Смекни!
smekni.com

Доходи і видатки митної установи (стр. 9 из 12)

Отже, даний Порядок, розширюючи права головних розпорядників коштів і розпорядників коштів II ступеня щодо розподілу й використання коштів загального фонду, забезпечує оперативний контроль з боку органів Державного казначейства на кожному рівні їх функціонування. Порядок надходження коштів на реєстраційні рахункиіз застосуванням зведених рахунків показано на рис. 2.3.


Рис.2.3. Порядок надходження коштів на реєстраційні рахунки із застосуванням зведених рахунків

Що стосуєтьсяобліку грошових коштів ,доходів загального фонду тодля обліку надходження бюджетних коштів загального фонду, і доходів цього фонду передбачено такі рахунки;

- рахунок № 32 “Рахунки в казначействі”;

- рахунок № 70 “Доходи загального фонду” [16, c. 68].

Для обліку руху грошових коштів на рахунках, відкритих в органах Державного казначейства, використовується активний рахунок № 32 “Рахунки в казначейств”, до якого відкриваються два субрахунки — №321 “Реєстраційні рахунки” і № 322 “Особові рахунки”. На субрахунку №321 обліковується рух бюджетних коштів, виділених розпорядникові коштів на утримання установи та на централізовані заходи. На субрахунку № 322 обліковуються бюджетні кошти, виділені головними розпорядниками коштів та розпорядниками коштів II ступеня для подальшого їх розподілу та перерахування на реєстраційні рахунки [29, c. 218].

Для обліку доходів за загальним фондом призначено пасивний рахунок № 70 “Доходи загального фонду”. Рахунок № 70 має субрахунок — № 701 “Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи”.До кредиту субрахунка № 701 записуються: суми бюджетних коштів, що надійшли на видатки митниці , передбачені кошторисом, згідно з затвердженим бюджетом;суми виявлених залишків матеріалів і грошей у касі.

До дебету цих субрахунків записуються: суми відкликаних коштів;суми асигнувань, що списуються наприкінці року на підставі річних звітів; суми списаних недостач матеріалів. Схема кореспондуючих рахунків до рахунку 70 “Доходи загального фонду ” наведена в додатку Д.

Наведені бухгалтерські записи відображаються в щомісячних накопичувальних відомостях ф. №381 (бюджет), об’єднаних з меморіальним ордером № 2 “Накопичувальна відомість руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України в установах банків”.

Кореспонденція рахунківз обліку доходів загального фонду наведена в таблиці 2.1.


Таблиця 2.1.Кореспонденція рахунківз обліку доходів загального фонду

Зміст господарських операцій Дт Кт
1.Отримано асигнування головним розпорядником коштів і розпорядником коштів ІІ рівня із загального фонду для подальшого перерозподілу підвідомчим установам 321322 701321
2. Отримано асигнування із загального фонду:- установами, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету 321 701
3. Відкликано кошти розпорядниками вищого рівня 701 321,322
4. Списано з рахунків залишки коштів виділених асигнувань: 701 321,322
5. Списано доходи в кінці року на результати виконання кошторису за загальним фондом 701 431

Накопичувальні відомості на Сумській митниці складаються окремо за кожним реєстраційним (особовим, поточним) рахунком установи, відкритим в органах Державного казначейства України (установах банків). Записи операцій у накопичувальні відомості Сумської митниці здійснюються щоденно на підставі виписок із реєстраційних (особових, поточних) рахунків із доданням до них підтверджувальних документів) [20, c. 119].

Аналітичний облік отриманих асигнувань ведеться в картці аналітичного обліку отриманих .Картка відкривається на рік і ведеться за кодами функціональної класифікації. Записи щодо отриманих асигнувань здійснюються на підставі виписок органів Державного казначейства (установи банків) з реєстраційних, особових (поточних) рахунків.

Для аналітичного обліку асигнувань, перерахованих розпорядникам коштів нижчого рівня, використовується книга аналітичного обліку асигнувань, перерахованих підвідомчим установам. Книга відкривається на рік за кожним кодом функціональної класифікації. Записи до книги здійснюються на підставі виписок органу Державного казначействаз реєстраційних, рахунків.


2.3 Облік доходів спеціального фондуна митниці

Для обліку операцій із доходами спеціального фонду на Сумській митниціПланом рахунків і змінами та доповненнями до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженими Наказом Державного казначейства України від 26.03.2002 № 54, передбачено наведені нижчерахунки й субрахунки. Облік доходів спеціального фондуна Сумській митниці ведеться на пасивному рахунку 71 “Доходи спеціального фонду”, який має такі субрахунки:

- № 711 “Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги”;

- № 712 “Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ”;

- № 713 “Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду” [6].

На субрахунку № 711 обліковуються надходження, отримані Сумськоюмитницею згідно з кошторисом як плата за послуги, що надаютьсямитниці відповідно до її повноважень; кошти, отримані митницеювід господарської чиі виробничої діяльності, інше.

На субрахунку № 712 обліковуються надходження установ для виконання окремих доручень, а такожкошти від реалізації майна, гранти, подарунки, благодійні внески.

Субрахунок № 713 призначений для обліку надходжень митниці, які відносяться до інших надходжень спеціального фонду бюджету для витрат згідно з кошторисом.

Для зберігання коштів спеціального фонду і проведення операцій з ними Сумська митниця відкриває реєстраційні рахунки на єдиному казначейському рахунку відповідного органу Державного казначейства. Для їх відкриття митницяподає до органів Державного казначейства такі документи:

- заяву на відкриття рахунка;

- копії нормативно-правових актів, що є підставою для зарахування коштів спеціального фонду;

- картку зі зразками підписів осіб і відбитком гербової печатки;

- звіт про надходження та використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються митниці (ф. № 4-1 кд);

- звіт про надходження та використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень Сумської митниці (ф. № 4-2 кд);

- звіт про надходження та використання інших надходжень спеціального фонду (ф. № 4-3 кд);

-інші документи.

Для обліку операцій на реєстраційних рахунках за коштами спеціального фонду використовуються такі активні субрахунки, передбачені Планом рахунків з подальшими змінами га доповненнями:

-№ 323 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, утриманих як плата за послуги”;

-№ 324 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, утриманих за іншими джерелами власних надходжень”;

-№ 326 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду” [16, c. 80].

На субрахунках № 323 на підставі виписок банку (органу Державного казначейства) обліковуються кошти, що надійшли на Сумську митницюяк плата за послуги, які надаються бюджетними установами відповідно до їхніх функціональних повноважень; кошти, які отримують бюджетні установи від господарської чи виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що їх отримують бюджетні установи від реалізації майна. На субрахунках № 314, 324 обліковуються кошти, які надійшли на ім'я установи на виконання окремих доручень, а також гранти, подарунки, благодійні внески, інвестиції, які згідно з чинним законодавством отримують бюджетні установи.

На субрахунках № 326на Сумській митниці обліковуються кошти установ, які відносяться до інших надходжень спеціального фонду бюджету. Кореспонденція рахунківз обліку доходів спеціальногофонду подано в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2.Кореспонденція рахунківз обліку доходів спеціальногофонду

Зміст господарських операцій Дт Кт
1. Нараховано плату за надані послуги з оренди приміщень, інші платні послуги. 364 341
2. надійшли кошти за оренду приміщень, за роботу транспорту та інші послуги 323 364
3. Виділено з отриманих коштів доходи, що належать до коштів спеціального фонду 741 711
4. Надійшли кошти для централізованого придбання бланків суворої звітності 324,662 712
5. Отримано благодійні внески та іншу гуманітарну допомогу у грошовій формі 301,302 712

Для синтетичного обліку руху грошових коштів спеціального фондуна Сумській митниці призначено меморіальний ордер № 3 “Накопичувальна відомість руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України” (установах банків) — форма № 382 (бюджет) і форма №382 авт. (бюджет). Ордер використовується для відображення в обліку операцій з надходження на рахунок установи доходів та здійснення касових видатків спеціального фонду. За наявності кількохспеціальних реєстраційних рахунків, відкритих на Сумську митницю, накопичувальні відомості ведуться окремо за кожним рахунком і нумеруються № 3-1, 3-2, 3-3. Операції з руху коштів спеціального фонду в іноземній валюті оформляються окремими меморіальними ордерами за видами валют. Записи операцій у накопичувальні відомості здійснюються на підставі виписок із реєстраційнихрахунків із доданими до них підтверджувальними документами [21, c.85].


2.4Облік видатківзагального та спеціального фондів