Смекни!
smekni.com

Ремонт та технічне обслуговування приладів освітлення та сигналізації автомобіля (стр. 2 из 5)

За розміщенням блок сигналізації знаходиться у моторному відсіку автомобіля під коробкою запобіжників, тригер – під центральною панеллю електроприладів, а автономна сирена за решіткою радіатора.

В свою чергу світлово-звукова сигналізація є аналогом виробництва звукової сигналізації із допоміжним блокуванням дверей, але у цьому випадку із провідниковим поєднанням світлових приладів зовнішнього освітлення (фар, покажчиків поворотів, задніх ліхтарів (Додаток А)).

Передній покажчик повороту складається із (Додаток Б Рис.3.2):

1 - колодка;

2 - пластмасова засувка;

3 - корпус;

4 - патрон

Задній покажчик поворотів входить до системи корпусу заднього ліхтаря (Додаток А Рис. 2.4.) Задні та передні покажчики поворотів із реле-переривником становлять аварійну світлову сигналізацію.

Будова сигналу: корпус, якірець, мембрана, контактна пластина, зумер (Додаток Г Рис. 6.6.).

4. Принцип роботи

Звуковий сигнал - вібраційного типу без рупорний. На автомобілях AUDI встановлюються два сигнали - низького й високого тонів. При цьому вмикання сигналів на автомобілі здійснюється через реле сигналів.

Після натискання на кнопку струм від акумуляторної батареї через замкнені контакти надходить в обмотку електромагніту. При цьому електромагніт притягує якірець, який прогинає мембрану й водночас розмикає контакти. Електричне коло розривається, електромагніт розмагнічується і якірець під дією пружності мембрани відходить назад, унаслідок чого контакти знову змикаються, утворюючи замкнене електричне коло, якірець притягується, й процес повторюється. При цьому створюються часті коливання мембрани (до 100 коливань за секунду) і з'являється звук. Тон звуку шкірного сигналу регулюється гвинтом, розташованим на задній стінці корпусу сигналу. Обертанням гвинта за годинниковою стрілкою сила звуку збільшується, а в протилежному напрямі - зменшується.

Головні фари автомобіля

Головне освітлення повинне забезпечувати достатню видимість дороги й об'єктів на ній як при ближнім світлі, так і при далекому світлі. По способі реалізації системи світлорозподілу на автомобілі встановлюють дво- або чотирьохфарну систему. Принцип роботи здійснюється у відповідності до електричної схеми автомобіля. Під час увімкнення важеля перемикача світла фар у положення ІІ струм (+) по провідниках у послідовності рухається від акумуляторної батареї до блоку запобіжників потім на центральну панель електроприводів до замка запалювання. Оскільки замок запалювання є центральним провідником увімкнення/вимкнення усіх електроприладів в залежності від положення ключа запалювання І, ІІ, ІІІ. Від замка запалення струм рухається до контактно-пластинчатого блоку важеля перемикання світла фар, а звідти до контрольної лампи габаритних вогнів панелі електроприладів, який є контролюючим сигналізатором увімкнення світла. Потім струм рухається до патрону фари, лампочку, нитку розжарення і на кузов автомобіля в результаті чого електричне коло замикається, оскільки струм (-) акумуляторної батареї з'єднаний із кузовом автомобіля. Нитка розжарення в лампочці нагрівається до яскраво білого кольору і випромінює світло, яке відбивається через світловідбивачі фари на шляхове покриття.

У положенні ІІІ важеля перемикача світла фар вмикається далеке/ближнє світло, електричний струм якого рухається по окремому провіднику від контактно-пластинчатого блоку важеля перемикання світла фар до контрольної лампи далекого/ближнього світла фар. Потім до двох-контактної лампи далекого/ближнього світла. В залежності від опору нитки розжарення двох-контактної лампи світлова яскравість буде тим більша, чим менший опір нитки розжарення, що в свою чергу буде проявляти дальність освітлення шляху. Перемиканням важеля далекого/ближнього світла буде вмикатися/вимикатися додаткова нитка розжарення двох-контактної лампи і цим самим буде регулюватись далеке/ближнє освітлення дорожнього покриття.

Світлосигнальні задні ліхтарі

До світлосигнальних задніх ліхтарів відносять габаритні вогні, стоп-сигнал, покажчики поворотів, ліхтар освітлення номерного знаку.

Принцип дії габаритних вогнів охарактеризовано за аналогічним принципом роботи габаритних вогнів головних фар автомобіля. За виключенням того, що після контрольної лампи покажчика габаритного вогню струм рухається по окремому провіднику до задньої частини кузова автомобіля задніх ліхтарів.

Принцип роботи стоп-сигналів

Дія ліхтаря стоп-сигналу виникає під час натиснення водієм на педаль гальм, в результаті чого гальмівна рідина головного гальмівного циліндру під високим тиском впливає на гідравлічний датчик із певною силою, що призводить до замикання контактів датчика. Таким чином, електричне коло провідників ліхтаря заднього стоп-сигналу замикається, внаслідок чого засвічується лампочка ліхтаря стоп-сигналу. Коли водій припиняє гальмувати відпускаючи педаль гальм, тиск рідини у головному гальмівному циліндрі зменшується і контакти датчика під дією ослаблення розмикаються, струм у електричному колі зникає і ліхтар стоп-сигналу не світиться.

Ліхтар освітлення номерного знаку вмикається за принципом роботи габаритних вогнів по окремому електричному колі.

Принцип роботи покажчиків поворотів. В коло електричного струму увімкнення покажчиків поворотів входить:

- акумуляторна батарея;

- центральний замок запалення;

- блок запобіжників;

- контактно-пластинчатий важіль перемикання покажчиків поворотів;

- реле покажчиків поворотів;

- контрольна лампа (права/ліва) центральної панелі електроприладів;

- праві патрони фари/ліхтаря, ліві патрони фари/ліхтаря;

- лампочки;

- кузов автомобіля.

Принцип роботи світло-звукової сигналізації захисту автомобіля діє у відповідності до електричної схеми для автомобіля AUDI 100 (Додаток В Рис. 4.1.)

5. Технічне обслуговування

Для контролю і усунення виникаючих несправностей світлових приладів необхідні вельми різноманітні по характеру і трудомісткості дії, наявність різного простого і складного устаткування класифікація цих робіт по видах обслуговування.

До класифікації видів обслуговування входить контрольно-регулювальні, мийні і ремонтні роботи, пов'язані зі світловими приладами.

Щоденне обслуговування. Роботи, що проводяться зі світловими приладами при щоденному обслуговуванні автомобілів, діляться на мийно-прибиральні і контрольно-оглядові, оскільки світлові прилади автомобілів входять до числа приладів, від роботи яких залежить безпека руху.

Мийно-прибиральні роботи полягають в наступному:

- після проходження автомобіля через мийну установку необхідно протерти (а якщо необхідно домити вручну) розсіювачі фар і всіх сигнальних ліхтарів так, щоб на них не залишалося шару грязі і пилу;

- промивати і протирати варто м'якою без слідів піску ганчіркою (особливо це стосується розсіювачів ліхтарів, виконаних з сополімерів);

- на розсіювачах не повинно бути подряпин, які погіршують світлові характеристики ліхтаря;

- при прибиранні кабіни і салону автомобіля необхідно протерти сухою м'якою ганчіркою розсіювачі плафонів, скла приладів і контрольних ламп щитка.

Контрольно-оглядові роботи полягають в наступному:

- перед виїздом автомобіля потрібно перевірити роботу головних фар в режимі дальнього і ближнього світла, переконатися візуально в правильності підключення ниток дальнього і зовнішнього світла, цілості і чистоті розсіювачів фар, відсутності порушень правильності установки оптичних елементів фар; ті ж операції необхідно провести і з додатковими фарами, якщо вони є;

- необхідно перевірити роботу всіх сигнальних ліхтарів і ліхтаря номерного знаку, цілість і чистоту розсіювачів ліхтарів і світловідбивачів, роботу сигналізаторів щитків, дублюючих зовнішні світлові прилади (включення фар, покажчиків поворотів).

У випадку якщо буде виявлена будь-яка з перерахованих несправностей, необхідно виправити її.

Технічне обслуговування 1. Режими технічного обслуговування склад робіт і їх періодичність можуть мінятися від умов експлуатації типу стану автомобілів, якості виконуваних робіт по обслуговуванню і ремонту і ряду інших чинників.

При ТО-1 роботи, що проводяться по технічному обслуговуванню світлових приладів, діляться на мийно-прибиральні, контрольно-регулювальні і кріпильні.

Склад мийно-прибиральних робіт повністю входить в щоденне обслуговування. Ніяких додаткових робіт при То не проводиться.

Склад контрольно-регулювальних робіт при проведенні То-1 передбачає додатково до робіт ТО наступні операції: перевірку правильності установки і регулювання фар, експлуатаційну перевірку сили світла фар, перевірку стану ламп, проводів, контактів, гвинтів, болтів і гайок кріплення стану і роботи акумуляторної батареї, генератора і реле-регулятора. При ТО-1 всі перераховані роботи проводяться без зняття світлових приладів з автомобіля.

При ТО-2 залежно від умов експлуатації склад робіт може бути аналогічний складу робіт ТО-1, описаному вище, де основною операцією є регулювання фар. Відмінністю робіт ТО-2 є те, що мийно-прибиральні, контрольно-регулювальні і кріпильні роботи проводяться ретельніше і глибоко, часто із зняттям світлових приладів з автомобіля і їх розбиранням.

Окрім основних несправностей, перерахованих вище, експлуатації автомобілів унаслідок ударів і вібрацій у освітлювальних приладів слабшають або вивертаються гвинти, болти і гайки кріплення, тріскаються розсіювачі, обриваються дроти, відмовляють в роботі лампи.

Слід періодично перевіряти дроти, акумуляторну батарею і генератор, оскільки від їх стану і роботи залежить напруга на контактах лампи, а, отже, і сила світла приладів.

Догляд за сигнальними ліхтарями полягає в заміні несправних ламп новими, протиранні розсіювачів і відбивачів або обдуванні їх сухим чистим стислим повітрям, заміні тих, що відмовили роботі розсіювачів, перевірці прокладок, проводів.