Смекни!
smekni.com

Підсистема статистичної звітності системи 1С Предприятие 80 (стр. 10 из 19)

При визначенні оцінки надійності захисту виробничого персоналу необхідно враховувати, що практично усі вражаючі фактори ядерного або іншого вибуху здатні завдати поразки людям і стати причиною їхньої смерті або викликати втрату працездатності на тривалий час. Найбільш ефективним засобом захисту робітників, службовців і членів їхніх родин є їхнє укриття в захисних спорудах при дотриманні наступних умов: загальна місткість захисних споруд дозволяє укрити всіх робітників та службовців; захисні споруди задовольняють вимогам захисту від усіх вражаючих факторів ОМУ (осередків місцевого ураження); захисні споруди обладнані системами життєзабезпечення на необхідну тривалість перебування в них; розміщення захисних споруд відносно робітничих місць дозволяє вчасно вкриватися за сигналі «Повітряна тривога»; робітники та службовці вчасно оповіщаються та навчені засобам захисту і правилам дії за сигналами оповіщення ГО (громадської оборони). Крім того, при використанні захисних споруд в мирний час у народногосподарських цілях важливою умовою є також можливість своєчасної підготовки цих споруд до прийому людей.

Як показник надійності захисту робітників та службовців об'єкта з використанням інженерних споруд можна прийняти коефіцієнт надійності захисту Кн.з, що показує, яка частина робітників, службовців і членів їхніх родин забезпечується надійним захистом при очікуваних максимальних параметрах вражаючих факторів ядерного вибуху.

Коефіцієнт надійності захисту визначається на основі приватних (окремих) показників, що характеризують підготовленість об'єкта при вирішенні задачі захисту робітників та службовців і членів їхніх родин за основними складовими задачі. На об'єктах народного господарства оцінка проводиться по кількісному складу робітників, службовців і членів їхніх родин.

Загальний і приватний показники захисту виробничого персоналу з використанням інженерних споруд дозволяють виявити слабкі місця в рішенні задачі захисту і намітити конкретні заходи щодо підвищення надійності захисту робітників, службовців і членів їхніх родин.

Оцінка надійності захисту виробничого персоналу на об'єкті проводиться в такій послідовності:

1. Оцінюється інженерний захист робітників та службовців об'єкта. Показателем інженерного захисту є коефіцієнт

, який вказує, яка частина робітників та службовців, що підлягають укриттю, може укритися вчасно в захисних спорудах об'єкта з необхідними захистними властивостями і системами життєзабезпечення, що дозволяють укривати людей протягом установленого терміну:

, (1)

де

- сумарна кількість людей, що вкриваються у встановлені терміни в захисних спорудах з необхідними захисними властивостями і системами життєзабезпечення;

N - загальна чисельність робітників та службовців, що підлягають укриттю.

2. Вивчається система оповіщення й оцінюється можливість своєчасного доведення сигналу «Повітряна тривога» до робітників та службовців. Показником надійності захисту виробничого персоналу з врахуванням оповіщенні є коефіцієнт

:

, (2)

де

- кількість робітників та службовців, що оповіщаються вчасно за сигналом «Повітряна тривога» з тих, хто своєчасно вкрився у захисних спорудах з необхідними захисними властивостями і системами життєзабезпечення.

3. Оцінюється як добре навчений виробничий персонал засобам захисту від зброї масової поразки і правилам дій за сигналом «Повітряна тривога». Як показник, що характеризує підготовленість об'єкта до захисту виробничого персоналу в залежності від навчання людей, можна прийняти коефіцієнт :

, (3)

де

- кількість робітників та службовців, навчених правилам дій і способам захисту за сигналом «Повітряна тривога» з тих, хто своєчасно вкрився у захисних спорудах з необхідними захисними властивостями і системами життєзабезпечення.

4. Визначається готовність сховищ до прийому тих, що переховуються. Для цього визначається час, протягом якого сховища, використані в мирний час у народногосподарських цілях, можуть бути підготовлені до прийому людей (звільнені від стороннього майна, створені запаси продуктов, води, перевірені герметичність спорудження, функціонування всіх систем життєзабезпечення й ін.). Порівнянням фактичного часу підготування сховища

із необхідним
визначається готовність сховища до прийому людей, що вкриваються. Для оцінки надійності захисту в розрахунок приймаються тільки ті захисні споруд, для яких виконується умова

, (4)

Показником, що характеризує надійність захисту персоналу в залежності від готовності сховищ і укриттів, є коефіцієнт

:

, (5)

де

- кількість місць у сховищах з необхідними захисними властивостями і системами життєзабезпечення, час готовності яких не перевищує встановленого,

5. Результати оцінки надійності захисту виробничого персоналу зводяться в таблицю й аналізуються (див. приклад 14.1, стор. ___).

На підставі часткових показників визначається коефіцієнт надійності захисту робітників та службовців об'єкта

за мінімальним значенням з показників {
,
,
,
).

Визначаються слабкі місця в підготовці об'єкта для успішного рішення задачі захисту виробничого персоналу і передбачаються можливі шляхи підвищення показника надійності захисту.

6. Якщо місткість захисних спорудженні, що маються на об'єкті, не забезпечує укриття працюючої зміни, то вивчається можливість будівництва швидко споруджувальних сховищ, а також виявляються всі подвальні приміщення й інші заглибленні споруди об'єкта; оцінюються їхні захисні властивості і можливість пристосування під захисні споруди. При цьому визначаються рівень підлоги щодо найвищого рівня ґрунтових вод, зайві і потребуючі закладення прорізи в зовнішніх

огородженнях, необхідність посилення захисних властивостей і найбільше раціональні засоби досягнення цього.

Крім того, виявляються гірські вироблення, шахти й інші заглибленні спорудження, розташовані на території, що прилягає до об'єкта. Вивчається й оцінюється можливість використання їх для укриття виробничого персоналу об'єкта.

У заміській зоні, закріпленній за об'єктом, виявляються всі погріби, підвали, овочесховища, житлові будинки й інші споруди, що можуть бути пристосовані під ПРС (протирадиційне сховище). Оцінюються їхня місткість, захисні властивості, визначається обсяг робіт, кількість робочої сили і необхідні матеріали для переустаткування цих споруджень під ПРС. Якщо місткість пристосовуємих під ПРС приміщень недостатня, то оцінюється можливість будівництва ПРС, у тому числі ПРС на податливих опорах (кількість, місце розташування, наявність будівельних матеріалів).

7. Виявляються місця й умови збереження запасів СДЯР (сильнодіючих ядовитих речовин), а також застосування у виробництві СДЯР, що можуть стати джерелом утворення вторинного вогнища хімічної поразки. Оцінюються можливі розміри вогнища поразки і визначаються сили і засоби для його ліквідації. Для цього оцінюються стан і можливості невоєнізованих формувань протирадіаційного і протихімічного захисту об'єкту, а також наявність і умови збереження необхідних запасів засобів знезараження.

8. Оцінюється забезпеченість виробничого персоналу й особового складу формувань ГО засобами індивідуального захисту: кількість, технічний стан, умови збереження, можливості ремонту і час па їхню видачу.

9. Перевіряється наявність і оцінюється реальність плану розосередження робітників та службовців і евакуації членів їхніх родин.