Смекни!
smekni.com

Про соціоніку (стр. 1 из 2)

Вступ

Соціоніка - це наука, що вивчає процес обміну інформацією між людиною і зовнішнім світом, тобто яким чином люди сприймають, переробляють і видають інформацію. Знаючи соціоніку, можна завжди правильно підбирати своє оточення: з ким краще працювати, відпочивати і кого вибрати як супутники життя. Можна навчитися коректувати свою поведінку, не доводячи спілкування до конфлікту, якщо життя зіштовхнуло вас з непідходящою для вас людиною.

Соціоніка допоможе вам краще розібратися в собі, знайти своє місце в суспільстві і в світі. Давно вже відомо, що немає універсальних людей, здатних реалізувати себе в будь-якій діяльності, а ця наука дає можливість підібрати найбільш відповідний рід занять. Соціоніка допоможе вам краще розуміти можливості і здібності інших людей, що можна вимагати від людини і що від нього чекати.

Всі ми відрізняємося один від одного способом переробки інформації, що поступає в нашу свідомість із зовнішнього світу. Згідно соционічеськой концепції, психіка різних людей може бути представлена у вигляді шістнадцяти можливих варіантів сприйняття і обробки інформації.

Люди, що відносяться до одного і тому ж типа інформаційного метаболізму (скорочено він позначається ТІМ), демонструють досить типову поведінку в тих або інших ситуаціях, а також керуються однаковими мотивами, вирішуючи певні завдання.


1. Досліжнення 5-х працівників колективу

Невід'ємною частиною в управління персоналом також є формування команди для поліпшення психологічного клімату у відділі або компанії в цілому і підвищення продуктивності праці. При створенні команди необхідно враховувати інтертипні відносини кандидата з майбутніми колегами.

Згідно Вайсбанду був проведенний тест у колективі з п`ятьох працівників. Виявилось що, старший вихователь має соціоністичний тип Дон-Кіхот, вихователь – Гекслі, старший помічник вихователя – Гюго, помічник вихователя – Штірліц замінний вихователь – Гекслі.

2. Характеристика соціонічних типів «Дон Кіхот», «Шукач» - інтуїтивно-логічний екстраверт (логік, інтуїт, екстраверт, ірраціонал)

Відмінно бачить перспективи, можливості. Те, що зроблене, завжди здається йому малозначним по порівняння з перспективами, що відкриваються, від яких відмовитися неможливо, а вичерпати не можна. Наукову роботу схильний не публікувати нескінченно, вважаючи, що головні результати ще попереду. Живе ради майбутнього, відсутність визнання його до пори, до часу не бентежить. Займається тим, що цікаво, а не тим, що вигідно. Потребує постійного емоційного підйому, азарту. Для цього йому потрібне безперервне сенсорно-емоційне "підкочування". Сам її забезпечити не може, сильно залежить тому від оточення. Якщо поруч немає дуала, що живить його враженнями, позитивними емоціями "скисає", втрачає працездатність і смак до життя. Інколи замість одного дуала контактує з великою кількістю приятелів, веде активну суспільну діяльність, створює клуби або наукові школи.Хороший організатор, тому що бачить потенційні можливості людей і ситуацій. Потребує виправдання: чому саме він у влади: критична ситуація, в якій ніхто інший не впорається , вибір самих керованих, призначення зверху. Починає з розбору інтересу підлеглих. Прагне зробити для них все і лише потім вимагає. Залежність від емоційного поля інших виражається в крайній поступливості, коли йдеться про дрібницях і побуті. Тим паче, що увага, що звільнилася при цьому, може перемикати на своє, улюблене заняття - збагнення суті речей і явищ. Не ділить людей на своїх і чужих. Всім прагне бути однаково корисний.Вважає, що всі люди хороші і добрі всі люблять один одного.Гострі відчуття заряджають його так само, як добрі емоції тих, що оточують. Чим більше довкола емоцій і паніки, тим він активніший і упевненіший. Залякати Дон Кихота не можна - це приводить до зворотного ефекту. З готовністю бере на себе відповідальність в критичних ситуаціях. Зате в мирних, спокійних умовах втрачає упевненість в своєму праві займати відповідальний пост. Не виносить конкуренції і вирушає.

«Штірліц», «Адміністратор» - логіко-сенсорний екстраверт (логік, сенсорик, екстраверт, раціонал)

Швидкий, ясний. Уміє розумно і логічно діяти. Спортивна виправка, різкі, жорсткі риси обличчя, ніби зараз готові в граніт і прихована нервовість, висока поетичність. Сила і внутрішня наполненость, борг і прихована нервова вібрація. Природжений розвідник - збирає інформацію по всіх каналах, добиваючись повної ясності для дії.

Про хороший не говорить, вважає само собою зрозумілим. Прагне своїми буркотливими емоціями збити емоції тих, що оточують. Вважає, що зайві емоції стомлюють людей і - що стосується його дуала - це справедливо. У розмові давить на співбесідника, навіть прагне залякати, але якщо його не бояться - стає ввічливий. Лють - його притулок в екстремальній ситуації, з якою він сам не може впоратися. Любить порядок: купивши нову річ, обов'язково вивчить інструкцію, і тільки потім включить. Зовні підтягнутий, відрізняється виправкою, навіть якщо ніколи не служив. Одягається добре і елегантно, але, не вбирається. Одяг носить довго, і вона постійно дивує своєю свіжістю, неначе чинник часу на нього не діє. Сам незручного взуття не носить, але і всі інші повинні одягатися лише дуже красиво. Естет.

«Гюго», «Ентузіаст» - етико-сенсорний екстраверт (етик, сенсорик, екстраверт, раціонал)

Емоції сильні, колоритні, незрідка владні. Уміє спалахувати ідеєю і бути їй вірний все життя.Постійно активний. Весь час серед людей, весь час в перегонах. Легко перемикається. Працює дуже старанно. Хапається за будь-яку роботу і наполегливо доводить її до кінця. У роботі не виділяє цікаве і нецікаве - це не предмет міркувань і аналізу, її треба зробити і все. З боку здається дуже самовпевненим і самодостатнім, все, за що він взявся, йому удається. Здається, що діє швидко і добивається добрих результатів. Приємний співбесідник, виключно уважний слухач. Уміє знайти підхід до будь-якого. Даючи радість іншим, радіє сам. Любить гуляння, веселість. Гість - це улюбленчик. Уміє зрозуміти, захопитися, схвалити, поспівчувати. Вірить людям. Не завидющий, радіє успіхам інших. Тонко помічає недоліки людей, жартує над ними, але не ображає. Не шукає і не любить нові рішення, віддає перевагу старим, випробуваним дорогам. Складні питання може вирішувати лише залишившись наодинці. Людям він приділяє надто багато уваги, вони його відволікають. При роботі на людях робить багато зайвих рухів, як би для того, щоб приховати, чим він насправді займається. Таким чином, він включає в роботу свого дуала, який не терпить жодного командування. Любить, щоб йому вірили, не любить доводити. Неагресивний, але захищається дуже активно. Любитель порядку. Любить одягатися, стежить за своєю зовнішністю. Не переносить безладу і невизначеності у всьому, починаючи із зовнішності і кінчаючи гаражем і коморою. До смаку інших пристосовуватися не хоче. Компліменти його зовнішності пропадають дарма - він вважає, що сам знає, як він виглядає. На його думку ті, що оточують зважають, але прагнуть уникнути тісного контакту. Близькі друзів мало. Не завжди легко витримати його емоційний натиск. Для себе всього добивається своєю працею, не сподівається на допомогу іншого. Сім'я для нього - головне в житті. Якби довелося вибирати між любов'ю і дисертацією - вибрав би перше, це його життєве призначення, а наука - егоїстичне задоволення.

«Гекслі», «Порадник» - інтуїтивно-етичний екстраверт (етик, інтуїт, екстраверт, ірраціонал)

Гарячий ентузіаст. Високо духовна, артистична особа, швидко вирішує особисту скруту. Завжди покладається на свою здатність миттєво імпровізувати, замість того, щоб заздалегідь підготувати роботу. Обожнює ситуації нового, цікавого почину, коли можна проявити свої і чужі здібності; коли можна ще передбачати найнеймовірніший розвиток подій. Бачить в людях безліч всіляких достоїнств і не може стриматися від того, щоб не повідомити їм цього в найемоційнішій формі. Часто його бризкаючі емоції беруться за відчуття, чому і зобов'язаний репутацією Дон Жуана. Насправді у відчуттях він досить консервативний, прив'язується до вузького круга своїх людей, чия думка для нього украй значимо і повністю визначає його настрій, поведінку, знання. Якщо ж він і справді гульвіса - цього не приховує. Не честолюбив оскільки може бути задоволений суспільством друзів і в передчутті чогось цікавого. На відміну від людей, які люблять бути явними управителями ситуації, він прагне бути її таємним управителем. При цьому його вплив направлений в основному на те, щоб змусити що оточують проявити свої здібності, таланти. Чутливий до оцінки своїх розумових здібностей. Часто прагне захистити дисертацію, добивається вчених мір і звань. Це дає йому можливість спокійно працювати. Украй чутливий, коли зачіпають дорогі йому ідеї, заперечують можливості його і близьких людей. Тому прагне контактувати з людьми, близькими йому по ідейному кредо. Людина настрою. Від настрою залежать всі: плани на майбутнє, відношення до себе, уявлення про світ. Веселкові плани можуть змінитися обтяжливими переживаннями, але цікава новина, похвала, цікава можливість, що раптово представилася, миттєво змінюють настрій. Від нудьги просто захворює. Готовий допомогти людям у вирішенні їх проблем. Найбільше задоволення - знайти вихід з положення, яке іншим здається безвихідним. Привітність і доброзичливість може демонструвати будь-якому. Робить, щось для тих, до кого відноситься серйозно. І робить тоді значно більше, чим від нього чекають і чим він сам обіцяє.

3. Співвідношення типів

Штірліц Гюго Гекслі Дон-Кіхот Гекслі
Штірліц - д А п А
Гюго д - п А п
Гекслі А п - ро Т
Дон-Кіхот п А ро - ро
Гекслі А п Т ро -

Як видно з таблиці співвідношення типів можна зробити наступні висновни: