Смекни!
smekni.com

Культура як соціальне явище (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти та науки України

Сумський державний педагогічний університет

ім. А.С.Макаренка

Реферат по соціології на тему:

"Культура як соціальне явище"


Зміст

Вступ

Культура як регулятор поведінки людей

Культура – предмет солідарності та конфліктів

Елементи культури

Мова

"Культурні конфлікти"

Список використаної літератури


Вступ

Слово "культура" походить від латинського слова colere, що означає культивувати, або обробляти грунт. В середні віки це слово стало позначати прогресивний метод обробітку зернових, таким чином виник термін agriculture або мистецтво землеробства. Але в XVIII і XIX вв. його стали вживати і по відношенню до людей, отже, якщо людина відрізнялася витонченістю манер і начитаністю, її вважали "культурною". Тоді цей термін застосовувався головним чином до аристократів, щоб відокремити їх від "некультурного" простого народу. Німецьке слово Kultur також означало високий рівень цивілізації. У нашому сьогоднішньому житті слово "культура" все ще асоціюється з оперним театром, прекрасною літературою, хорошим вихованням.

Сучасне наукове визначення культури відкинуло аристократичні відтінки цього поняття. Воно символізує переконання, цінності і виразні засоби (вживані в літературі і мистецтві), які є загальними для якоїсь групи; вони служать для впорядкування досвіду і регулювання поведінки членів цієї групи. Вірування і погляди підгрупи часто називають субкультурою.


1. Культура як регулятор поведінки людей

Засвоєння культури здійснюється за допомогою навчання. Культура створюється, культурі навчаються. Оскільки вона не набувається біологічним шляхом, кожне покоління відтворює її і передає наступному поколінню. Цей процес є основою соціалізації. В результаті засвоєння цінностей, вірувань, норм, прав і ідеалів відбуваються формування особи дитини і регулювання його поведінки. Якби процес соціалізації припинився в масовому масштабі, це привело б до загибелі культури.

Культура формує осіб членів суспільства, тим самим вона в значній мірі регулює їх поведінку.

Про те, наскільки важлива культура для функціонування індивіда і суспільства, можна судити по поведінці людей, не охоплених соціалізацією. Неконтрольована, або інфантильна, поведінка так званих дітей джунглів, які виявилися повністю позбавленими спілкування з людьми, свідчить про те, що без соціалізації люди не здатні засвоїти впорядкований спосіб життя, опанувати мовою і навчитися здобувати кошти для існування. В результаті спостереження за декількома "істотами, що не виявляли ніякої цікавості до того, що відбувалося навколо, які ритмічно розгойдувалися назад і вперед, немов дикі звіри в зоопарку", шведський натураліст XVIII в. Карл Лінней зробив висновок, що вони є представниками особливого виду. Згодом вчені зрозуміли, що у цих диких дітей не відбулося розвитку особи, для якого необхідне спілкування з людьми. Це спілкування стимулювало б розвиток їх здібностей і становлення їх "людських" осіб.

Якщо культура регулює поведінку людей, чи можемо ми зайти так далеко, щоб назвати її репресивною? Часто культура дійсно пригнічує спонуки людини, але вона не виключає їх повністю. Вона скоріше визначає умови, при яких вони задовольняються. Здатність культури управляти людською поведінкою обмежена з багатьох причин. Перш за все небезмежні біологічні можливості людського організму. Простих смертних не можна навчити перестрибувати через високі будівлі, навіть якщо суспільство високо цінує такі подвиги. Точно також існує межа знань, яку може засвоїти людський мозок.

Чинники навколишнього середовища також обмежують дію культури. Наприклад, засуха або виверження вулкану можуть порушити спосіб землеробства, що склався. Чинники навколишнього середовища можуть перешкоджати формуванню деяких моделей культури. Згідно звичаям людей, що живуть в тропічних джунглях з вологим кліматом, не прийнято протягом тривалого часу обробляти певні ділянки землі, оскільки на них не можна довго отримувати високі урожаї зернових.

Підтримка стійкого громадського порядку також обмежує вплив культури. Саме виживання суспільства диктує необхідність засудження таких вчинків, як вбивство, крадіжка і підпал. Якби ці вчинки набули широкого поширення, стала б неможливою співпраця між людьми, необхідна для збирання або виробництва продуктів харчування, забезпечення житлом і здійснення інших важливих видів діяльності.

Інша важлива частина культури полягає в тому, що культурні цінності формуються на основі відбору певних видів поведінки і досвіду людей.

Кожне суспільство здійснило свій відбір культурних форм. Кожне суспільство з погляду іншого нехтує головним і займається маловажними справами. У одній культурі матеріальні цінності ледве признаються, в іншій вони оказують вирішальний вплив на поведінку людей. У одному суспільстві до технології відносяться з неймовірною зневагою, навіть в сферах, необхідних для виживання людей; у іншому аналогічному суспільстві технологія, що постійно удосконалюється, відповідає вимогам часу. Але кожне суспільство створює величезну культурну надбудову, яка охоплює все життя людину, - і юність, і смерть, і пам'ять про нього після смерті.

