Смекни!
smekni.com

Навчальний курс 1СБухгалтерія в умовах фахово-інформативної підготовки бухгалтера (стр. 18 из 22)

-Виконувати розпорядження тільки свого безпосереднього керівника.

-Використовувати тільки за призначенням видані йому засоби захисту, прилади контролю і безпеки; не користуватися сторонніми засобами захисту.

-Берегти і зберігати як майно, що належить Товариству, видані засоби захисту, пристрої, інструмент, прилади контролю і безпеки.

-Повідомляти свого безпосереднього керівника про вихід з ладу або про відсутність засобів захисту, пристроїв, інструменту і т. п.

-Повідомляти свого безпосереднього керівника про всі випадки несправності устаткування, порушення інструкцій з охорони праці, аварійні ситуації, спалахування і пожежі, нещасні випадки і захворювання в процесі виробництва.

-При виникненні пожежі за допомогою будь–якого чи встановленого засобу зв’язку або через присутніх людей негайно повідомити про це пожежну службу; вжити, по можливості, заходів для гасіння пожежі.

-При нещасному випадку негайно надати на місці першу допомогу потерпілому, якщо ще потрібно, і викликати "швидку допомогу" будь–яким засобом зв’язку або через присутніх людей.

-Припинити роботу в разі виникнення аварійної ситуації, небезпеки ушкодження свого здоров’я чи здоров’я оточуючих людей, або їх загибелі.

-Прибрати робоче місце від сторонніх предметів, відходів, непотрібних матеріалів; відновити огорожі небезпечних зон, захисту, блокування, закрити на замки устаткування підвищеної небезпеки, в необхідних випадках вивісити попереджувальні написи і плакати; здати в комору засоби захисту, пристрої, інструмент, прилади контролю, матеріали; доповісти про закінчення робіт і про те, що зроблено, безпосередньому керівнику.

Обов’язки з питань пожежної безпеки:

-Зобов’язаний дотримуватись встановленого протипожежного режиму на об’єкті, виконувати встановлені правила, інструкції та інші нормативні документи з питань пожежної безпеки.

-У разі виявлення пожежі або запаху диму, гару, надмірного підвищення температури зобов’язаний негайно повідомити про це пожежну охорону (при цьому назвати адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище) та вживати заходів до її ліквідації й рятування людей та майна.

Робоче місце користувача ПК

Будь–яка діяльність, яка тривалий час вимагає фіксованої пози виконавця, може призвести до скелетно–м’язового дискомфорту. Хребці, які стискаються у передній частині хребта (при нахиленні тулуба вперед), відтискають спресовані міжхребцеві желеподібні хрящі назад, де вони, випираючи за межі хребта, діють на нервові шляхи і поперекові частини хребта і викликають запальні процеси сідничного нерва. Зменшити чи навіть повністю усунути такий дискомфорт можна внаслідок ергономічно правильного вибору конструкції робочого місця, застосуванням регульованих меблів (крісла, стола, підставок для ніг та дисплея тощо).

Фахівці з ергономіки, експерти ВООЗ вказують, що неувага до робочого крісла або економія на ньому призводять до деформації хребта користувача ПК та викликають негативну дію на нервові шляхи, викликають больові відчуття в поперековій ділянці, загальний дискомфорт і нерідко знижують працездатність. При цьому перевагу слід віддавати кріслам, які обертаються, пересуваються і які можуть змінювати свою висоту і кут нахилу спинки. Правильне сидіння полегшує працю м'язів. Тому найкращими є крісла, що дозволяють індивідуально підігнати всі параметри і цим забезпечити оптимальну робочу позу.

Отже, робоче місце користувача ПК складається зі стола, крісла і підніжки, які створюють можливість збереження раціональної робочої пози протягом усього робочого дня. Параметри меблів повинні забезпечувати правильну робочу позу, показану на мал. 5.1.

Нерідко комп'ютер встановлюють безпосередньо на звичайному письмовому столі. У такому разі стіл повинен бути таких розмірів, щоб на ньому можна було раціонально розмістити монітор, системний блок, клавіатуру, мишу, принтер, сканер, тримач документів, місце для ручних записів (мінімум 60 см).

Раціональність організації робочого місця й розміщення апаратури передбачає забезпечення можливості виконання операцій у зоні моторного поля, тобто використовуване обладнання і документи мають бути розташовані так, щоб з ними було зручно працювати.

