Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту грошових коштів (стр. 3 из 10)

Проведений аналіз основних техніко-економічних показників ТзОВ «Цегельний завод «Промінь» протягом аналізованих звітних періодів свідчить про розвиток підприємства, не зважаючи на кризову ситуацію в економіці держави.

1.4 Оцінка аудиторського ризику через підприємницький ризик

Національні нормативи аудиту визначають ризик аудиту або загальний ризик як такий, коли аудитор може висловити неадекватну думку в документах бухгалтерської звітності, в якій існують суттєві перекручення, інакше кажучи, за неправильно підготовленою звітністю буде представлено аудиторський висновок без зауважень. Ризик аудиту має три складові частини:

-властивий ризик;

-ризик, пов'язаний з невідповідністю функціонування внутрішнього контролю;

-ризик невиявлення помилок та перекручень [14, с. 106].

Під час здійснення аудиту коштів дуже важливим є визначення величини загального аудиторського ризику, який можна розрахувати за такою моделлю (1.1):

АР = РК*РН*ВР (1.1)

де АР – загальний ризик аудиту; ВР – властивий ризик; РК – ризик системи контролю; РН – ризик невиявлення помилок.

Для визначення властивого ризику використовуємо анкету оцінки підприємницького ризику, подану у табл. 1.3.

Таблиця 1.3. Анкета оцінки підприємницького ризику ТзОВ «Цегельний завод «Промінь»

Чинник ризику Оцінка чинника ризику Рівень підприємницького ризику
Визначення економічної ситуації, в якій функціонує підприємство Депресія Високий (90%)
Визначення галузі функціонування підприємства Нестабільна Високий (85%)
Політика управління на підприємстві Активна Середній (50%)
Система контролю на підприємстві Середній контроль Середній (45%)
Результати аудиту минулих років Позитивний висновок Низький (30%)
Частота змін керівництва Дуже рідко Низький (15%)
Фінансовий стан підприємства Нестійкий Високий (75%)
Ймовірність виникнення судових спорів Мала ймовірність Низький (15%)
Репутація управлінців і власників Середній рівень Середній (45%)
Досвід роботи Кваліфіковані працівники Середній (45%)
Власність Колективна Низький (25%)
Розуміння клієнтом ролі та відповідальності аудиту Висока компетентність у галузі аудиту Низький (15%)
Місце розташування компанії Не залежить від розміщення споживачів Середній (35%)

Використовуючи шкалу оцінювання ризиків, яка наведена у табл. 1.4, можна оцінити середній рівень підприємницького ризику, який співпадає з властивим ризиком і дорівнює 41% (570%/14).

Таблиця 1.4. Критерії оцінки

Рівень оцінки Значимість рівня оцінки
Низький 0 – 33%
Середній 34 – 66%
Високий 67 – 100%

Ризик не виявлення помилок полягає в тому, що аудиторські процедури не завжди можуть виявити помилки за залишками на певному рахунку і за певною операцією. Тому варто прийняти значення даного ризику 15%.

Для визначення ризику невідповідності системи внутрішнього контролю формується запитальник аудитора, який містить тести для перевірки і наведений у таблиці 1.5.

Таблиця 1.5. Тести перевірки системи внутрішнього контролю ТзОВ «Цегельний завод «Промінь»

Запитання Варіант відповіді Інформація або документи, які необхідно перевірити Аудитор-ська процедура Висновок про систему внутрішнього контролю
1. Чи є відділ внутрішнього контролю на підприємстві? а) Так;б) Ні. Положення про відділ внутрішнього аудиту Перевірка документів Високий (90%)
2. Рівень кваліфікації працівників підприємства? а) кваліфіковані працівники;б) працівники з невисоким рівнем кваліфікації;в) не кваліфіковані працівники. Документи про освіту працівника, трудова книжка, особова справа Перевірка документів Середній (35%)
3. Яка періодичність проведення контролю? а) 1 раз на місяць;б) 1 раз на квартал;в) 1 раз на півріччя;г) 1 раз на рік;д) ніколи. Акти перевірки Перевірка документів Високий (90%)
4. Відповідність наявної документації вимогам чинного законодавства? а) повністю відповідає;б) частково невідповідає;в) не відповідає повністю. Документація підприємства Перевірка документів Низький (10%)
5. Чи є ефективними процедури внутрішнього контролю? а) помилки повністю виправляються;б) помилки частково виправляються;б) помилки не виправляються. Акти перевірки Перевірка документів, зіставлення Середній (50%)
6. Чи враховувались попередні результати перевірок до вдосконалення діяльності підприємства? а) враховувались;б) частково враховувались;в) не враховувались. Документація, де враховані результати попередніх перевірок Перевірка документів, зіставлення Середній (50%)
7. Яка форма ведення обліку грошових коштів? а) облік ведеться вручну;б) напівавтоматизовано;в) облік повністю ведеться автоматизавано Документація з обліку грошових коштів Перевірка документів Низький (10%)
8. Чи є посадові інструкції або положення щодо роботи касира? а) Так;б) Ні. Посадова інструкція касира, Договір про матеріальну відповідальність Перевірка документів Високий (80%)
9. Чи здійснюється раптова інвентаризація коштів в касі? а) Так;б) Ні. Акт інвентаризації каси Перевірка документів Середній (45%)
10. Коли і ким проводиться інвентаризація каси? а) щомісячно та в кінці року комісією, призначеною наказом керівника;б) щоквартально та в кінці року комісією, призначеною наказом керівника; Інвентаризацій-ний опис Перевірка фактичної наявності грошових коштів в касі Низький (20%)
11. Чи здійснюється перевірка своєчасності оприбуткування коштів у касі, їх внесення на поточний рахунок на підставі записів із касової книги, чеків і виписок банку? а) Так;б) Ні. Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів, Касова книга, Грошовий чек Перевірка документів Середній (40%)
12. Чи здійснюється нумерація видаткових і прибуткових касових ордерів у встановленому порядку? а) Так;б) Ні. Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів Перевірка документів Середній (65%)
13. Чи своєчасно заповнюється касова книга і подається звіт касира? а) Так;б) Ні. Касова книга, звіт касира Перевірка документів, зіставлення Середній (45%)
14. Чи додаються до звіту касира усі необхідні документи? а) Так;б) Ні. Звіт касира Перевірка документів, зіставлення Середній (35%)
15. Чи перевіряє бухгалтер дотримання суми встановленого ліміту залишку готівки в касі? а) Так;б) Ні. Розрахунок ліміту каси Перевірка документів Високий (75%)

За результатами проведених тестів невідповідності системи внутрішнього контролю, поданих у табл. 1.5, відповідно рівень системи внутрішнього контролю становитиме 49,3% (740%/15), а ризик системи контролю 50,7%.