Смекни!
smekni.com

Класифікація підприємств виробничої бази будівництва і їх місце у матеріально-технічній базі будівництва (стр. 3 из 4)

Кількість бункерів, потрібних для зберігання необхідної кількості конкретних матеріалів по видам і фракціям визначається по формулі:


.............................................................................. (1.3)

де - N - кількість бункерів, од

Vбун - місткість бункера,м3

Для забезпечення достатнього фронту робіт під час розвантаження прибуваючих на склад штабельного типу заповнювачів розраховується довжина розвантажувального фронту ,яка не повина бути більшою, ніж довжина складу.

.......................................................... (1.4)

L - довжина розвантажувального фронту, яка дорівнює довжині штабельного складу для зберігання конкретного виду матеріалу, м;

Птр- кількість одночасно розвантажуемих транспортних засобів;

l - довжина транспортного засобу, м (c-залізничного-24; автомобільного-6.)

c - відстань між транспортними засобами при встановлені їх під розвантаження, яка становить для залізничного транспорту - 1.5м; для автомобільного - 1м - при встановлені автомобілей перпендикулярно фронту розвантаження і 2.5м - при встановлені їх вздовж фронта розвантаження.

Ширину штабельного складу для зберігання конкретного матеріалу визначають по формулі:

.................................................................. (1.5)

де В - ширина складу» м;

К - коефіцієнт використання площі складу, який дорівнює 0.8;

a - кут природнього нахилу матеріалу, який умовно прийнятий однаковим для

піску, щебня і керамзиту ідорівнює 45°.

Підвищення ефективності будівельного виробництва в значній мірі залежить від покращання організаційних форм експлуатації будівельних і транспортних машин. При цьому вибір конкретної форми залежить від об'ємів і структури будівельно-монтажних робіт, виду споруджуємих об’єктів, рівня спеціалізації будівельно-монтажних організацій, територіальній концентрації будівництва, кількості будівельних і транспортних машин і структури їх парку. В теперішній час діють декілька організаційних форм управління будівельно -транспортними машинами.

При першій - усі машини знаходяться на балансі будівельної організації. Обслуговуванням і експлуатацією машин керує підрозділ головного механіка. По замовленням будівельників будівельно-транспортні машини виділяють на об'єкти. При такій формі існують труднощі, які пов’язані з тим, що відносно невелика кількість різної техніки потребує відносно великої номенклатури запасних частин.

При другій формі організації машини знаходяться на балансі управлінь механізації, які входять в склад генпідрядних будівельних організацій. У цьому випадку будівельні організації отримують машини на умовах аренди або підряду.

Найбільш ефективно будівельно-транспортні машини в будівельному комплексі використовуються в тому випадку, коли вони знаходяться на балансі підприємств механізації ; які входять в склад матеріально-технічної бази будівництва. Такі підприємства або управління виконують будівельно - монтажні роботи механізованим способом, здійснюють експлуатацію будівельних машин і збільшення їх парку, виконують усі види ремонтів і технічного обслуговування машин, ведуть перебазування будівельних машин з одного будівельного об'єкту на інший, удосконалюють нові зразки обладнання. Структура підприємств механізації залежить від конкретних умов будівництва. В склад таких підприємств або управлінь механізації можуть входити ремонтно - механічний завод. По спеціалізації виробничих підрозділів управління механізації підрозділяються на спеціалізовані і змішані.

Важливість ефективного використання транспортних засобів у будівництві обумовлюється тим, що витрати на транспортування вантажів складають 16...18% вартості будівельно-монтажних робіт. Найбільш масовим видом транспорту у будівництві є автомобільний, питома вага якого у витратах на транспортування вантажів для будівництва складає 75...80%. В залежності від виду вантажів, умов і відстаней для перевезень використовують різні автотранспортні засоби: бортові автомобілі, автосамоскиди, спеціалізовані автомобілі для різних будівельних конструкцій і обладнання, автопоїзди. Перевезення збірних залізобетонних виробів здійснюється спеціальними транспортними засобами.

Найбільш ефективно автомобільний транспорт використовується у будівників в тому випадку, коли він знаходиться на балансі автотранспортних підприємств, які входять в склад матеріально-технічної бази будівництва.

В будівництві також застосовують контейнерну і пакетну систему постачання вантажів, залізничний транспорт.

3. Класифікація і структура підприємств виробничої

бази будівництва

Виробничу базу будівництва складають промислові підприємства, які виготовляють промислову продукцію для потреб будівництва і організаційно входять до складу будівельних корпорацій, фірм, компаній. Так наприклад, у цей час на Україні діє більш як 500 заводів по виробництву бетону і залізобетону, які є складовими виробничої бази будівництва. Підприємства по виготовленню будівельних матеріалів, наприклад цементу, не входять в склад виробничої бази будівництва, але входять в склад матеріально-технічної бази будівельного комплексу держави.

В залежності від виду продукції, яку виготовляють підприємства виробничої бази будівництва вони підрозділяються на спеціалізовані, які виробляють один вид якоїсь продукції (наприклад залізобетонні вироби), комбіновані, які виготовляють різноманітну продукцію наприклад : асфальтобетонні суміші і столярні вироби ; підприємства, які виготовляють різні види продукції із порідненої сировини ( будівельні розчини, залізобетонні вироби).

В залежності від рівня підпорядкування підприємства виробничої бази підрозділяють на:- корпораційного підпорядкування (наприклад, "Днiпро-дзержинськзалізобетон" і деякі інші підприємства по виробництву залізобетонних конструкцій, які входять в склад державної корпорації "Укрбуд"; - фірмового підпорядкування.

Існують підприємства, які входять в склад будівельно-монтажних організацій.

В зв'язку з зміною умов господарювання мають місце і зміни в організації підприємств виробничої бази будівництва. Вони в першу чергу відносяться до зміцнення фінансових і юридичних підрозділів підприємств; створенню на підприємствах підрозділів маркетингу.

Виробнича структура підприємств, під якою мається на увазі склад його виробничих підрозділів, їх розміщення у просторі і взаємодія також змінюються при зміні умов господарювання. Це обумовлена тим, що на виробничу структуру підприємств, впливають характер виробляємої продукції та технологія їх виготовлення, ступінь спеціалізації підприємства і форми його кооперування з іншими підприємствами, обсяги виробництва. В залежності від останніх підприємства підрозділяють на категорії: Наприклад завод, який спроможний виготовляти 100..150 тис. м3 залізобетонних і бетонних виробів в рік відноситься до 1-ї категорії, 50...100 тис. куб. м3 - 2-ї і меньш 50 тис. куб.м3 - 3-ї категорії.

В зв’язку з тим, що у процесі виготовлення продукції сировина підлягає різним видам обробки, а також тим, що поряд з головною для даного виробництва продукцією, виготовляють ще декілька видів, в тому числі таку, яка потрібна для функціонування виробництва, в склад підприємств виробничої бази будівництва входять декілька цехів або малих підприємств.

Цехом називають промисловий підрозділ, який організаційно входить в склад підприємства і де виготовляють окремі види продукції, напівфабрикати, або виконують спеціальні види робіт (енергоцех, транспортний цех та інші). Цехи підрозділяють на головні, допоміжні та підсобні.

В головних цехах виконується переробка вихідної сировини, напівфабрикатів та інших матеріалів в головну продукцію для цього виробництва. Допоміжні цехи забезпечують головні електроенергією, парою, стислим повітрям. В них виконують ремонт технологічного, енергетичного та іншого обладнання. До допоміжних цехів відносять транспортний цех, у якому здійснюється весь комплекс вантажно-вивантажувальних робіт, організується праця транспортних засобів. У деяких випадках замість транспортних цехів підприємства разом з установами "Укрзалізниці" створюють ППЗТ ( промислові підприємства залізничного транспорту), які співпрацюють з підприємствами на основі договорів і контрактів.

В підсобних цехах здійснюють виготовлення вузлів, або напівфабрикатів для головного виробництва. В теперішній час прогресивним є утворення на місці підсобних цехів малих підприємств різної форми власності, які співпрацюють з головним підприємством на основі договорів і контрактів. В таких цехах можуть здійснювати промислове знешкодження відходів головного виробництва.

Цех має ділянки або відділення, за якими закріплюється визначена кількість технологічного обладнання і склад робітників. Відділення можуть підрозділятись на заготовчі, опоряджування, компресорне та інші.

Виробничі цехи організують по функціональним (технологічним) прикметам (наприклад арматурний цех, бетонозмішувальний цех, формувальний), або по видам продукції (цех по виробництву внутрішніх стінових панелей та інші). При предметній спеціалізації цехи орієнтуються на масове виготовлення одного або кількох видів однорідної продукції по потоково-конвейєрній схемі з застосуванням засобів автоматизації і комплексної механізації.

В склад підприємств входять склади сировини, напівфабрикатів, виробленої продукції; матеріально-технічного забезпечення, які повинні забезпечити функціонування підприємства в умовах не ритмічного постачання.

Важливою складовою частиною підприємств є міжцеховий і цеховий транспорт з необхідними засобами для його експлуатації (гараж, розвантажувальні площадки).