Смекни!
smekni.com

Проект будівництва будинку експлуатаційної служби лінії метро (стр. 5 из 10)

Протекторний захист і електрозахист.

Протекторний захист застосовують у тому разі, коли захищається конструкція (підземний трубопровід, корпус судна), яка перебуває в середовищі електроліту (морська вода, підземні ґрунтові води та ін).

Суть такого захисту полягає в тому, що конструкцію сполучають з протектором - більш активним металом, ніж метал конструкції, яку захищають. Як протектор для захисту стальних виробів звичайно використовують магній, алюміній, цинк та їх сплави.

У процесі корозії протектор є анодом і руйнується, запобігаючи тим самим руйнуванню конструкції. У міру руйнування протекторів їх замінюють новими.

Рис.2.6 Схема протекторного захисту підземного трубопроводу

На цьому принципі ґрунтується й електрозахист. Конструкцію, яка перебуває в середовищі електроліту, також сполучають з іншим металом (звичайно шматком заліза, рейкою тощо), але через зовнішнє джерело струму. При цьому конструкцію, яку захищають, під’єднують до катода, а метал - до анода джерела струму. Електрони відщеплюються від анода джерелом струму, анод (захисний метал) руйнується, а на катоді відбувається відновлення окисника.

Електрозахист має перевагу над протекторним захистом: радіус дії першого близько 2 000 м, другого - близько 50 м.

Зміна складу середовища. Для уповільнення корозії металевих виробів до електроліту вводять речовини (найчастіше органічні), які називають уповільнювачами корозії, або інгібіторами,їх застосовують у тих випадках, коли метал необхідно захищати від роз'їдання кислотами. Вчені створили ряд інгібіторів (препарати марок 4M, ПБ та інші), які при доданні до кислоти в сотні разів сповільнюють розчинення (корозію) металів.

Останнім часом розроблено леткі (або атмосферні) інгібітори. Ними просочують папір, яким обгортають металеві вироби. Пара інгібіторів адсорбується на поверхні металу і утворює на ній захисну плівку.

Інгібітори широко застосовують при хімічному очищенні від накипу парових котлів, зніманні окалини з оброблених деталей, а також при зберіганні та перевезенні хлоридної кислоти у стальній тарі. До неорганічних інгібіторів належать нітрити, хромати, фосфати, силікати. Механізм дії інгібіторів є предметом дослідження багатьох хіміків.

В даному проекті металеві конструкції фарбуються для запобігання корозії.

3. Технологія виконання робіт

3.1 Визначення загальної тривалості будівництва

Нормативна тривалість зведення об’єкта визначається за СНиП 1.04.03-85 (Нормы продолжительности строительства и задела в строительстве предприятий, зданий и сооружений) залежно від загальної площі будівлі

. Становить 13 місяців.

Заплановану тривалість зведення об’єкту з огляду на прийнятий ступінь опрацювання проектних рішень приймаємо до 15% меншою віл тривалості. Тому запланована тривалість будівництва становить 12 місяців.

3.2 Характеристика умов будівництва

Район будівництва - місто Київ. Запланований термін початку будівництва - другий квартал.

Ділянка будівництва знаходиться у II кліматичному районі згідно зі СНиП 2.01.01-82. Клімат району помірно-континентальний з відносно м’якою зимою та жарким літом.

Основний напрям вітрів:

улітку - північно-західний;

узимку - західний.

Розрахункова температура зовнішнього повітря для проектування

огороджувальних конструкцій - мінус 220С.

Деякі інші кліматичні показники району складають:

атмосферний тиск згідно зі СНиП 2.01.07-85 - 0,3 кПа;

вага снігового покрову на 1 м2 горизонтальної поверхні згідно зі ДБН В.1.2-2-2006 - 0,7 кПа;

глибина сезонного промерзання ґрунтів - 1,0 м;

рівень "верховодки", що прогнозується, може коливатися до абсолютної позначки 102,40 м.

Підземні води агресивних властивостей по відношенню до бетонів марки W4 не мають.

Територія, котра виділяється під будівельний майданчик знаходиться на окраїні міста, на окремому місці і вільна від забудов. Основою для фундаментів є пісок. Ґрунтові води протікають нижче позначки закладання підошви фундаменту. Рельєф місцевості спокійний з перепадом позначок менше 1 м.

Відстань до існуючої автодороги і точок відімкнення до мереж джерел енергоресурсів (електропостачання, водопостачання, теплопостачання, каналізації, газопостачання, зв’язку) - 1,5км.

Усі будівельні матеріали, вироби та конструкції надходять на будівельний майданчик зі складів організацій, які беруть участь у спорудженні об’єктів розташованих на відстані 10 км від будівельного майданчика.

Усі будівельні машини і агрегати, що потрібні для спорудження об’єкта, можна залучити з баз механізації організацій, які беруть участь у зведенні об’єкта.

При виконанні проекту прийнято такий розподіл обсягів робіт за організаціями, які залучаються до будівництва об’єкта: БМУ-1 - виконує загально будівельні роботи, у тому числі зведення підземних частин будівлі; БМУ-2 - монтаж надземних конструкцій каркаса будівлі й стінового огородження; БМУ-3 - виконує спеціальні роботи (електромонтажні, сантехнічні, монтаж технологічного устаткування й пусконалагоджувальні роботи).

3.3 Умови виконання земляних робіт

На будівельному майданчику необхідно викопати котлован під фундаменти будинку експлуатаційної служби. Габарити будинку в осях 45х14.5 м. Відмітка дна котловану - 141.5 м. Грунт - легкий суглинок нормальної вологості. Рівень ґрунтових вод - нижче відмітки дна котловану.

3.4 Визначення об’ємів робіт

Рис.3.1План котловану

По прийнятим габаритам будови в осях визначаємо ширину і довжину котловану:

(3.1)

; (3.2)

Де

- ширина і довжина будинку в осях;

- ширина фундамента;

,
- відстань від краю фундаменту до стінок котловану.

Через точки перетину горизонталі з віссю котловану, а також через межі котловану в торцях проводимо вертикальні поперечні площини і розбиваємо котлован на окремі частини.

Підрахунок обсягів робіт приводимо в табличній формі:

Таблиця 3.1

Об’єм котловану між розрізами 1 - 4

Розріз Середні робочі відмітки,
ширина котловануВ, м Площа поперечного розрізу, м2 Півсума площ, м2
Відстань між попереч-никами, м Об’єм
, м3
1-1 4,25 17,8 88,3
86,05 10,0 860,5
2-2 4,06 17,8 83,8
83,8 15,0 1257
3-3 4,06 17,8 83,8
83,1 10,0 860,5
4-4 4,0 17,8 82,4

Всього: 2978 м3

Таблиця 3.2

Об’єм котловану в торці

Розріз Роб. відміткиh, м Площа попер. розрізу
, м2
Півсума площ, м2 Відстань між розр., м Об’ємV, м3
А-А 4.3 6.47
6.11 14.5 88.6
B-B 4,05 5.74
3.54 45.0 159.3
C-C 3.35 3.93
D-D 3.0 3.15

Всього: 247,9 м3

Таблиця 3.3

Об’єм кутових пірамід

Кут Роб. Відмітка Об’єм, м3
A 4.3 3.01
B 4.05 2.84
C 3.35 2.35
D 3.0 2.1

Всього: 10,3 м3

Об’єм котловану:

Так, як глибина котловану більша 3 м, то згідно ДБН Д.2.4-1-2000 - стінки котловану робимо з ухилом 1: 0,75.

3.5 Вибір способу проведення робіт і комплектів машин

В складі комплекту розрізняють ведучі машини, які виконують основні роботи (розробку ґрунту в котловані), допоміжні призначені для обслуговування ведучих машин і виконання інших робіт (роз рихлення ґрунту, зачистка дна котловану, засипання пазух котловану і ущільнення засипаного ґрунту).

Кількість самоскидів. Бульдозерів та інших допоміжних машин визначається з умови безперебійної роботи ведучої машини.

Для підбору марки екскаватора визначимо його необхідну продуктивність в зміну:


(3.3)

Де

- об’єм котловану, м3;
- кількість машино-змін.