Смекни!
smekni.com

Ремонт та технічне обслуговування приладів освітлення та сигналізації автомобіля (стр. 1 из 5)

Зміст

Вступ

1. Призначення світлових приладів

2. Будова приладів освітлення

3. Будова приладів світлової та звукової сигналізації

4. Принцип роботи

5. Технічне обслуговування

6. Діагностика несправностей та ремонт

7. Матеріали та інструменти

8. Правила безпеки праці

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Найперші автомобілі - моторні екіпажі - успадкували системи освітлення від карет, що представляли собою прості ліхтарі, вогонь у яких підтримувався або восковими свічками, або невеликими пальниками. Потім їх замінили карбідні або ацетиленові системи, що освітлювали дорогу палаючим газовим полум'ям. Увімкнення таких фар був цілим ритуалом.

Ситуацію виправило впровадження лампи розжарення. Перша автомобільна лампа такого типу була запатентована ще в 1899 році французькою фірмою Bassee & Michel. А другою інновацією виявилася поява системи Bosch-Light, що дозволила системі освітлення працювати по замкнутому циклі без залежності від зарядних станцій, що застосовувалася у системі освітлення фірмою Bassee & Michel.

Дослідження почалися ще в 1910 році, і вже три роки через вони увінчалися появою системи освітлення Bosch-Light, що складається з фар, генератора, акумуляторної батареї й реле-регулятора для керування підзарядкою батареї. Система виявилася настільки вдалою, що вже за рік було продано більше трьох тисяч комплектів для установки на автомобілі.

1930-й рік ознаменувався появою протитуманних вогнів і фар далекого світла. Збільшення числа автомобілів і щільності потоків у містах зажадало виробництва покажчиків поворотів семафорного типу, а також гальмових сигналів. І після Другої Світової війни концерн довгий час продовжував залишатися одним із провідних виробників систем освітлення для транспортних засобів. Впровадження у виробництво фар термопластики дозволило втілити в життя багато дизайнерських ідей начебто вмонтованої в кузов світлотехніки. Так, в 1957 році фірма Bosch почала виробництво єдиної системи з фар ближнього й далекого світла, стоянкових і парковочних ліхтарів і сигналів повороту в одному об'єднаному блоці.

Із часом різні винаходи у галузі освітлювальної техніки дали змогу показати світові, у слід за лампами розжарення, галогенові, ксенонові та світлодіодні лампи (враховуючи думку вчених майбутнє належить останнім).

Саме тому, актуальність даної теми роботи робить її важливою та значимою у сьогоденні дає змогу детально відобразити систему світлових приладів на прикладі автомобіля AUDI 100 та осягнути матеріал в системі світлових приладів.

Метою письмової атестаційної роботи є підтвердження кваліфікації в процесі оволодіння практичними навичками з будови, діагностики ремонту і обслуговування приладів освітлення та сигналізації автомобіля, закріпити навички опрацювання технічної літератури, використати навички що набуті під час навчання та проходження практик, навчитись правильно подавати матеріал, робити висновки і вносити свої пропозиції, що до ремонту автомобілів.

Завданням письмової атестаційної роботи є:

1). Проаналізувати призначення світлових приладів;

2). Ознайомитися із будовою приладів освітлення;

3). Розглянути принцип роботи світлових приладів автомобіля AUDI 100;

4). Оглянути етапи технічного обслуговування та діагностики автомобіля;

5). Визначити правила безпеки праці.


1. Призначення світлових приладів

Система освітлення й сигналізації призначена для автономної системи освітлення автомобіля, для освітлення шляху 2-х або 4-фарною системою, для установки засобів автосигналізації, які повинні забезпечувати учасників руху інформацією про характер руху (гальмування, розгін, стоянка), про вчинений маневр (поворот, обгін), про вид транспортного засобу, його габарити, а також про його приналежність (освітлення номерного знака).

У мінімальний обов'язковий комплект світлосигнальних приладів для всіх легкових і вантажних автомобілів входять: габаритні вогні - 2 передніх і 2 задніх; 2 сигнали гальмування, розташовані позаду; покажчики повороту - 2 передніх, 2 задніх і бічні; ліхтар освітлення номерного знака.

Габаритні вогні призначені для позначення габаритів транспортних засобів у нічний час доби або при поганій видимості за ДСТ 8769-95. Режим роботи - тривалий, з невеликою потужністю, звичайно 5 Вт. Для автомобілів довжиною більше 6 м. передбачена установка бічних габаритних вогнів жовтогарячого кольору, що дублюють бічні світловідбивачі. Сигнали гальмування призначені для попередження інших учасників руху про зупинку автомобіля. Сигнали повинні бути добре оглядатись вдень, тому при нічному русі сила світла їх викликає сліпучу дію. Покажчики повороту і їхніх бічних повторювачів призначені для сигналізації виконуваних маневрів транспортного засобу, що йде спереду, позаду й назустріч автомобілям. Нормативні характеристики цих вогнів визначаються їхньою помітністю при яскравому сонячному освітленні вдень і відсутності осліплення й дискомфорту в інших учасників руху в нічний час доби.

2. Будова приладів освітлення

Будову приладів освітлення розглянемо на прикладі автомобіля AUDI 100 моделей випуску до грудня 1988 р.

До зовнішніх світлових приладів відносять:

Передня фара та протитуманні ліхтарі:

1) фара (Додаток А, Рис. 2.1.);

2) покажчик повороту;

3) протитуманна фара;

4) декоративна рамка протитуманної фари

Передня фара складається з таких частин (Додаток А, Рис. 2.2.):

1) патрон лампи покажчика повороту;

2) лампа покажчика повороту;

3) покажчик повороту;

4) фара (вигляд на фару із відсіку двигуна: а) захисний ковпак знятий; б) захисний ковпак установлений (Додаток А, Рис. 2.3.));

5) гвинт регулювання фари в вертикальній площині;

6) стійка фари;

7) гвинт;

8) гвинт кріплення фари;

9) гвинт регулювання фари в горизонтальній площині;

10) патрон з лампою фари;

11) сполучна колодка.

Задні ліхтарі складаються із таких частин (Додаток А, Рис. 2.4.):

1) кришка багажника;

2) тримач ліхтаря;

3) болт;

4) тримач патронів;

5) лампа;

6) прокладка ліхтаря на крилі;

7) розсіювач ліхтаря;

8) розсіювач на кришці багажника;

9) прокладка ліхтаря на кришці багажника;

10) патрон лампи;

11) гайка;

12) кришка ліхтаря.

У СНД автомобільні лампи прийнято позначати відповідно до ГОСТ 2023.01-88:

А - автомобільна лампа;

АМН - автомобільна мініатюрна лампа;

АС - автомобільна софітна лампа;

АКГ - автомобільна кварцова галогенова лампа;

Потім послідовно вказані номінальна напруга і потужність, а далі - номер розробки. Наприклад: А-12-21-2 - лампа автомобільна 12-вольт, 21-ват, номер розробки 2. Незручність цього маркування в тому, що в ній не зашифрований тип лампи, а номер розробки відноситься лише до конкретної моделі. Тому на всіх лампах нанесено позначення за європейським стандартом ЕСЕ. Маркування напруги вказується окремо, оскільки стандарт ECE цього не передбачає. Зате тип лампи по конструкції, кріпильним розмірам і призначенню позначений чітко. Наприклад:

Т - мініатюрна цокольна лампа ( T 4 W );

R - лампа з 15-мм цоколем і колбою діаметром до 19мм ( R 5 W );

P - лампа з 15-мм цоколем і колбою діаметром до 26,5мм( P 21 W );

W - після числа позначає потужність(60/55 W), а якщо його немає - це число позначає номер моделі;

W - на початку маркування означає, що лампа з скляним цоколем (W5W);

Н - вказує, що галогенові ( H 6 W );

Y - перед числом означає, що лампа має оранжевий колір колби( PY 21 W).

Цоколі прийнято позначати за міжнародним стандартом IEC і DIN. Наприклад:

P - головна буква на початку маркування означає, що лампа фланцева;

ВА - лампа штифтова з симетричним розташуванням штифтів щодо один одного;

BAY - лампа штифтова із зсувом одного з штифтів по висоті;

BAZ - лампа штифтова із зсувом одного з штифтів по висоті і радіусу;

SV - лампа софітна (з двох сторін цоколь);

E - лампа з різьбовим цоколем;

W - лампа з скляним цоколем;

Додаткова третя буква указує на особливості виконання в міліметрах, наприклад діаметр цоколя або його фланця, а у ламп безцокольних - розміри сторін скляного прямокутника, що вставляється в патрон. І, нарешті, рядкова буква в кінці маркування - це число ізольованих від цоколя контактів лампи: "s" (single) - один; "d" (double ) - два і "t" (triple) - три контакти. Наприклад, цоколь BAY 15d - штифтовий, із зсувом одного з штифтів по висоті, діаметром 15 мм, два контакти. Колба лампи також стандартизована і має свої позначення.

В - овальна форма;

RP - широка зверху і що звужується до низу;

S - форма баклажан;

G - кругла форма колби;

Т – довгаста.

Наприклад: Якщо в найменуванні лампи присутнє позначення S25, то це широко відома всім лампа «стоп-сигналу» Р21w або «габариту» P21|5W. Форма колби «баклажан», діаметр 25мм. Якщо абревіатура G40, то перед нами лампа з кулястою колбою діаметром до 40мм. У даному випадку це фарна лампа А 12-45+40.

Є позначення і у спіралі розжарювання. Враховуючи, що лампа може виготовлятися під спеціальне застосування, то спіраль може мати наступну абревіатуру (Додаток А Рис. 2.5.)

Перша буква позначає форму верхньої спіралі.

Наприклад:

С - проста спіраль: С-6;

СС - подвійна спіраль: СС-6;

2R або 2V в кінці маркування позначають форму спіралі.

3. Будова приладів світлової та звукової сигналізації

На автомобілях Audi 100 90-х рр. випуску сигналізація задіяна у два способи: звукової сигналізації із допоміжним блокуванням дверей (на моделях раннього випуску) та світлово-звукової сигналізації у поєднані усього спектру захисту автомобіля (у моделях молодшого покоління).

Деталізація звукової сигналізації у повному комплекті містить у собі (Додаток Б Рис. 3.1):

- блок сигналізації;

- автономна сирена;

- тригер;

- запобіжники;

- акумуляторна батарея;

- кінцевики капота, багажника, дверей;

- реле блокування стартера;

- замок запалювання;

- лампи зовнішніх світлових приладів;

- кодований перемикач.