Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 192 из 194)

а) 10 % теперішньої вартості зобов’язання за програмою з

визначеною виплатою на цю дату;

б) 10 % справедливої вартості активів програми на цю дату.

Сума актуальних прибутків (збитків) звітного періоду визна> чається діленням цієї величини на очікуваний середній строк роботи, що залишився до досягнення працівниками, охоплени> ми цією програмою, пенсійного віку.

20. Вартість раніше виконаних працівниками робіт визнаєть> ся рівномірно протягом середнього періоду до дати, з якої випла> ти стають гарантованими за умовами програми з визначеною виплатою. У разі започаткування програми з визначеною випла> тою або внесення змін до неї вартість раніше виконаних праців> никами робіт, яким виплати вже гарантовано, визнається у пе> ріоді, в якому започатковується така програма або набувають чинності зміни до неї.

21. Прибуток (збиток) від скорочення програми з визначеноювиплатою або остаточного розрахунку за такою програмою ви> значається в сумі зміни теперішньої вартості зобов’язання за програмою, зміни справедливої вартості активів програми, неви> знаних актуальних прибутків (за вирахуванням невизнаних ак> туальних збитків) і невизнаної вартості раніше виконаних пра> цівниками робіт.

22. Прибуток (збиток) від скорочення програми з визначеноювиплатою та остаточного розрахунку за такою програмою визна> ється після переоцінки зобов’язань і пов’язаних з ними активів

програми з урахуванням актуальних припущень на дату скоро> чення програми чи остаточного розрахунку.

23. Очікуваний прибуток від активів програми з визначеноювиплатою дорівнює зміні справедливої вартості цих активів, утри> муваних протягом звітного періоду, з урахуванням фактичних внесків і виплат.

24. Для визначення теперішньої вартості зобов’язання за про> грамою з визначеною виплатою та відповідної вартості поточних робіт, виконаних працівниками, а за необхідності, і вартості раніше виконаних працівниками робіт, підприємство кожний період, у якому працівники виконують роботу, розглядає як та> кий, що приводить до виникнення у працівників права на додат> кову виплату у майбутньому, а кожна така виплата для визна> чення остаточного зобов’язання обчислюється окремо.

25. Для визначення вартості поточних робіт, виконаних пра> цівниками, а за необхідності, і вартості раніше виконаних пра> цівниками робіт загальна сума зобов’язань за програмою з ви> значеною виплатою розподіляється між періодами виникнення такого зобов’язання (тобто між періодами, у яких працівники виконували роботу, за які вони отримують право на виплати при звільненні). Для розподілу застосовується прийнята підпри> ємством методика розрахунку суми виплат за програмою з ви> значеною виплатою.

Якщо виконання працівниками робіт у наступні роки приведе до зростання суми виплат порівняно з попередніми роками, під> приємство відображає такі виплати на прямолінійній основі з дати, з якої виконана працівниками робота приведе до виплат за програмою з визначеною виплатою (незалежно від впливу подаль> шого виконання ними робіт на розмір виплат), до дати, з якої подальше виконання робіт не приведе до значної суми майбутніх виплат за програмою з визначеною виплатою, крім випадків під> вищення заробітної плати в майбутньому.

26. Теперішня вартість зобов’язання за програмою з визначе> ною виплатою та справедлива вартість активів цієї програми визначаються з такою регулярністю, щоб відображені у фінансо> вій звітності суми зобов’язання, активу і витрат (доходів), по> в’язаних з такою програмою, суттєво не відрізнялися від сум зобов’язання, активу і витрат (доходів), визначених на дату ба> лансу з урахуванням змін в актуальних припущеннях.

27. В актуальних припущеннях використовуються такі демо> графічні і фінансові показники, зокрема:

• смертності (як під час трудової діяльності, так і після її завер> шення);

• плинності кадрів, непрацездатності, передчасного виходу на пенсію;

• частки учасників програми, які мають утриманців, з правом на отримання виплат;

• звернень за медичним обслуговуванням;

• ставки дисконту;

• майбутніх рівнів заробітної оплати праці та виплат по закін> ченні трудової діяльності;

• майбутніх витрат на медичне обслуговування; • очікуваного рівня прибутковості активів програми.

28. Для визначення теперішньої вартості зобов’язання за про> грамами виплат по закінченні трудової діяльності ставка дисконту обчислюється із застосуванням ринкової ставки доходу за високо> ліквідними корпоративними облігаціями на дату балансу. У разі відсутності активного ринку корпоративних облігацій використо> вується відсоткова ставка доходу за довгостроковими державними облігаціями на дату балансу. При цьому обираються облігації, валюта та строк погашення яких відповідають валюті та прогнозо> ваному строку погашення зобов’язання за кожною програмою.

29. Програми виплат за участю кількох роботодавців розгля> даються як програми з визначеною виплатою або з визначеним внеском відповідно до умов програми. У разі відсутності достат> ньої інформації щодо розподілу між роботодавцями активів, зо> бов’язань, витрат і доходів за програмою виплат за участю кіль> кох роботодавців, зобов’язання і витрати за такою програмою визначаються і визнаються у порядку, передбаченому для про> грами з визначеним внеском.

Інші виплати працівникам

30. Зобов’язання щодо виплат інструментами власного капі> талу підприємства визначаються і визнаються згідно з Положен>

ням (стандартом) бухгалтерського обліку 13 “Фінансові інстру> менти”, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 2001 року № 559, який зареєстровано в Міністерст> ві юстиції України 19 грудня 2001 року за № 1050/6241.

31. Інші довгострокові виплати працівникам визнаються зо> бов’язанням через створення на дату балансу забезпечення в сумі теперішньої вартості цього зобов’язання на дату балансу за ви> рахуванням справедливої вартості на дату балансу активів про> грами, якими буде погашатися це зобов’язання. Обчислення те> перішньої вартості зобов’язання за іншими довгостроковими ви> платами здійснюється відповідно до пунктів 24–28 Положення (стандарту) 26.

Витрати на інші довгострокові виплати працівникам визнача> ються в сумі вартості поточних робіт, виконаних працівниками, витрат на відсотки за програмою, актуальних збитків (за вира> хуванням актуальних прибутків) і збитків (за вирахуванням при> бутків) від скорочення програми або остаточних розрахунків за нею, зменшеної на суму очікуваного прибутку від активів про> грами, на суму визнаного активом права на відшкодування і на суму вартості раніше виконаних працівниками робіт. Актуальні прибутки (збитки) та вартість раніше виконаних працівниками робіт визнаються у періоді їх виникнення.

Якщо визначена в такому порядку величина має від’ємне зна> чення, то вона визнається іншим операційним доходом.

Розкриття інформації про виплати працівникам у примітках до фінансової звітності

32. У примітках до фінансової звітності щодо кожної програ> ми з визначеним внеском наводиться сума відрахувань, включе> на до витрат звітного року.

33. У примітках до фінансової звітності щодо кожної програ> ми з визначеною виплатою наводиться така інформація:

33.1. Загальний опис типу програми.

33.2. Залишок зобов’язання (активу) на початок і кінець звіт> ного року.

33.3. Теперішня вартість забезпечених, частково забезпече> них і незабезпечених активами програми зобов’язань на дату балансу.

33.4. Не визнані актуальні прибутки (збитки) на початок ікінець звітного року.

33.5. Не визнана вартість раніше виконаних працівникамиробіт на початок і кінець звітного року.

33.6. Не визнана активом частина вартості згідно з пунктом16 Положення (стандарту) 26.

33.7. Склад активів програми із зазначенням їх справедливоївартості на початок і кінець звітного року.

33.8. Включені до звіту про фінансові результати (із зазна> ченням статей звіту, до яких вони включені):

33.8.1. Вартість поточних робіт, виконаних працівниками.

33.8.2. Витрати на відсотки за програмою.

33.8.3. Очікуваний прибуток від активів програми та визнанеактивом право на відшкодування.

33.8.4. Актуальні прибутки (збитки).

33.8.5. Вартість раніше виконаних працівниками робіт.

33.8.6. Прибуток (збиток) від скорочення програми або оста> точного розрахунку за нею.

33.8.7. Фактичний прибуток від активів програми і визнанеактивом право на відшкодування.

33.9. Використані в актуальних припущеннях на дату балан> су (в абсолютному виразі і як різниця між різними ставками відсотка або іншими змінними):

33.9.1. Ставки дисконту.

33.9.2. Очікуваний рівень прибутковості активів програми зазвітний рік і визнане активом право на відшкодування.

33.9.3. Очікувані рівні заробітної плати.

33.9.4. Очікувані витрати на медичне обслуговування.

33.9.5. Інші суттєві актуальні припущення.

34. У примітках до фінансової звітності щодо кожної програ> ми виплат інструментами власного капіталу наводиться така інформація:

34.1. Характер та умови виплат за такими програмами.

34.2. Облікова політика щодо таких програм.

34.3. Включені до фінансової звітності суми щодо кожної та> кої програми.

34.4. Кількість та умови фінансових інструментів за такимипрограмами на початок і кінець звітного року, а також ступінь гарантованості прав працівників на ці інструменти на початок і кінець звітного року.

34.5. Кількість та умови фінансових інструментів власногокапіталу, емітованих підприємством для фонду або для праців> ників протягом звітного року.