Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту фінансової звітності (стр. 3 из 8)

2.2 Стан внутрішнього контролю за формуванням та обліком готової продукції

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про готову продукцію визначаються П(С)БО 9 «Запаси» та П(С)БО 16 «Витрати». Основними завданнями аудиту є встановлення правильності і достовірності відображення у звітності фактичної виручки від реалізації робіт (послуг) та фактичних витрат на виробництво і реалізацію продукції, формування фінансових результатів, з'ясування правильності визначення виробничої собівартості готової продукції.

Отже, наведемо опис системи обліку і внутрішнього контролю операцій з продажу готової продукції на ЗАТ «Рівне-Борошно» на 21 червня 2007 р.

Опис системи обліку і внутрішнього контролю операцій з продажу готової продукції на ЗАТ «Рівне-Борошно»

«Між ЗАТ «Рівне-Борошно» (далі Постачальником), та ВАТ «Рівнехолод» (далі Покупцем), при продажі готової продукції (борошна вищого ґатунку та борошна першого ґатунку) спочатку укладається Договір поставки № 28-03/01 БП від 03 січня 2007 р. [див. дод. ]. На основі договору, Постачальник зобов’язується передавати у власність Покупця протягом терміну дії чинного договору дану продукцію.

Поставка товару Постачальником Покупцю здійснюється окремими партіями, на протязі трьох календарних днів з моменту отримання Постачальником від Покупця замовлення на поставку відповідної партії товару, замовлення здійснюється Покупцем в усній чи письмовій формі, також в замовлені має бути відображено асортимент, кількість товару та інші відомості, що необхідні для поставки товару Постачальником Покупцю.

Отримавши замовлення від Покупця, Постачальник надсилає покупцю Рахунок фактура № 456 від 21 червня 2007 р. [див. дод. ], в якому вказується кількість, ціна, та загальна сума товару. На його основі оформляється Видаткова накладна № 3126 від 21 червня 2007 р. [див. дод. ] і Податкова накладна № 1391 від 21 червня 2007 р., яка реєструється бухгалтером у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних. На основі переліченої документації, Покупець здійснює оплату, про що свідчить Банківська виписка № 997 від 09 липня 2007 р.

На основі даних первинних документів, заносяться дані про вибуття готової продукції в Відомість обліку залишків матеріалів на складі по рахунку 261 «готова продукція - МЛИН»[див. дод. Оборотка по складу]. На основі Відомість обліку залишків матеріалів на складі, заповнюється Оборотно-сальдова відомість по рахунку 261 «Готова продукція - МЛИН» [див. дод. Оборот ведом], та заносяться дані в розділ Головної книги по рахунку 261 «Готова продукція - МЛИН» [див. дод. Раздел глав книг]. На основі Головної книги, в кінці року дані за рік заносяться в ф. № 1 Баланс [див. дод. Баланс], ф. № 2 «Звіт про фінансові результати» [див. дод. Ф2] та ф. № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»».

Розробимо анкету вивчення процедур контролю готової продукції на ЗАТ «Рівне-Борошно» (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Клієнт__ЗАТ «Рівне-Борошно»___ Аудиторська фірма__АФ «Азалія»__

Період перевірки_______________ Аудитор (асистент)_Б. М. Леонідівна

Номер (шифр документа)________

Опитувальний листок (анкета) з внутрішнього контролю готової продукції на ЗАТ «Рівне-Борошно»

№ п/п Питання (основні процедури контролю) Наявність так/ні
1. Чи має підприємство право власності на готову продукцію? +
2. Чи відповідає зберігання готової продукції вимогам належного зберігання: охорона, страхування (технологічні умови, необхідні пристрої, запобігання псуванню) тощо? +
3. Чи перевіряється правильність обліку готової продукції службами внутрішнього контролю? -
4. Чи відображається в обліку результат інвентаризації? +
5. Чи проводиться інвентаризація готової продукції щокварталу? +
6. Чи закріплена готова продукція, що знаходиться на складі, за особами відповідальними за її зберігання і використання? +
7. Чи наявні договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками, які безпосередньо пов’язані зі зберіганням, продажем (відпусткою), перевезенням, якщо вони обіймають посади, передбачені спеціальним переліком? +
8. Чи порівнюються суми залишку готової продукції у картках складського обліку готової продукції із залишками по даних синтетичного обліку та у Головній книзі? +
9. Чи виявляють посадові особи зіпсовану готову продукцію? -
10. Чи проводиться контроль за списанням готової продукції від псування? -
11. Чи перевіряється законність вибуття готової продукції? +
12. Чи правильно відображаються в обліку операції з тарою? +
13. Чи оцінюються готову продукцію у відповідності з прийнятими принципами бухгалтерського обліку? +

По результатам опитувального листа, можна сказати, що на ЗАТ «Рівне-Борошно» ведеться достатній контроль за зберіганням та вибуттям готової продукції. В свою чергу це свідчить, що аудитори, які здійснюватимуть перевірку на підприємстві, можуть обирати вибірковий спосіб організації аудиту.

3. Методика аудиту

3.1 Методика аудиту адміністративних витрат

Адміністративні витрати – це загальногосподарські витрати які спрямовані на обслуговування та управління підприємством. Зокрема: загально-корпоративні витрати, витрати на службове відрядження, на утримання апарату управління, на утримання основних засобів загального призначення, на зв'язок, податки, збори, платежі, плата за розрахунково-касове обслуговування та ін.

Адміністративні витрати не відносяться на собівартість виробленої та реалізованої продукції і покриваються за рахунок інших джерел.

Мета аудиту — підтвердити достовірність формування та правильність відображення в обліку адміністративних витрат.

При перевірці адміністративних витрат необхідно виконувати аудиторські процедури, спрямовані на отримання доказів щодо:

- обґрунтованості віднесення витрат до складу адміністративних відповідно до П(С)БО 16 «Витрати»;

- складу витрат за статтями згідно із застосованою підприємством класифікацією;

- обґрунтованості віднесення до складу адміністративних витрат податків, зборів то обов’язкових платежів;

- складання переліку та сум податків, віднесених на адміністративні витрати;

- наявність та повнота оформлення документів, які підтверджують витрати.

При перевірці аудитор повинен врахувати, що згідно з П(С)БО 16 «Витрати» адміністративні витрати є витратами звітного періоду і не входять до собівартості реалізованої продукції.

До адміністративних витрат відповідно до Методичних рекомендацій відносяться витрати на управління підприємством:

а) загальні корпоративні витрати (організаційні витрати, витрати на проведення річних зборів, представницькі витрати тощо);

б) витрати на службові відрядження й утримання апарату управління підприємством та іншого адміністративного персоналу;

в) витрати на утримання основних засобів та необоротних активів адміністративного призначення (операційна оренда, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона тощо);

г) винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські, з оцінки майна тощо);

д) витрати на зв’язок (поштові, телеграфні, телефонні, телекс, факс тощо);

е) витрати на вирішення судових спорів;

є) податки, збори та інші передбачені законодавством обов’язкові платежі (крім податків, зборів та обов’язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг);

ж) плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків;

з) інші витрати адміністративного призначення.

Аудитор має з’ясувати:

- дотримання норм на службові відрядження та витрат на утримання управлінського персоналу;

- обґрунтованість визнання витрат на проведені ремонти;

- дотримання норм витрат на комунальні послуги, охорону тощо;

- обґрунтованість розміру винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські з оцінки майна тощо);

- оцінити правильність включення витрат до адміністративних;

- наявність договору на розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банку;

- правильність відображення в регістрах бухгалтерського обліку адміністративних витрат та віднесення їх в кінці місяця на фінансові результати.

Залежно від використання класу рахунків адміністративні витрати відображують в обліку так (табл. 3.1).

Таблиця 3.1 Відображення в обліку адміністративних витрат

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Підприємства, які не використовують рахунки класу 8 «Витрати за елементами»
1. Списано матеріальні витрати, що відносяться до адміністративних 92 «Адміністра-тивні витрати» 20 «Виробничі витрати» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
2. Списано витрати на оплату праці адміністративно-управлінського персоналу (директора, бухгалтера) 92 «Адміністра-тивні витрати» 661 «Розрахунки за заробітною платою»
3. Нараховано відрахування на соціальні заходи з фонду оплати праці працівників адміністративно-управлінського персоналу 92 «Адміністративні витрати» 65 «Розрахунки за страхуванням»
4. Нараховано амортизацію необоротних активів загальногосподарського призначення 92 «Адміністративні витрати» 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»
5. Відображено інші адміністративні витрати (наприклад, оплату послуг телефонного зв’язку, поштового зв’язку, оплату юридичних і аудиторських послуг) 92 «Адміністра-тивні витрати» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» 68 «Розрахунки за іншими операціями»
Підприємства, які використовують рахунки класу 8 «Витрати за елементами»
6. Списано виробничі запаси, малоцінні і швидкозношувані предмети, використані для загальногосподарських потреб, інші матеріальні витрати 80 «Матеріаль-ні витрати» 20 «Виробничі запаси» 22 «Малоцінні та шви-дкозношувані предмети» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»
92 «Адміністра-тивні витрати» 80 «Матеріальні витрати»
7. Нараховано заробітну плату працівникам адміністративно-управлінського персоналу 81 «Витри на оплату праці» 661 «Розрахунки за заробітною платою»
92 «Адміністра-тивні витрати» 81 «Витри на оплату праці»
8. Нараховано відрахування на соціальні заходи з фонду оплати праці працівників адміністративно-управлінського персоналу 82 «Відрахував-ння на соціаль-ні заходи» 65 «Розрахунки за страхуванням»
92 «Адміністра-тивні витрати» 82 «Відрахування на соціальні заходи»
9. Нараховано амортизацію необоротних активів загальногосподарського призначення 83 «Амортиза-ція» 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»
92 «Адміністра-тивні витрати» 83 «Амортизація»
10. Відображено інші адміністративні витрати (наприклад, оплату послуг телефонного зв’язку, поштового зв’язку, оплату юридичних і аудиторських послуг) 84 «Інші опера-ційні витрати» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» 68 «Розрахунки за іншими операціями»
92 «Адміністра-тивні витрати» 84 «Інші операційні витрати»

При аудиті адміністративних витрат найчастіше зустрічаються такі помилки, як неправильне віднесення витрат до складу адміністративних витрат та включення адміністративних витрат до складу виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг).