Смекни!
smekni.com

Керамічна цегла: добування і обробка сировини, виробництво (стр. 2 из 7)

а) з приводом редуктора і карданними валами;

б) з шестерним приводом;

в) з ремінною передачею;

г) з приводом редуктора і ремінною передачею.

В шестерному приводі зважаючи на рухливість валів шестерні виконують з подовженими зубами, що знижує надійність його роботи. Тому в сучасних конструкціях кожний вал має привід через карданні вали або індивідуальний привід.

По конструктивному виконанню валковые дробарки бувають одно-, двух- і чотирьохвалкові. В останньому випадку одна пара валів розташовується над іншою, тобто чотирьохвалкова дробарка є двома двохвалковими дробарками, змонтовані в одному корпусі.

Вказане поєднання пар валів забезпечує двохстадійне дроблення: грубе – верхньою парою, тонке – нижньої. Ступінь подрібнення складає 16ч20.

Валкові дробарки дрібного і середнього дроблення мають конструктивні оформлення у вигляді валів з гладкою, рифленою або зубчатою поверхнею і різно оформленим приводом. Зазор між валяннями встановлюється 3-30 мм Валяння, підшипники, направляючі, пружинні амортизації і привід валів відрізняються різноманітністю конструкцій. Привід валів здійснюється від електродвигуна через редуктор і карданні вали, які забезпечують передачу обертання вальців. При різній окружній швидкості вальців з гладкою поверхнею вони дроблять матеріал роздавлюванням і стиранням, а в дробарках із зубчатими вальцями – ударом і вигином.

Для тонкого дроблення матеріалів застосовують вальці з гладкою поверхнею. Зазор між вальцями складає 1- 2 мм Для забезпечення, окрім роздавлюючої дії, і стираючого вальці обертаються з різною частотою і мають, як правило, індивідуальний привід.

Оскільки стираюча дія на дроблений матеріал інтенсифікує знос робочої поверхні валів в середній частині, використовуються валяння із змінними бандажами, виготовленими із загартованого чавуну, вуглецевої або марганцевистої сталі.

Валкові дробарки, що використовуються в промисловості будівельних матеріалів, мають вальці діаметром 0,4-1,5 м і шириною 0,4ч1,0 м. Ступінь подрібнення залежно від властивостей подрібнюваного матеріалу, конструкції валів і принципу дії дробарки наступна: для твердих порід – до 4, для м'яких в'язких – до 6ч8, при дробленні в зубчатих валяннях в'язких глинистих матеріалів - 11ч12 і більш.

Продуктивність залежно від розміру валів, частоти їх обертання і виду подрібнюваного матеріалу коливається від 1,4 до 27,0 кг/с (5ч100 т/ч) і більш.

Для середнього дроблення глинистих пластичних матеріалів з одночасним видаленням твердих включень (каміння, чужорідних тіл) використовуються каменевидні (дезинтеграторні) валкові дробарки. Валяння мають різні диметры, крім того, великий вал з гладкою поверхнею, а менший – з ребристою.

Є каменевидні дробарки, у яких один з валів виконаний з гвинтовою поверхнею. Глиняна маса подається в зазор між вальцями, при цьому відносно крупні кам'янисті шматки не затягуються між вальцями і під дією гвинтової поверхні виводяться із зони валів.

Дірчасті вальці використовуються для вторинного подрібнення вологої глини, а також при виробництві керамзиту шляхом формування з глини сирцових гранул.

Кожний з вальцов складається з литого барабана, в ободі якого зроблені крізні вікна. Останні перекриваються сталевими листами з овальними і круглими отворами. Глиняна маса, захоплювана тими, що обертаються назустріч один одному вальцами, роздавлюється, стирається, продавлюється через отвори корпусу барабана.

Розвантаження сирцових гранул здійснюється через порожнисті торцеві поверхні формуючих вальців, оскільки їх внутрішня частина виконана у вигляді усічених конусів, що розширяються до відкритих торцевих поверхонь. В іншому конструктивно дірчасті вальці аналогічні валковым дробаркам.

Необхідні умови роботи дірчастих вальців – забезпечення втягування формованого матеріалу в міжвалковий простір.

Слово кераміка - від грецького "keramos" - глина, позначає глину, піддану випаленню. Або є ще варіант тлумачення: слова "keramos", що означає "глиняний посуд". Слово це пов'язано із стародавнім санскритським значенням кореня (буквальний переклад "щоб горіти").

Російське слово "цеглина" запозичено від тюркского слова "kirpic", мабуть з часів татаро-монгольського ярма.

Ще в Біблії згадується цеглина як будівельний матеріал, в часи відразу після Великого Потопу. «І сказали один одному: наробимо цегли і обпалимо вогнем. І стала у них цегла замість каміння.» Ветхий заповіт. Буття. Гл. 11-3.

Події ветхого заповіту відбувалися на території Месопотамії і природно найстародавніші споруди з цеглини з тих місць. Дуже часто використовувалася цеглина в стародавньому Римі (тоді стандарт для цеглини був 45х30х10 сантиметрів, сучасна цеглина має розмір 25х12х6,5 сантиметрів) В Римській імперії з цеглини робили складні конструкції, арки, водоводи.

В Росії почали використовувати цеглину при будівництві храмів Московського Кремля, будівництвом храмів керували Італійські майстри. Хоча ці храми були побудовані з обпаленої цеглини, ще довго при будівництві використовувалася необпалена цеглина - сирець.

Чудо монастир в Московському Кремлі

Керамічна плитка теж родом із стародавньої Месопотамії близько 4 тисяч років тому. Дуже показовий в застосуванні керамічної плитки при облицьовуванні воріт Іштар (що в стародавньому Вавилоні), за якими починалася широка дорога процесій, ведуча в головний храм Есагилу.

На різних континентах у вогнищах стародавніх культур — на Близькому Сході і в Індії, в Центральній Америці і Середній Азії кераміка зберегла вигляд найстаріших в світі міст, художні твори перших на землі скульпторів і художників. Час розширював об'єми і сфери застосування кераміки. Кераміка сьогодні — це не тільки традиційна черепиця і цеглина. Без кераміки не обходяться космічні кораблі і атомні реактори, електронні прилади, доменні печі і багато галузей промисловості. Та все ж випуск якнайдавнішого виду кераміки — кераміки для зовнішнього облицьовування будівель — не тільки не зменшується, але і різко зростає.

Застосування керамічних виробів для облицьовування фасадів робить будівлю більш довговічною, привабливим і створює передумови для значного зниження витрат при їх експлуатації. З урахуванням періодичних ремонтів вартість поверхні, фанерованою керамікою, в 2—3 рази нижче в порівнянні з іншими видами обробки фасадів будівель.

Широке застосування в сучасному будівництві знаходять і конструктивні, і декоративні вироби для облицьовування фасадів будівель.

Кладка стін із застосуванням конструктивних виробів (двошарової і лицьової цеглини) має закінчений вигляд і надалі не вимагає додаткової обробки. Для пожвавлення фасадів застосовують кольорові фрагменти (вставки, панно), виконувані з різнокольорової цеглини.

Розширяються асортимент і області застосування виробів для облицьовування зовнішніх стін будівель, поверхонь стінних панелей, крупних блоків, обробки лоджій і еркерів і оформлення інших архітектурних елементів будівель, а також для облицьовування цоколів будівель і підземних переходів.

В світі розроблені основні параметри технології виробництва плиток методом литва, виготовлені конвейєри і заводське виготовлення цих виробів; розроблений і упроваджений спосіб виготовлення килимово-мозаїчних плиток методом напівсухого пресування; на багатьох підприємствах експлуатуються потоково-конвейєрні лінії.

Для оволодіння цією сучасною технікою і технологією робітники, зайняті на підприємствах фасадно-фанерованої кераміки, повинні постійно удосконалювати свої знання.

Керамічні вироби для облицьовування фасадів будівель підрозділяються на конструктивні і декоративні. Декоративні вироби служать для облицьовування стін в процесі будівництва.


Мал. 1. Лицьова цеглина

Фасадні керамічні глазуруючі великорозмірні плитки служать для облицьовування зовнішніх стін цегляних будівель після їх повного осідання і цокольного панелей. Для облицьовування цокольних частин будівель і стін підземних пішохідних переходів застосовують глазуруючі цокольні плитки. Для декоративної обробки будівель служить і мозаїчна кераміка, яка є мілкорозмірними тонкостінними плитками різного кольору, наклеєними у вигляді килима на паперову основу.

Конструктивні вироби разом з декоративними властивостями володіють якостями конструктивного матеріалу. До них відносяться лицьові цеглина і каміння.

Керамічні лицьові цеглина і каміння (мал. 1, 2) підрозділяються на повнотілі і порожнисті. Розміри цих виробів повинні відповідати ГОСТ 7484—69 (табл. 1). Цеглина глазурує, крім того, повинен відповідати ТУ 355—66 Главмоспромстройматеріалов.


Мал. 2. Керамічний лицьовий камінь

Цеглина і каміння повинна мати форму прямокутного паралелепіпеда з прямими ребрами і кутами, з чіткими гранями і рівними двома суміжними лицьовими поверхнями — тичковий і ложковий.

Відхилення сторони цеглини по довжині від прямого кута (косокутна) допускається не більше 3 мм Викривлення лицьових поверхонь і ребер не повинне перевищувати по ложку 3 і по стусану 2 мм

Лицьові поверхні цеглини і каміння можуть бути гладкими, рельєфними або офактуреними. Вироби повинні мати чистий тон і рівномірний колір без плям, выцветов в інших дефектів, помітних на відстані 10 Же.

Основні розміри лицьових цеглини і каміння (мм)
Найменування виробів Довжина Ширина Товщина
Керамічна лицьова цеглина 250±4 120±3 65 або 90±3
Керамічний лицьовий камінь 250±4 120±3 140±3
Керамічний лицьовий тричвертний камінь 188±4 120±3 140±3

Розміри цеглини і каміння, довжину тріщин і відбитості або притупленій кутів і ребер виміряють з точністю до 1 мм шаблонами. Ширина посічок визначається за допомогою мірної лупи з чотирикратним збільшенням.