Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 187 из 194)

ціями з оплати праці наводиться у статті “Інша поточна дебітор> ська заборгованість”.

32. У статті “Інші поточні зобов’язання” відображаються сумизобов’язань, які не включені до інших статей, наведених у роз> ділі “Поточні зобов’язання”, зокрема заборгованість за одержа> ними авансами, заборгованість засновникам у зв’язку з розподі> лом прибутку, заборгованість пов’язаним сторонам, сальдо суб> рахунка “Податковий кредит” рахунка 64 “Розрахунки з бюдже> том” і сума валової заборгованості замовникам за будівельними контрактами.

(Пункт 32 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

33. До складу доходів майбутніх періодів включаються дохо> ди, отримані протягом поточного або попередніх звітних пері> одів, які належать до наступних звітних періодів.

Звіт про фінансові результати

34. У статті “Дохід (виручка) від реалізації продукції (това> рів, робіт, послуг)” відображається загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

35. У статті “Непрямі податки та інші вирахування з доходу”відображається сума податку на додану вартість, акцизного збо> ру та інших вирахувань з доходу (надані знижки, вартість повер> нутих товарів та інші обов’язкові збори).

(Підпункт 35.1 вилучено на підставі Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

36. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів,робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (ви> ручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) непрямих податків та інших вирахувань з доходу.

37. Показники про непрямі податки та інші вирахування здоходу, податок на прибуток, витрати і збитки наводяться в дужках.

(Пункт 37 в редакції Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

38. У статті “Інші операційні доходи” відображаються сумиінших доходів від операційної діяльності підприємства, крім до> ходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних кур> сових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід

від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

39. У статті “Інші операційні витрати” наводяться:

• собівартість реалізованих оборотних активів (крім готової про> дукції, товарів і фінансових інвестицій);

• відрахування на створення резерву сумнівних боргів і сума списаних безнадійних боргів;

• втрати від знецінення виробничих запасів;

• втрати від операційних курсових різниць;

• визнані економічні санкції;

• відрахування для забезпечення відшкодування наступних опе> раційних витрат;

• інші витрати, що пов’язані з операційною діяльністю підпри> ємства.

У цій статті також відображається належна до сплати за звіт> ний період відповідно до чинного законодавства сума єдиного податку, плата за спеціальний торговий патент і сума єдиного (фіксованого) податку для сільськогосподарських товаровироб> ників. Конкретна назва податку і відповідна сума наводяться у рядку 131.

(Пункт 39 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 101 від 24.02.2001, в редакції Наказу Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

40. У статті “Інші звичайні доходи” відображаються: дивіден> ди, відсотки, доходи від участі в капіталі та інші доходи, отри> мані від фінансових інвестицій; дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць; інші доходи, які виника> ють у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операцій> ною діяльністю підприємства.

41. У статті “Інші звичайні витрати” відображаються: витра> ти на сплату процентів та інші витрати підприємства, пов’язані із залученням позикового капіталу; втрати від участі в капіталі; собівартість реалізації фінансових інвестицій, необоротних акти> вів, майнових комплексів; втрати від неопераційних курсових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необорот> них активів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприєм> ства.

(Пункт 41 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

(Підпункт 41.1 вилучено на підставі Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

42. У статтях “Надзвичайні витрати” і “Надзвичайні доходи”відображаються відповідно: втрати від надзвичайних подій (сти> хійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо), включаючи за> трати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій; суми страхового відшкодування та покрит> тя втрат від надзвичайних ситуацій за рахунок інших джерел; доходи або втрати від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

43. У статті “Податок на прибуток” відображається сума по> датку на прибуток, яка відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 “Податок на прибуток”, затверджено> го наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2000 року № 353, який зареєстровано в Міністерстві юстиції 20 січня 2001 ро> ку за № 47/5238, визначається в розмірі поточного податку на прибуток.

(Пункт 43 в редакції Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

44. У статті “Збільшення (зменшення) залишків незаверше> ного виробництва і готової продукції” показується збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції підприємства. Показник про зменшення залишків на> водиться в дужках.

Суб’єкти малого підприємництва можуть усю суму витрат опе> раційної діяльності з кредиту рахунків класу 8 “Витрати за еле> ментами” списувати до дебету рахунка 79 “Фінансові результа> ти”. У таких випадках вартість залишку незавершеного вироб> ництва і готової продукції визначається так:

• інвентаризацією на кінець звітного року (або кварталу) вста> новлюється залишок незавершеного виробництва, який оці> нюється за прямими матеріальними витратами і прямими ви> тратами на оплату праці з відображенням за дебетом рахунку 23 “Виробництво” і кредитом рахунка 79 “Фінансові резуль> тати”;

• на підставі первинних документів, якими оформляється рух (виготовлення, передача в місця зберігання, відпуск на сторо> ну, реалізація) готової продукції, підприємство забезпечує кі>

лькісний (оперативний) облік виробленої, відпущеної, а та> кож залишку готової продукції за центрами відповідальності. Залишок готової продукції, який встановлюється за даними кількісного (оперативного) обліку на дату балансу, оцінюєть> ся за справедливою вартістю (ціна реалізації за вирахуванням непрямих податків, витрат на збут і суми прибутку, виходя> чи з прибутку для цього конкретного виду готової продукції) і відображається у звітному місяці за дебетом рахунка 26 “Го> това продукція” і кредитом рахунка 79 “Фінансові результа> ти”.

Для одержання безпосередньо у бухгалтерському обліку да> них про собівартість залишків готової продукції суб’єкти малого підприємництва витрати, пов’язані з виробництвом (виготовлен> ням) і відпуском готової продукції, можуть визначати і відобра> жати в порядку, встановленому Положенням про спрощену фор> му бухгалтерського обліку суб’єктів малого підприємництва, за> твердженого наказом Міністерства фінансів України від 30 вере> сня 1998 року № 196, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 жовтня 1998 року за № 646/3086. Для одержання безпосередньо у бухгалтерському обліку даних про собівартість залишків незавершеного виробництва і готової продукції суб’єк> ти малого підприємництва витрати виробництва і собівартість виробленої готової продукції можуть визначати і відображати в порядку, встановленому Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердже> ною наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 грудня 1999 року за № 893/4186.

(Пункт 44 в редакції Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

45. При заповненні статей про елементи витрат операційноїдіяльності (рядки 090–120) слід керуватися Положенням (стан> дартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, затвердженим на> казом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 січня 2000 року за № 27/4248. Торговельні організації собівартість реалізованих товарів до матеріальних затрат не включають, а по> казують у вписаному рядку 140.

(Пункт 45 в редакції Наказу Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

46. У статті “Чистий прибуток (збиток)” відображається чис> тий прибуток або чистий збиток — різниця між сумою чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і сумою всіх витрат. Сума всіх витрат збільшується на суму зменшення залишків незавершеного виробництва і готової про> дукції або зменшується на суму збільшення залишків незавер> шеного виробництва і готової продукції.

У зведених фінансових звітах показники чистого прибутку і збитку наводяться розгорнуто як сума відповідних показників юридичних осіб, фінансова звітність яких включена до зведеного фінансового звіту.

(Положення доповнено пунктом 46 згідно з Наказом Мінфіну

№ 101 від 24.02.2001.)

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

Додаток 1 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25

“Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємства”

Дата/рiк, мiсяць, число Підприємство ___________________________ за ЄДРПОУ Територія _______________________________ за КОАТУУ Форма власності _____________________________ за КФВ Орган державного управління _______________ за СПОДУ Галузь ___________________________________ за ЗКГНГ Вид економічної діяльності __________________ за КВЕД