Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 145 из 194)

37. У статті “Придбання фінансових інвестицій” відобража&ються виплати грошових коштів для придбання акцій або борго& вих зобов’язань інших підприємств, а також часток участі у спіль& них підприємствах (інші, ніж виплати за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей).

38. У статті “Придбання необоротних активів” показуютьсявиплати грошових коштів для придбання основних засобів, не& матеріальних активів та інших необоротних активів (крім фі& нансових інвестицій).

39. У статті “Придбання майнових комплексів” відобража&ються грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за вирахуванням грошових кош& тів, придбаних у складі майнового комплексу).

40. У статті “Інші платежі” показуються аванси (крім пов’яза&них з операційною діяльністю) і позики грошовими коштами, надані іншим сторонам (крім авансів і позик фінансових установ); виплати грошових коштів за ф’ючерсними контрактами, форвард& ними контрактами, опціонами тощо (за винятком випадків, коли такі контракти укладаються для операційної діяльності підпри& ємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність); інші платежі, що не передбачені у вищезазначених статтях.

41. У статті “Чистий рух коштів до надзвичайних подій” по&казується різниця між сумами грошових надходжень та видат& ків, відображених відповідно до п. 31–40 цього Положення (стан& дарту).

42. У статті “Рух коштів від надзвичайних подій” відобража&ються, відповідно, надходження або видаток коштів, пов’язані з надзвичайними подіями в процесі інвестиційної діяльності.

43. У статті “Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності”відображається результат руху коштів від інвестиційної діяльно& сті з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій.

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності

44. Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльностівизначається на основі змін у статтях балансу за розділом “Влас& ний капітал” та статтях, пов’язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: “Забезпечення наступних витрат і платежів”, “Довгострокові зобов’язання” і “Поточні зобов’язання” (“Коротко& строкові кредити банків” і “Поточна заборгованість за довгостро& ковими зобов’язаннями”, “Поточні зобов’язання за розрахунка& ми з учасниками” тощо).

45. У статті “Надходження власного капіталу” відобража&ються надходження грошових коштів від розміщення акцій та інших операцій, що приводять до збільшення власного капіталу.

46. У статті “Отримані позики” відображаються надходженнягрошових коштів у результаті утворення боргових зобов’язань (позик, векселів, облігацій, а також інших видів короткостроко& вих і довгострокових зобов’язань, не пов’язаних з операційною діяльністю).

47. У статті “Інші надходження” показуються інші надхо&дження грошових коштів, пов’язані з фінансовою діяльністю.

48. У статті “Погашення позик” відображаються виплати гро&шових коштів для погашення отриманих позик.

49. У статті “Сплачені дивіденди” показуються суми дивіден&дів, сплачені грошовими коштами.

50. У статті “Інші платежі” показується використання гро&шових коштів для викуплення раніше випущених акцій підпри& ємства, виплати грошових коштів орендодавцю для погашення заборгованості за фінансовою орендою та за іншими платежами, пов’язаними з фінансовою діяльністю.

51. У статті “Чистий рух коштів до надзвичайних подій” показу&ється різниця між сумою грошових надходжень та видатків, відо& бражених відповідно до п. 45–50 цього Положення (стандарту).

52. У статті “Рух коштів від надзвичайних подій” відобража&ються, відповідно, надходження або видаток коштів, пов’язані з надзвичайними подіями в процесі фінансової діяльності.

53. У статті “Чистий рух коштів від фінансової діяльності”відображається результат руху коштів від фінансової діяльності з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій.

Зміна величини грошових коштів за звітний період

54. У статті “Чистий рух коштів за звітний період” показу&ється різниця між сумою грошових надходжень та видатків, ві& дображених у статтях: “Чистий рух коштів від операційної діяль& ності”, “Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності” та “Чис& тий рух коштів від фінансової діяльності”.

