Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 160 из 194)

Амортизована собівартість фінансової інвестиції— собівар& тість фінансової інвестиції з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Ефективна ставка відсотка— ставка відсотка, що визнача& ється діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка та премії) на середню величину собівартості ін& вестиції (або зобов’язання) та вартості її погашення.

Контрольні учасники— учасники спільної діяльності зі ство& ренням юридичної особи (спільного підприємства), які здійсню& ють контроль за її діяльністю.

Метод ефективної ставки відсотка— метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації ви& значається як різниця між доходом за фіксованою ставкою від&

сотка і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості на початок періоду, за який нараховується відсоток.

Ринкова вартість фінансової інвестиції— сума, яку можна отримати від продажу фінансової інвестиції на активному ринку.

Спільна діяльність— господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об’єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Спільний контроль— розподіл контролю за господарською діяльністю відповідно до угоди про ведення спільної діяльності.

Суттєвий вплив— повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської та комерційної політики об’& єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики. Свід& ченням суттєвого впливу, зокрема, можуть бути:

1) володіння двадцятьма або більше відсотками акцій (статут&ного капіталу) підприємства;

2) представництво в раді директорів або аналогічному керів&ному органі підприємства;

3) участь у прийнятті рішень;

4) взаємообмін управлінським персоналом;

5) забезпечення підприємства необхідною техніко&економіч&ною інформацією.

(Абзац дев’ятий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з № 363 від 23.05.2003.)

Первісна оцінка фінансових інвестицій

4. Фінансові інвестиції первісно оцінюються та відобража&ються у бухгалтерському обліку за собівартістю. Собівартість фінансової інвестиції складається з ціни її придбання, комісій& них винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінан& сової інвестиції.

5. Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шля&хом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінан& сової інвестиції визначається за справедливою вартістю переда& них цінних паперів.

6. Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шля&хом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів.

7. Дивіденди, відсотки, роялті та рента, що підлягають отри&манню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінан& совий дохід інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу, встановленим Поло& женням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, затвер& дженого наказом Міністерства фінансів України від 29 листопа& да 1999 року № 290, зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра& їни 14 грудня 1999 року за № 860/4153.

Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу

8. Фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються під&приємством до їх погашення або обліковуються за методом учас& ті в капіталі) на дату балансу відображаються за справедливою вартістю.

Сума збільшення або зменшення балансової вартості фінансо& вих інвестицій на дату балансу (крім інвестицій, що облікову& ються за методом участі в капіталі) відображається у складі ін& ших доходів або інших витрат відповідно.

(Абзац другий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Нака& зами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 10.12.2002.)

9. Фінансові інвестиції, справедливу вартість яких достовірновизначити неможливо, відображаються на дату балансу за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності інвестиції.

Втрати від зменшення корисності фінансових інвестицій відо& бражаються у складі інших витрат з одночасним зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій.

10. Фінансові інвестиції, що утримуються підприємством доїх погашення, відображаються на дату балансу за амортизова& ною собівартістю фінансових інвестицій.

Різниця між собівартістю та вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт або премія при придбанні) амортизується інвестором протягом періоду з дати придбання до дати їх пога& шення за методом ефективної ставки відсотка.

Приклад визначення суми амортизації дисконту, премії та амортизованої собівартості фінансових інвестицій за методом ефек& тивної ставки відсотка наведено в додатку 1 до Положення (стан& дарту) 12.

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночас& но з нарахуванням відсотка (доходу від фінансових інвестицій),

що підлягає отриманню, та відображається у складі інших фі& нансових доходів або інших фінансових витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

11. Фінансові інвестиції в асоційовані і дочірні підприємствата в спільну діяльність зі створенням юридичної особи (спільно& го підприємства) на дату балансу відображаються за вартістю, що визначена за методом участі в капіталі, крім випадків, наве& дених у пунктах 17 і 22 Положення (стандарту) 12.

12. Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участів капіталі, на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування, крім тих, що є результатом опе& рацій між інвестором і об’єктом інвестування.

(Абзац перший пункту 12 із змінами, внесеними згідно з На& казом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (змен& шується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. Одно& часно балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування.

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (змен& шується) на частку інвестора в сумі зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування за звітний період (крім змін за рахунок чистого прибутку (збитку) із включенням (ви& ключенням) цієї суми до іншого додаткового капіталу інвестора або до додаткового вкладеного капіталу (якщо зміна величини власного капіталу об’єкта інвестування виникла внаслідок роз& міщення (викупу) акцій (часток), що привело до виникнення (зменшення) емісійного доходу об’єкта інвестування). Якщо сума зменшення частки капіталу інвестора в сумі зміни загальної ве& личини власного капіталу об’єкта інвестування (крім змін за рахунок чистого збитку) більше іншого додаткового капіталу або додаткового вкладеного капіталу інвестора (якщо зменшен& ня величини власного капіталу об’єкта інвестування виникло внаслідок викупу акцій (часток), що призвело до зменшення емісійного доходу об’єкта інвестування), то на таку різницю змен& шується (збільшується) нерозподілений прибуток (непокритий

збиток). (Абзац третій пункту 12 в редакції Наказу Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

Балансова вартість інвестицій в асоційоване підприємство змен& шується на суму зменшення корисності інвестиції та зменшуєть& ся (збільшується) на суму амортизації різниці між собівартістю фінансової інвестиції в асоційоване підприємство і часткою інвес& тора в балансовій вартості придбаних ідентифікованих активів і зобов’язань на дату придбання. Амортизація суми такої різниці здійснюється у порядку, визначеному Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 19 “Об’єднання підприємств”. (Пункт 12 доповнено абзацом четвертим згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

Зменшення балансової вартості фінансових інвестицій відо& бражається в бухгалтерському обліку тільки на суму, що не призводить до від’ємного значення вартості фінансових інвести& цій. Фінансові інвестиції, що внаслідок зменшення їх балансової вартості досягають нульової вартості, відображаються в бухгал& терському обліку у складі фінансових інвестицій за нульовою вартістю.

13. Якщо інвестор (контрольний учасник, інвестор асоційова& ного підприємства) вносить або продає активи спільному, асоці& йованому підприємству відповідно і передає значні ризики та вигоди, пов’язані з їх володінням, то у складі фінансових ре& зультатів звітного періоду відображається лише та частина при& бутку (збитку), яка припадає на частку інших інвесторів спіль& ного, асоційованого підприємства відповідно.

Сума прибутку (збитку) від внеску або продажу спільному, асоційованому підприємству активів, що припадає на частку ін& вестора, включається до складу доходів (витрат) майбутніх пері& одів з визнанням їх прибутком (збитком) інвестора лише після продажу спільним, асоційованим підприємством цього активу іншим особам або в періодах амортизації одержаних чи придба& них необоротних активів. Цей актив вважається проданим спіль& ним, асоційованим підприємством у межах кількості й вартості подібних активів, реалізованих ним після його одержання. (Абзац другий пункту 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мін& фіну № 304 від 30.11.2000.)

Інвестор спільного, асоційованого підприємства відображає всю суму отриманих збитків, якщо внесок або продаж свідчить про

зменшення чистої вартості реалізації оборотних активів або зни& ження корисності необоротних активів. (Пункт 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)