметри, що впливають на роботу оператора і застосувавши ці розрахунки на практиці можна домогтися оптимальних умов праці і як наслідок, одержати якісний результат роботи.

Комп'ютер є електричним пристроєм. Він працю від промислової мережі 220 В, 50 Гц. У зв'язку з цим існує можливість влучення електричний струм на корпус, тому найбільш небезпечним із усіх перерахованих факторів є можливість поразки працівника електричним струмом. На відміну від всіх інших факторів цей є небезпечним, а не шкідливим.

Робота за комп'ютером виконується в сидячому положенні тривалий час. Для забезпечення оптимальних умов праці необхідно також правильно розрахувати і змонтувати систему освітлення. Вона відіграє істотну роль у зменшенні впливу потенційно небезпечних факторів, створюючи нормальні умови роботи органам зору і підвищуючи загальну працездатність організму.

Для забезпечення оптимальних умов праці необхідні наступні пристрої: вентиляційні установки, що забезпечують у приміщенні такий стан повітряного середовища, при якому людина почуває себе нормально, і мікроклімат приміщень не робить несприятливої дії на його здоров'я. Для забезпечення необхідного по санітарних нормах якості повітряного середовища необхідна постійна зміна повітря в приміщенні: замість повітря, що видаляється, після відповідної обробки уводиться свіжий.

У даному дипломному проекті необхідно спроектувати, робоче приміщення відповідно до припустимих норм із погляду систем освітлення і вентиляції.

Розрахунок освітлення робочого місця

Правильне освітлення на робочому місці послабляє зорове і нервове стомлення, поліпшує умови зорової роботи, сприяє підвищенню уваги і поліпшенню координаційної діяльності. Якісне освітлення підсилює діяльність дихальних органів, сприяє збільшенню поглинання кисню. Основне завдання освітлення полягає в забезпеченні оптимальних умов для бачення. Ця задача вирішується вибором найбільш раціональної системи освітлення і джерел світла.

Будемо розглядати штучну загальну систему висвітлення.

При проектуванні робочого місця користувача як джерело світла варто вибрати газорозрядні або люмінесцентні лампи. У люмінесцентних лампах випромінювання оптичного діапазону спектра виникає в результаті електричного розряду в атмосфері інертних газів і пар металу, також за рахунок явища люмінесценції – світіння люмінофора, нанесеного на внутрішню поверхню стінок лампи, під впливом випромінювань електричного розряду. Люмінесцентні лампи мають високу світловіддачу (до 100 лм/Вт), дають можливість одержувати світловий потік у будь–якій частині спектра, мають незначне нагрівання поверхні, тривалість горіння досягає 15–18 тис. годин.

Розрахунок штучного освітлення

Для організації загального штучного освітлення виберемо лампи типу ЛСП–02.

Параметри приміщення: ширина – 6 м, довжина – 12 м, висота – 3 м.

Для використовуваного приміщення ці лампи найбільш придатні. При наявності їхніх достоїнств (досить близький до природного спектр, велика економічність і термін служби) недоліки практично непомітні або несуттєві (робота іноді супроводжується шумом, неможливість застосування у вибухонебезпечних приміщеннях).

Розрахунок загального штучного освітлення здійснюється по методу коефіцієнта використання. Загальний світловий потік визначається по формулі де:

Е – задана освітленість (Е = 400 лк; відповідає нормі освітленості приміщень для роботи з дисплеями і відеотерміналами);

S – площа приміщення;

k – коефіцієнт запасу, що враховує старіння ламп і забруднення світильників (k = 1,5);

Z – відношення середньої освітленості до мінімального (Z = 1,1);

V – коефіцієнт використання світлового потоку; визначається в залежності від коефіцієнтів відображення від стін, стелі, робочих поверхонь, типів світильників і геометрії приміщення.

Площа приміщення

S = А * У = 6 * 12 = 72 м2

Виберемо коефіцієнт використання світлового потоку по наступним даним: коефіцієнт відображення побіленої стелі (Rп = 70%); коефіцієнт відображення від стін, пофарбованих у світлу фарбу (ясно–зелене офарблення стін; Rст = 50%); коефіцієнт відображення від статі, покритого лінолеумом темного кольору (Rр = 10%).

Індекс приміщення.

З таблиці залежності коефіцієнтів використання від індексу приміщення для обраного типу ламп коефіцієнт знайдений значення V = 0,28. Визначимо загальний світловий потік:

Світловий потік однієї лампи ЛБ80 складає не менш Fл = 5400 лм.

