Смекни!
smekni.com

Облік аналіз та контроль розрахунків по оплаті праці в установах по (стр. 14 из 24)

Допомога в разі народження дитини нараховується в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум. З 1 січня 2004 року в разі народження дитини виплачується допомога в розмірі 684 грн. Допомога призначається застрахованій особі на підставі заяви про виплату допомоги та свідоцтва про народження дитини, завіреного загсом.

З 1 січня 2004 року допомога за дитиною до трьох років виплачується через бухгалтерію установи за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду (з 1 квітня 2004 року – 85 грн. на кожну дитину).

Підставою для отримання допомоги є такі документи:

заява особи , яка фактично здійснює догляд за дитиною;

наказ про надання застрахованій особі відпустки з догляду за дитиною;

свідоцтво про народження дитини.

Допомогу на поховання нараховують у випадку смерті застрахованої особи, а також членів її сім’ї, якщо вони перебували на утриманні застрахованої особи. Підставою для виплати допомоги є свідоцтво про смерть, видане органом реєстрації актів громадського стану, і довідка з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

Суму допомоги на поховання встановлює Правління Фонду, при цьому вона не повинна бути меншою за розмір прожиткового мінімуму, установленого законом. З 1 квітня 2002 року розмір допомоги на поховання становить 300 грн.;

прибутковий податок – відраховується щомісячно із сукупного оподатковуваного доходу як за місцем основної роботи, так і з доходу , отриманого від роботи за сумісництвом.

Після набрання чинності Закону України “ Про податок з доходів фізичних осіб ” від 22.05.03 р. № 889 – IV протягом 2004 року заробітну плату обкладали податком з доходів за зменшеною ставкою – 13 %. При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об’єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України , Фонду страхування від непрацездатності та Фонду страхування від безробіття за поточний місяць та з урахуванням пільг з цього податку

Розглянемо цей алгоритм на прикладі.

Приклад. За березень працівнику нарахували 400 грн. заробітної плати та 200 грн. лікарняних.

Обчислюємо утримання: пенсійні внески: (400 +200) * 2 % = 12 грн.; внески до Фонду страхування від непрацездатності: 400 * 0,5 % = 2 грн.; внески до Фонду страхування від безробіття: 400 * 0,5 % = 2 грн.

Визначаємо базу для обчислення податку з доходів у вигляді заробітної плати: 400 –12 –2 –2 = 384 грн.

Загалом оподатковуватися буде сума: 384 + 200 = 584 грн.. Але перш ніж утримувати з неї податок з доходів, слід визначити, на яку податкову соціальну пільгу має право працівник.

Стаття 6 Закону про доходи надає кожному право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму однієї мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Цей показник згідно Закону про Держбюджет – 2005 – 205 гривень.

Щоправда, цього року, завдяки п.22 4 Закону про податок з доходів , зменшити загальний місячний оподатковуваний доход можна лише на 30 % від зазначеної суми, тобто на 61,50 грн. Наведемо перелік осіб, які мають право на пільгу , її розмір в поточному році та строк дії.

Право на зазначені пільги є лише у разі, якщо заробітна плата не перевищує 510 грн.

Таблиця 3.4.2.

Перелік податкових соціальних пільг.

Кому надають пільгу Розмір пільги, грн.. Строк дії пільги
Будь-якому платнику податку 61,50 Без обмежень
Самотній матері (батьку), опікуну, піклувальнику на кожну таку дитину віком до 18 років 92,25 До кінця року, в якому дитина досягає 18 років або помирає. До місяця, на який припадає будь-яка з подій: -позбавлення батьківських прав -відмова від дитини чи передача її на державне утримання.
Особі, яка утримує дитину-інваліда I або II групи на кожну таку дитину віком до 18 років
І батьку, і матері, що має трьох чи більше дітей віком до 18 років, на кожну таку дитину
Вдівцю (вдові) До місяця , в якому особа бере наступний шлюб чи підпадає під опіку інших осіб
Чорнобильцям 1 або 2 категорії, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи До місяця, в якому особа втрачає зазначений статус
Учню, студенту, аспіранту, ординатору, ад’юнкту, військовослужбовцю строкової служби
Інваліду I або II групи, в тому числі з дитинства
Особам, яким присуджено довічну стипендію як таким, що зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, зокрема, журналістам
Герою України, Герою Радянського Союзу або повному кавалеру ордена Слави чи Трудової Слави 123,00 Без обмежень
Учаснику бойових дій під час Другої світової війни або особі, яка в той час працювала в тилу і має відповідні державні відзнаки
Колишньому в’язню концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особі, визнаною репресованою чи реабілітованою
Особі , яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували з ним у стані війни або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками
Особі, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (зараз Санки-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року до 27 січня 1944 року

У кінці року здійснюється перерахунок податку, виходячи з фактичного середньомісячного сукупного оподатковуваного доходу за рік та сплаченого протягом року податку. Кожен громадянин, що має доходи з інших джерел (крім основної роботи), зобов’язаний вести облік цих доходів і після закінчення року подати до податкового органу за місцем проживання декларацію про суму сукупного доходу та сплачені податки;

5. за виконавчими листами суду, приписами нотаріальних органів, рішеннями адміністративних органів про відрахування штрафів, повідомленнями контролюючих органів про накладені штрафи на посадових осіб, надлишково виплачені суми авансів тощо.

До відрахувань за заявою працівника належать:

членські профспілкові внески (1 % від суми заробітку);

невикористані і не повернуті вчасно підзвітні суми;

за товари, продані в кредит;

погашення наданих позик;

безготівкові перерахування на особові рахунки в банках.

Кодексом законів про працю України встановлені обмеження на відрахування із заробітної плати працівників. Так, згідно із ст.128 Кодексу при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір утримань (відрахувань) не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - 50 % заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Розглянемо види відрахувань з нарахованих за фактично відпрацьований час та щорічних відпускних.

За березень місяць 2005 року Карпенко О.П. нарахована заробітна плата разом 393,90 грн.. Згідно закону України від 09.07.03р. № 1058 “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” для державних службовців встановлені ставки збору до Пенсійного фонду:

- 1 % з частки сукупного оподатковуваного доходу, що не перевищує 150 грн.;

- 2 % з частки сукупного оподатковуваного доходу від 151 до 250 грн.;

- 3 % з частки сукупного оподатковуваного доходу від 251 до 350 грн.;

- 4 % з частки сукупного оподатковуваного доходу від 351 до 500 грн.;

- 5 % з частки сукупного оподатковуваного доходу понад 501 грн.

В нашому випадку Карпенко О.П, нараховано сукупний оподатковуваний прибуток 393,90 грн, тому нараховуємо збір до Пенсійного фонду в розмірі 4 % , що складає 15,76 грн. та відображається в розрахунково-платіжній відомості – утримання з нарахованої заробітної плати.

Дебет Кредит Сума

661 651 15,76

Згідно з “ Порядком збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття ” встановлена ставка збору в розмірі 0,5 %, що складає 1,97 грн.

Дебет Кредит Сума

661 653 1,97

Згідно закону України “ Про збір на обов’язкове соціальне страхування у разі тимчасової втрати працездатності ” встановлена ставка при заробіткові понад 150 грн. - 0,5 % і складає 1,97 грн.

Дебет Кредит Сума

661 652 1,97

Згідно закону України “ Про податок з доходів фізичних осіб ” при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об’єкт оподаткування визначається, як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України , Фонду страхування від непрацездатності та Фонду страхування від безробіття за поточний місяць та з урахуванням пільг з цього податку. В нашому випадку нараховано 393,90 грн. з цієї суми віднімаємо (15,76+1,97+1,97) 19,70 грн. = 374,20 грн. Перш ніж утримувати з цієї суми податок з доходів, визначимо податкову соціальну пільгу (таблиця 3.4.2.), в нашому випадку 61,50 грн.

Отже, маємо: 374,20 – 61,50 = 312,70 * 13 % = 40,65 грн, що і складає суму прибуткового податку.

Дебет Кредит Сума

661 641 40,65

Також утримуємо 1 % профспілкових внесків, що складають 3,94 грн.(393,90 *1 %).

Дебет Кредит Сума

661 68 3,94

Аналогічно проводяться утримання з нарахованої заробітної плати Друзенко Т.О, Бондаренко В.В. та нарахованих відпускних Пархоменко М.В.

3.5. Видача заробітної плати і оформлення

Заробітна плата в більшості бюджетних установ виплачується два рази на місяць: за першу половину місяця – аванс у розмірі 50 % заробітку за мінусом сум податків, належних до утримання в установленому порядку. За другу половину місяця – фактичний місячний заробіток за вирахуванням авансу та утримань.