Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 142 из 194)

8. За умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначе&на, витрати відображаються у Звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, які при& зводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім змен& шення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу влас& никами).

9. Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кіль&кох звітних періодів, то витрати відображаються у Звіті про фінансові результати на основі систематичного та раціонального їх розподілу (наприклад, у вигляді амортизації) протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди.

10. Витрати слід негайно відображати у Звіті про фінансовірезультати, якщо економічні вигоди не відповідають або пере& стають відповідати такому стану, за якого вони визнаються ак& тивами підприємства.

11. Згортання доходів і витрат не дозволяється, крім випад&ків, передбачених відповідними положеннями (стандартами). Показники про непрямі податки, вирахування з доходу, собівар& тість, витрати і збитки наводяться у дужках. (Пункт 11 із змі& нами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

Визначення прибутку (збитку) за звітний період

12. Доходи і витрати, які відповідають критеріям, викладе&ним вище, наводять у Звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду (крім

випадків, коли відповідні положення (стандарти) передбачають винятки з цього правила).

13. У статті “Дохід (виручка) від реалізації продукції (това&рів, робіт, послуг)” відображається загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без ви& рахування наданих знижок, повернення проданих товарів та не& прямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо). Організації, основною діяльністю яких є торгівля цінни& ми паперами, у цій статті відображають вартість, за якою реалі& зовано цінні папери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов’язаних з розміщенням, купівлею і продажем цін& них паперів. (Пункт 13 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 131 від 14.06.2000, № 304 від 30.11.2000.)

14. У статті “Податок на додану вартість” відображаєтьсясума податку на додану вартість, яка включена до складу доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

15. У статті “Акцизний збір” підприємства платники акциз&ного збору відображають суму, яка врахована у складі доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

16. Підприємства, які сплачують інші збори або податки зобороту, показують їх суму у вільному рядку звіту про фінансові результати.

Підприємства, які відповідно до законодавства є страховика& ми, у цьому рядку наводять виплати страхових сум та страхо& вих відшкодувань. (Пункт 16 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

17. У статті “Інші вирахування з доходу” відображаютьсянадані знижки, повернення товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу (виручки) від реалізації продукції (това& рів, робіт, послуг) без непрямих податків. Зокрема у цій статті відображають одержані підприємством від інших осіб суми дохо& дів, що за договорами належать комітентам, принципалам тощо. (Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 131 від 14.06.2000, № 304 від 30.11.2000, № 583 від 18.12.2001.)

18. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів,робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (ви& ручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповід& них податків, зборів, знижок тощо.

19. У статті “Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг)” показується виробнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) ви& значається згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”, 16 “Витрати”. У цій статті організації, основ& ною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, відобража& ють балансову вартість реалізованих цінних паперів. (Пункт 19 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 37 від 24.02.2000, № 304 від 30.11.2000.)

20. Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця міжчистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

21. У статті “Інші операційні доходи” відображаються сумиінших доходів від операційної діяльності підприємства, крім до& ходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних кур& сових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

22. У статті “Адміністративні витрати” відображаються за&гальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслу& говуванням підприємства.

23. У статті “Витрати на збут” відображаються витрати під&приємства, пов’язані з реалізацією продукції (товарів) — витра& ти на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції (товарів), рекламу, доставку продукції споживачам тощо.

24. У статті “Інші операційні витрати” відображаються собі&вартість реалізованих виробничих запасів; відрахування на створення резерву сумнівних боргів і суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості відповідно до пункту 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 “Дебіторська заборгова& ність”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 року № 237 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 1999 року за № 725/4018; втрати від знецінення запасів; втрати від операційних курсових різниць; визнані економічні санкції; відрахування для забезпечення на& ступних операційних витрат, а також усі інші витрати, що ви&

никають у процесі операційної діяльності підприємства (крім ви& трат, що включаються до собівартості продукції, товарів, робіт, послуг). (Пункт 24 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мін& фіну № 989 від 25.11.2002.)

25. Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначаєть&ся як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого опе& раційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

26. У статті “Дохід від участі в капіталі” відображається до&хід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі.

27. У статті “Інші фінансові доходи” показуються дивіденди,відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

28. У статті “Інші доходи” показується дохід від реалізаціїфінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплек& сів; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

29. У статті “Фінансові витрати” показуються витрати напроценти та інші витрати підприємства, пов’язані із залученням позикового капіталу.

30. У статті “Втрати від участі в капіталі” відображаєтьсязбиток, спричинений інвестиціями в асоційовані, дочірні або спіль& ні підприємства, облік яких провадиться методом участі в капі& талі.

31. У статті “Інші витрати” відображаються собівартість реа&лізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; втрати від неопераційних курсових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

32. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподатку&вання визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів (прибут& ків), фінансових та інших витрат (збитків). (Пункт 32 із зміна& ми, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

33. У статті “Податки на прибуток” показується сума подат&ків на прибуток від звичайної діяльності, визначена згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 “Податок на прибуток”.

34. Прибуток від звичайної діяльності визначається як різни&ця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку. Збиток від звичайної діяльності до& рівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток.

35. У статтях “Надзвичайні доходи” і “Надзвичайні витрати”відображаються відповідно: невідшкодовані втрати від надзви& чайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо), включаючи затрати на запобігання виникненню втрат від сти& хійного лиха та техногенних аварій, які визначені за вирахуван& ням суми страхового відшкодування та покриття втрат від над& звичайних ситуацій за рахунок інших джерел; доходи і втрати від інших подій та операцій, які відповідають визначенню над& звичайних подій, наведеному у цьому Положенні (стандарті). Втрати від надзвичайних подій відображаються за вирахуван& ням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичай& ної діяльності внаслідок цих втрат. Зміст і вартісна оцінка дохо& дів або витрат від кожної надзвичайної події слід окремо розкри& вати в примітках до фінансових звітів. (Пункт 35 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

36. У статті “Податки з надзвичайного прибутку” відобража&ється сума податків, що підлягає сплаті з прибутку від надзви& чайних подій.

37. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчнасума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайно& го прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку.

Елементи операційних витрат

38. У розділі ІІ Звіту про фінансові результати наводятьсявідповідні елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало підприєм& ство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду за ви& рахуванням внутрішнього обороту, тобто за вирахуванням тих