Число ламп (N), необхідних для організації загального висвітлення, можна визначити по формулі:

Щоб забезпечити світловий потік Fобщ = 75428 лм будемо використовувати 7 світильників по 2 лампи ЛБ80 у кожнім. Електрична потужність однієї лампи ЛБ80 Wл = 80 Вт. Отже, потужність всієї освітлювальної системи:

Wл * N = 80 * 14 = 1120 Вт.

Розрахунок вентиляції

Проведемо розрахунок загальнообмінної вентиляції, у якій повітрообмін здійснюється шляхом подачі і витяжки повітря з усього приміщення.

У даному приміщенні знаходиться 4 робочі місця (r = 4). На кожнім робочому місці встановлене устаткування обчислювальної техніки потужністю 1 КВт. На кожнім робочому місці працює один співробітник. Явне тепло, виділюване при роботі кожним – 70 Вт.

Будемо розраховувати витяжну вентиляцію. Висота від статі до центра витяжного отвору Н = 2,9 м.

Розрахунки виділень тепла

Сумарний прихід тепла можна обчислити по формулі:

Q = Qосв + Qв.т.про + Qч + Qрад,

деQосв – тепловиділення від джерел штучного висвітлення ;

Qв.т.про – тепловиділення від обчислювальної техніки й оргтехніки;

Qч – тепловиділення людини,

Qрад – тепловиділення за рахунок сонячної радіації.

Розрахунок Qв.т.про

Qв.т.про = r * Nоргт * n * 1000 = 4 * 1 * 0,5 * 1000 = 2000 Вт,

де Nоргт – потужність обчислювальної техніки, установленої на 1 робочому місці, r – кількість робочих місць, n – коефіцієнт теплових утрат (0,5 для обчислювальної техніки).

Розрахунок Qч

Qч = r * Q1ч = 4 * 70 = 280 Вт,

де Q1ч – тепло, виділюване одним співробітником,

r – кількість співробітників.

Розрахунок Qосв

Qосв = N * n * 1000 = 1,12 * 0,9 * 1000 = 1008 Вт,


де N – сумарна потужність джерел висвітлення (N = 1,12 кВт); n – коефіцієнт теплових утрат (0,9 для джерел штучного висвітлення).

Розрахунок Qрад

Qрад = Qост,

де Qост – теплота для засклених поверхонь;

Qост = qост * Fост * Aост,

де qост – тепло від сонячної радіації, Вт/м2, через 1 м2 поверхні скла (з урахуванням орієнтації по сторонах світла). Для даного приміщення при орієнтації вікон на захід (для широти Москви = 550) qост = 170 Вт/м2.

Fост – площа поверхні остеклення, м2. Fост = 6,3 м2

Aост – коефіцієнт обліку характеру прозорості скла (для подвійного скла в одній рамі Aост = 1,15).

Таким чином,

Qост = 170 * 6,3 * 1,15 = 1232 Вт

Qрад = 1232 Вт

Тобто,

Q = 2000 + 280 + 1008 + 1232 = 4520 Вт

Розрахунок споживаного повітрообміну

У приміщеннях зі значними тепловиділенням обсяг прибуваючого повітря, необхідного для поглинання надлишків тепла, G (м3/ч).

Порівн – масова питома теплоємність повітря (з = 1000 Дж/кг);

r – питома щільність прибуваючого повітря (r = 1,25 кг/м3);

tуд – температура повітря, що видаляється;

tnp – температура прибуваючого повітря, (tnp = 20°C, згідно Снип–11–33–75).

Температура повітря, що видаляється, визначається по формулі:

tуд = tрз + а * (Н – 2),

деtрз – температура повітря в робочій зоні (tрз = 22¸24°C, відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.005–88, беремо для розрахунку tрз = 24°С);

а – коефіцієнт наростання температури на кожен метр висоти (а = 0,9 °С/м);

Н – висота від статі до витяжного отвору (Н = 2,9 м).

Тоді tуд = 24,99°С, а, відповідно до формули (7), G = 2279 м3/ч.

Підбір вентилятора й електродвигуна

Обсяг необхідної вентиляції складає 2279 м3/год, то по каталозі вибираємо вентиляційне устаткування, що вбудовується у віконну раму, Stіebel Eltron (G=2500 м3/год, P = 200 Вт).

Кожний працівник на своєму робочому місці повинен:

-Суворо дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку.

-Дотримуватися вимог інструкцій з охорони праці, а при виконанні робіт з підвищеною небезпекою – вимог інструкцій та діючих нормативних актів з охорони праці.

-Виконувати тільки ті роботи і тільки в такому обсязі, які визначені завданням (розпорядженням) безпосереднього керівника.