Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 126 из 194)

На підставі первинних даних і нормативно&довідкової інфор& мації, введених в інформаційну систему, здійснюється відобра& ження інформації про наявність і рух за підрозділами, матеріально відповідальних особами, за напрямами, видами діяльності і по підприємству в цілому. З цією метою формується “Оборотна відо& мість за рахунками 03, НМА, ІНМА”, “Оборотна відомість руху

03, НМА, ІНМА”, “Залишки 03, НМА, ІНМА”, “Відомість амор& тизаційних нарахувань”, “Картка 03, НМА, ІНМА”, “Обчислен& ня амортизаційних нарахувань”, “Вибуття 03, НМА, ІНМА”, “Інвентаризаційна відомість 03, НМА, ІНМА”. Для проведення аудиту ці відомості можна одержати в запитному режимі по зазна& чених групуваннях.

Для здійснення нарахування і розподілу амортизаційних від& рахувань за рахунками бухгалтерського обліку формують “Відо& мість амортизаційних нарахувань” та “Обчислення амортизацій& них нарахувань”. На підставі “Відомості амортизаційних нара& хувань” бухгалтер здійснює за необхідний період аналіз і конт& роль правильності формування сум нарахованої амортизації. За допомогою відомості “Обчислення амортизаційних відрахувань” бухгалтер здійснює контроль за сумами нарахованого зносу та перерахуванням податку до бюджету.

“Оборотна відомість по рахунках 03, НМА, ІНМА” призначе& на для зображення кількісного та вартісного вираження руху, тобто залишків на початок та кінець, а також оприбуткування та вибуття інвентарних об’єктів за одним із рахунків НА — “Капітальні інвестиції”, “Знос НА” та “03”, “НМА”, “ІНМА”. За допомогою цієї відомості бухгалтер перевіряє правильність ве& дення кількісного аналітичного та бухгалтерського синтетично& го обліку. Знайдені розбіжності в результатах цієї відомості та бухгалтерської відомості “Оборотно&сальдова відомість за рахун& ком” свідчать про існування помилок в документальному оформ& ленні господарських операцій.

“Оборотна відомість руху 03, НМА, ІНМА” призначена для виводу кількісного руху інвентарних об’єктів, але не за рахун& ком, а саме за інвентарними об’єктами в їх балансовій або залиш& ковій вартості.

“Інвентаризаційна відомість 03, НМА, ІНМА” призначена для проведення інвентаризації об’єктів на підприємстві.

Для здійснення контролю за правильністю і повнотою нара& хування податку на додану вартість на придбані і реалізовані основні засоби формується на запит бухгалтера довідкова інфор& мація про суми податку на додану вартість у розрізі інвентарних об’єктів.

Відомість “Картка 03, НМА, ІНМА” призначена для виведен& ня повної інформації про кількісний та сумарний рух за вибра&

ним інвентарним об’єктом за певний період в балансовій та за& лишковій вартостях за рахунками “Капітальні інвестиції” “03”, “НМА”, “ІНМА” в експлуатації.

На підставі даних відомостей бухгалтер аналізує і виявляє неправильно введені дані, а також несвоєчасність відображення записів у бухгалтерському обліку. З використанням довідника припустимої кореспонденції рахунків здійснюється контроль за правильністю відображення в бухгалтерському обліку проведе& них господарських операцій. При виявленні неправильно прове& дених господарських операцій здійснюється формування довід& кової інформації за проведеними бухгалтерськими записами з відображенням правильної бухгалтерської проводки.

Комплексний підхід до обліку, контролю, аналізу, аудиту й управління основними засобами дозволяє оперативно одержува& ти всі необхідні дані за визначений період й істотно підвищує рівень управління фінансово&господарською діяльністю підпри& ємства.

Бухгалтерський облік операцій з основними засобами здійс& нюється по окремих об’єктах із застосуванням типових форм первинного обліку, затверджених наказом Міністерства статис& тики України від 29.12.95, а також спеціальних розрахунків бухгалтерії (розрахунок нарахування амортизації). В системі “1С: Бухгалтерія” кожен етап обліку основних засобів супро& воджується створенням окремого електронного документа, який є засобом внесення первинної облікової інформації в програму і автоматичного формування бухгалтерського проведення від& повідно до господарської операції. Кожен з електронних доку& ментів обліку операцій з основними засобами в програмі відпо& відає певній типовій формі первинного бухгалтерського обліку (табл. 7.2).

