Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту розрахунково-касових операцій в ППА Єдність Біляївського району (стр. 3 из 15)

Такий загальний показник ефективності виробництва, як рівень рентабельності за 2004 – 2006 роки зменшився до 1,3%,так як собівартість реалізованої продукції збільшилась в звітному році, порівнянно з базисним на 15%.В 2005 та 2007 роках фондовіддача складала відповідно 0,997 та 0,78. Фондовіддача показує, скільки продукції випущено за рік в розрахунку на одиницю основних виробничих фондів. А фондомісткість (показник оборотній фондовіддачі) в 2005 році складав 1,003, а в 2007- 93,5 .зниження фондовіддачі та зниження фондомісткості в 2007 році, порівняно з 2005 свідчить про зниження ефективності використання основних фондів.

Організаційна структура бухгалтерії представлена на рис 1.

Управління підприємством покладене на директора, який призначає заступника: виконавчого директора та головного бухгалтера, котрі безпосередньо підчиняються директору. В свою чергу, виконавчий директор керує відділами: транспортний, маркетинговий, постачання та збуту та йому підчиняється персонал працівників оптових торговельних складів. Кожен з цих відділів виконує свої функції.

Головний бухгалтер

Операційний

відділ

Відділ по обліку продукції і тари на складах

Бухгалтер по обліку продукції у роздрібній торгівлі

Бухгалтер по обліку

розрахунків з покупцями, робітниками та службовцями

Каса

Рис.1Організаційна структура бухгалтерії ППА "Єдність"

Бухгалтерська служба, керована головним бухгалтером, ділиться на три секції : обліку товарно-матеріальних цінностей (здійснює облік товарно-матеріальниx цінностей підприємства, а також покладені обoв‘язки по обліку основних засобів та нематеріальних активів);

Бухгалтер по обліку розрахункових та банківських операцій - здійснює облік грошових коштів та розрахунків з бюджетом, поставниками і покупцями; Заробітної плати, розрахунків з робітниками - (здійснює облік розрахунків з робітниками, облік робочого часу та праці, проведення касових операцій).

В зв`язку з невеликою чисельністю працівників підприємства та об‘ємами виконуваної роботи, керівництво підприємства прийняло рішення, згідно якого в штатному розкладі секторів передбачено по одному бухгалтеру, котрі здійснюють облік згідно своїх посадових інструкцій. Головний бухгалтер узагальнює поступаючи дані і на основі їх складає баланс та необхідну звітність. Дана структура бухгалтерської служби на підприємстві була продиктована задачами і об`ємом виконуваної роботи на даному підприємстві, чисельністю працівників підприємства та ступенем автоматизації та механізації праці бухгалтерів.

В даному підприємстві використовується Журнально-ордерна схема обліку (рис.2), яка ґрунтується на принципах систематизації і накопичення в хронологічному порядку даних первинних документів, що відображають господарські операції безпосередньо в реєстрах синтетичного та аналітичного обліку.

Рис.2-Журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку

Отже,в основу побудови такої форми обліку входять здійснення записів у журналах ордерах у порядку реєстрації операції тільки по кредиту рахунка в кореспонденції з дебетом рахунків, сполучення в єдиній системі записів синтетичного та аналітичного обліку, застосування облікових реєстрів заздалегідь зазначеною кореспонденцією рахунків та показниками, які необхідні для складання періодичної та річної бухгалтерської звітності а також застосування місячних, а у деяких випадках-квартальних та річних журналів-ордерів з використанням необхідної кількості вкладених аркушів.

  1. Теоретичні основи організації і методики дослідження аудиту розрахунково касових операцій.

Постановка проблеми методів та процедур зо­бов'язань та розрахунків обумовлена тим, що реформу­вання форм власності в Україні та створення нового механізму господарювання викликали суттєві зміни з організації та методах аудиту. Аудит і аудиторські фір­ми з новим явищем з економічній практиці нашої дер­жави, однак зони, як важливі елементи ринкової1 еконо­міки, набувають дедалі більшого поширення.

З 1993 року після прийняття Закону України «Про аудиторську діяльність, аудит набув законодавчого оформлення і почав інтенсивно розвиватися а Україні.

Методи і процедури аудиту касово-розрахункових операцій визначені в спеціальній вітчизняній (М.Т Білуха, Ф.Ф. Бутинець, З.С, Рудницький, Л Крамаровський, Н.І. Дорош, Б,Ф. Усач. Г. М.Давидов, 0,А. Петрик та ін.) і зарубіжній літерату­рі.

Особливо слід відзначити ґрунтовну класифікацію методів та процедури аудиту розрахунків М.Т. Білухою[4]. Ці методи та прийоми широко апро­бовані в практиці проведення ревізії, контролю, а також аудиторськими фірмами. До них належать, ана­ліз, синтез, спостереження, інвентаризації, контрольні заміри, експертиза, документальна перевірка, тощо.

Петрик О.А., Семенченко М.Т. писали, що у міжнародних нормативах з аудиту та а зарубіжній спеціальній літературі викладено специфічні методи та прийоми аудиту розрахунково-касових операцій, які широко застосовуються у світовій практиці. Це такі методи, як опитування, інспекція, запит, аналітичний огляд, та прийоми — вибіркова перевірка. анкетування, тестування тощо (20, с. 15].

Усач Б.Ф. вважає, що оскільки значну пито­му вагу з складі джерел коштів підприємства мають по­зикові кошти, у тому числі й кредиторська заборгова­ність, то виникає необхідність аудиту зобов'язань та роз­рахунків за ними. Під час перевірки кредиторської забор­гованості мають бути проведені такі процедури:

- вивчення реальності кредиторської заборгованості —як довгострокової, так і поточної;

- установлення причин і строків утворення заборго­ваності;

- перевірка наявності простроченої кредиторської за­боргованості;

- вивчення кредиторської заборгованості, за якою ми­нув строк позовної давності;

- з'ясування правильності списання заборгованості, строк позовної давності якої минув, перевірка достовір­ності відображення за відповідними статтями балансу суми кредиторської заборгованості [26, с. 65].

Зі слів Загороднього А.Г., аудит кредиторської заборгованості проводиться з кілька етапів. Необхідно встановити, чи не була відображена а балансі заборгованість прострочена. Це здійс­нюється зіставленням термінів розрахунків, які вказані з договорах, рахунках-фактурах. Перевіряється креди­торська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності [12, с.140]. Установлюється наявність кредиторської заборгова­ності з простроченим терміном позову та перевіряється Я списання. Для підтвердження реальності кредиторської заборгованості аудитор може розіслати листи кредито­рам для підтвердження залишку. Надходження і перера­хування коштів перевіряється за даними журналу №1 по рахунках ЗО, 31. У такий же спосіб виявляється наяв­ність заборгованості з простроченим трирічним терміном давності і перевіряється правильність її списання. При проведенні аудиторської перевірки кредиторської заборгованості за розрахунками з постачальниками та підрядниками потрібно перевірити достовірність інформації за видами і строками заборгованості. Для цього використовуються пряме підтвердження, вивчення кон­трактів, договорів. У процесі аудиту дається оцінка умов заборгованості — з погляду їх реальності і повноти. Звертається увага на строки, обмеження використання ресурсів, можливість залучення додаткових джерел фі­нансування.

Під час аудиту необхідно з'ясувати, чи існують догово­ри за проведеними операціями з постачальниками та підрядниками, чи правильно вони оформлені; за наяв­ності заборгованості необхідно встановити дату та при­чину виникнення простроченої заборгованості, чому не проведені своєчасно розрахунки, чи немає штучної за­боргованості, повторного оприбуткування матеріалів та послуг [4, с. 70].

Білуха М.Т. в своєму підручнику-Вивчення наявних коштів починається з аналізу й ін­вентаризації заборгованості за кожною сумою. На під­приємствах звірення розрахунків необхідне. Необхідне також установити: