Смекни!
smekni.com

Розробка автоматизованого модулю обліку сервісного обслуговування автомобілів (стр. 1 из 6)

Розробка автоматизованого модулю обліку сервісного обслуговування автомобілів


Зміст

Вступ. 4

Розділ 1. Постановка завдань дослідження та автоматизування модуля «Облік Сервісного обслуговування автомобілів». 6

1.1 Змістовний опис і аналіз предметної області, структурних і функціональних особливостей об’єкта управління. 6

1.2 Огляд і аналіз існуючих варіантів розв’язання задач модуля «Сервісне обслуговування автомобілів». 12

1.3 Розроблення специфікація бізнес-вимог до модуля «Облік сервісного обслуговування автомобілів». 23

Розділ 2. Проектні і технічні рішення та документація. 27

2.1 Деталізація вимог до модуля «Облік сервісного обслуговування автомобілів»27

2.1.1 Глосарій проекту. 27

2.1.2 Розроблення функціональних вимог. 29

2.1.3 Постановка комплексу задач модуля. 35

2.1.4 Опис інформаційних потоків. 41

2.1.5 Проектування структури бази даних. 42

2.2 Розроблення програмного продукту «Облік сервісного обслуговування автомобілів». 44

2.2.1 Розроблення інтерфейсу програмного продукту. 44

2.2.2 Склад та взаємодія програмних модулів. 48

2.2.3 Результати тестування програмного продукту. 49

Висновки. 52

Використана література. 53

Додаток А.. 54

Додаток Б. 55

Додаток В.. 56

Додаток Г. 57

Додаток Д.. 59


Вступ

У даному дипломному проекті розглядається тема «Розробка автоматизованого модулю обліку сервісного обслуговування автомобілів», що входить до підсистеми «Технічного обслуговування автомобілів».

Технічне обслуговування є джерелом значних постійних доходів у технологічно передових галузях. За рівнем прибутковості обслуговування може навіть перевищувати торгівлю за рахунок устаткування. Надання послуг, пов'язаних з післяпродажним обслуговуванням товарів тривалого користування, призначених для вжитку в домашньому господарстві, також приносить дохід промисловим підприємствам і торгівельним компаніям. Проте розширення гарантійних зобов'язань, що набули великого поширення в автомобілебудуванні змушує виробників передбачати значні витрати на поточний ремонт, включаючи їх в ціну продукції під час продажу.

Удосконалення обслуговування може дозволити промисловому або торгівельному підприємству збільшити привабливість продукції, яку воно пропонує на ринку. Недостатній рівень технічного обслуговування, незалежно від того, чи здійснюється воно виробником чи ким-небудь іншим, полегшує проникнення нових конкурентів, під час оцінки продукції яких, беруться до уваги не лише ціни і зовнішній вигляд товару, але і якість та об'єм післяпродажного обслуговування.

Сучасні підходи до автоматизованого вирішення задачі передбачають наступні функції: здатність вести базу клієнтів, базу запчастин, які можуть бути потрібні під час обслуговування клієнтів, здатність вести базу цін на обслуговування в сервісному центрі, вести базу працівників сервісного центру, а також базу договорів на обслуговування, здатність приймати замовлення на обслуговування і стежити за перебігом виконання замовлення, після чого підраховувати суму, яку заробив сервісний центр після виконання замовлень. Мета дипломного проекту полягає у детальному дослідженні обліку сервісного обслуговування клієнтів, виявленні областей, які підлягають автоматизації та знаходженні оптимального вирішення проблем, пов’язаних з сервісним обслуговуванням автомобілів.

Задачами дипломного проекту є:

дослідити існуючі інформаційні системи обліку сервісного обслуговування автомобілів;

розробити систему автоматизації системи обліку сервісного обслуговування автомобілів.


Розділ 1. Постановка завдань дослідження та автоматизування модуля «Облік сервісного обслуговування автомобілів»

1.1 Змістовний опис і аналіз предметної області, структурних і функціональних особливостей об’єкта управління

Автоматизована система обліку сервісного обслуговування клієнтів є базовим інструментом для автоматизації всіх процесів, пов'язаних із сервісним обслуговуванням продукції, яку поставляють компанії. Система дозволяє істотно поліпшити якість обслуговування клієнтів і скоротити витрати на обслуговування за рахунок підвищення ефективності роботи працівників служби підтримки.

