Смекни!
smekni.com

Мурування зовнішніх стін з бетонних каменів з облицюванням цеглою (стр. 1 из 4)

Тема:

Мурування зовнішніх стін з бетонних каменів з облицюванням цеглою


Вступ

З кам'яних матеріалів - цеглини, керамічного і бетонного каменя, крупних блоків - з бетону і природного каменя зводять велику кількість будівель і споруд різного призначення.

Для поліпшення житлових умов населення країни потрібно не тільки розширювати індустрію житлового будівництва, але і рішуче розвивати будівництво садибних і індивідуальних малоповерхових будинків. Природно, що при цьому зросте потреба в кваліфікованих робітниках-майстрах кам'яних робіт, причому таких, які уміють зводити будівлі і споруди з різних видів кам'яних матеріалів і з різних видів кладок. Майстерність муляра, так прийнято з давніх пір називати робітника-фахівця по зведенню будівельних конструкцій з кам'яних матеріалів, його знання і уміння мають першорядне значення. Без знання властивостей і умов роботи матеріалу, властивостей і конструктивних можливостей кам'яної кладки, без уміння якісно виконати її неможливо звести надійну конструкцію, побудувати довговічну будівлю або споруду з кам'яних матеріалів. Якість кладки - це не тільки її естетичний зовнішній вигляд, а перш за все здатність сприймати і витримувати зовнішні дії, обумовлені призначенням зведеної конструкції, надійність і довговічність її при експлуатації. Тому муляр, ще до того, як він почне як професіонал зводити кам'яні конструкції на будівництвах, повинен навчитися якісно виконувати всі операції і процеси кладки.

Не тільки від майстерності муляра, але і всіх працюючих на будівництвах безпосередньо залежить також, наскільки економно затрачуватимуться матеріально-технічні і трудові ресурси, що виділяються на будівництво об'єктів. При величезних об'ємах капітального будівництва, здійснюваного в країні, економне використовування засобів і матеріалів на будівництвах - одна з найактуальніших задач. Тому важливо безперервно удосконалювати технологію і організацію виробництва і праці робітників на будівництвах і за рахунок цього добиватися скорочення тривалості і поліпшення якості будівництва, зниження витрат праці і витрати матеріалів. Ця вимога має безпосереднє відношення до всіх видів робіт, і у тому числі до виробництва кам'яних робіт, де за рахунок умілого вживання раціональних пристосувань і інвентаря, а також засобів механізації можна повністю виключити втрати розчину, цеглини, каміння і інших матеріалів.

Вживання прогресивної організації праці забезпечує в будівництві високу продуктивність праці, прискорення введення в дію нових будівель і споруд, що дуже важливе в цілому для народного господарства, для кожного члена соціалістичного суспільства.

Велике значення для підвищення ефективності будівельного виробництва має зростання професійної майстерності робітників. При сучасному рівні розвитку будівельної техніки не можна стати хорошим будівником без систематичного підвищення кваліфікації, без знання передової технології і організації робіт. Кожний робітник повинен добре вивчити, освоїти і в практичній роботі творчо застосовувати прогресивні методи праці, шукати шляху підвищення його продуктивності, зниження вартості будівництва. Необхідно пам'ятати, що від результатів роботи кожного залежить кінцевий висновок суспільного виробництва, можливості більш повного задоволення суспільних і особистих потреб, що ростуть.


1. Інструменти контрольно-вимірювальні прилади та інвентар

Щоб прискорити мурування, підвищити продуктивність праці та його якість, використовують малогабаритні ручні пристосування.

Інструменти

Кельма - це лопатка зі сталевого тонколистового полотна з зігнутою ручкою. Ручка вироблена з деревини твердих порід. Кельму застосовують для розрівнювання розчину, заповнення вертикальних швів і підрізання надлишків розчину. (1.).

Кельма Молоток-кірочка Розчинова лопата

Молоток-кірочка. Маса - 0,55 кг, дерев'яна ручкою завдовжки до 300 мм Використовують також молоток для рубання/тесання цегли, керамічного каменю, при цьому лезо молотка має бути під прямим кутом до поверхні ребра цеглини. ()

Розчинова лопата. Має полотно з листової сталі завтовшки 1,6 мм. Круглий металевий стрижень завдовжки 320 мм зберігає від зношування дерев'яний держак. Лопата призначена для подачі й розрівнювання розчину, а також для перемішування його в ящику. (3.)


