Смекни!
smekni.com

Розробка автоматизованого модулю обліку сервісного обслуговування автомобілів (стр. 3 из 6)

Створення необмеженої кількості підрозділів для планування їх роботи.

Кольорове виділення завдань за підрозділами.

Створення необмеженої кількості власних кольорових шаблонів для формування завдань.

Планування роботи підрозділів СТО за часом протягом дня, тижня, місяця.

Швидке введення інформації за завданнями (всі операції проводяться практично одним рухом миші)

Зміна завдань між підрозділами.

Швидкий перехід днями, тижнями і місяцями.

Пошук завдань в базі даних.

Швидке очищення бази даних від виконаних (непотрібних) завдань.

Можливість роздруковування інформації на принтері.

Можливість копіювання і вставки вже введених завдань.

Рис. 1.15 Розділ планування

Зв'язок з іншими програмами:

Імпорт номенклатури в класифікатор товарів із зовнішніх файлів (*.txt, *.dbf, *.db)

Тісна інтеграція з програмою автокаталог дозволяє знайти необхідну запчастину з автоматичним позиціонуванням на потрібну ілюстрацію.

Можливість додавання запчастині з системи авто каталог. Можливість пакетного додавання запчастин з системи автокаталог (імпорт розділу, групи, всієї номенклатури по автомобілю, корзини).

Рис.1.16 Імпорт даних

Сервісні можливості:

Велика кількість параметрів роботи системи, настройка яких спростить роботу.

Можливість роботи з системою декількох користувачів з розмежуванням прав доступу до різних частин програми в режимі стану повного доступу, тільки читання, відсутність доступу.

Ведення журналу роботи.

Вбудований SQL-редактор дозволяє будувати свої власні запити і отримувати необхідні вибірки. Вбудований провідник Windows. Можливість навігації файлами і дисками комп'ютера безпосередньо у вікні системи.

Керівництво користувача, довідкова система і поради дня.

Рис.1.17 Параметри та довідка

Після виконання аналізу можна сказати, що програма «Автосервіс» є найкращим прикладом, для створення власного програмного продукту.

У порівнянні з аналогами дана система багато в чому їх перевершує, оскільки розроблена на основі вимог державних стандартів, а за ціною є значно дешевшою. З економічної точки зору при правильній організації робіт, система дозволяє скоротити управлінський персонал, оскільки бере на себе такі важливі питання як облік, оформлення приходу і реалізації запчастин, визначення норми часу і т.д., що практично приводить до швидкого оформлення замовлення клієнта на виконувані роботи.

Система "Автосервіс" – кращий вибір у своєму класі. Унікальність системи, простий інтерфейс, широкі сервісні можливості, довідкова система і керівництво користувача роблять систему могутнім інструментом і кращим помічником.

Ознайомлення з програмою велося завдяки демо-версії системи, яку компанія AvtoSoft надає безкоштовно на фіксований період та з обмеженими можливостями.

1.3 Розроблення специфікація бізнес-вимог до модуля «Облік сервісного обслуговування автомобілів»

Вимоги з точки зору бізнесу.

Сучасна людина живе у світі техніки, це стосується всіх сторін її існування - роботи, дома і відпочинку. Відповідно, виробництво і продаж техніки, у тому числі і автомобілів з кожним роком збільшуються і в плані кількості, і в плані розширення асортименту, і в плані технічних характеристик. Але будь-яка техніка має властивість ламатися. Надійною вважається не та техніка, яка не ламається, такої просто не буває, а та, яку можна полагодити.

Сьогодні основним чинником створення тривалої конкурентної переваги і зростання інвестиційної привабливості компанії стають оптимальні стратегії управління бізнесом. Ефективне управління — це такий же ресурс, як гроші або матеріальні цінності. Саме цей ресурс допомагає динамічно реагувати на ринкову ситуацію яка постійно змінюється, контролювати всі сторони діяльності підприємства, оперативно виявляти «вузькі місця» і концентрувати зусилля саме там, де вони найбільш необхідні в даний момент.

Безперервно зростаюча залежність бізнесу від інформаційних технологій передбачає підвищення вимог до роботи інформаційних систем. Сучасна ІС повинна забезпечувати безперебійне надання послуг користувачам.

Розробка та запровадження ІС визначається технологічним процесом проектування, що визначає дії, які виконуються з моменту визначення вимог щодо проектування ІС до моменту її створення з забезпеченням цих вимог.

