Смекни!
smekni.com

Підсистема статистичної звітності системи 1С Предприятие 80 (стр. 4 из 19)

1) регістри відомостей,

2) регістри накопичення,

3) регістри розрахунків,

4) регістри бухгалтерії.

Підпорядковані групи об’єктів

В залежності від виду об’єкт конфігурації може мати різні пдпорядковані групи об’єктів, як на рисунку 2.2.


Рисунок 2.2 - Підпорядковані групи об’єктів об’єкту звіти

Реквізити (реквизиты) – додаткова інформація про об’єкт, доступна тільки в межах цього об’єкту.

Табличні частини (табличные части) - набори додаткової інформації про об’єкт, представлені у вигляді таблиць.

Форми (формы) – форма використовується для введення, перегляду та редагування інформації, що зберігається в об’єкті конфігурації та містить модуль форми – програму на вбудованому язику сиситеми.

Макети (макеты) – табличні, HTML або текстові документи, призначені для формування друкарських форм об’єкту.


3. СТРУКТУРА ОБ’ЄКТА ПРОЕКТУВАННЯ

Підсистема статистичних звітів складається з п’яти звітів, як показано на рисунку 3.1:

Рисунок 3.1 - Підсистема статистичних звітів

- Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (робіт, послуг). Форма № 1-П (термінова), місячна, затверджена Наказом Держкомстату України № 284 від 29.06.2006.

- Місячний звіт про економічні показники. Форма № 1-ПЕ, місячна, затверджена Наказом Держкомстату України № 284 від 29.06.2006.

- Звіт про залишки і використання енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти. Форма № 4-МТП (місячна, термінова), затверджена Наказом Держкомстату України № 256 від 27.07.2007.

- Звіт про основні показники діяльності підприємства. Форма № 1-підприємництво, квартальна, затверджена Наказом Держкомстату України № 347 від 22.07.2006.

- Звіт про залишки і використання енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти. Форма № 4-МТП (річна), затверджена Наказом Держкомстату України № 256 від 27.07.2007.

Кожний звіт є обробкою і складається з трьох частин: частини реквізитів, частини форм та частини макетів, рисунок 3.2.

Рисунок 3.2 - Структура звіту.

В реквізитах знаходиться додаткова інформація про об’єкт, доступна лише у цьому об’єкті, і яка є основними характеристиками об’єкту. Об’єкти усіх звітів мають такі реквізити:

- Организация (організація для якої складається звіт);

- ДатаПодписи (дата складання та підпису звіту);

- ЕдиницаИзмерения (одиниця виміру результатів розрахунків у звіті: гривні, тисячі гривень і т.д.);

- ТочностьЕдиницыИзмерения (кількість знаків після коми);

- Периодичность (період за який складається звіт).

У частині форми знаходяться одна або кілька форм, які необхідні для введення, перегляду та редагування інформації, що зберігається в об’єкті конфігурації та розміщення модулю форми – програми на вбудованому язику системи. У першій частині знаходяться елементи керування, табличне частина для перегляду та введення інформації. Ці частини між собою розділені з допомогою закладок, як показано на рисунку 3.3.

Рисунок 3.3 - Форма об’єкту.

У частині макети розташовані один або кілька макетів, в залежності від розташування сторінок звіту на листі. Так у першому звіті частина сторінок звіту виводиться у форматі портрету, а інша частина - у форматі ландшафту. Таким чином створено два макети: у одному макеті заданий формат портрет, а в іншому – ландшафт. При виводі на друк перед користувачем відкриється два вікна, одне зі сторінками у форматі портрет, інше зі сторінками у форматі ландшафт. Користувач зможе надрукувати кожну з груп сторінок окремо, не задаючи настроєк принтеру з форматі розташування сторінок на листі.


4. АЛГОРИТМ РОБОТИ РОЗРОБЛЕНОЇ ПІДСИСТЕМИ

Алгоритмом роботи розробленої підсистеми є алгоритм роботи обробки звіту однаковий для всіх звітів, схема 4.1.

Схема 4.1 - Алгоритм роботи обробки звіту

З допомогою функцій, процедур та запитів, реалізованих в них, з довідників, регістрів, преліків з бази даних системи 1С:Підприємство 8.0 вибирається необхідна інформація, дані для складення звіту. Також деяку інформацію внисить або змінює користувач. Отримана інформація, дані оброблюються та виносяться на форму звіту в певному порядку.

З Довідників отримується інформація про організацію (найменування, адреса, керівники, коди та інше), для якої складається звіт, про виробляєму підприємством продукцію, товари (найменування, ціна та інше), які підприємство покупає для перепродажу.

З Переліків отримуються дані, які використовуються для задання параметрів звіту, тобто можливі періоди складання звітів, можливі одиниці виміру, навіть деякі дані про організацію (прелік телефонів, адрес), про продукцію, товари (одиниці виміру).

З Регістрів отримується інформація, необхідна для розрахунку звіту. З допомогою механізму запитів з регістрів з певних рахунків та субрахунків вибираються дані: суми прибутків, витрат, кількість товарів. продукції. З даних вибраних з регістрів складається головна частина звіту – частина розрахунків.

Статистичні звіти будуються не лише на бухгалтерському обліку а й на оперативно-технічному обліку. Тому деякої інформації у базі системи 1С:Підприємство 8.0 бути не може, користувач повинен внети її самостійно. Також деяку інформацію користувач може змінювати, наприклад, виконавця, який відповідає перед керівництвом за складений звіт. Отож інформація такого типу отримується від користувача.

Вся отримана інформація, оброблюється, виноситься на форму в поле текстового документа форми, в таблиці звіту, - на екран, і паралельно формується документ для друку.

Під обробкою розуміються:

- прості арифметичні дії над числами, кладання віднімання;

- операція відняття від грошових показників ПДВ;

- операція приведення показників до необхідної одиниці виміру;

- операція встановлення необхідної точності показників.


5. ОПИС ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

У програмі „1С:Предприятие 8.0”” користувач має доступ до розробленої підсистеми через виведену на панель інструментів кнопку. На панелі керування розташован елемент Підсистема СО (підсистема статистичної звітності). Натиснувши на елемент, отримуємо список звітів, рисунок 6.1. При бажанні звіти можна винести на окрему панель.

Рисунок 6.1 - Підсистема СО

Продивимось кожен звіт. Натиснувши на назву звіта, відкриваємо вікно з формою звіта, (рисунки 6.2-6.6)

Рисунок 6.2 – Форма № 1П (місячна)

Рисунок 6.3 – Форма № 1ПЕ (місячна)

Рисунок 6.4 – Форма № 4-МТП (термінова, місячна)

Рисунок 6.5 – Форма № 1-підприємництво (квартальна)

Рисунок 6.6 – Форма № 4-МТП (річна)

Усі звіти працюють за однією схемою, отож розглянемо її на прикладі одного. Наприклад, візьмемо перший звіт – форма № 1-ПЕ (місячна).

За умовчанням, на форму при відкритті виведена інформація про головну організацію з переліку підприємств, якщо така встановлена. Вказаний останній можливий період складення звіту, вказані необхідні для даного звіту одиниця виміру та точність одиниці виміру, як виконавець записаний користувач, під чиїм іменем ми входили в систему, та вказана поточна дата звітування, тобто сьогоднішня, рисунок 6.8.

Рисунок 6.8- Інформація встановлена за умовчанням


Якщо інформація, вказана за умовчанням, не задовольняє, з допомогою єлементів керування змінюємо її:

- змінюємо період складення звіту за допомогою кнопок зі стрільками <, >;

- у списку організацій вибираємо необхідну організацію, усі данні про організацію (коди, адреса, керівники) будуть автоматично змінені;

- так само обираємо дату підпису звіту, одиниці виміру та її точність, як на рисунку 6.4.

Рисунок 6.4 - Вибір необхідної дати складання звіту

Коли усі необхідні показники встановлено, для розрахунку та заповнення форми звіту натискаємо на кнопку Виконати. Отримуємо складений звіт. Якщо якісь необхідні дані в програму не внесені, або їх, просто, не має, користувач буде про це повідомлений через попередження, рисунок 6.5.


Рисунок 6.5 – Попередження про відсутність інформації.

У разі якщо не має головної інформації, яка подрібно розписана у іншій частині звіта, після попередження розрахунок буде припинено.

Поля на формі, позначені зеленим кольором, можна редагувати, Також позначені поля, для заповнення яких інформації в програмі не має, користувач має заповнити їх сам.

Щоб скласти звіт для іншой організації, необхідно спочатку очистити форму звіту за допомогою елементу Очистити зі списку Дії, а потім обрати організацію, виставити параметри та робити розрахунок.

Для друку складеного звіту або чистої форми натискаємо на кнопку Друк. Відкриваеться вікно перегляду документу для друку, рисунок 6.6. Щоб почати його друк на головній панелі інструментів програми натискаємо на значок друку. Якщо для перегляду документу для друку відкрилося два вікна, це означає що сторінки звіту мають мають різне розміщення на листі. Обираємо вікна по черзі та друкуємо.