55. У статті “Залишок коштів на початок року” показуєтьсязалишок грошових коштів на початок року, наведений у балансі.

56. У статті “Вплив зміни валютних курсів на залишок кош&тів” у графі “Надходження” відображається збільшення, у графі “Видаток” — зменшення залишку грошових коштів в іноземній валюті внаслідок коливань валютного курсу протягом звітного періоду. (Пункт 56 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мін& фіну № 304 від 30.11.2000.)

57. У статті “Залишок коштів на кінець року” наводитьсярізниця між сумою грошових надходжень та видатків, відобра& жених у статтях “Залишок коштів на початок року”, “Чистий рух коштів за звітний період” та “Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів”. Розрахований таким чином показник по& винен дорівнювати наведеному в балансі залишку грошових кош& тів та грошових еквівалентів на кінець звітного періоду.

Розкриття інформації про рух грошових коштів

58. У примітках до фінансової звітності наводиться (розкри&вається) інформація про:

а) склад грошових коштів;

б) склад статей “Інші надходження”, “Інші платежі” та ін&

ших статей, які об’єднують декілька видів грошових потоків;

в) негрошові операції інвестиційної та фінансової діяльності;

г) наявність значного сальдо грошових коштів, які є в наяв& ності у підприємства і які недоступні для використання групою, до якої належить підприємство.

59. У випадку придбання або продажу майнових комплексівпротягом звітного періоду наводиться (розкривається) інформа& ція про:

а) загальну вартість придбання або реалізації майнового комп&

лексу;

б) частину загальної вартості майнового комплексу, яка, від&

повідно, була сплачена або отримана у формі грошових коштів;

в) суму грошових коштів у складі активів майнових комплек&

сів, що були придбані чи реалізовані;

г) суму активів (крім грошових коштів) і зобов’язань придба& ного або реалізованого майнового комплексу в розрізі окремих статей.

Начальник Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

Додаток до Положення (стандарту)

бухгалтерського обліку 4

КОДИ

Дата/рiк, мiсяць, число 01
Підприємство

за ЄДРПОУ

Територія

за КОАТУУ

Орган державного управління

за СПОДУ

Галузь

за ЗКГНГ

Вид економічної діяльності

за КВЕД

Одиниця виміру: тис. грн. Контрольна сума

Звіт про рух грошових коштів за ______________________ 20 __ р.

Форма № 3 Код за ДКУД 1801004

Стаття

Код

За звітний

За попередній

період

період

Надхо& Вида& Надхо& Вида&
дження

ток

дження

ток

1

2

3

4

5

6

І. Рух коштів у результаті операційної діяльності
Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування 010
Коригування на: амортизацію необоротних активів 020

х

х

збільшення (зменшення) забезпечень 030
збиток (прибуток) від нереалізованих курсових різниць 040
збиток (прибуток) від неопераційної діяльності 050
Витрати на сплату відсотків 060

х

х

Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах 070
Зменшення (збільшення):

оборотних активів

080
витрат майбутніх періодів 090
Збільшення (зменшення):

поточних зобов’язань

100

Продовження додатка

1

2

3

4

5

6

доходів майбутніх періодів 110
Грошові кошти операційної діяльності 120
Сплачені: відсотки 130

х

х

податки на прибуток

140

х

х

Чистий рух коштів до надзвичайних подій 150
Рух коштів від надзвичайних подій 160
Чистий рух коштів від операційної діяльності 170
ІІ. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності
Реалізація: фінансових інвестицій 180

х

х

необоротних активів

190

х

х

майнових комплексів

200
Отримані: відсотки 210

х

х

дивіденди 220

х

х

Інші надходження 230

х

х

Придбання: фінансових інвестицій 240

х

х

необоротних активів

250

х

х

майнових комплексів

260

х

х

Інші платежі 270

х

х

Чистий рух коштів до надзвичайних подій 280
Рух коштів від надзвичайних подій 290

Закінчення додатка