Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 166 из 194)

Строк оренди— період дії невідмовної орендної угоди, а та> кож період продовження цієї угоди, обумовлений на початку строку оренди.

Суборенда— угода про передачу орендарем орендованого ним об’єкта в оренду третій особі.

Фінансова оренда— оренда, що передбачає передачу оренда> рю всіх ризиків та вигод, пов’язаних з правом користування та володіння активом.

Оренда вважається фінансовою за наявності хоча б однієї з наведених нижче ознак:

1) орендар набуває права власності на орендований актив піс> ля закінчення строку оренди;

2) орендар має можливість та намір придбати об’єкт орендиза ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбан> ня;

3) строк оренди становить більшу частину строку корисноговикористання (експлуатації) об’єкта оренди;

4) теперішня вартість мінімальних орендних платежів з почат> ку строку оренди дорівнює або перевищує справедливу вартість об’єкта оренди.

Облік оренди в орендаря

5. Орендар відображає в бухгалтерському обліку одержаний у фінансову оренду об’єкт одночасно як актив і зобов’язання за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів.

Різниця між сумою мінімальних орендних платежів та вартіс> тю об’єкта фінансової оренди, за якою він був відображений у бухгалтерському обліку орендаря на початку строку фінансової оренди, є фінансовими витратами орендаря і відображається у

бухгалтерському обліку і звітності лише в сумі, що відноситься до звітного періоду. Розподіл фінансових витрат між звітними періодами протягом строку оренди здійснюється із застосуван> ням орендної ставки відсотка на залишок зобов’язань на поча> ток звітного періоду.

Якщо в угоді про фінансову оренду не вказана орендна ставка відсотка, то для визначення теперішньої вартості суми мінімаль> них орендних платежів і розподілу фінансових витрат орендар застосовує ставку відсотка на можливі позики орендаря.

Приклади розрахунку фінансових витрат і розподілу їх між звітними періодами наведені в додатку 1 до Положення (стан> дарту) 14.

6. Затрати орендаря на поліпшення об’єкта фінансової орен> ди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконс> трукція тощо), що приводять до збільшення майбутніх еконо> мічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються як капітальні інвестиції, що включаються до вартості об’єкта фінансової оренди.

7. Амортизація об’єкта фінансової оренди нараховується орен> дарем протягом періоду очікуваного використання активу.

Періодом очікуваного використання об’єкта фінансової оренди є строк корисного використання (якщо угодою передбачено перехід права власності на актив до орендаря) або коротший з двох періодів — строк оренди або строк корисного використання об’єкта фінансової оренди (якщо переходу права власності на об’єкт фінан> сової оренди після закінчення строку оренди не передбачено).

Метод нарахування амортизації об’єкта фінансової оренди визначається орендарем відповідно до положень (стандартів) бух> галтерського обліку 7 “Основні засоби” та 8 “Нематеріальні ак> тиви”.

8. Об’єкт операційної оренди відображається орендарем напозабалансовому рахунку бухгалтерського обліку за вартістю, указаною в угоді про оренду.

Затрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструк> ція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відобра> жаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будів> ництво) інших необоротних матеріальних активів.

9. Належна за користування об’єктом операційної оренди платавизнається витратами згідно з Положенням (стандартом) бухгал> терського обліку 16 “Витрати” на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економіч> них вигод, пов’язаних із використанням об’єкта операційної орен> ди. На суму заохочення орендаря щодо продовження або укладен> ня нової орендної угоди зменшуються протягом строку оренди його витрати з орендної плати (Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від

10.12.2002.)

Облік оренди в орендодавця

10. Орендодавець відображає в бухгалтерському обліку нада> ний у фінансову оренду об’єкт як дебіторську заборгованість орен> даря в сумі мінімальних орендних платежів і негарантованої лі> квідаційної вартості за вирахуванням фінансового доходу, що підлягає отриманню, з визнанням іншого доходу (доходу від ре> алізації необоротних активів). Одночасно залишкова вартість об’єкта фінансової оренди виключається з балансу орендодавця з відображенням у складі інших витрат (собівартості реалізованих необоротних активів).

11. Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і не> гарантованої ліквідаційної вартості об’єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми, що визначена за орендною ставкою відсотка, є фінансовим доходом орендодавця.

Розподіл фінансового доходу між звітними періодами протя> гом строку оренди здійснюється із застосуванням орендної став> ки відсотка на залишок дебіторської заборгованості орендаря на початок звітного періоду.

Приклад розрахунку фінансового доходу і його розподілу між звітними періодами наведено в додатку 2 до Положення (стан> дарту) 14.

12. Розподіл фінансового доходу між звітними періодами про> тягом строку фінансової оренди переглядається, якщо негаран> тована ліквідаційна вартість зменшувалася.

13. Якщо орендодавцем є виробник об’єкта фінансової орен> ди, то дебіторська заборгованість орендаря відображається як сума визнаного доходу (виручки) від реалізації готової продукції і теперішньої негарантованої ліквідаційної вартості об’єкта фі>

нансової оренди одночасно з визнанням доходу (виручки) від ре> алізації готової продукції. Дохід виробника від реалізації об’єкта фінансової оренди визнається за найменшою з двох оцінок: спра> ведливою вартістю цього об’єкта або теперішньою вартістю міні> мальних орендних платежів, обчисленою за ринковою ставкою відсотка.

Собівартість реалізованого об’єкта фінансової оренди визна> чається за його балансовою вартістю, зменшеною на теперішню негарантовану ліквідаційну вартість, яка згідно з абзацом пер> шим цього пункту відноситься на збільшення дебіторської за> боргованості орендаря.

14. Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і не> гарантованої ліквідаційної вартості об’єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми є фінансовим доходом орен> додавця>виробника об’єкта фінансової оренди.

15. Витрати орендодавця з укладання угоди про фінансовуоренду (юридичні послуги, комісійні винагороди) визнаються ін> шими витратами того звітного періоду, у якому вони мали міс> це.

16. Вартість і нарахування амортизації об’єкта операційноїоренди відображається орендодавцем на рахунках бухгалтерського обліку класу 1 “Необоротні активи”.

17. Дохід від операційної оренди визнається іншим операцій> ним доходом відповідного звітного періоду на прямолінійній ос> нові протягом строку оренди або з урахуванням способу одер> жання економічних вигод, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди. На суму заохочення орендаря щодо продов> ження або укладення нової орендної угоди орендодавцем змен> шуються протягом строку оренди доходи від орендної плати. (Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

18. Витрати орендодавця з укладення угоди про операційнуоренду (юридичні послуги, комісійні винагороди) визнаються ін> шими операційними витратами того звітного періоду, у якому вони мали місце.

Продаж активу з укладанням угоди про його одержання про> давцем в оренду.

19. При продажу активу з укладанням угоди про його одер> жання продавцем у фінансову оренду:

19.1. Дохід від продажу активу за звітний період визнаєтьсяв сумі продажної вартості активу, якщо продажна вартість (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) нижче або дорівнює балансовій вартості проданого активу;

19.2. Дохід від продажу активу за звітний період визнаєтьсяв розмірі балансової (залишкової) вартості проданого активу, якщо продажна вартість (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) вище балансової вартості проданого активу. Сума перевищення продажної вартості активу (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) над його балансовою (залишковою) вартістю включається продав> цем>орендарем до складу доходів майбутніх періодів з включен> ням до складу доходу відповідних звітних періодів протягом строку фінансової оренди.

19.3. Собівартістю проданих (реалізованих) активів визнаєтьсяїх балансова (залишкова) вартість.

20. При продажу активу з укладанням угоди про його одер> жання продавцем в операційну оренду:

20.1. Дохід за звітний період визнається в сумі продажноївартості активу, якщо продажна вартість активу дорівнює або нижче його справедливої вартості.

20.2. Дохід від продажу активу за звітний період визнаєтьсяв розмірі справедливої вартості проданого активу, якщо продажна вартість активу вище його справедливої вартості, а справедлива вартість проданого активу (після вирахування непрямих подат> ків та інших вирахувань з доходу) вище його балансової (залишко> вої) вартості. Сума перевищення продажної вартості над справед> ливою вартістю проданого активу включається до складу доходів майбутніх періодів продавця>орендаря з визнанням її доходом відповідного звітного періоду протягом строку оренди.