Смекни!
smekni.com

Підсистема статистичної звітності системи 1С Предприятие 80 (стр. 3 из 19)

Web-розширення дозволяє створювати також і web-сервіси, які можуть реалізовувати програмний доступ до функціональності прикладних рішень 1С:Предприятия 8.0 практично з будь-яких програмних засобів.

Зручно, що є можливість відправки і прийому листів по електронній пошті прямо з прикладного рішення, і для цього не потрібно використовувати спеціальні поштові програми. Можна вести листування з постачальниками і замовниками.

Адміністратори.

- Адміністративна установка

Тепер набагато легше оновлювати платформу 1С:Предприятия 8.0. Якщо виконати адміністративну установку, то надалі досить відновити платформу тільки в місці адміністративної установки. На локальних робочих місцях система сама сповістить користувачів про необхідність оновлення і виконає його в автоматичному режимі.

- Відсутність загального файлового ресурсу

В клієнт-серверному варіанті роботи користувачам не потрібний доступ до якого-небудь загального файлового ресурсу. Клієнтський додаток взаємодіє з сервером додатків, і користувачі можуть навіть не знати, де знаходиться сервер додатків і сервер баз даних.

- Утиліта адміністрування клієнт-серверного варіанту

В 1С:Предприятии 8.0 зручніше адмініструвати підключення користувачів до серверів баз даних, коли використовується велика кількість інформаційних баз або вони розташовані на різних серверах баз даних. Утиліта адміністрування дозволяє проглядати список з'єднань користувачів з інформаційними базами і, при необхідності, відключати користувачів від інформаційної бази.

- Windows-аутентифікація Тепер користувачеві не обов'язково вводити додатковий пароль для входу в 1С:Предприятие 8.0. Для користувача можна встановити режим Windows-аутентифікації, при якому 1С:Предприятие 8.0 використовуватиме Windows-користувача, від імені якого виконується підключення до інформаційної бази.

2.3 Опис конфігураціі „Бухгалтерія Для України”

Програмний продукт „1С: Бухгалтерія Для України ” складається з технологічної платформи „1С:Підприємство 8.0” та конфігурації „Бухгалтеритерия для Украины”. Конфіругація – в системі „1С:Підприємство 8.0” мається на увазі совокупність взаємопов’язанних складових частин. Правила ведення обліку налаштовані в конфігурації.

„1С: Бухгалтерія Для України ” забезпечує рішення всіх завдань, що стоять перед бухгалтерською службою підприємства.

В склад „1С: Бухгалтерія Для України ” внесений план рахунків бухгалтерського обліку, відповідний до Наказу Міністерства Фінансів України „Про затвердження плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його використання” від 30 листопада 1999р. №291. При необхідності користувач може самостійно створювати додаткові субрахунки та розрізи аналітичного обліку.

Система „1С: Бухгалтерія Для України ” забезпечує:

1) введення інформації через „первинні документи” (внесення даних з документів в програму) або типові операціі;

2) ведення обліку діяльності декількох організацій;

3) облік матеріально- виробничих запасів;

4) складський облік;

5) облік торгівельних оперцій;

6) облік комісійної торгівлі;

7) облік операцій з тарою;

8) облік банковських та касових операцій;

9) облік розрахунків з контрагентами;

10) облік основних засобів, нематеріальних та малоцінних активів;

11) облік головного та допоміжного виробництва;

12) облік напівфабрикатів;

13) облік непрямих витрат;

14) облік ПДВ;

15) облік заробітної платні, кадровий та персоніфіцирований облік;

16) підтримка різних схем оподаткування;

17) податковий облік;

18) завершуючі операції місяця;

19) стандартні бухгалтерські звіти;

20) різні сервісні можливості.

2.4 Основні види об’єктів конфігурації

Усі об’єкти конфігураціі, які існують у системі „1С:Підприємство 8.0”, утворюють декілька основних видів. Кожен вид об’єктів являє собою ті самі „будівельні елементи”, з яких створюється конфігурація.

Формально об’єкти конфігураціі об’єднуються у види в дереві конфігурацій. Назви видів користувач баче на першому рівні дерева конфігурацій, коли відкриває вікно „Конфігурація” в Конфігураторі, як показано на рисунку 2.1.


Рисунок 2.1 - Дерево конфігурацій

Недивлячись на відсутність формального визначення, назви видів об’єктів широко використовуються при роботі з системою „1С:Підприємство 8.0”

Наприклад, спеціаліст, виконуючий конфігурування системи „1С:Підприємство 8.0”, баче своєю метою розробку необхідного набору довідників, документів, звітів, журналів, які будуть реалізовувати необхідну систему обліку. Користувач системи „1С:Підприємство 8.0” – керівник, бухгалтер, інженер – також оперує конкретними довідниками, документами та іншим для вирішення поставлених перед ним задач. Таким чином спілкування між цими двома категоріями користувачів також відбувається у поняттях об’єктів видів конфігураціі.

