Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 139 из 194)

25.3. Інформацію, що містить додатковий аналіз статей звіт&ності, потрібний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Начальник Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 87 від 31.03.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 червня 1999 р. за № 396/3689

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2

“Баланс”

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 131 від 14.06.2000

№ 304 від 30.11.2000 № 989 від 25.11.2002

№ 363 від 23.05.2003)

Загальні положення

1. Цим Положенням (стандартом) визначаються зміст і формабалансу та загальні вимоги до розкриття його статей.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються добалансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — підприємства) усіх форм власності (крім банків і бюджет& них установ).

3. Особливості складання консолідованого балансу визнача&ються окремим положенням (стандартом).

4. Терміни, що використовуються в цьому Положенні (стан&дарті), мають таке значення:

Активи— ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

Власний капітал— частина в активах підприємства, що зали& шається після вирахування його зобов’язань.

Довгострокові зобов’язання— всі зобов’язання, які не є поточ& ними зобов’язаннями.

Пов’язані сторони— особи, стосунки між якими обумовлюють можливість однієї сторони контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і оперативних рішень іншою стороною. (Абзац п’ятий пункту 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

Зобов’язання— заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призве& де до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі еконо& мічні вигоди.

Еквіваленти грошових коштів— короткострокові високолік& відні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Фінансові інвестиції— активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зрос& тання вартості капіталу або інших вигод для інвестора.

Поточні зобов’язання— зобов’язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути пога& шені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Необоротні активи— всі активи, що не є оборотними.

Оборотні активи— грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протя& гом дванадцяти місяців з дати балансу.

Операційний цикл— проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

5. Метою складання балансу є надання користувачам повної,правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан під& приємства на звітну дату.

6. У балансі відображаються активи, зобов’язання та власнийкапітал підприємства.

7. Згортання статей активів та зобов’язань є неприпустимим,крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стан& дартами).

8. Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобо&в’язань та власного капіталу.

9. Форма балансу є додатком до цього Положення (стандар&ту). Для малих підприємств може передбачатися скорочена фор& ма балансу.

Визнання статей балансу

10. Актив відображається в балансі за умови, що оцінка йогоможе бути достовірно визначена і очікується отримання в майбут& ньому економічних вигод, пов’язаних з його використанням.

11. Витрати на придбання та створення активу, які, відпо&відно до пункту 10 цього Положення (стандарту), не можуть бути відображені в балансі, включаються до складу витрат звіт& ного періоду у звіті про фінансові результати.

12. Зобов’язання відображається у балансі, якщо його оцін&ка може бути достовірно визначена та існує ймовірність змен& шення економічних вигод у майбутньому внаслідок його пога& шення.

13. Власний капітал відображається в балансі одночасно звідображенням активів або зобов’язань, які призводять до його зміни.

Зміст статей балансу

14. У статті “Нематеріальні активи” відображається вартістьоб’єктів, які віднесені до складу нематеріальних активів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті наводяться окремо первісна та залишкова вартість нематеріальних активів, а також нарахована у встановленому порядку сума накопиченої амортизації. Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю і сумою накопиченої амортизації, яка наво& диться у дужках. (Пункт 14 із змінами, внесеними згідно з Нака& зами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

15. У статті “Незавершене будівництво” відображається вар&тість незавершених капітальних інвестицій у будівництво, ство& рення, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів (включаючи необоротні матеріальні активи, призначені для заміни діючих, і устаткування для монтажу), що здійснюються підприємством, а також авансові платежі для фі&

нансування капітального будівництва. (Пункт 15 в редакції На& казу Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

16. У статті “Основні засоби” наводиться вартість власних таотриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті також наводиться вартість інших необоротних матеріаль& них активів.

У цій статті наводяться окремо первісна (переоцінена) вартість, сума зносу основних засобів (у дужках) та їх залишкова вартість. До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визна& чається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю основ& них засобів і сумою їх зносу на дату балансу. (Абзац другий пункту 16 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

17. У статті “Довгострокові фінансові інвестиції” відобража&ються фінансові інвестиції на період більше одного року, а та& кож усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь& який момент. У цій статті виділяються фінансові інвестиції, які згідно з відповідними положеннями (стандартами) обліковують& ся методом участі в капіталі.

18. У статті “Довгострокова дебіторська заборгованість” показу&ється заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

19. У статті “Відстрочені податкові активи” відображаєтьсясума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступ& них періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою та по& датковою базами оцінки.

20. У статті “Інші необоротні активи” наводяться суми необо&ротних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу “Необоротні активи”, крім гудвілу і гудвілу негатив& ного, що виникають при придбанні. (Пункт 20 із змінами, вне& сеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 25.11.2002.)

21. У статті “Виробничі запаси” показується вартість запасівмалоцінних і швидкозношуваних предметів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівельних мате& ріалів та інших матеріалів, призначених для споживання в ході

нормального операційного циклу. (Пункт 21 із змінами, внесе& ними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

22. У статті “Тварини на вирощуванні та відгодівлі” відобра&жається вартість: дорослих тварин на відгодівлі і в нагулі, птиці, звірів, кроликів, дорослих тварин, вибракуваних із основного стада для реалізації, та молодняку тварин.

23. У статті “Незавершене виробництво” показуються витра&ти на незавершене виробництво і незавершені роботи (послуги), а також вартість напівфабрикатів власного виробництва і вало& ва заборгованість замовників за будівельними контрактами. (Пункт 23 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

24. У статті “Готова продукція” показуються запаси виробівна складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробуван& ня, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним умовам і стандартам. Продукція, яка не відповідає наведеним вимогам (крім браку), та роботи, які не прийняті замовником, показуються у складі незавершеного виробництва.

25. У статті “Товари” показується без суми торгових націноквартість товарів, які придбані підприємствами для наступного продажу. (Пункт 25 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

26. У статті “Векселі одержані” показується заборгованістьпокупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продук& цію (товари), інші активи, виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями. (Пункт 26 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

27. У статті “Дебіторська заборгованість за товари, роботи,послуги” відображається заборгованість покупців або замовни& ків за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем). У підсумок балансу включається чиста реалізаційна вартість, яка визначається шля& хом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнів& них боргів. Сума резерву сумнівних боргів наводиться у дужках. (Пункт 27 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)