Сервіс можна розділити на декілька типів:

1. Передпродажний сервіс, який пов'язаний з підготовкою виробу для надання реальному покупцеві. Передпродажний сервіс завжди безкоштовний. Він містить 6 основних елементів:

Перевірка;

Консервація;

Укомплектовування необхідною технічною документацією, інструкціями про запуск, експлуатацію, технічне обслуговування та іншою технічною документацією. Ця документація повинна бути надрукована мовою країни-покупця устаткування, а якщо в країні є великі групи населення, що говорять різними мовами, вважається за доцільне видавати документацію спеціально для них (за умови, що вони є масовими покупцями даного товару);

Розконсервовування і перевірка перед продажем;

Демонстрація;

Консервація і передавання споживачеві.

2. Післяпродажний сервіс поділяється на гарантійний і післягарантійний за чисто формальною ознакою: у першому випадку він надається безкоштовно, а у другому випадку за певну оплату проводяться передбачені сервісним переліком роботи. Формальність тут виявляється в тому, що вартість робіт, запасних частин і матеріалів в гарантійний період входить у ціну продажу або в інші (післягарантійні) послуги.

Сервіс у гарантійний період охоплює прийняті на гарантійний період види відповідальності, що залежать від продукції, укладеного договору і політики конкурентів. Він включає:

Розконсервовування при споживачеві;

Монтаж і пуск;

Перевірку і настройку;

Навчання працівників правильній експлуатації;

Навчання фахівців із сервісу підтримки;

Спостереження за виробом у експлуатації;

Здійснення заказного технічного обслуговування;

Здійснення ремонту (за необхідності);

Постачання запасних частин;

Сервіс у післягарантійний період включає:

Спостереження за виробом в експлуатації;

Забезпечення постачання запасних частин;

Здійснення ремонту (за необхідності);

Надання різноманітної технічної допомоги.

Істотна відмінність післягарантійного сервісу полягає в тому, що він здійснюється за оплату, а його об'єм і ціни визначаються умовами контракту на даний вид сервісу, прейскурантами та іншими подібними документами.

Для більш детального розгляду блоку «Облік сервісного обслуговування автомобілів» розіб’ємо його на три задачі.

Перша задача – облік та аналіз замовлень. Дане завдання необхідне для прийому та обробки замовлень від клієнтів та визначення причин звертання, перевірки документів на обслуговування і реєстрації замовлень.

Клієнт подає заявку на обслуговування у разі поломки агрегатів автомобіля, діагностики вузлів авто або у разі бажання встановлення додаткового устаткування. Менеджер вивчає документи, подані клієнтом, для визначення категорії клієнта, від якої залежить чи буде це безкоштовне обслуговування, якщо автомобіль знаходиться на гарантії, або розміру знижки на обслуговування. Після чого, у разі поломки автомобіля, клієнт описує проблеми, які менеджер фіксує в замовленні. У разі встановлення додаткового устаткування або діагностики дані також заносяться до замовлення.

Друге завдання – просування замовлення та визначення виконавців. Дане завдання потрібне для визначення класифікації несправності устаткування від типу устаткування і варіантів виправлення несправностей, формування списку робіт, які роботи необхідно зробити для ремонту або встановлення устаткування за бажанням клієнта і призначенні фахівців, які займатимуться виконанням робіт. Дані про поломку на даному етапі подає майстер сервісного центру після огляду авто.

Третє завдання – виконання замовлення та формування звітності.

Завдання складається з виконання замовлення, тобто виконавець робить помітки, що вже зроблено, що ще підлягає ремонту. Менеджер сервісного центру має можливість стежити за виконанням замовлення.

В трете завдання включається формування вартості замовлення в якому враховується - вартість запчастин і час, який витратив майстер на заміну, встановлення устаткування. Звіти використовуються для ведення бази поломок, статистики поломок, які необхідні для того, щоб спеціалісти сервісного центру знали, яке устаткування ламається або встановлюється частіше за інше і завжди повинно бути в наявності на складі. У разі передпродажного сервісу всі витрати, окрім додаткового устаткування несе автосалон.

Аналіз предметної області засобами BPWin.

В даному дипломному проекті розглядається модуль «Облік сервісного обслуговування автомобілів», в якому можна виділити три бізнес-задачі:

1. Облік та аналіз замовлень.

2.Просування замовлення та його категорування.

3. Виконання замовлення та формування звітності.

Моделювання бізнес-процесів модулю «Розробка автоматизованого модулю обліку сервісного обслуговування автомобілів» представлено в стандарті IDEF0, який наведено нижче.

Рис.1.1. Контекстна діаграма задачі «Облік сервісного обслуговування автомобілів»

Рис.1.2. Декомпозиція першого рівня задачі «Облік сервісного обслуговування автомобілів»