Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 184 из 194)

9. Для розрахунку скоригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію здійснюються такі розрахунки:

9.1. Чистий прибуток (збиток), за вирахуванням дивідендівна привілейовані акції, збільшується на суму дивідендів (після сплати податків та відсотків), визнаних у звітному періоді щодо розбавляючих потенційних простих акцій, та збільшується або зменшується на суму інших змін у доходах або витратах, які виникнуть у разі конвертації розбавляючих потенційних прос> тих акцій. Доходами або витратами, що відносяться до конвер> тації потенційних простих акцій, можуть бути дивіденди за при> вілейованими акціями, відсотки, що сплачуються за наміченими до конвертації облігаціями, тощо.

9.2. Середньорічна кількість простих акцій в обігу збільшу> ється на середньорічну кількість простих акцій, які надійдуть в обіг у разі конвертації всіх розбавляючих потенційних простих акцій. Розбавляючі потенційні прості акції включаються до розра>

хунку середньорічної кількості простих акцій в обігу за період, у якому ці акції перебували в обігу у звітному році. Розрахунок здійснюється за кожним класом і випуском простих акцій.

Приклад розрахунку скоригованого чистого прибутку на ак> цію наведено в додатку 2 до Положення (стандарту) 24.

10. Розбавляючі потенційні прості акції дочірнього, спільногота асоційованого підприємства включаються до розрахунку ско> ригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію ма> теринського (холдингового) підприємства, контрольного учасни> ка та інвестора відповідно, якщо зазначені потенційні акції впли> вають на чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію мате> ринського (холдингового) підприємства, контрольного учасника та інвестора відповідно.

11. Для розрахунку скоригованого чистого прибутку (збит> ку) на одну просту акцію використовується середня ціна прос> тих акцій в обігу протягом звітного періоду. Для визначення середньої ціни простих акцій в обігу їх сукупна вартість в обігу на звітну дату ділиться на кількість акцій в обігу на цю саму дату. Сукупна вартість простих акцій включає вартість прос> тих акцій в обігу за ціною продажу на звітну дату і суму кош> тів, що будуть отримані від виконання розбавляючих потенцій> них простих акцій за пільговою (нижчою) ціною. Різниця між кількістю розміщених простих акцій і кількістю простих ак> цій, які могли б бути розміщені за середньою ціною, вважаєть> ся розміщеною безоплатно з включенням цієї кількості в розра> хунок скоригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію.

12. Опціони та інші угоди про придбання акцій є розбавляю> чими, якщо вони призводять до зменшення чистого прибутку (збільшення чистого збитку) на одну просту акцію.

13. Вплив антирозбавляючих потенційних простих акцій приобчисленні скоригованого чистого прибутку на одну просту ак> цію не враховується. Для встановлення антирозбавляючих потен> ційних простих акцій та їх виключення з розрахунку проводять аналіз показників, що отримуються в результаті розрахунку і свідчать про збільшення чистого прибутку (зменшення чистого збитку) на одну просту акцію.

14. Кількість потенційних простих акцій включається до роз> рахунку скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію

за період перебування їх в обігу. Потенційні прості акції, які було анульовано або строк дії яких минув у звітному році, вклю> чаються до розрахунку скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію за період їх обігу у звітному році. Потенційні прос> ті акції, конвертація яких здійснена у звітному році, у розраху> нок скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію вклю> чаються за період їх обігу з початку звітного року до дати конвер> тації.

Приклад порядку включення розбавляючих потенційних про> стих акцій до розрахунку середньорічної кількості простих акцій і скоригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію наведено в додатку 3 до Положення (стандарту) 24.

Перерахунок чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію

15. Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію та скори> гований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію за звіт> ний та попередній роки підлягає перерахунку, якщо кількість простих та потенційних простих акцій в обігу змінюється в ре> зультаті:

15.1. Зменшення номінальної вартості акцій (дроблення акцій).

15.2. Збільшення номінальної вартості акцій (консолідаціяакцій).

