Смекни!
smekni.com

Звіт по практиці в ПП Форесс (стр. 9 из 10)

Зміст операцій

Дт

Кт

1

2

3

Нарахуванння основної і даткової зарплати за окладами і тарифами: - робітникам - службі збуту - АУП 2. Нарахування премії - Робітникам - службі збуту - АУП

811

23

811

93

811

92

812

23

812

93

812

92

661

811

661

811

661

811

661

812

661

812

661

812


Рис.4.5 Відображення у бухгалтерському обліку операцій з нарахування заробітної плати із застосуванням рахунків тільки класу 9

Таблиця 4.2

Облік із застосуванням рахунків класу 9

Зміст операції

Д-т

К-т

Нарахування основної, додаткової зарплати за окладами і тарифами: - робітникам - службі збуту - АУП ррр

23

93

92

661

661

661

Нарахування премії: - робітникам - службі збуту - АУП

23

93

92

661

661

661



Фінансові результати

основної діяльності

(субрахунок 791)


Рис.4.6 Відображення в бухгалтерському обліку операцій з наррахування заробітної плати із застосуванням рахунків тільки класу 8

Таблиця 4.3

Облік операцій з оплати праці, з використаннямрохунків 8 класу

Зміст операції

Кореспонденція

К-т

Д-т

Нараховано заробітну плату

661

811

Нараховано премії та заохочення

661

812

Нараховано компенсаційні витрати

661

813

Нараховано оплату відпусток

661

814

Нараховано доплати

661

815

Нараховано матеріальну допомогу

661

816

Нараховано матеріальну допомогу з соціального страхування працівникам

661

652

Одержано кошти для виплати допомоги з соціаль- ного страхування з Державного фонду соціального страхування

652

311

Витрати на оплату праці у кінці звітного періоду списано на фінансовий результат

811

791

814

791

815

791

816 791

4.4 Документування операцій з оплати праці

Аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться по кожному працівникові, видах виплат і утримань. Форми первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку по відображенню операцій з нарахування і виплати заробітної плати не змінилися. Типові форми первинного обліку з розрахунків з працівниками із заробітної плати затверджені наказом Міністерства статистики України від 22.05.96 р. № 144 . До них належать:

- «Розрахунково-платіжна відомість» (форма № П-49), що застосовується для розрахунку і видачі заробітної плати вісм категоріям працюючих. Складається на підставі даних «Особового рахунка» (типова форма № П-54);

- “Розрахункова відомість” (форма № П-51), що застосовується для розрахунку заробітної плати всім категоріям працюючих. При цьому «Особовий рахунок не ведеться»;

- «Платіжна відомість» (форма № П-53), що застосовується для видачі заробітної плати. При заповненні платіжної відомості після останнього запису необхідно зробити підсумковий рядок для загальної суми за відомістю;

- “Особовий рахунок” (форми № П-54 і П-54а), що застосовується для підрахунку відомостей про заробітну плату за попередні періоди. Форма П-54 застосовується для запису всіх видів нарахувань та утримань із заробітної плати на підставі первинних документів з обліку виробітку і виконаних робіт, відпрацьованого часу і документів на різні види доплат. Форма № П-54а застосовується при обробці облікових даних за допомогою засобів обчислювальної техніки;

«Розрахунок заробітної плати» (форма № П-52), що також ведеться окремо на кожного працівника як і особовий рахунок.

До облікових документів по кадрах відносяться особова картка, особова справа, особовий листок з обліку кадрів, штатно-посадова книга, алфавітна книга, алфавітні картки тощо.

В особові справі працівника зберігаються:

- опис документів;

- особовий листок з обліку кадрів;

- автобіографія;

- копії документів про освіту;

- заява про прийняття на роботу;

- наказ про прийняття на роботу (копія).

Трудові відносини на підприємстві між власником (роботодавцем) та праців-

ником регулюється, крім нормативних та законодавчих актів, ще й за допомогою трудових договорів (контрактів) і угод, види яких наведено нижче (рис.4.7).



Регулюється КЗпП


Регулюється Цивільним кодексом

Рисунок 4.7 Види договорів

Трудовий договір гарантує кожному працівнику право на роботу за спеціальністю, кваліфікацією або посадою, обумовленою угодою сторін. Це право гарантується, яка забороняє виконання роботи, не обумовленої трудовими договором.

Трудові договори, що укладаються між фізичними особами, підлягають обов’язковій рецензії роботодавцем у тижневий термін у службі зайнятості за місцем свого проживання.

У письмовій формі укладається також контракт. З точки зору норм трудового права, основною відмінністю письмового трудового договору від контракту є можливість включення до змісту останнього додаткових умов звільнення працівника.

Трудовий контракт – документ, що фіксує угоду сторін про встановлення трудових правовідносин і регулює їх. Сторонами трудового контракту є підприємство (роботодавець) і працівник (контракт).

Трудовий контракт повинен укладатись в письмовій формі, що підвищує гарантії сторін в реалізації досягнутих домовленості з важливих питань.

В трудовому контракті визначаються обов’язки працівника у відповідності з тією професією або посадою, на яку він прийнятий, або робиться посилання на відповідну посадову інструкцію, розроблену і затверджену керівництвом підприємства.

Трудовий контракт може укладатись на невизначений строк, на певний строк не більше 5 років, на час виконання певної роботи.

Припинення дії трудового договору може відбуватися як з ініціативи сторін (працівника та власника або уповноваженого ним органу), так і у зв’язку з обставинами, які не залежать від ініціативи сторін. Відповідно до КЗпП встановлені наступні умови припинення дії трудового договору (таблиця 4.4).

Однією з особливостей договору-підряду є те, що відповідно до цього договору підрядчик (виконавець) виконує роботи на свій ризик, тому він не має права вимагати винагороди, якщо предмет підряду (вибір тощо) випадково знищений або в силу певних обставин немає можливості закінчити розпочату роботу.