Смекни!
smekni.com

Аудит основних засобів (стр. 2 из 9)

4 Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів і документі та розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 р. № 69 (зі змінами і доповненнями від 22 листопада 2004 р. № 731)

5 Постанова Кабінету Міністрів України від 22. 01. 96р. № 116 «Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей»

6 Положення про порядок збирання і здавання відходів і лому дорогоцінних металі і дорогоцінного каміння, затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 23.06.94 р. № 54

7 План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція з його використання, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. № 291

8 Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, затверджені відповідними наказами Міністерства фінансів України : 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»; 2 «Баланс»; 3 «Звіт про фінансові результати»; 5 «Звіт про власний капітал»; 7 «Основні засоби»; 14 «Оренда».

Важливими завданнями аудиту основних засобів є:

- перевірка правильності віднесення об'єктів до основних засобів;

- перевірка законності та правильності операцій, пов'язаних із рухом

основних засобів;

- контроль за дотриманням правил документального оформлення операцій по основних засобах;

- контроль за наявністю і збереженням основних засобів;

- перевірка правильності та своєчасності нарахування, включення у витрати виробництва амортизаційних витрат;

- перевірка правильності проведення переоцінки основних засобів;

- перевірка операцій, пов'язаних з орендою основних засобів;

- перевірка правильності відображення в обліку відновлення основних засобів;

- зіставлення даних первинних, аналітичних і синтетичних облікових

документів з даними, відображеними у звітності підприємства, з метою встановлення їх відповідності.

Таким чином, аудитор, дотримуючись вимог П(С)БО 7 "Основні засоби", має впевнитися, що в Примітках до річної фінансової звітності в повному обсязі висвітлено наступну інформацію: наявність і рух основних засобів у звітному періоді; вартість (первісна чи переоцінена), за якою основні засоби відображені у балансі; переоцінка основних засобів, їх вибуття, сума амортизації, нарахована за рік тощо.


2 Організаційно-економічна характеристика підприємства ВАТ «Зміївський машинобудівний завод»

Відкрите акціонерне товариство "Зміївський машинобудівний завод" було створено на основі державного підприємства "Зміївський машинобудівний завод" в ході приватизації. В 2004 році відбулись зміни в організаційно-правовій формі і на сьогоднішній день підприємство «ЗМЗ» філія відкритого акціонерного товариства «Автрамат»

Зареєстроване 22.05.2004 р. Зміївським райвиконкомом та отримало код державної реєстрації - 26450284.

Підприємство приватної форми власності.

Код території за КОАТУУ - 6321710100. Знаходиться за адресою Харківська область, Зміївський р-н, місто Зміїв, вул. 50 років Комсомолу, 115.

Органом державного управління є Міністерство промислової політики України. Підприємство «ЗМЗ» працює в галузі машинобудування (код за ЗКГНГ - 14100) та здійснює такий вид економічної діяльності, як виробництво машин та устаткування для виготовлення текстильних, швейних, хутряних та шкіряних виробів (код за КВЕД - 29.54.1).

Підприємство має досить складну організаційну структуру. Особливістю якої є наявність відділів, характерних лише для виробничих підприємств,таких як відділ технічного контролю, конструкторський відділ, відділ технічної документації та ін. (рисунок 1). Прийняті скорочення на рисунку 1: АГВ -адміністративно-господарський відділ; ВГК - відділ головного конструктора; ВГМ - відділ головного механіка; ВГТ - відділ головного технолога; ВІГ -відділ інструментального господарства; ВК - відділ кадрів; ВМА - відділ механізації та автоматизації; ВОПБ - відділ охорони праці та безпеки; ВОПіЗ -відділ організації праці та заробітної плати; ВОНС - відділ охорони навколишнього середовища; ВОХОР - військова охорона; ВПК - відділ підготовки кадрів; ВТД - відділ технічної документації; ВСН - відділ стандартизації та нормалізації; ДДЗ - дошкільні дитячі заклади; ДОЦ - дитячі оздоровчі центри; ПЕВ - планово-економічний відділ; ПДВ - планово-диспетчерський відділ; ФВ – фінансовий відділ; ЦЗЛ – центральна заводська лабораторія.

Рисунок 1 – Організаційна структура підприємства «ЗМЗ»

В бухгалтерії підприємства працює 6 чоловік, кожен з яких відповідає за певну область обліку. Бухгалтерський облік частково автоматизований, облік праці та заробітної плати здійснюється за допомогою програми MicrosoftExcel, а для автоматизації інших областей обліку використовується програма «ІС-РКО» . Також за допомогою даної програми складаються такі форми звітності:

- фінансова;

- податкова;

- статистична.

До фінансової звітності відносяться: а) Ф-1 «Баланс»; Ф-2 «Звіт про фінансові результати»; Ф-3 «Звіт про рух грошових коштів»; Ф-4 «Звіт про власний капітал»; Ф-5 «Примітки до річної фінансової звітності».

До податкової звітності відносять: а) Декларація з податку на прибуток підприємства; б)Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок; в) Податкова декларація з податку на додану вартість; г) Розрахунок коригування сум ПДВ; д) Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності; е) Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття; ж) Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України; з) Розрахунок зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; і) Відомості про нараховані та виплачені фізичним особам суми доходів і суми утриманих з них податків; к) Розрахунок сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища; л) Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

До статистичної звітності відносяться: а) Ф № 1-натура «Відомості про виробництво й відвантаження продукції»; б) Ф № 1-ціни виробників «Відомості про ціни виробників промислових товарів»; в) Ф № 2-ціни придбання «Відомості про середні ціни на окремі види паливно-енергетичних ресурсів, придбаних промисловими організаціями»; г) Ф № 12-Ф «Відомості про використання коштів»; д) Ф № П-4 «Відомості про чисельність, заробітну плату й рух працівників» та ін.

Так як підприємство «ЗМЗ» є філією ВАТ «Автрамат», воно має певні особливості щодо системи оподаткування, по-перше, дане підприємство сплачує лише такі обов'язкові податки та збори як: податок на прибуток, ПДВ, податок з доходів фізичних осіб, платежі до фондів обов'язкового соціального страхування, податок з власників транспортних засобів та збір за забруднення навколишнього середовища;по-друге, наприкінці звітного періоду вся звітність, в т. ч. і податкова направляється до адміністрації ВАТ «Автрамат», де складається консолідована звітність.

Основні характеристики облікової політики. Нарахування амортизації необоротних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу. Основні засоби - матеріальні активи розподілені по групам:

- будівлі споруди, передавальні пристрої;

- машинобудівне обладнання;

- транспортні засоби;

- інструменти, прибори, інвентар(меблі);

- інші основні засоби;

Сума амортизаційних відрахувань визначається шляхом застосування норм амортизації встановлених пунктом 8.6 ст. Закону України "Про оподаткування прибутку підприємства" від 22.05.97р. № 283/97 ВР. Первісну вартість запасів, які виготовляються власними силами підприємства визначати згідно П(С)БУ-16. Не включаються в первісну вартість запасів, а відносяться до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені):

- наднормативні збитки і недоліки запасів;

- витрати на збут,

- загальногосподарські;

- інші витрати, безпосередньо не пов'язані з придбанням та доставкою запасів і приведенням їх у стан, в якому вони здатні для застосування у запланованих цілях.

Запаси відображаються у бухгалтерському обліку і звітності по найменшій з двох оцінок первісної вартості чи чистої вартості реалізації згідно п.24 П(С)БУ-9.

Для обліку доходів підприємства використовується всі рахунки класу 7 «Доходи та результати діяльності» Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Для обліку витрат використовуються рахунки класу 8 «Витрати по елементах» та класу 9 «Витрати діяльності». Тобто при відображенні господарських операцій суми витрат спочатку відображаються на рахунках 8 класу за відповідними елементами, потім акумулюються на рахунках класу 9. В кінці звітного періоду підприємство формує фінансові результати, закриваючи рахунки доходів і витрат.

В бухгалтерському обліку підприємства «ЗМЗ» не формується резерв сумнівних боргів. У тих випадках, коли існує дебіторська заборгованість строком більше 3-х років, філія не має права її списувати самостійно, це відбувається з дозволу головного керівництва. Розрахунок техніко-економічних показників подано в таблиці 1.

Таблиця 1 – Аналіз техніко-економічних показників діяльності підприємства «ЗМЗ» філії ВАТ «Автрамат»

Показники Абсолютне значення за 2008 рік Абсолютне значення за 2009 рік Абсолютне відхилення (+/-) Темп росту (зниження) (%)
1 2 3 4 5
1 Доходи, тис. грн 15817,0 18807,0 +2990,0 118,9
2 Витрати, тис. грн 12726,0 14120,0 +1394,0 110,9
3 Прибуток, тис. грн 193,0 896,0 +703,0 416,4
4Чисельність працівників, чол. 348 332 -16 95,4
5 Фонд оплати праці, тис. грн 3490,0 4425,0 +935,0 126,7
6 Середньомісячна заробітна плата, грн 835,7 1110,7 +274,9 132,9
7 Продуктивність праці тис. грн/ чол. 45,5 56,6 +11,6 125,7
8 Рентабельність 0,015 0,063 +0,048 420,0
9 Наявність основних засобів, тис. грн 24326,0 21404,0 -2922 87,9
10 Фондовіддача 65,0 87,9 +22,9 135,2
11 Фондоємність 0,015 0,011 -0,004 73,3
12 Фондоозброєність тис. грн/чол 69,9 64,5 -5,4 92,3
13 Коефіцієнт зносу, % 69,5 69,1 -0,4 99,4
14 Коефіцієнт придатності, % 30,5 30,9 +0,4 101,3

З даних таблиці ми бачимо, що доходи у 2009 році збільшились на 2990,0 тис. грн або на 18,9% порівняно з 2008 роком. Збільшення доходів відбулося за рахунок збільшення витрат у 2009 році на 1394,0 тис. грн або на 10,9%. Як бачимо, темп зростання майже однаковий, тому можемо зробити висновок, що зростання витрат відбулось у виробничій сфері.