В результаті такого відбору минулі і нинішні культури абсолютно різні. У деяких суспільствах вважали війну найблагороднішою діяльністю людини. У інших її ненавиділи,а представники третіх не мали про неї уявлення. Відповідно до норм однієї культури жінка мала право виходити заміж за свого родича. Норми іншої культури це рішуче забороняють. У нашій культурі галюцинації вважаються симптомом психічного захворювання. Інші суспільства розцінюють "містичні бачення" як вищу форму свідомості. Коротше кажучи, існує велика кількість відмінності між культурами.

Навіть збігле зіткнення з двома або декількома культурами переконує, що відмінностям між ними немає числа. Ми і Вони їздимо по різних сторонах, Вони говорять на іншій мові. У нас різні думки про те, яка поведінка божевільна, а яка нормальна, у нас різні поняття добродійного життя. Значно важче визначити загальні риси, властиві всім культурам, - культурні універсалії.

Соціологи виділяють більше 60 культурних універсалей. До них відносяться спорт, прикраса тіла, сумісна праця, танці, освіта, похоронні ритуали, звичай дарувати подарунки, гостинність, заборони кровозмішення, жарти, мова, релігійні обряди, виготовлення знарядь праці і спроби впливати на погоду.

Проте для різних культур можуть бути характерні різні види спорту, прикрас і т.д. Навколишнє середовище є одним з чинників, що викликає ці відмінності. Крім того, всі культурні особливості обусловлені історією певного суспільства і формується в результаті унікального розвитку подій. На основі різних видів культур виникли різні види спорту, заборони на кровні браки і мови, але головне - в тій або іншій формі вони є в кожній культурі.

Чому існують культурні універсалії? Деякі антропологи вважають, що вони формуються на основі біологічних чинників. До них відносяться наявність двох половин; безпорадність немовлят; потреба в їжі і теплі; вікові відмінності між людьми; засвоєння різних навиків. У зв'язку з цим виникають проблеми, які треба вирішувати на основі даної культури. Певні цінності і образи мислення також є універсальними. У кожному суспільстві заборонено вбивство і засуджується брехня, ні в одному з них не схвалюється страждання. Всі культури повинні сприяти задоволенню певних фізіологічних, соціальних і психологічних потреб, хоча зокрема можливі різні варіанти.

У суспільстві виникає тенденція судити про інші культури з позиції переваги своєї власної. Ця тенденція називається - ентоцентрізмом. Принципи етноцентрізма знаходять виразний вираз в діяльності місіонерів, які прагнуть обернути "варварів" в свою віру. Етноцентрізм пов'язаний з ксенофобією - страхом і неприязню до чужих поглядів і звичаїв.

Етноцентрізмом відмічена діяльність перших антропологів. Вони були схильні порівнювати всі культури з своєю, яку вважали самою передовою. На думку американського соціолога Уїльяма Грем Самнера культуру можна зрозуміти тільки на основі аналізу її власних цінностей, в її власному контексті. Така точка зору називається культурним релятивізмом. Читачі книги Самнера були приголомшені, прочитавши, що людоїдство і дітовбивство мали сенс в тих суспільствах, де практикувалися подібні звичаї.

Культурний релятивізм сприяє розумінню тонких відмінностей між близькими культурами. Наприклад, в Германії двері в установі завжди щільно закриті, щоб роз'єднати людей. Німці вважають, що інакше службовці відволікаються від роботи. Навпаки, в США двері кабінетів зазвичай відкриті. Американці, які працюють в Германії, часто скаржилися, що закриті двері викликали у них відчуття непривітності що оточують і відчуття відчуження. Закриті двері для американця мають зовсім не той сенс, що для німця.

2. Культура – предмет солідарності та конфліктів

Культура - цемент будівлі суспільного життя. І не тільки тому, що вона передається від однієї людини до іншого в процесі соціалізації і контактів з іншими культурами, але також і тому, що формує у людей відчуття приналежності до певної групи. Видно, члени однієї культурної групи в більшій мірі випробовують взаєморозуміння, довіряють і співчувають один одному, чим стороннім. Їх загальні відчуття відображені в сленгу і жаргоні, в улюблених блюдах, моді і інших аспектах культури.

Культура не тільки укріплює солідарність між людьми, але і є причиною конфліктів усередині груп і між ними. Це можна проілюструвати на прикладі мови, головного елементу культури. З одного боку, можливість спілкування сприяє об'єднанню членів соціальної групи. Спільна мова об'єднує людей. З іншої - спільна мова виключає тих, хто не говорить на цій мові або говорить на ній трохи інакше. У Великобританії представники різних суспільних класів вживають декілька форм англійської мови, що відрізняються. Хоча всі володіють "англійською мовою", деякі групи вживають " правильніший" англійський, ніж інші. У Америці є буквально тисяча і одна різновидів англійської мови. Крім того, соціальні групи відрізняються один від одного своєрідністю жестикуляції, стилю одягу і культурних цінностей. Все це може стати причиною конфліктів між групами.