Керування технологічним процесом – це планування, організація та контроль виконання проекту, від його ефективності залежить якість і життєздатність проектованої ІС.

Сьогодні клієнт обирає більш швидкісний сервіс, а у сервісному обслуговуванні автомобілів багато часу займає оформлення документів на обслуговування і завдяки налаштованій ІС можна скоротити час на оформлення документів та ін.

Але існує певна залежність інформаційної системи – це вихід нової версії ОС сімейства Windows. У даному випадку сумісність розроблюваної системи з новою ОС не гарантується.

Вимоги користувача системи.

Інтерфейси користувача відображено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Інтерфейси користувача

Іентифіатор Інтерфейси користувача
IU-01 Робота з БД ведеться шляхом додавання, редагування, видалення записів таблиць БД.
IU-02 Форма авторизації
IU-03 Головна форма програми
IU-04 Діалогові вікна програми
IU-05 Меню довідок

Інтерфейси програмного забезпечення відображено в таблиці 1.2

Таблиця 1.2.

Інтерфейси програмного забезпечення

Ідентифікатор Інтерфейси програмного забезпечення
IS-01 Підтримка язиків програмування PHP, HTML.
IS-02 Підтримка технології MySQL

Вимоги до продуктивності відображено в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3.

Вимоги до продуктивності

Ідентифікатор Вимоги до продуктивності
PR-01 Швидкість роботи обладнання – 100 Mbit/s
PR-02 Час запуску системи – 5 – 15сек.
PR-03 Час обробки запиту – 3 – 7 сек.
PR-04 Можливість одночасного обслуговування 20 клієнтів без зниження продуктивності

Рис.1.18. Діаграма бізнес-варіантів використання

Атрибути якості представлені в таблиці 1.4.

Таблиця 1.4.

Атрибути якості

Ідентифікатор Атрибути якості
QA-01 Зручний и функціональний інтерфейс, не вимагаючий багато часу на освоєння і роботу
QA-02 Легкість обслуговування системи
QA-03 Невелика кількість збоїв в роботі системи (не більш, ніж 2-3 рази за день)
QA-04 Стійкість до збоїв, можливість продовжувати роботу у разі збою

Діаграма бізнес-варіантів використання для модуля «Сервісного обслуговування автомобілів» відображена на рис.1.18.


Розділ 2. Проектні і технічні рішення та документація

2.1 Деталізація вимог до модуля «Облік сервісного обслуговування автомобілів»

2.1.1 Глосарій проекту

1. Основні поняття. Терміни та категорії предметної області задачі

Таблиця 2.1.

Глосарій проекту

Термін Значение
Клієнт Особа, яка звертається до сервісного центру для сервісного обслуговування автомобіля
Менеджер з сервісного обслуговування Користувач системи, який здійснює безпосередньо спілкується з клієнтом, здійснює операції по внесенню замовлень, формуванню їх вартості та здійснює формування звітів.
Керівництво підприємства Користувач системи, посадова особа, яка керує організацією чи підприємством. Однією з найважливіших функцій є аналіз роботи підрозділу.
Робітник сервісного центру Робітник відділу сервісного обслуговування, що займається аналізом технічного стану автомобіля, та передає менеджеру сервісного центру та клієнту список робіт, які потрібно провести для поліпшення стану транспортного засобу.
Співробітник Працівник підприємства.
Гарантійне обслуговування Полягає у тому, що продавець, виконавець, тобто автосалон протягом гарантійного терміну зобов'язується виконувати роботи з введення товару в експлуатацію, технічного обслуговування, а також усувати виявлені недоліки проданого товару (відхилення від вимог нормативного документа та інформації про товар). Обслуговування повинне бути безкоштовним.
Післягарантійне обслуговування Після закінчення гарантійного терміну, гарантійного обслуговування, здійснюється післягарантійне обслуговування. Післягарантійне обслуговування виконується за кошти клієнта.
Автосалон Магазин, який здійснює продаж автомобілів і має власний сервісний центр.
Сервісний центр (СЦ) Підрозділ автосалону, в якому здійснюється ремонт автомобілів, та установка додаткового устаткування.

2. Основні категорії користувачів.

До основної категорії користувачів системи відносяться: менеджер відділу сервісного обслуговування, робітник сервісного центру та керівництво підприємства.

3. Опис найбільш важливих документів предметної області.

Паспорт - державний документ, що засвідчує особу власника і його громадянство при виїзді з країни, поверненні на батьківщину, подорожах по інших країнах та звертаннях у держустанови та ін..