Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 191 из 194)

Виплати інструментами власного капіталу підприємства— виплати працівнику, за якими йому надається право на отри> мання фінансових інструментів власного капіталу, емітованих підприємством (або його материнським підприємством), або сума зобов’язань підприємства працівнику залежить від майбутньої ціни фінансових інструментів власного капіталу, емітованих під> приємством.

Виплати по закінченні трудової діяльності— виплати пра> цівнику (окрім виплат при звільненні та виплат інструментами власного капіталу підприємства), які підлягають сплаті по закін> ченні трудової діяльності працівника.

Виплати при звільненні— виплати працівнику, які підлягають сплаті за рішенням підприємства про звільнення працівника до досягнення ним пенсійного віку або за рішенням працівника про звільнення за власним бажанням до досягнення ним пенсійного віку.

Витрати на відсотки за програмою— збільшення протягом звітного періоду теперішньої вартості зобов’язання за програмою з визначеною виплатою в результаті наближення остаточного розрахунку.

Гарантовані виплати працівнику— виплати працівнику, які не залежать від майбутньої трудової діяльності.

Інші довгострокові виплати працівнику— виплати праців> нику (окрім виплат по закінченні трудової діяльності, виплат при звільненні та виплат інструментами власного капіталу під> приємства), які не підлягають сплаті в повному обсязі протягом дванадцяти місяців по закінченні місяця, у якому працівник виконував відповідну роботу.

Кваліфікований страховий поліс— виданий страховиком, який не є пов’язаною стороною страхувальника, страховий поліс, на який не може бути звернене будь>яке стягнення відповідно до закону, страхові виплати (надходження) за яким (полісом) ви> користовуються для виплати працівникам страхувальника за програмами з визначеною виплатою та не повертаються страху> вальнику, крім випадків, якщо такі виплати (надходження) пе> ревищують зобов’язання працівникам за умовами полісу або по> вертаються страхувальнику для погашення вже здійснених ним виплат працівникам.

Остаточний розрахунок за програмою з визначеною випла> тою— дія підприємства, якою анулюються всі подальші зобо> в’язання щодо частини або повного обсягу виплат за програмою з визначеною виплатою, зокрема одноразова сплата грошовими коштами учасникам програми.

Поточні виплати працівнику— виплати працівнику (окрім виплат при звільненні та виплат інструментами власного капі> талу підприємства), які підлягають сплаті в повному обсязі про> тягом дванадцяти місяців по закінченні місяця, у якому праців> ник виконував відповідну роботу.

Прибуток від активів програми— дохід, отриманий від ак> тивів фонду, за вирахуванням витрат на його управління, податків

і зборів (обов’язкових платежів), сплачуваних безпосередньо цим фондом.

Програми виплат за участю кількох роботодавців— недер> жавні програми з визначеним внеском або з визначеною виплатою, які використовують сукупність унесених різними підприємствами активів, що не перебувають під спільним контролем, для здійс> нення виплат працівникам більше ніж одного підприємства.

Програми виплат інструментами власного підприємства— угоди, за якими підприємство здійснює виплати працівникам під> приємства інструментами власного капіталу.

Програми виплат по закінченні трудової діяльності— уго> ди, за якими підприємство здійснює виплати працівникам по закінченні ними трудової діяльності.

Програми з визначеним внеском— програми виплат по за> кінченні трудової діяльності, за якими підприємство сплачує ви> значені відрахування фонду і не матиме зобов’язання сплачува> ти подальші внески, якщо фонд не матиме достатньо активів для сплати всіх виплат працівникам, пов’язаних з виконанням ними робіт у звітному та попередніх періодах.

Програми з визначеною виплатою— усі програми виплат по закінченні трудової діяльності, крім програм з визначеним внеском.

Робота, виконана працівником, — виконання обов’язків пра> цівником відповідно до угоди з підприємством.

Скорочення програми з визначеною виплатою— дія підпри> ємства, що призводить до суттєвого скорочення кількості пра> цівників, охоплених програмою, або до змін умов програми з визначеною виплатою, унаслідок яких виконання робіт теперіш> німи працівниками в майбутньому не враховуватиметься під час визначення виплат або враховуватиметься лише при визначенні зменшення таких виплат.

Теперішня вартість зобов’язання за програмою з визначеною виплатою— теперішня вартість (без вирахування активів про> грами) очікуваних майбутніх платежів, необхідних для пога> шення заборгованості, що виникає в результаті виконання робіт працівниками у звітному та попередніх періодах.

4. Виплати працівникам включають поточні виплати, випла> ти при звільненні, виплати по закінченні трудової діяльності, виплати інструментами власного капіталу підприємства, інші довгострокові виплати.

