Смекни!
smekni.com

Облік доходу від операційної діяльності на підприємстві ДП Закупнянський карєр (стр. 3 из 8)

Віднесення інших операційних доходів на фінансовий результат від основної діяльності здійснюється на підставі розрахунку (довідки), оформлений працівником бухгалтерії [14].

1.3 Особливості організації обліку доходів від реалізації та інших операційних доходів

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій призначено рахунки класу 7 “Доходи і результати діяльності”.

Рахунки даного класу є тимчасовими і використовуються для накопичення інформації про доходи за звітний період, по закінченні якого сальдо цих рахунків переноситься па рахунок 79 “Фінансові результати”. Тимчасові рахунки розпочинають звітний період із нульового сальдо. Інформація про доходи і витрати в них дає можливість скласти фінансову звітність.

На рахунках класу 7, крім рахунку 76 “Страхові платежі”, протягом звітного періоду по кредиту відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), що. включені до ціни продажу, по дебету - щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунки 70 “Доходи від реалізації” та 71 “Інший операційний дохід” призначені для відображення доходів від операційної діяльності.

Узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу ведеться на рахунку 70 “Доходи від реалізації”.

Рахунок 70 “Доходи від реалізації” — тимчасовий, має ознаки пасивного рахунку.

По кредиту рахунку 70 “Доходи від реалізації” на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету — належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); суми, які отримуються підприємством на користь комітента, принципала; повернуті перестраховиками частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових організаціях); та списання у порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Таблиця 1.1

Субрахунки до рахунку 70 ”Доходи від реалізації”

№субрахунку Назва Характеристика
701 Дохід від реалізації готової продукції Використовують для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції
702 Дохід від реалізації товарів Використовують підприємства торгівлі та інші організації для узагальнення інформації про доходи від реалізації товарів.
703 Дохід від реалізації робіт і послуг Використовують підприємства і організації, що виконують роботи і надають послуги, для узагальнення інформації про доходи від реалізації робіт і послуг, про результати зміни резервів незароблених премій.
704 Вирахування з доходу По дебету відображається сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем продукції та товарів та інші суми, що піхпягають вирахуванню з доходу. По кредиту субрахунку 704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати".
705 Перестрахування Підприємства, які є страховиками, відповідно до Закону України “Про страхування”, узагальнюють інформацію про частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами перестрахування. За дебетом субрахунку 705 відображаються суми часток страхових платежів (страхових внесків, страхових премій),що належать перестраховикам за договорами перестрахування, за кредитом - частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються перестраховиками у разі дотрокового припинення договору перестрахування. Щомісяця сальдо субрахунку 705 списується (закривається) у кориспонденції із субрахунком 703 “Дохід від реалізації робіт і послуг”.

Бухгалтерський облік доходів від реалізації ведеться щодо кожного об'єкта за відповідними групами, для яких відкривається окремий субрахунок. Рахунок 70 “Доходи від реалізації” має такі субрахунки (табл. 1.1).

Виробничі і комерційні підприємства можуть бути платниками податку з валового доходу, його обліковують:

у твердій сумі на одиницю реалізованої продукції (акциз);

у процентному відношенні до відпускної ціни (ПДВ).

Податок на додану вартість є одним з джерел доходу бюджету, що сплачується підприємствами з грошової виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Тому на підставі розрахунку даного податку в обліку відображають виникнення заборгованості перед фінансовими органами за платежами до бюджету (табл. 1.2).

Підприємства зобов'язані забезпечувати належний контроль за своєчасністю і повнотою надходження коштів від покупців і замовників для того, щоб вони оплатили відвантажену (відпущену) їм продукцію (товари), виконані роботи і надані послуги. З цією метою аналітичний облік по рахунку 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” має бути організований у переліку поданих покупцем (замовником) розрахункових документів.

Таблиця 1.2

Виникнення заборгованості перед фінансовими органами за платежами до бюджету

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3
Відображено суму нарахованого податку з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). 70 "Доходи від реалізації" 64 ''Розрахунки за податками й платежами"
Погашено заборгованість перед бюджетом по податках і платежах. 64 "Розрахунки за податками й платежами" 31 "Рахунки в банках"

Таблиця 1.3

Основні бухгалтерські проводки по рахунку 70 “Доходи від реалізації”

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3
При одержанні виручки за реалізовану продукцію, товари, роботи, послуги (дата відвантаження співпадає з датою надходження коштів). 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" 70 "Доходи від реалізації" (субрахунки 701,702, 703)
При відвантаженні товарно-матеріальних цінностей покупцям чи іншим дебіторам 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" 70 "Доходи від реалізації" (субрахунки 701,702, 703)
Визнано дохід від погашення заборгованості з оплати праці робітників у натуральній формі 66 "Розрахунки з оплати праці" 70 "Доходи від реалізації"(субрахунки 701,702, 703)
Отримано основні засоби в обмін на неподібний об'єкт 15 "Капітальніінвестиції" 70 "Доходи від реалізації"
На забезпечення заборгованості покупцем виставлено вексель на суму визнаного доходу від реалізації 34 "Короткострокові векселі одержані" 70 "Доходи від реалізації"'
Визнано дохід від реалізації покупцям та замовникам на умовах відстрочки платежу 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" 70 "Доходи від реалізації"'
Визнано дохід від реалізації іншим дебіторам 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 70 "Доходи від реалізації"'
Визнано дохід від реалізації різним контрагентам 68 "Розрахунки за іншими операціями" 70 "Доходи від реалізації"
Віднесення до складу доходу поточного періоду доходів майбутніх періодів, одержаних від реалізації 69"Доходи майбутніх періодів" 70 "Доходи від реалізації"
Відображено суму списання сальдо субрахунку 705 "Перестрахування" на дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 705 "Перестрахування" 70 "Доходи від реалізації"
Списання на рахунок фінансових результатів дебетових оборотів: за наданими після дати реалізації знижками, сумами, продукції або товарами, поверненими покупцями 791"Результат основної діяльності" 704 "Вирахування з доходу"
Відображено суми, що не є доходом (які підлягаючі, виключенню з нього) 704 "Вирахування з доходу" 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"
Відображено надходження страхових платежів від страхувальника 70 "Доходи від реалізації"' 76 "Страхові платежі"
Віднесено на фінансовий результат від реалізації продукції (закриття рахунку 70 наприкінці звітного періоду) 70 "Доходи від реалізації"' 791 "Результат основної діяльності"

Дані по рахунку 70 “Доходи від реалізації” відображаються в журналі 6 та, як раніше зазначалося, у звіті про фінансові результати в рядку з відповідною назвою, а при спрощеній формі бухгалтерського обліку – у розділі ІІІ Відомості 5-М.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та/або іншими напрямами, визначеними підприємством.

До іншої операційної діяльності належить процес вибуття будь-якого активу (виробничих запасів, матеріальних цінностей, оборотних активів тощо).У складі інших операційних доходів відображаються всі інші доходи, не пов’язані з реалізацією (товарів, робіт, послуг).