Смекни!
smekni.com

Методика аудиторської перевірки розрахунків з робітниками та службовцями по заробітній платі (стр. 2 из 4)

До погіршення результатів роботи, зниженню продуктивності праці і якості продукції, що випускається, приводить плинність кадрів. Плинність кадрів харак­теризується коефіцієнтом рівним відношенню чисельності звільнених за власним бажанням, за прогули й інші порушення в ревізованому періоді, до середньо облі­кової чисельності звільнених працівником за цей період. Джерелами перевірки плинності кадрів служать первинні документи, накази по русі особового складу і звітність про виконання планів по праці. Ревізор уважно вивчає мотиви і причини, що викликали звільнення за власним бажанням і іншими причинами, а потім з'я­совує, чи все було зроблено адміністрацією для задоволення нестатків і запитів працівників, що звільнилися, які проводяться заходи, спрямовані на створення стабільного трудового колективу. За результатами перевірки розробляються про­позиції, спрямовані на скорочення плинності, підвищення трудової дисципліни і формування стабільного трудового колективу.

Рівень трудової дисципліни й організації праці в першу чергу характеризу­ють такі показники, як утрати робочого часу через прогули, цілоденних і внутрі­змінних простоїв і неявок з дозволу адміністрації, наявність понаднормових робіт і робота у святкові і вихідні дні.

Використання трудового часу перевіряється за даними табельного обліку, документам юридичного оформлення відхилень від установленого порядку вико­ристання робочого часу й інших документів і звітам по праці.

Ступінь використання робочого часу визначається коефіцієнтом, що дорів­нює відношенню числа фактично відпрацьованих людино-днів до максимально можливого фонду робочого часу (у людино-днях). Зіставляючи фактичний коефі­цієнт із плановим, визначають, як виконане завдання по використанню робочого часу.

Для характеристики використання робочого часу обчислюють і аналізують виконання плану по кількості відпрацьованих робочих днів і тривалості робочого дня для одного робітника.

1.4. Перевірка обліку виплати заробітної плати.

Оплата праці виступає важливим фактором соціально-економічного розви­тку, тому що в доходах родин робітників оплата праці складає не менш трьох чвертей.

Ціль аудита: перевірити чи не було випадків незаконних нарахувань заробі­тної плати, що носять характер зловживань, чи помилок, що призвели до її недо­числення і перенарахування; обґрунтованість зроблених із заробітної плати утри­мань і правильність визначених до виплати сум і своєчасність їхньої видачі робіт­никам та службовцям.

До початку аудита рекомендується ознайомитися з організацією обліку ви­користання робочого часу, вироблення продукції (виконаних робіт) і заробітної плати і розрахунків з робітниками та службовцями по заробітній платі, а також які прогресивні форми і системи оплати праці застосовувалися в ревізованому пері­оді.

У процесі аудита розрахунків по оплаті праці робітників необхідно з'ясу­вати: якими первинними документами оформляється вироблення продукції, як оформляються документи по обліку вироблення, у т.ч. чи є підписи майстра і кон­тролера ОТК (якщо на підприємстві, що перевіряється, робітники виконують ро­боту з особистим клеймом, її здача оформляється без підпису працівника ОТК); по яких нормах і розцінкам ведеться оплата праці робітників; чи широко практи­кується розподіл колективного заробітку в бригадах з обліком коефіцієнт а трудо­вої участі; як організовані облік і аналіз усіх видів додаткової оплати (у т.ч. через відхилення від установленої технології і затверджених норм із указівкою винних у цьому); який порядок розрахунків по оплаті праці (авансовий чи без авансовий) і т.п.

Дуже уважно варто перевіряти обґрунтованість виплати додаткової заробіт­ної плати. До неї, зокрема, відносяться оплата за час виконання державних і сус­пільних обов'язків, перерва у роботі матерів, що годують, чергових відпусток і т.д.

Одним з основних видів додаткової заробітної плати є оплата відпусток. Перевіряючи правильність нарахування сум за час відпустки, аудитор повинний визначити повноту включення в розрахунок виплат, прийнятих при начисленні середнього заробітку, чи правильно нарахована заробітна плата за 12 місяців, що передують місяцю відходу у відпустку, чи правильно розрахована середньоміся­чна заробітна плата, середньоденна заробітна плата, чи надана відпустка на кіль­кість днів, установлених колективним договором, і правильно обчислена сума оплати за час відпустки (рівна добутку середньоденної заробітної плати на кіль­кість днів наданої відпустки).

Аудитор повинний перевірити правильність зроблених утримань із заробіт­ної плати. Підставою для такої перевірки є дані, приведені в розрахункових відо­мостях, а також зведення, що маються в довідках чи розпорядницьких докумен­тах, що дають право робити відповідні утримання. До таких документів відно­сяться виконавчі листи, накази і розпорядження по підприємству, розпорядження головного бухгалтера про утримання в плині місяця не зданих залишків підзвіт­них сум, переплат внаслідок арифметичних помилок і утримання у відшкодування матеріального збитку, зобов'язання видані торговим організаціям за товари, при­дбані в кредит, і ін.

Перевіряючи правильність утримання податків, аудитор повинний упевни­тися, чи з усіх виплат, передбачених законом, утримуються податки, величину податків, а також обґрунтованість часткового чи повного звільнення від сплати податків. Варто мати на увазі, що повернення зайво утриманих сум податків до­пускається не більш як за один рік виявлення неправильного утримання податків. Аудитор повинний перевірити своєчасність виплати заробітної плати робітникам та службовцям. Терміни виплати заробітної плати встановлюються при висновку колективного договору й узгоджуються з обслуговуючим заснуванням банку. Якщо в ревізованому періоді допускалися несвоєчасні виплати заробітної плати, то необхідно установити причини і винних у цьому посадових осіб.

1.5. Контроль за нарахуванням заробітної плати.

Розрахунок заробітку.

Найбільш простим способом заробітна плата розраховується при погодин­ній оплаті праці. Розрахунок виробляється на основі табелів, у яких, як відомо, відзначається число відпрацьованих днів і годин.

Заробітна плата при прямій відрядній оплаті праці розраховується на під­ставі первинних документів про вироблення: змінних рапортів, відомостей при­ймання продукції, підрядів і ін.

Розрахунок премії. Преміювання здійснюється за кількісні і якісні показ­ники за результатами роботи за місяць, на основі діючих на підприємстві преміа­льних положень, розроблених плановим відділом і відділом обліку заробітної плати відповідно до типових преміальних положень.

Оплата відпусток. Усі працівники користаються відпустками, що даються, як правило, з виплатою за неробочий час по середньому заробітку.

Оплата за час відпустки обчислюється по усіх видах заробітку, середнього за 12 календарних місяців, що передують місяцю відходу у відпустку. Пропрацю­вавшим менш року — із середнього заробітку за відпрацьовані місяці.

Оплата за час виконання державних і суспільних обов’язків. На час ви­конання державних і суспільних обов'язків, коли вони по чинному законодавству здійснюються в робочий час, робітникам та службовцям гарантується збереження середнього заробітку.

Для працівників, що одержують тверду погодинну оплату, що не зміню­ється по місяцях, середній заробіток визначається виходячи з встановленого окладу, числа робочих днів у даному місяці і кількості робочих днів, протягом яких вони виконували ці обов'язки.

Розрахунок виплат по тимчасовій непрацездатності. Поряд з нарахуван­ням належної працівникам заробітної плати підприємства щомісяця роблять від­рахування на соціальне страхування у встановленому законом відсотку до ФОП.

Виплата по тимчасовій непрацездатності виплачується на підставі лікарня­них листків. Розміри виплат залежать від безупинного стажу роботи (до 5 років-60%, 5-8 років-80%, понад 8 років-100% середньоденного заробітку).

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середній заробіток для роз­рахунку страхових виплат і перших 5 днів тимчасової непрацездатності за раху­нок засобів роботодавця, є період роботи з останнього основного місця роботи за останні 6 календарних місяців перед настанням непрацездатності (Згідно Поста­нови КМУ від 26.09.2001р.№1266).

Суму виплати по тимчасовій непрацездатності нараховують виходячи із се­редньоденного заробітку, призначеного розміру виплати і кількості робочих днів непрацездатності.

Оплата за роботу в понаднормовий час, вихідні і святкові дні, нічні го­дини і ін. Оплата праці при різних відступах від нормальної тривалості робочого дня, а також за роботу в нічний час, вихідні і святкові дні обчислюється згідно КЗпП.

Робота в понаднормовий час, вихідні і святкові дні оплачується на підставі оформлених у встановленому порядку списків працівників, що працювали наду­рочно, у вихідні чи святкові дні, куди включають як робітників-відрядників, так і рабітників-погодинників.

Оплата праці робітників у нічний час (з 10 годин вечора до 6 годин ранку) обчислюються в підвищеному розмірі.

За час простою не з вини працівника заробітна плата нараховується в роз­мірі 75% тарифної ставки.

Оплата за час цілозмінних і внутрізмінних простоїв виробляється на під­ставі табеля про робочий час, у якому вказуються години цілозмінних і внутрі­змінних простоїв.

Повний брак з вини працівника оплаті не підлягає і вираховується з заробіт­ної плати в розмірі не більш 2/3 середнього місячного заробітку.

Розрахунково-платіжна відомість і розрахункові листки. Для визначення загальної суми заробітної плати, що підлягає виплаті за місяць, необхідно згрупу­вати первинні документи, підсумовувати заробіток за вироблену продукцію і зро­бити утримання.