Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту грошових коштів (стр. 9 из 10)

– розділ ІІ «Робочі документи аудитора» містить анкети-питальники за різними розділами бухгалтерського обліку. Вони покликані допомогти при виконанні аудиторських процедур і тестуванні окремих ділянок обліку на підприємстві. В цей же розділ включені також методичні матеріали, покликані допомогти в підготовці оформлення заключення за підсумками аудиторської перевірки.

– розділ ІІІ «Консультант аудитора» містить довідкові таблиці по питанням бухгалтерського обліку, оподаткування фінансового аналізу діяльності підприємств, а також оформлені у вигляді таблиць нормативи, ставки, індекси, які використовуються для розрахунку показників окремих господарських операцій, сум податків.

– Розділ ІV «Основні нормативні документи» носить довідковий характер і включає основні законодавчі і нормативні відомчі акти, які регулюють аудиторську діяльність і порядок ведення бухгалтерського обліку.

Бази даних системи «Асистент Аудитора» представляють собою набір аудиторських процедур, оформлених у вигляді анкет-запитальників, бланків, робочих карт, методик, довідкових таблиць. Більша частина документів, включених в бази даних, є оригінальними авторськими розробками, створеними спеціалістами з великим практичним досвідом аудитора.

Відомі і інші підходи і розробки в цій області. Одна з них включає два блока: систему комп’ютеризації зовнішнього аудиту і систему комп’ютеризації внутрішнього аудиту.

Комп’ютерна система для зовнішнього аудиту повинна відрізнятися універсальністю. Вона привноситься на об’єкт аудиту зовні, а тому повинна враховувати загальні стандарти і володіти здатністю настройки на операційні середовища комп’ютерів клієнтів. Як всяка система обробки вона включає функціональну і забезпечуючі частини. Функціональна частина системи представлена такими комплексами задач: «Адміністрація», «Персонал», «Звітність», «Консультації».

Комплекс «Адміністрація» призначений для реалізації функції оцінки ефективності дій керівництва у виборі стратегії фінансово-господарської діяльності і поточних розв’язків у звітному періоді. Тут рішаються задачі аудиту позичкових засобів, фінансової міцності, гнучкості стратегії розвитку, фінансової стійкості, платоспроможності, комплексного аудиторського аналізу.

Комплекс «Персонал» служить оцінці існуючих на підприємстві систем обліку фінансово-господарських операцій, а також виявленню навмисних чи випадкових помилок облікового персоналу. Виділяються дві групи задач. Перша група задач призначена для перевірки бухгалтерської документації. Друга група аналізує фінансові операції по ділянках: аудит обліку основних засобів, аудит обліку валютних засобів і розрахункових операцій, аудит джерел засобів підприємства, аудит обліку затрат на виробництво, аудит обліку праці і заробітної плати.

Комплекс «Звітність» забезпечує перевірку фінансової і іншої звітності, контроль узгодженості показників звітної документації, контроль правильності розрахунків.

Комплекс «Консультації» призначений для вироблення і обґрунтування дій адміністрації в наступний період. Склад задач цього комплексу визначається складом задач комплексу «Адміністрація», але при цьому виробляються консультаційні поради по покращенню стану справ в наступний період по кожній задачі.

Комп’ютерна система внутрішнього аудиту більш спеціалізована і відображає особливості конкретних організацій. Вони стаціонарні і більш розвинуті. Система включає два комплекси задач: «Документація» і «Консультування».

Комплекс «Документація» призначений для перевірки правильності відображення фінансово-господарських операцій в бухгалтерських документах і звітності. Задачі цього комплексу аналогічні задачам комплексів «Персонал» і «Звітність» системи зовнішнього аудиту.

Комплекс «Консультування» дозволяє на основі звітності підприємства визначити напрямки його розвитку і надає допомогу в прийнятті управлінських рішень. Він включає задачі комплексного діагностування: фінансового стану, рентабельності, фінансово-майнового стану.

Створюватися система внутрішнього аудиту може на базі локальних файлів, баз даних, баз знань. Останні системи відносяться до розряду інтелектуальних, вони реалізуються на базі експертних систем. Експертна система для внутрішнього аудиту включає стандартні блоки (базу знань, блок набуття знань, блок логічних висновків, блок пояснень), а також нестандартні блоки (блок локального діагнозу і блок загального діагнозу). Останні блоки містять знання експертів по аудиту у вигляді правил, які дозволяють визначити діагноз і одержати рецепт «лікування» підприємства, тобто перелік мікропідприємств, дій, процедур для виходу із складної економічної ситуації.

Переваги застосування комп’ютерної техніки при проведенні аудиту можна згрупувати за наступними категоріями:

– зменшення кількості даних, що оброблюються в ручну. Облікові реєстри містять інформацію щодо проміжних і кінцевих підсумків. Перевірку таких підсумків можна легко здійснити за допомогою комп’ютерної техніки. У результаті в аудитора з’являється час для детальнішої перевірки документів;

– економія часу на виконання одноманітних прийомів порівняння фактичних даних з обліковими;

– в автоматичному порядку перевірка тотожності чи взаємної ув’язки показників різних форм звітності;

– зберігання і багаторазове використання отриманих даних;

– здійснення попередньої оцінки результатів робіт за відхиленнями.

Висновки

Аудит грошових коштів передбачає перевірку операцій підприємства, пов'язаних з обігом готівки, рухом коштів на рахунках в банку в процесі здійснення фінансово-господарської діяльності, правильності їх проведення відповідно з чинним законодавством.

У курсовій роботі описано організацію та методику аудиту грошових коштів та оцінку платоспроможності ТзОВ «Цегельний завод «Промінь», відображена нормативна база, яка використовується для організації перевірки, здійснена характеристика фінансово-господарської діяльності підприємства. Аналіз нормативно-законодавчих актів з організації обліку грошових коштів в Україні дозволяє сказати, що на сьогодні нормативно-законодавча база щодо обліку грошових коштів в основному відповідає потребам підприємства, щодо базового підприємства, то облікова політика фірми забезпечує дотримання принципів організації бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності і регулюється наказом про організацію бухгалтерського обліку і облікову політику. Негативним моментом в організації обліку грошових коштів, є лише його ведення вручну, тобто не запроваджено автоматизаціїна обліку на ТзОВ «Цегельний завод «Промінь», тому пропонується здійснення автоматизації обліку.

На основі техніко-економічних показників можна сказати, що у 2008 році випуск продукції зріс на 0,9 млн. шт., або на 23,7% зросли також обсяги продажу на 34,6% в порівнянні із 2007 роком, а у 2007 року до 2006 на 29,9%, зменшилась собівартість реалізації продукції. Вартість активів підприємства збільшилася на 260 тис. грн, за рахунок погашення дебіторської заборгованості, найліквідніших активів, тобто грошові кошти зменшилась на 96,7%, що безпосередньо пов’язане із зменшенням купівельної спроможності населення.

Проведений аналіз основних техніко-економічних показників ТзОВ «Цегельний завод «Промінь» протягом аналізованих звітних періодів свідчить про розвиток підприємства, не зважаючи на кризову ситуацію в економіці держави.

Проведена оцінка аудиторського ризику через підприємницький ризик. Незважаючи на величезне значення контролю за витрачанням коштів на підприємстві практично відсутня система внутрішнього контролю, тому пропонується введення системи внутрішнього контролю для забезпечення розвиток підприємства.

Розгляд методики аудиторської перевірки грошових коштів та оцінки платоспроможності ТзОВ «Цегельний завод «Промінь» дає інформація про облікову політику, первинні документа та реєстри обліку аудиту грошових коштів, тобто доцільним для підприємства є застосування більш чітких позиці вданих сферах нових форм документів та способів їх ведення, щодо методика здійснення аудиторської перевірки грошових коштів та оцінка платоспроможності підприємства і проведення аналізу платоспроможності, отримані результати свідчать про зменшення коефіцієнтів ліквідності, що являє негативну тенденцію для діяльності підприємства. За результатами аудиту грошових коштів та оцінки платоспроможності оформлено аудиторський звіт та висновок.

Оскільки облік на підприємстві здійснюється вручну, доцільним є введення автоматизації, що значно полегшить роботу для бухгалтерії підприємства, а також при проведенні перевірки для аудитора.

Отже, у курсовому проекті були вирішені такі основні завдання:

– Розкрито теоретичні основи організації аудиторської перевірки грошових коштів;

– Розглянуто методику аудиторської перевірки грошових коштів та здійснено оцінку платоспроможності даного підприємства;

– Складено аудиторський звіт та висновок за результатами розгляду аудиту грошових коштів та оцінки платоспроможності;

– Відображено особливості проведення аудиту за умови комп’ютерної обробки інформації.

Список використаних джерел

1. Про аудиторську діяльність: Закон України від 22.04.93 №3125-XII.

2. Про застосування електронно-контрольних касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг: Закон України від 01.06.2000 р. №1776.