Смекни!
smekni.com

Ходові системи лісових гусеничних машин і сільськогосподарських тракторів (стр. 2 из 2)


Рис. 3. Рама трактора Т-150: 1, 2, 3, 4 і 10 — кронштейни; 5 — бугель заднього моста; 6 і 8 — поперечні бруси; 7 і 9 – лонжерони; 11 — упор; 12 — передній гак; 13 — передній брус

До рами прикріплені кронштейни, що зв'язують раму зі складальними одиницями й агрегатами трактора. Кронштейни 3 служать для кріплення підтримувальних роликів і додаткового з'єднання поперечних брусів. Упорні кронштейни 2 призначені для кулькових опор натяжного пристрою направляючого колеса. До кронштейнів 1 кріпляться проміжні ланки амортизуючих пристроїв гусеничного рушія. Кронштейни 10 — опори колінчатих осей, хід яких обмежують упори 11. На розташованих за лонжеронами кронштейнах 4 бугелями 5 кріпиться корпус заднього моста трактора.

Рис. 4. Каретка підвіски трактора Т-150: 1 — кришка; 2 — втулка; 3 — шайба; 4 — болт; 5 — пробка; 6 — цапфа; 7 — прокладка; 8 — балансир; 9 — кронштейн цапф


Підвіска. Рама трактора підвішена на чотирьох підресорених каретках. Кожна каретка складається з двох балансирів 8 (рис. 4), що встановлені на запресованих у кронштейн 9 цапфах 6 і утримуються від спадання упорною шайбою 3 і болтом 4. В отвори балансирів запресовані змінні втулки 2. Втулки 2 і цапфи змазуються через отвір, закритий пробкою 5.

Рис. 5. Опорна ковзанка трактора Т-150: 1 — роликопідшипник; 2 — шпонка; 3 — корпус ущільнення; 4, 7 і 14 — ущільнювальні кільця; 5 — рухливе кільце; б — нерухоме ущільнювальне кільце; 8—стопорна шайба; 9—гайка; 10—штифт; 11 — стопорна склянка; 12— пружина; 13 — лабіринт; 15 — опорна ковзанка; 16 — вісь ковзанки

Опорна ковзанка. У маточині кожного балансира на двох конічних роликопідшипниках 1 (рис. 5) обертається вісь 16 з напресованими опорними ковзанками 15, провертанню і спаданню яких перешкоджають шпонка і гайка 9. У корпусі 3 знаходяться рухоме кільце 5 і гумове кільце 4, що можуть вільно переміщатися вздовж корпуса й утримуються від провертання стопорним стаканом 11. Пружина 12 притискає кільце 5 до нерухомого кільця 6, що встановлено на маточині ковзанки; воно ущільнено гумовим кільцем 7 і зафіксоване від провертання штифтом 10. Лабіринт (безконтактне ущільнення) 13 перешкоджає влученню бруду до підшипників.

Вгорі балансири кареток розпирають дві циліндричні пружини, що зм'якшують поштовхи при наїзді трактора на перешкоду. На балансирах передніх кареток у кронштейнах встановлені гідроамортизатори, призначені для гасіння коливань, що виникають під час руху трактора.

Направляюче колесо 17 обертається в двох конічних підшипниках, що посаджені на шийки колінчатої осі 15 (рис. 6), встановленої у втулках кронштейна 16 рами трактора. З цапфою осі шарнірно зв'язаний шток 2 циліндра 1 гідравлічного натягу гусениці. Корпус циліндра з'єднаний із пружинним амортизатором проміжною ланкою 3.

Амортизатор направляючого колеса складається з двох циліндричних пружин 8 і 9, стиснутих гайкою 7 на натяжному болту 6, один кінець якого, утримуваний регулювальною гайкою 5 у вилці 4, шарнірно з'єднаний із проміжною ланкою 3, а другий через кулькову опору 10 впирається в кронштейн на рамі.

Рис. 6. Направляюче колесо трактора Т-150 з натяжним і пристроєм, що амортизує: 1 — циліндр гідравлічного натягу гусениці; 2 — шток; 3 — проміжна ланка; 4 — вилка; 5 і 7 — гайки; 6 — натяжний болт; 8 — велика пружина; 9 — мала пружина: 10 — кулькова опора; 11 — пробка; 12 — маслянка; 13 — пластинчастий клапан; 14 — корпус клапана; 15 — колінчата вісь; 16 — кронштейн; 17 — направляюче колесо


Підтримувальний ролик 3 (рис. 7) — їх два на кожну сторону трактора — обертається в двох кулькових підшипниках 4 і 6 на осі 5, запресованої в кронштейн 9. Гумові бандажі 10 ролика зм'якшують удари і знижують шум при русі гусениці по роликах. Кронштейн 9 осі прикріплюють болтами до кронштейнів рами.

Рис. 7. Підтримувальний ролик трактора Т-150: 1 — гайка; 2 — кришка; 3 — підтримувальний ролик; 4 і 6 — кульковий підшипники; 5 — вісь; 7 — корпус ущільнення; 8 — ущільнення; 9 — кронштейн підтримуючого ролика; 10 — гумовий бандаж.

Гусеничний ланцюг складений з 47 ланок 4 (рис. 2, а), шарнірно з'єднаних пальцями 3. Ланка має сім вушок і отвори для пальців. Середнє вушко (цівка) служить для зачеплення з зубами ведучого колеса. На внутрішній поверхні ланок зроблені бігові доріжки, по яких котяться опорні ковзанки; до зовнішньої поверхні ланки прилиті шпори, що поліпшують зчеплення з ґрунтом. Для надійного руху трактора з бічним ухилом по мерзлому ґрунті на усіх вушках ланки, за винятком крайніх, шпори повернені на 20° до осі вушок. З однієї сторони пальців 3 виштампувані голівки, що перешкоджають виходу пальців і ушкодженню обшивки трактора. З протилежної сторони пальці утримуються шайбами 1 і стопорними шплінтами 2.

Для натягу гусеничного ланцюга відкручують пробку 11 (рис. 6) і через масельничку 12 у голівці циліндра штоковим шприцом подають солідол у робочу порожнину Г. У циліндрі створюється тиск, що діє через шток 2 на колінчату вісь 15, яка провертаючись, переміщає направляюче колесо і натягає гусеницю.