15.3. Злиття підприємств. Такий самий перерахунок здійсню> ється, якщо відбулося коригування сальдо нерозподіленого при> бутку (збитку) відповідно до Положення (стандарту) бухгалтер> ського обліку 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 травня 1999 року № 137 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 червня 1999 року за № 392/3685.

Якщо зазначені в цьому пункті операції відбулися після дати балансу, то чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію та скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію визначаються з урахуванням зміни кількості простих і потенцій> них простих акцій в обігу після дати балансу.

Розкриття інформації про чистий прибуток на одну просту акцію

16. У примітках до фінансової звітності за кожним класомпростих акцій наводиться інформація про:

16.1. Чистий прибуток на одну просту акцію, визначений урезультаті перерахунку.

16.2. Скоригований чистий прибуток на одну просту акцію,визначений у результаті перерахунку.

16.3. Узгодження сум, використаних як чисельники при об> численні чистого прибутку на одну просту акцію та скориговано> го чистого прибутку на одну просту акцію, з сумами чистого прибутку (збитку) за певний період.

16.4. Вплив розбавляючих потенційних простих акцій на се> редньорічну кількість простих акцій в обігу.

16.5. Операції з простими та потенційними простими акція> ми, які були здійснені після дати балансу (крім операцій, зазна> чених у пункті 15 Положення (стандарту) 24).

17. У проміжній (квартальній) фінансовій звітності наводять> ся показники чистого прибутку на одну просту акцію і скориго> ваного чистого прибутку на одну просту акцію. При цьому для розрахунку часового зваженого коефіцієнта приймається кіль> кість днів (місяців) у звітному періоді (кварталі, півріччі, дев’я> ти місяцях).

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

Додаток 1 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 24

“Прибуток на акцію”

Приклад розрахунку середньорічної кількості простих акцій в обігу (шт.).

Дата

Зміст

Випу> Власні Акції Часовий Середньозва>
п/п щені акції,

в

зваже>

жена кіль>

акції вику> обігу

ний

кість простих
плені коефі>

акцій, які

товари>

цієнт

перебувають
ством

в обігу (гр. 5 × гр. 6)

1 1 січня Залишок
2001 р.

на поча> ток року

5000 1000 4000 212/365

2323

2 31 липня Випуск
2001 р.

акцій з оплатою грошови>

ми кош> тами

2000 6000 122/365

2005

3 1 грудня

Викуп

2001 р. власних

акцій за грошові кошти

500

5500 31/365

467

4 31 грудня Залишок
2001 р.

на кінець року

7000 1500 5500

5 Середньорічна кількість простих акцій в обігу (р. 1 + р. 2 + р. 3 за графою 7)

4795

Додаток 2 До Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 24

“Прибуток на акцію”

Приклад розрахунку скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію.

1

Чистий прибуток за вирахуванням дивідендів на привілейовані акції за 2001 рік (грн.)

520000

2

Кількість простих акцій в обігу (шт.)

800000

3

Чистий прибуток на одну просту акцію (р. 1 : р. 2) (грн.)

0,65

4

Кількість облігацій, конвертація яких здійсню> ється (шт.) (умови конвертації — на кожний пакет із 10 облігацій випускається 2 прості акції)

100000

5

Витрати на відсотки за 2001 рік за облігаціями, конвертація яких здійснюється (грн.)

5000

6

Поточний та відстрочений податок на прибуток, який пов’язаний з витратами на відсотки (грн.) (витрати на відсотки включають амортизацію знижки, що виникає при первісному визнанні фінансових зобов’язань)

2000

7

Скоригований чистий прибуток за 2001 рік (р. 1 + р. 5 — р. 6) (грн.)

523000

8

Кількість простих акцій, які будуть отримані від конвертації облігацій (100000/10 × 2) (шт.)

20000

9

Скоригована кількість простих акцій (р. 2 + р. 8) (шт.)

820000

10 Скоригований чистий прибуток на одну просту акцію (р. 7 : р. 9) (грн.)

0,64

Додаток 3 До Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 24