Далі наведена коротка характеристика основних видів об’єктів конфігураціі системи „1С:Підприємство 8.0”.

Константи (константы).

Для роботи з постійною та умовно постійною інформацією в системі використовуваються об’єкти типу „Константа”. Інформація, яка зберігається у константах, рідко змінюється, але, як правило, часто використовується у роботі. Наприклад, у константах може зберігатися назва підприємства, призвище дтректора та інша подібна інформація.

В системі може бути описана необмежена кількість констант.

Довідники (справочники).

Для роботи з постійною та умовно постійною інформацією з деякою кількістю значень в системі використовуваються об’єкти типу „Довідник”.

Звичайно довідниками є списки матеріалів, товару, організацій, валют, працівників та іншого.

Механізм підтримки довідників дозволяє спроектувати та підтримувати самі різноманітні довітники. На етапі конфігурування можна описати якими властивостями буде обладати кодний конкретний довідник, створити набір реквізитів для будь якої додаткової інформаціі про елемент довідника, також табличні частини для зберігання однотипної інформації. Для кожного довідника може бути задано декілька типів форм. Також для опису підлеглість сущностей можна використовувати підлеглі довідники.

Документи (документы).

Документи призначені для відображення господарських подій підприємства, які мають відношення до автоматизованої предметної області.

Типовими прикладами видів документів є такі документи як „Платіжне доручення”, „Рахунок”, „Видаткова накладна”, „Податкова накладна” та інші. Кожен вид докумнета призначенний для відображення свого типу подій. Це визначає його структуру та властивості які описуються в конфігурації.

Кожен вид документа має необмежену кількість реквізитів та табличних частин. Для документів створюються форми вводу – екранні аналоги реальних документів. Якщо в інших формах використовуються данні документів, то для включення цієї інформації розроблюються форми вибору. Для просмотру списку документів одного виду створюються форми списків. Кількість форм не обмежена.

Також кожен документ може мати необмежену кількість друкарських форм.

Журнали документів (журналы документов).

Журнали документів призначені для перегляду документів різних видів. Кожен вид документу може бути показан в деяких журналах. Журнал документів не додає нових данних, а є засобом для відображення в одному списку документів декількох видів.

Кожен журнал може мати необмежену кількість форм візуального зображення та друкарських форм.

Переліки (перечисления).

Переліки використовуваються в системі „1С:Підприємство 8.0” для опису постійних наборів значень, не змінних в прцесі роботи конфігураціі.

На етапі крнфігурировання можна описати практично необмежену кількість видів переліків. Навідміну від довідників, значення переліків задаються на етапі конфігурування, та не може бути змінене на етапі виконання.

Наприклад, переліками є види оплати: готівкою, беезготівкова, бартер; форма трудових відносин: за контрактом, за договором та інше.Однією з головних відмінностей переліків від довідників є те, що набір переліків не змінюється при роботі кінцевого користувача з програмою.

Звіти та обробки (отчеты и обработки).

Для опису звітів і процедур обробки інформації на етапі конфігурування може бути створена необмежена кількість звітів та обробок, кожен з яких може мати декілька форм. Алгоритм отримання звіту описується з використанням вбудованного язику. Для виводу звыту може бути використан як текстовий формат, так й спеціалізований табличний формат (макет).

Система також підтримує можливість розробки зовнішніх обробок, що зберігаються не в конфігурації, а в окремих файлах.

Плани видів характеристик (планы видов характеристик).

В системі „1С:Підприємство 8.0” об’єкти плани видів характеристик призначені для опису множини однотипних об’єктів аналітичного обліку.

Плани видів розрахунку (планы видов расчета).

Об’єкти данноого виду призначені для створення видів розрахунків, які використовуються у механізмах переодичних розрахунків.

Плани рахунків (планы счетов).

План рахунків є одним з основних визначень бухгалтерського обліку. Планом рахунків називається сукупність синтетичних рахунків, призначених для групування інформації про господарську діяльність підприємства. Інформація, накопичена на таких синтетичних рахунках, дозволяє отримати повну картину стану засобів підприємства у грошовому виразі.

Регістри (регистры).

Регістри призначені для зберігання та обробки різної інформації, що відображує господарську або організаційну діяльність підприємства, та не має об’єктної природи. Наприклад, інформація про курси валют, або інформація про прихід чи витрати матеріалів.

В системі „1С:Підприємство 8.0” існує чотири види регістрів: