Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 122 из 194)

4. Нормативна база до складання звітності.

5. Порядок подання фінансової звітності.

6. Якісні характеристики фінансової звітності.

7. Принципи підготовки фінансової звітності.

8. Основні компоненти фінансової звітності.

9. Елементи фінансової звітності.

10. Призначення Балансу та його структура.

11. Актив Балансу. Визначення і оцінка активів.

12. Класифікація активів.

13. Особливості оцінки та відображення у Балансі необоротних активів.

14. Пасив Балансу, його загальна характеристика.

15. Визначення, оцінка та класифікація статей Пасиву.

16. Визначення, оцінка та класифікація зобов’язань.

17. Особливості оцінки та відображення у Балансі довгострокових зо&бов’язань.

18. Склад поточних зобов’язань та їх подання у Балансі.

19. Загальна характеристика Звіту про фінансові результати.

20. Визнання та оцінка доходів і витрат у Звіті про фінансові резуль&тати.

21. Структура Звіту про фінансові результати.

22. Класифікація доходів і витрат у Звіті про фінансові результати.

23. Визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду у Звіті профінансові результати.

24. Визначення економічних елементів операційних витрат у Звіті профінансові результати.

25. Загальна характеристика Звіту про власний капітал.

26. Визначення, визнання, оцінка і функції власного капіталу.

27. Класифікація і складові власного капіталу.

28. Характеристика статей власного капіталу та порядок їх відображенняу Балансі.

29. Структура і зміст статей Звіту про власний капітал.

30. Порядок складання Звіту про власний капітал.

31. Призначення Звіту про рух грошових коштів.

32. Послідовність складання Звіту про рух грошових коштів.

33. Структура Звіту про рух грошових коштів.

34. Подання інформації про рух грошових коштів в результаті опера&ційної діяльності.

35. Визначення руху коштів внаслідок інвестиційної діяльності.

36. Визначення руху коштів внаслідок фінансової діяльності.

37. Призначення і склад приміток.

38. Розкриття інформації в примітках до Балансу про нематеріальніактиви.

39. Розкриття інформації в примітках до Балансу про основні засоби.

40. Розкриття інформації в примітках до Балансу про фінансові інвес&тиції.

41. Розкриття інформації в примітках до Балансу про запаси.

42. Розкриття інформації в примітках до Балансу про дебіторську забор&гованість.

43. Розкриття інформації в примітках до Балансу про зобов’язання.

44. Розкриття інформації про доходи в примітках до Звіту про фінан&сові результати.

45. Розкриття інформації про витрати в примітках до Звіту про фінан&сові результати.

46. Розкриття інформації про власний капітал у примітках до фінан&сових звітів.

47. Розкриття інформації про рух грошових коштів у примітках до фі&нансових звітів.

Розділ VII

7.1. Загальні питання автоматизації обліку

Ефективність роботи бухгалтера, аналітика та управлінця на підприємстві суттєво підвищується завдяки засобам інформати& зації та автоматизації документообігу, які дозволяють оператив& но накопичувати відповідні бази даних про наслідки господар& ської діяльності та використовувати їх для формування редагу& вання і друку вихідних документів, квартальних, піврічних і річних звітів, а також надавати інформаційні послуги відповід& ним організаціям, ланкам управління щодо ефективності робо& ти, підвищувати ефективність праці аудиторів, ревізорів.

Мікроекономічний механізм повинен сприяти виконанню кон& кретних завдань, що стоять перед підприємством у конкретний період, у конкретній ситуації, і одночасно відповідати інтересам усіх зацікавлених осіб. Ефективність цього процесу пов’язана з функціонуванням сфери, що обслуговує систему управління під& приємствами та становить основу його інформаційного забезпе& чення — сферою бухгалтерського обліку.

У питаннях створення відділів інформатизації та автоматиза& ції документообігу бухгалтерської служби є багато недоречнос& тей та недоліків, які гальмують розвиток інформаційної мережі, що знижує ефективність нових та новітніх інформаційних тех& нологій. Серед них слід виділити такі:

• використання різноманітних програмних засобів як нових, так і застарілих, значно ускладнює обслуговування інформа& ційної системи та знижує ефект її впровадження;

• усунення окремих недоліків різноманітних програмних засо& бів може перейти в повсякденну проблему, що потребує ство& рення засобів моніторингу стану всієї інформаційної мережі;

• відсутність нормативної бази для регулювання автоматизова& ної форми обліку на вітчизняному рівні.