Мал. 5.1 Робоче місце користувача ПК

Оптимальною є ширина стола 160 см (мінімум 120 см). Глибина стола 90 см, мінімальна 80–85 см. Якщо за столом працюють у різні зміни різні особи, то необхідним є стіл зі змінною висотою, від 68 до 76 см. В тих же випадках, коли використовується стіл з постійною висотою, то можлива висота 72 см. Стіл повинен бути твердо закріплений, його поверхня повинна мати коефіцієнт відбиття в межах 20–50%.Недостатньо відеомонітор просто поставити на стіл навпроти користувача ПК. Багато користувачів ставлять його близько і низько, а нерідко і неправильно щодо джерела світла. Недобре, якщо вікно розташоване за спиною (екран блищить) або навпроти користувача ПК (сліпить). Для забезпечення захисту очей і досягнення нормованих рівнів комп'ютерних випромінювань екран відеотермінала необхідно розташовувати на оптимальній відстані від очей користувача. Відстань від екрана до ока працівника має становити при розмірі екрана по діагоналі:

Розмір діагоналі екрану,дюймів Рекомендована відстань,мм
15 600–700
17 700–800
19 800–900
21 900–1000

Оптимальна висота розташування екрана монітора відносно очей оператора залежить від характеру виконуваної праці. Якщо користувач змушений часто відриватись від екрану (розглядати документи і клавіатуру), то він повинен розглядати його згори вниз під кутом 35° до центру екрану. Якщо ж оператор працює майже не відриваючись від екрану, то монітор розташовується так, аби верхній рядок тексту знаходився на рівні очей при ненахиленій голові і ненапружених м'язах шиї. Ці рекомендації свідчать про те, що перевагу слід віддавати робочим столам з регульованою висотою.

Користувачі ПК часто переносять око з екрану на клавіатуру і утримувач документів. Ось чому усі вони мають бути розташовані на одній відстані від очей і не дуже відрізнятись між собою за яскравістю. Таке положення утримувача економить непотрібні рухи голови і попереджує необхідність її постійного нахилу.

Як показав досвід, найбільш вигідним є утримувач (пюпітр), конструкція якого дозволяє змінювати кут нахилу документів аж до горизонталі. Крім того, утримувач повинен бути достатньо стійким, щоб на документах, які на ньому знаходяться, можна було проводити дописування від руки або ставити печатки. Рекомендується використовувати прозору лінійку для полегшення читання.

Робота оператора ПК передбачає інтенсивне застосування клавіатури. Тому є небезпека появи болю у зап’ясті, передпліччі, верхній частині хребта, шиї, між лопатками. Таке захворювання м’яких м’язових тканин зумовлюється рухами, що повторюються, фіксованим положенням тіла, знаходженням тривалий час у незручній позі та надмірними навантаженнями.

Клавіатуру слід розташовувати на відстані 100–300 мм від ближчого до працівника краю стола. Вона має бути оснащена опорним пристроєм (виготовленим із матеріалу з високим коефіцієнтом тертя, що перешкоджає мимовільному її зсуву) для можливості зміни кута нахилу клавіатури у межах визначених норм.


Висновки

Під час розробки дипломного проекту мною була розроблена, теоретично обґрунтована та практично апробована модель навчального курсу "1С:Бухгалтерія в умовах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера (на прикладі ТОВ "Фокстрот")" як складова фахово–інформатичної підготовки сучасного адміністратора програми 1С:Бухгалтерія на курсах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера, касира.

Рівень фахово–інформатичної підготовки спеціаліста відповідає вимогам сучасного інформатизованого виробництва:

- у навчальному курсі були реалізовані сучасні підходи до організації навчально–пізнавальної діяльності учнів (діяльнісний підхід, диференційна та особиста–орієнтація навчання);

- була організована підготовка адміністратора (програміста) на основі навчального курсу.

При підготовці матеріалу та розробці курсу були розв’язання таки задачі:

- вивчений сучасний стан досліджуваної проблеми за науково–педагогічною літературою, матеріалам конференції на основі аналізу передового педагогічного досвіду;

- з’ясовані сучасні вимоги до фахово–інформатичної підготовки адміністратора-програміста та конкретизовані дидактичні принципи вибору змісту навчального курсу;

- розроблена і теоретично обґрунтувана модель фахово–інформатичної підготовки спеціаліста (наочність, організація навчального процесу, форми, методи дидактичного забезпечення);

- розроблений навчальний метод забезпечення курсу "1С:Бухгалтерія в умовах фахово–інформаційної підготовки бухгалтера (на прикладі ТОВ "Фокстрот")";

- навчальний курс експериментально апробований.

Робота над проблемою проводилася на базі ТОВ "Фокстрот" (м. Бердянськ). На цих курсах і була частково апробована навчальна програма. Курс пройшли 1 бухгалтер та 4 продавці-касири різних відділів ТОВ "Фокстрот".

Як задовільній момент навчального курсу, можна вважати значне зниження викликів спеціаліста до замовників по вирішенню технічних проблем. Телефонні консультації набули змістовності та конструктивності. Учні у себе на підприємствах доволі професійно вирішують більшість виникаючих проблем.

В економічній частині були проведені розрахунки по ефективності впровадження даного курсу на будь-якомупідприємстві. Є пряма залежність економічної ефективності курсу від кількості груп учнів. При значній кількості учнів строки погашення витрат на організацію класу та реалізацію курсу значно зменшуються.