Смекни!
smekni.com

Валютні ф'ючерси (стр. 3 из 4)

Член Секції–трейдер-ІТ має право відкривати позиції в межах лімітів вільного залишку депонованих коштів з урахуванням вимог щодо мінімального рівня його клірингового рахунку, встановлених для нього Кліринговим домом.

У разі закриття позицій маржа (початкова та варіаційна), що вивільнюється, вважається вільними коштами і може бути використана учасником біржового ринку для відкриття нових позицій.

Закриття позиції означає припинення в учасника біржового ринку сукупності відповідних прав та обов'язків. Закриття позиції здійснюється в разі:

- виконання контракту;

- укладення офсетних угод за контрактом, коли відкрита позиція за цим контрактом дорівнюватиме нулю;

- за виникнення обставин непереборної сили чи інших надзвичайних ситуацій на терміновому ринку Біржі.

Щоб ліквідувати (закрити) відкриту позицію та відповідно анулювати свої зобов'язання за укладеною угодою, учасник біржового ринку має укласти офсетну угоду:

- учасник-продавець (у короткій позиції) повинен купити відповідну продажну кількість контрактів із тим самим типом і серією;

- учасник-покупець (у довгій позиції) повинен продати відповідну купівлі кількість контрактів із тим самим типом і серією.

Член Секції–трейдер-ІТ, який не ліквідував свою відкриту позицію до закінчення дня виконання за контрактом, зобов'язаний виконати поставку (продаж) валюти на поставку базового активу.

Виконання за кожним терміновим контрактом здійснюється в день виконання, вказаний у Специфікації термінового контракту, згідно зі способом виконання контракту і в порядку, встановленому Кліринговим домом:

- якщо укладено ф'ючерсний контракт з поставкою базового активу, то здійснюються розрахунки з Кліринговим домом із виплати (одержання) повної суми контракту для одержання (поставки) базового активу;

- якщо укладено ф'ючерсний контракт без поставки базового активу, то остаточний розрахунок з Кліринговим домом здійснюється
за варіаційною маржею.

З метою регулювання термінового ринку ф'ючерсних контрактів, обмеження ризиків членів Секції, Біржі та Клірингового дому, а також для підтримки на терміновому ринку добросовісної конкуренції Біржа може вживати таких заходів:

- установлює ліміти зміни ціни та ліміт загальної кількості позицій;

- має право призупинити участь окремих членів Секції–трейдерів-ІТ у торгах у разі порушення ними Правил проведення торгів та інших нормативних положень Біржі;

- має право призупинити або припинити торги за всіма чи окремими видами термінових контрактів.

Крім того, Кліринговий дім, керуючись своїми положеннями, також здійснює заходи щодо регулювання ринку, зокрема:

- встановлює ставки початкової маржі;

- встановлює допустимий мінімум залишків коштів на клірингових рахунках.

Ліміти зміни ціни та ставки початкової маржі вказуються в Умовах торгів у порядку, передбаченому Положеннями про Гарантійний фонд АБ «Кліринговий дім».

Ліміт зміни ціни встановлюється окремо для кожної серії термінового контракту з метою обмеження зміни цін на час торговельної сесії та вказується у відповідній Специфікації. Під лімітом мінімальної зміни ціни розуміють мінімальний крок її зміни, що реєструється (розмір пункту). Під лімітом максимальної зміни ціни розуміють максимально допустиме її коливання протягом торгової сесії, тобто, якщо протягом торгової сесії поточна ціна зросла або знизилася більш як на визначений ліміт порівняно з ціною попереднього закриття, торги можуть бути зупинені маклером.

Значення лімітів зміни цін розраховуються щоденно Управлінням моніторингу і регулювання (УМР) залежно від ситуації на ринку. Інформація про зміни лімітів ціни за всіма контрактами, що торгують у поточний торговий день, доводиться до відома учасників торгів не пізніше, ніж за годину до початку торгів.

Ліміт загальної кількості позицій (ліміт на монополізацію ринку) обмежує частку відкритих позицій із кожного типу й серії термінових контрактів члена Секції–трейдера-ІТ. Дія цього ліміту поширюється на члена Секції– трейдера-ІТ тоді, коли кількість позицій, відкритих ним щодо серії термінового контракту на одному з його торгових рахунків, перевищує визначену кількість, установлену Специфікацією відповідного термінового контракту. Значення ліміту загальної кількості позицій розраховується УМР і вказується у Специфікації термінового контракту.

Ставки початкової маржі розраховуються і встановлюються Кліринговим домом для кожного типу й серії контрактів як фіксовані суми за один контракт і зазначаються у Специфікації відповідного ф'ючерсного контракту.

Допустимий мінімум клірингового рахунку, що відкривається для забезпечення гарантій виконання зобов'язань за відкритими позиціями і на якому блокується певна сума коштів, має дорівнювати сумі початкової маржі. Варіаційна маржа розраховується в разі розбіжності цін контрактів із котирувальною ціною торгової сесії (ціною закриття).

Рішення щодо процедури розрахунку та вимог до члена Секції–трейдера-ІТ за маржею виноситься Кліринговим домом і викладається у відповідному його положенні про порядок розрахунків за результатами торгів на терміновому ринку Біржі. Крім того, в разі значного коливання цін (валютних курсів) або наближення строку виконання за відповідною серією термінових контрактів Кліринговий дім може виносити рішення про нарахування додаткової (до початкової) маржі чи вимагати від членів Секції внесення спеціального маржового внеску.

У разі виникнення ситуації, пов'язаної з неспроможністю члена Секції або клієнта здійснити в повному обсязі свої зобов'язання, що відносять до обставин непереборної сили, Біржа:

- припиняє допуск його до здіснення угод у Секції;

- має право продати на аукціоні брокерське місце (брокерські місця) неспроможного члена Секції–трейдера-ІТ;

- може довести факт неспроможності до відома всіх членів Секції–трейдерів-ІТ загальним повідомленням.

Кліринговий дім, у свою чергу, також може вжити відповідних заходів, зокрема здійснити примусову ліквідацію позицій неспроможного члена Секції–трейдера-ІТ. Якщо неспроможність стосується не всіх клієнтів неспроможного члена Секції та членів Секції, які перебувають у нього на розрахунковому обслуговуванні, то вони протягом установленого Кліринговим домом часу й порядку можуть перейти на розрахункове обслуговування до іншого уповноваженого Клірингового дому.

Така гнучкість системи торгів та обслуговування дозволяє забезпечити відкритість і прозорість діяльності учасників ринку ф'ючерсних валютних контрактів.

Питання №28. Поняття валютних цінностей та їх основні види

Валютними цінностями називають такі цінності, по відношенню до яких валютним законодавством країни встановлено особливий режим обігу на території країни та при перетині її кордонів. До валютних цінностей відносять іноземну валюту, платіжні документи (чеки, векселі, акредитиви) і фондові цінності (акції, облігації) в іноземній валюті, дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння (за винятком ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів та каміння).

Згідно з чинним законодавством України до валютних цінностей віднесено:

- валюту України – грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають у обігу та є законними платіжними засобами на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти на рахунках, у внесках в банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України;

- платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (трати), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України;

- іноземну валюту – іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають у обігу та є законними платіжними засобами на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти в грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України;

- платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені в іноземній валюті або монетарних металах;

- монетарні метали – золото і метали іридієво-платинової групи в будь-якому вигляді та стані, за винятком ювелірних, промислових і побутових виробів із цих металів і брухту цих металів.

Головне місце серед валютних цінностей посідає валюта (від італ. valuta – цінність, вартість) – грошові знаки іноземних держав, а також кредитні та платіжні документи в іноземних грошових одиницях, що застосовуються в міжнародних розрахунках. До іноземної валюти також належать кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських установ за межами України, та міжнародні розрахункові одиниці – умовні і грошові одиниці, які створюються міжнародними економічними та валютно-фінансовими організаціями для використання у міжнародних валютних відносинах: СДР (спеціальні права запозичення), євро, КФА (африканський франк), КФП (франк для заморських територій) тощо.