Сьогодні багатьох керівників не задовольняє рівень автома& тизації на підприємстві. Фізично і морально застарілі інформаційні системи, різноманітний набір програм та окремих автоматизо& ваних робочих місць не в змозі забезпечити керівників оператив& ною і достовірною інформацією, яка необхідна для прийняття управлінських рішень.

Недосконалість системи управління призводить до зниження прибутковості діяльності підприємства, нестійкого становища на ринку товарів і послуг. Витрати на обслуговування і доробку інформаційних систем автоматизації мають тенденцію до підви& щення, а фактичний результат від їх використання залишається на незадовільному рівні. Розробка заказаних інформаційних бух& галтерських систем досить дорога і займає багато часу при відсут& ності гарантії очікуваного результату.

Тому досить актуальною залишається проблема дослідження можливостей програмного забезпечення для автоматизації бух& галтерського обліку і прийняття на їх підставі ефективних управ& лінських рішень. Перед науковцями стоїть завдання розробки та вдосконалення бухгалтерського обліку на підприємствах, галу& зях народного господарства як основного джерела інформаційно& го забезпечення користувачів усіх рівнів в умовах використання інформаційних технологій.

Інформаційні бази мають забезпечувати як мінімум шестирів& неву функціональну обробку інформації.

І. Загальні організаційні принципи побудови підприємства: проектування автоматизованої системи управління під специфіку конкретного підприємства; оптимізація бізнесу, процесів відпо& відно до нової або існуючої системи управління; визначення об& лікової політики підприємства; удосконалення організації доку& ментообігу, складання звітності, бухгалтерського, складського та інших видів обліку; створення єдиного інформаційного прос& тору для всіх служб управління.

ІІ. Оперативні принципи управління підприємством: управ& ління закупками — матеріально&технічне забезпечення, управлін&

ня реалізацією — збут продукції, управління бартерними опера& ціями та взаєморозрахунками, управління запасами — рух і наяв& ність матеріальних цінностей та малоцінних і швидкозношуваних предметів, управління консигнаційними операціями, управління реалізацією через торговельні комплекси з використанням сучас& них реєстрів розрахункових операцій, управління договірними зобов’язаннями, розрахунками з постачальниками і покупцями, управління фінансами підприємства, здійснення моніторингу, управління витратами виробництвом, управління проектами, управління собівартістю продукції — товарів, послуг, управління персоналом, обліком кадрів, управління автотранспортом тощо.

Вирішення завдань бухгалтерського, податкового обліку від& бувається без додаткових витрат, шляхом вторинної обробки даних оперативного управління. Таким чином, первинним є управ& ління, а бухгалтерський облік — необхідний засіб для контролю, складання документів.

ІІІ. Комплексна обробка інформації відповідно до національ них положень (стандартів) бухгалтерського обліку: готівкові та безготівкові операції підприємства, облік валютних операцій, облік товарно&матеріальних цінностей, облік необоротних акти& вів, облік праці і заробітної плати, облік фактичних витрат, ведення головної книги та складання Балансу, ведення податко& вого обліку, формування консолідованої звітності, формування бухгалтерської та фінансової звітності за міжнародними стан& дартами.

ІV. Контролюючі функції: контроль за виконанням планів, проектів, контроль за кошторисом витрат, контроль за взаємни& ми фінансовими зобов’язанннями, контроль за використанням ресурсів підприємства, контроль якості, можливість виставлен& ня рекламацій.

V. Аналітичні функції: аналіз виконання планів і викорис& тання ресурсів, аналіз фінансової і господарської діяльності, аналіз ефективності використання оборотних засобів, аналіз фактич& них витрат (собівартості) і зіставлення їх з плановими, аналіз ефективності маркетингових заходів і рекламних заходів.

VІ. Технічні можливості інформаційних бухгалтерських програм: невибагливість до комп’ютерних систем, технічних можливостей комп’ютера, швидкість виконання поставлених завдань, обробки оптимального потоку первинних документів

для підприємства, редагування бухгалтерських форм, обмін да& ними з іншим програмним забезпеченням, обмін інформацією че& рез мережу, надійний захист і збереження інформації, можли& вість замінити програму (поновити версію).

Крім функціональних можливостей, комп’ютерний облік по& винен відповідати єдиній прийнятій методологічній основі сучас& ного бухгалтерського обліку та забезпечувати:

• ведення бухгалтерського обліку на основі принципів подвій& ного запису;

• взаємозв’язок даних аналітичного і синтетичного обліку;

• суцільне відображення автоматизованим способом господар& ських операцій на основі первинних документів;