Поточні виплати працівникам

5. Поточні виплати працівникам включають: заробітну платуза окладами та тарифами, інші нарахування з оплати праці; виплати за невідпрацьований час (щорічні відпустки та інший оплачуваний невідпрацьований час); премії та інші заохочуваль> ні виплати, що підлягають сплаті протягом дванадцяти місяців по закінченні періоду, у якому працівники виконують відповідну роботу, тощо.

6. Нарахована сума виплати працівникам за роботу, виконануними протягом звітного періоду, визнається поточним зобов’язанням.

7. Виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопи> ченню, визнаються зобов’язанням через створення забезпечення у звітному періоді.

Виплати за невідпрацьований час, що не підлягають накопи> ченню, визнаються зобов’язанням у тому періоді, в якому час відсутності працівника на роботі підлягає оплаті.

8. Премії та інші заохочувальні виплати визнаються зобов’я> занням через створення забезпечення у звітному періоді, якщо робота, виконана працівниками у цьому періоді, дає їм право на отримання таких виплат у майбутньому.

Виплати при звільненні

9. Зобов’язання щодо виплат при звільненні визнається уразі, якщо підприємство має невідмовне зобов’язання звільнити працівника або кількох працівників до досягнення ними пенсій> ного віку або надавати виплати при звільненні за власним бажан> ням згідно із законодавством, контрактом чи іншою угодою.

10. Виплати при звільненні визнаються витратами того періо> ду, в якому виникають зобов’язання за такими виплатами.

11. Виплати при звільненні, що не підлягають сплаті в пов> ному обсязі протягом дванадцяти місяців після дати балансу, обчислюються за теперішньою вартістю з використанням ставки дисконту, визначеної у пункті 28 Положення (стандарту) 26.

12. Якщо звільнення за власним бажанням відбуватиметьсяза пропозицією підприємства із зобов’язанням здійснити виплати при звільненні, то оцінка таких виплат здійснюється з ураху> ванням кількості працівників, які, як очікується, приймуть таку пропозицію.

Виплати по закінченні трудової діяльності

13. Зобов’язання та активи, пов’язані з виплатами по закін> ченні трудової діяльності, обліковуються за кожною програмою виплат по закінченні трудової діяльності.

14. Нарахована сума внесків за програмою з визначеним вне> ском визнається поточним зобов’язанням у періоді, протягом якого працівники виконували роботу.

15. Відрахування за програмою з визначеним внеском, що непідлягають сплаті в повному обсязі протягом дванадцяти міся> ців по закінченні періоду, у якому працівники виконують відпо> відну роботу, обчислюються за теперішньою вартістю з викорис> танням ставки дисконту, визначеної у пункті 28 Положення (стандарту) 26.

16. Зобов’язання за програмою з визначеною виплатою ви> значається в сумі теперішньої вартості зобов’язання за такою програмою на дату балансу та не визнаних згідно з пунктом 19 Положення (стандарту) 26 актуальних прибутків (за вирахуван> ням не визнаних актуальних збитків), яка зменшується на вар> тість раніше виконаних працівниками, але ще не визнаних робіт і на справедливу вартість на дату балансу активів програми, якими буде погашатися це зобов’язання. Теперішня вартість зо> бов’язання за програмою з визначеною виплатою обчислюється з використанням ставки дисконту, визначеної у пункті 28 Поло> ження (стандарту) 26.

Якщо визначена в такому порядку величина має від’ємне зна> чення, то вона визнається активом за нижчою з двох величин:

• у сумі, визначеній в абзаці першому цього пункту;

• у сумі невизнаних актуальних збитків, вартості раніше вико> наних працівниками робіт і теперішньої вартості економічних вигод у формі відшкодувань з програми або зменшень майбут> ніх внесків до програми.

17. Витрати за програмою з визначеною виплатою визнають> ся в сумі вартості поточних робіт, виконаних працівниками, ви> трат на відсотки за програмою, визнаних актуальних збитків, визнаної вартості раніше виконаних працівниками робіт, збитку (за вирахуванням прибутку) від скорочення програми з визначе> ною виплатою або остаточних розрахунків за нею, яка зменшу>

ється на суму очікуваного прибутку від активів цієї програми, на суму, яка підлягає відшкодуванню підприємству за програмою, і на суму визнаних актуальних прибутків.

Якщо визначена в такому порядку величина має від’ємне зна> чення, то вона визнається іншим операційним доходом.

18. Протягом звітного року витрати на відсотки за програ> мою обчислюються як добуток ставки дисконту, визначеної на початок звітного року, та теперішньої вартості зобов’язання за програмою з визначеною виплатою.

19. Актуальні прибутки (збитки) визнаються за кожною про> грамою з визначеною виплатою, виходячи з перевищення нако> пичених за період з початку програми невизнаних актуальних прибутків (збитків) на кінець попереднього звітного періоду над більшою з таких величин: