Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту розрахунково-касових операцій в ППА Єдність Біляївського району (стр. 4 из 15)

— чи проводилася інвентаризація розрахунків:

— чи подавалися штрафні санкції постачальникам у ра­зі порушення договірних зобов'язань, а також обґрунтованість нарахованих або отриманих сум штрафних санк­цій; правильність списання сумнівних боргів [4,с.60].

За необхідності можна провести контрольну інвентаризацію цінностей і розрахунків, зустрічне звіряння доку­ментів і регістрів обліку з організації, що перевіряється, й у постачальника, усне опитування спеціалістів і матері­ально-відповідальних осіб щодо зазначених питань Під час аудиту дебіторської кредиторської заборгованості складається розрахунковий баланс де порівнюють кредиторів (джерела засобів)з дебіторами [розміщення за­собів). При цьому передбачається, що дебіторська за­боргованість може бути перекрите кредиторською На початок ; кінець року розраховують коефіцієнт слів-відношення дебіторської і кредиторської заборгованості Він вважається одним із показників, що характеризує платоспроможність підприємства і розраховується як відношення розрахунків з дебіторами до розрахунків з кредиторами [6. с. 75].

Методи, які використовує аудитом під час отримання доказів

— формальна перевірка — має за мету виявлення де­фектів з оформленні документів, установлення правильності заповнення реквізитів наявності необумовлених виправлень, уточнення достовірності підписів посадових осіб, відповідності документа існуючій типовій формі . Наприклад, дані платіжних доручень, за якими тактично перераховувались кошти до бюджету, мають відповідати даним за цими перерахунками, які відображено на ра­хунках у комп'ютерній програмі, або дані накладних – тим даним, які занесені з цих накладних до комп’ютера для
подальшої обробки

—суцільна перевірка - це перевірка конкретної опера­ції або групи операцій на всіх стадіях облікового циклу. Зона дає можливість упевнитися є тому, що операція, відображена в первинних документах, знайшло своє від­ображення з показниках звітності. Така перевірка на да­ному підприємстві проводиться вибірково за деякими операціями, які могли найбільш суттєво вплинути на ре­зультати діяльності , з також за деякими незначними за
сумарним виразом операціями [26, с. 76].

Отже, після короткого огляду методів та процедур, які застосовує аудитор під час перевірки касово-розрахункових операцій, можна побачити, наскільки великі обсяги ін­формації, що потребує перевірки, аналізу та підтверд­ження або спростування Якщо ще й врахувати, що у кожного підприємства є своя певна особливість у ве­денні обліку господарської діяльності, то логічно буде припустити, що на розгляд та адаптацію до таких ситуа­цій затрачається значно більше часу.

Тамара Степаненко[24, с. 76]., бухгалтер-консультант газети "Головбух", стверджує, стверджує, що якщо при перевірці розрахунково-касових операцій виявлено і перевищення ліміту каси в день здійснення цієї операції до юридичної особи будуть застосовані штрафні санкції, а з поса­дових осіб — стягнуті адмінштрафи.

Відповідно до пункту 2.3 Положення № 637 гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприєм­ством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлюється згідно з постановою Правління НБУ від 09-02.2005 р. № 32 в граничній сумі в розмірі 10000 грн. Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в без­готівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахун­ки, протягом дня не обмежується.

У разі здійснення готівкових розрахунків між підприємствами понад граничну суму кош­ти в розмірі, що перевищує встановлену розра­хункову суму, додаються до фактичних за­лишків готівки в касі на кінець дня одноразово в день здійснення такої операції з наступним порівнянням одержаної суми із затвердженим лімітом каси. У даному разі при перевірці підприємства до залишків готівки в касі па кінець дня, про­тягом якого була здійснена така операція, до­дається 9000 грн. і одержана сума порівнюється із затвердженим лімітом каси.

Згідно зі статтею 1 Указу "Про застосуван­ня штрафних санкцій за порушення норм з ре­гулювання обігу готівки" від 12.06.95 р. № 436/95 (далі - Указ № 436) за перевищен­ня встановлених лімітів залишку готівки в ка­сах до суб'єктів підприємницької діяльності за­стосовується штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки в касі за кож­ний день.

Крім цього, на підставі пункту 7.3 Положення № 637 та статті 1642 КпАП за порушення веден­ня касових операцій на винних осіб накладається штраф від 8 до 15 нмдг (136 грн. - 255 грн.).

Таким чином, за порушення готівкових роз­рахунків між підприємствами до юридичної особи застосовуються штрафні санкції згідно зі статтею 1 Указу № 436, а посадові особи при­тягуються до адміністративної відповідаль­ності .

Людмила Гордієнко[7, с. 76]., пише в своїй статті, що підприємство встановлюючи ліміт каси, не повинне враховувати витрати на відрядження для встановлення ліміту каси на рівні середньоденної видачі готівкових грошових коштів з каси. Це визначено в абзаці четвер­тому пункту 5.4 Положення про ведення ка­сових операцій у національній валюті в Ук­раїні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі - Положення № 637): "Для підприємств, ліміти ка­си яким установлюються згідно з фактични­ми витратами готівки (крім виплат, пов'яза­них з оплатою праці, стипендій, пенсій. дивідендів), — не більше розміру середньо­денної видачі готівки (за три будь-які місяці поспіль з останніх дванадцяти)". Згідно з пунктом 1.2 Положення № 637 в цілях однозначного трактування норм даного Положення під терміном "витрати, пов'язані з оплатою праці" розуміються не тільки ви­плати, віднесені до фонду оплати праці, але й інші виплати, що не належать до цього фонду згідно з Інструкцією зі статистики за­робітної плати, затвердженою наказом Держ-комстату України від 13.01.2004 р. № 5.Витрати (добові, вартість проїзду, витра­ти на наймання житла) на відрядження згідно з пунктом 3.15 зазначеної Інструкції включаються до виплат.

Любов Тетянич [25, с. 76] при проведенні аудиту розрахунково-касових операцій рекомендує перевіряти чи оформляються розрахунки між підприємствами готівкою з каси за придбаний товар ви­датковим касовим ордером із зазначенням у ньому прізвища, ім'я, по батькові свого працівника або представника кредитора та даних паспорта чи іншого документа, що посвідчує відповідну особу. Видатковий ка­совий ордер типової форми № КО-2 затвер­джено наказом Мінстату України від 15.02.96 р. (далі — форма КО-2). У разі як­що підприємство здійснює оплату креди­торської заборгованості готівкою з каси через представника кредитора, то у формі КО-2 в рядку "Підстава" зазначається номер, дата рахунка на оплату товару, а якщо він відсутній, то записується номер та дата ви­даткової накладної кредитора на відвантаже­ний товар, а також нагадує, що відповідно до пункту 1 по­станови Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32 гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлена в розмірі 10000 грн.

Важливим порівняно з іншими формами конт­ролю є значення аудиту у відстежуванні процесів економічного зростання. Аудит відрізняється від Р них насамперед системним підходом" до діяльності господарюючих суб'єктів. Визначальну роль при цьому відіграє зосередження уваги аудиторів на п'яти найважливіших елементах цієї діяльності - активах, зобов'язаннях, власному капіталі, дохо­дах та витратах господарюючих суб'єктів незалеж­но від їх галузі, форми власності, прибуткової чи неприбуткової спрямованості та ін[21, с. 7]. Тому аудитор­ські перевірки покликані не лише з'ясовувати до­стовірність фінансової звітності, а й завдяки до­триманню принципу превалювання сутності над формою проникати у глибинну логіку відстежуваних економічних явищ і процесів, обґрунтовувати ефективні прогнозні рішення.

Пелипенко та Шевчук гадають, що особливого значення набуває аудит активів, тобто контрольованих підприємствами ресурсів, використання яких забезпечує отримання майбут­ніх економічних вигод. Важливість аудиту активів обумовлена тим, що втілена в них вигода являє собою економічний потенціал господарюючих суб'єктів. З огляду на те, що кожна із його скла­дових має сприяти отриманню економічних вигод, аудит активів включає з'ясування ефективності використання економічного потенціалу, що не завжди передбачає проведення державного фінан­сового контролю. Порівняння аудиту з іншими різновидами та формами контролю свідчить про те, що сфера їх компетенції є вужчою, а відтак жодна з них не­спроможна проконтролювати ті сторони діяльності господарюючих суб'єктів, що охоплюються ауди­том. Так, оперативний казначейський контроль стосується циркулювання коштів державного та місцевих бюджетів. Фіскальний контроль, який упродовж кількох років став однією з найчисельніших структур державного управління, торкаєть­ся тільки зобов'язань.

Кулаковська Л.П. та Ю.В. Піча [16, с. 241]. вважають що важливим моментом аудиту касових операцій є пере­вірка касової дисципліни і виявлення можливих порушень: видачі касової виручки понад встановлені норми; несвоє­часна здача виручки в банк; перевищення встановленого ліміту залишку готівки по касі; витрачання одержаних в банку коштів не за призначенням; несвоєчасна здача п банк невикористаних коштів, одержаних на заробітну пла­ту; порушення правил про розрахунки готівкою; видача го­тівкою з -каси підприємства позички іншим організаціям. У разі виявлення нецільового використання коштів потріб­но встановити його причини і винних осіб.

При перевірці списання по касі коштів, зданих у банк, потрібно кожну суму, списану в видаток по касовій книзі, звірити з квитанцією банку про надходження її на відпо­відний рахунок.