Отже, заповнення одного з перерахованих в табл. 7.2 елект& ронних документів програми “1С: Бухгалтерія” дає можливість одночасно здійснювати роздільне ведення бухгалтерського і по& даткового обліку основних засобів. Але потрібно пам’ятати, що досягнення такого результату неможливе без правильного і пов& ного заповнення довідника програми “Необоротні активи”, в якому доцільно організувати багаторівневий і аналітичний облік, що дозволить ефективніше використовувати можливості програми. На першому рівні довідника пропонується створити дві групи:

• основні засоби; • нематеріальні активи.

На другому рівні окремі групи доцільно створити відповідно до класифікації основних засобів і нематеріальних активів у бух&

Таблиця 7.2

Відповідність електронних документів обліку операцій з основними засобами програми “1С: Бухгалтерія” типовим формам первинного бухгалтерського обліку

Типові форми первинного

Електронні документи системи

бухгалтерського обліку

“1С: Бухгалтерія”

Назва

Призначення

Назва

Призначення

документа

документа

1

2

3

4

03&1 “Акт оформлення опе& “Введення – введення в експлуа&
приймання рації введення в в експлуа& тацію окремих
передачі експлуатацію ок& тацію”

об’єктів у результа&

основних ремих об’єктів,

ті придбання за пла&

засобів” передача об’єкта ту, внесків у статут&
за плату, без пла&

ний фонд, отрима&

ти і за договором

них безкоштовно;

оренди – відображення здійс& неної операції в бух& галтерському і подат& ковому обліку нако& пичення інформації для аналізу і форму& вання бухгалтерської і податкової звітності
03&2 “Акт оформлення ви& “Модерніза& оформлення витрат,
приймання трат, пов’язаних з ція необо& пов’язаних з поліп&
здачі відре& поліпшенням ротних ак& шенням об’єкта, що
монтова& об’єкта, що приво& тивів” приводить до збіль&
них, ре& дить до збільшення шення майбутніх
конструйо& майбутніх еконо& економічних вигод,
ваних і мічних вигод відображення понесе&
модернізо& них витрат у бухгал&
ваних терському і податко&
об’єктів вому обліку, накопи& чення інформації для аналізу і формування бухгалтерської та по& даткової звітності

Закінчення табл. 7.2

1

2

3

4

03&3 “Акт оформлення лікві& “Ліквіда& – оформлення операцій
на списан& дації об’єкта (крім ція необо&

з вибуття основних

ня основ& автотранспорту) ротних

засобів у зв’язку з

них засобів” внаслідок повного активів”

моральним і фізич&

їх зносу, ветхості,

ним зносом, а також

аварійного стану

при їх реалізації;

тощо – відображення здійс& неної операції в бух& галтерському і по& датковому обліку; – накопичення інфор&мації для аналізу і формування бухгал& терської та податко& вої звітності
03&6 “Інвен& аналітичний облік Електрон& збереження аналітич&
тарна карт& об’єктів основних ний доку& ної інформації про
ка обліку засобів мент “Основ& об’єкт для потреб бух&
основних ні засоби” галтерського та по&
засобів” довідника “Необорот& ні активи” даткового обліку
розрахунок нарахування амор& “Нарахуван& – нарахування аморти&
бухгалтерії тизації основних ня зносу”

зації основних засо&

“Нарахуван& засобів за метода&

бів за методами, що

ня аморти& ми, що передбачені

передбачені в п. 26

зації в бух& в п. 26 П(С)БО 7 і в

П(С)БО 7 і в наказі

галтерсько& наказі про облікову

про облікову політи&

му обліку”; політику підприєм& ку підприємства;
розрахунок ства, нарахування – амортизації основ&
бухгалтерії амортизації основ&

них фондів у відпо&

“Нарахуван& них фондів у від&

відності зі ст. 8 За&

ня аморти& повідності зі ст. 8

кону України “Про

зації в по& Закону України

оподаткування при&

датковому “Про оподаткуван&

бутку підприємств”;

обліку” ня прибутку під& – відображення здійс&
приємств” неної операції в бух& галтерському і подат& ковому обліку, нако& пичення інформації для аналізу і фор& мування бухгалтер& ської та податкової звітності

галтерському обліку (стандарт 7, п. 5.1, 5.2). Тільки в ці групи можна вносити аналітичні дані об’єктів основних засобів і нема& теріальних активів. Якщо на підприємстві експлуатується вели& ка кількість об’єктів основних засобів різних видів і призначен& ня, то можливе створення наступних рівнів довідника залежно від потреб споживача.