Розшивка Причальні скоби

Розшивка. Має робочу частину у вигляді розрізаної уздовж сталевої трубки, ручка - з деревини хвойних порід. Оброблення й ущільнення швів мурування виконують сталевими розшивками, що мають увігнуту й опуклу поверхню. (4.)

Причальні скоби. Подібної форми. Закріплюють їх у швах мурування. Скоби виготовляють з листової сталі, надівають на цеглину, покладену горизонтально.

Контрольно вимірювальний інструмент

Висок. Маса - 0,4-1 кг. Складається з конусоподібного корпуса, крученого шнура й алюмінієвої планки. Призначений для перевірки вертикальності кутів і поверхні мурування. (6.)

Складаний метр і рулетки. Бувають завдовжки 2-20 м, використовують для лінійних вимірів під час мурування. (7.)

Висок Рулетка та складний метр


Кутник. Застосовується для перевірки прямокутності викладених кутів. (8.)

Рівень. Лінійка, яка знаходиться у металевому корпусі завдовжки 750 мм. Всередині лінійки знаходяться ампули, які фіксують горизонтальний і вертикальний рівні. Ним перевіряють мурування. (9.)

Правило. Пристрій зроблений з відфугованого дерев'яного бруска або дюралюмінієвого профілю завдовжки 1,2-2 м. Правило призначене для контролю поверхні викладених стін.

Кутник Рівень Правило деревяне та дюралюмінієве

Порядівка. Пристосування з кутиків, труб або рейок з позначеннями, що відповідають товщині горизонтальних рядів кладки: для звичайної цеглини - 77 мм (65 мм товщина цеглини + 12 мм товщина шва), для стовщеної цегли - 100 мм. Пристосування призначене для закріплення причального шнура, дотримання горизонтальності й вертикальності рядів стін, що зводяться.1 - нерухома частина струбцини; 2 - віджимної гвинт; 3 - рухома частина струбцини; 4 - стійка; 5 - повзунок із затискною скобою; 6 - причальний шнур. (11.)

Причальний шнур. Шнур має товщину 1,5мм. Натягують його вздовж стіни, що зводиться. Цей ручний пристрій призначений для дотримання горизонтальності мурування. (1)

Захват, що сам затягується. Вантажопідйомність - 1,75 т. Пристрій має вигляд прямокутної рами з двох щелепних підйомних затискувачів. Застосовується для розвантажування пакунків силікатної цегли без піддонів з автотранспорту і подачі їх до місця мурування. 1 – рама захвату; 2 – натяжні пластини; 3 – затискні балки; 4 – захватний пристрій..

Інвентар

Трубчаста Причальний шнурЗахват, що сам

порядівка затягується

Підхоплював - футляр. Вантажопідйомність - 1,5 т. Складається з двох пів футлярів Г-подібної форми, які закріплені на захватних важільцях. Підхоплював - футляр призначений для розвантаження одразу двох пакунків цегли з автомобіля і подачі їх на робоче місце. (14.)

Бак для змочування цегли. Ємність, яку заповнюють водою. У жарку і суху погоду піддони з цеглою опускають у бак, змочують і подають на робоче місце. (15.)

Підхоплювач Бак Світильники


Бункер з щелепним затвором об'ємом до 1,2 м3 призначений для приймання і подачі розчину на робоче місце муляра.

Металевий ящик розчину об'ємом 0,24 м3 служить для подачі розчину на робоче місце муляра. Допускається підйом в гірлянді (до шість ящиків одночасні).

Переносні світильники. Мають вигляд розсувної рами з телескопічним стояком з плафонами. Призначені для освітлення робочого місця у темний час доби.

Бункер з щелепним затвором

1 - вантажопідйомна петля; 2 - затвор.

Металевий ящик розчину

1 - вантажопідйомна петля; 2 - строп

2. Матеріали необхідні для даної роботи

Види та класифікація розчинів

Будівельним розчином називають матеріал, який отримують у результаті затвердіння суміші, яка складається з:

- неорганічної в’яжучої речовини;

- дрібного заповнювача(піску);

- води;

- спеціальних домішок(неорганічних і органічних).

Цю суміш до початку тверднення називають розчинною сумішшю. В’яжуча речовина у розчині обволікає частинки заповнювача, зменшуючи тертя між ними. У результаті цього розчинна суміш набуває необхідної для розчину рухливості.