Смекни!
smekni.com

Міжнародні етичні стандарти соціальної роботи (стр. 2 из 2)

4. Норми соціальної роботи щодо колег, відповідно до яких соціальний працівник має «визнавати освіченість, професійну підготовку і ефективність роботи колег і фахівців інших галузей, розширяти співробітництво з ними, покликане сприяти підвищенню ефективності послуг». Для забезпечення плідності такого співробітництва слід «визнавати різні точки зору і практичний досвід колег із соціальної роботи та інших фахівців, висловлюючи критичні зауваження в коректній формі».

Соціальний працівник повинен «використовувати і створювати можливості для обміну знаннями, досвідом і думками з колегами, фахівцями інших галузей, а також волонтерами з метою взаємного вдосконалення».

Етичним нормам відповідає привертання соціальним працівником уваги відповідних організацій до будь-яких порушень професійної етики і норм у межах і поза межами його професійних обов'язків.

5. Норми професії соціального працівника, які зобов'язують «зберегти цінності, етичні принципи, знання і професійні методи соціальної роботи, сприяти їх уточненню й удосконаленню», підтримувати професійні стандарти практики і намагатися поширювати їх.

Етичним обов'язком соціального працівника є «захист професії від несправедливої критики». Водночас важливо конструктивно аналізувати, критикувати теорії, методи і реальну практику задля їх удосконалення, стимулювати вироблення оригінальних підходів і методик, необхідних для розв'язання існуючих і нових проблем.

Сформульовані у міжнародних документах норми мають загальний характер і не враховують національних особливостей. Попри те, вони є важливою етичною основою розвитку теорії і практики соціальної роботи, фахового прийняття рішення у будь-яких стандартних і особливих ситуаціях.

Використана література.

1. Социальнаяработа: Пособиедлястудентоввузов / Подред. В. И. Курбатова. —Ростов-на-Дону: Феникс, 1999.

2. СоціальнароботавУкраїні: Навч. посібник / Заред. I. Д. Звере-вої, Г. М. Лактіонової. —К.: Науковийсвіт, 2003.

3. Соціальнаробота: В 3-хч. —Ч. 1. Основисоціальноїроботи / За ред. Т. Семигіної, І. Григи. —К.: Києво-Могилянськаакадемія, 2004.

4. Соціальнаробота: В 3-хч. —Ч. 2. Теоріїтаметодисоціальноїро­боти / Заред. Т. Семигіної, І. Григи. —К.: Києво-Могилянськаакаде­мія, 2004.