Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 193 из 194)

34.6. Справедлива вартість компенсації, отриманої з фондуабо від працівників.

34.7. Кількість, дата та ціна виконання опціонів на акції затакими програмами у звітному році.

34.8. Кількість опціонів на акції, утримувачами яких є фондабо працівники, строк дії яких закінчився у звітному році.

34.9. Сума та основні умови позик чи гарантій, наданих під> приємством фонду або на його користь.

34.10. Справедлива вартість на початок і кінець звітного рокуфінансових інструментів власного капіталу (за винятком опціо> нів на акції підприємства) за такими програмами.

34.11. Справедлива вартість на дату випуску фінансових ін> струментів власного капіталу підприємства (за винятком опціо> нів на акції), емітованих підприємством для фонду або для пра> цівників протягом звітного року. Якщо неможливо визначити справедливу вартість фінансових інструментів власного капіталу (за винятком опціонів на акції), то цей факт розкривається.

Начальник

Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

На виконання затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

07.11.2003 № 617

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

17 листопада 2003 р. за № 1054/8375

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 27

“Діяльність, що припиняється”

Загальні положення

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 27 “Діяль> ність, що припиняється” (далі — Положення (стандарт) 27) ви> значає методологічні засади формування у бухгалтерському облі> ку інформації про діяльність, що припиняється, та її розкриття у фінансовій звітності.

2. Норми Положення (стандарту) 27 застосовуються підпри> ємствами, організаціями, іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

3. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Географічний сегмент— відокремлювана частина діяльності підприємства з виробництва певного виду (або групи) продукції (робіт, послуг) у конкретному економічному середовищі, яка від> різняється від інших отриманням доходу, економічними і полі> тичними умовами, взаємозв’язком між діяльністю в різних гео> графічних регіонах, віддаленістю операцій, характерними ризи> ками діяльності, правилами валютного контролю і валютними ризиками в таких регіонах.

Господарський сегмент— відокремлювана частина діяльнос> ті підприємства з виробництва певного виду (або групи) продук> ції (робіт, послуг), яка відрізняється від інших видів продукції (робіт, послуг), отриманням доходу, характером виробничого про> цесу, притаманними їй ризиками, категорією споживачів.

Діяльність, що припиняється, — призначена за єдиним пла> ном для продажу відокремлювана частина підприємства як сукуп> ність активів і зобов’язань або окремі активи такої частини під> приємства, а також безпосереднє припинення (ліквідація) діяль> ності з виробництва продукції (робіт, послуг), що є суттєвою або географічно відокремлюваною та може бути відділена операційно з метою складання фінансової звітності.

Подія первісного розкриття— перша з таких подій: укла> дення підприємством угод про продаж активів, без яких діяль> ність, що підлягає припиненню, надалі практично неможлива; затвердження уповноваженим керівним органом управління під> приємства конкретного плану припинення діяльності та його оприлюднення.

4. Діяльність, що припиняється, може бути відділена опера> ційно з метою складання фінансової звітності, якщо активи, зобов’язання, доходи та витрати за операційною діяльністю під> приємства (або основна їх частина) безпосередньо пов’язані з діяльністю, що припиняється.

5. Активи, зобов’язання, доходи та витрати відносяться додіяльності, що припиняється, якщо вони будуть продані, пога> шені або іншим чином відбудеться їх вибуття в результаті при> пинення такої діяльності. Фінансові витрати відносяться до діяль> ності, що припиняється, якщо зобов’язання, на яке нарахову> ються відсотки, безпосередньо пов’язано з такою діяльністю.

Визнання та оцінка діяльності, що припиняється

6. Діяльність, що припиняється, визнається та оцінюєтьсяна першу, після події первісного розкриття, дату балансу.

7. Якщо подія первісного розкриття відбулася після дати ба> лансу, але до дати подання фінансової звітності, то визнання та оцінка діяльності, що припиняється, здійснюється на останню, до дати події первісного розкриття, дату балансу.

8. Зобов’язання підприємства з невизначеними сумою або ча> сом погашення, що виникають унаслідок події первісного роз>

криття, обумовлені вимогами законодавства, договорів або прий> няті на себе добровільно перед фізичними та юридичними особа> ми, чиї права та інтереси порушуються таким припиненням діяль> ності (вихідна допомога та інші виплати при звільненні, штра> фи, пені за порушення умов договорів тощо), відображаються шляхом створення забезпечення для відшкодування майбутніх витрат на реструктуризацію відповідно до Положення (стандар> ту) бухгалтерського обліку 11 “Зобов’язання”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 січня 2000 року № 20, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 лю> того 2000 року за № 85/4306.

9. При настанні події первісного розкриття для визначенняможливих втрат від зменшення корисності активів, які відно> сяться до діяльності, що припиняється, підприємством уточню> ється їх вартість.

Якщо подія первісного розкриття характеризується продажем відокремлюваної частини підприємства як сукупності активів і зобов’язань, то сума зменшення корисності активів визначається підприємством з ціни їх продажу, зазначеної в укладеній угоді.

Якщо подія первісного розкриття характеризується продажем окремих активів відокремлюваної частини підприємства, то втрати від зменшення корисності активів визначаються для таких окре> мих активів, виходячи з їх чистої вартості реалізації.

Якщо подія первісного розкриття характеризується затвер> дженням конкретного плану припинення діяльності, який не передбачає продажу активів, то втрати від зменшення кориснос> ті активів визнаються в сумі їх залишкової вартості.

Сума визнаного зменшення корисності активів на дату балансу протягом періоду від події первісного розкриття до остаточного припинення діяльності уточнюється (коригується). Остаточне при> пинення діяльності відбувається в періоді, в якому єдиний план припинення діяльності по суті завершено або такий план скасова> но (незалежно від завершення розрахунків за угодами про продаж активів, які відносяться до діяльності, що припиняється).

Сума коригування визнається іншими операційними дохода> ми (витратами) або іншими доходами (витратами), крім випад> ків, коли зменшення корисності активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку відображається зменшенням, а її відновлення — збільшенням додаткового капіталу.

10. При прийнятті керівним органом управління підприємст> ва рішення про скасування раніше затвердженого плану припи> нення діяльності створені (визнані) відповідно до пунктів 8 і 9 Положення (стандарту) 27 забезпечення і втрати від зменшення корисності активів сторнуються.

11. Сума прибутку (збитку) до оподаткування від фактичноговибуття активів і погашення зобов’язань у зв’язку з припинен> ням діяльності відображається у Звіті про фінансові результати за період, у якому відбулися такі вибуття та погашення, у впи> суваному рядку 176 “у т. ч. прибуток (збиток) від вибуття акти> вів і погашення зобов’язань діяльності, що припиняється”.

Розкриття інформації про діяльність, що припиняється, у примітках до фінансової звітності

12. У примітках до фінансової звітності в розрізі видів діяль> ності, що припиняється, наводиться така інформація:

12.1. Опис діяльності, що припиняється.

12.2. Господарський або географічний сегмент (частина сег> мента, сукупність сегментів), до якого належить діяльність, що припиняється.

12.3. Дата і характер події первісного розкриття.

12.4. Дата (період), з якої очікується припинення діяльності,якщо вона відома або її можна визначити.

12.5. Балансова вартість активів та зобов’язань підприємст> ва, вибуття або погашення яких передбачається внаслідок при> пинення діяльності.

12.6. Cума доходів, витрат, прибутку (збитку) від звичайноїдіяльності до оподаткування за діяльністю, що припиняється, а також сума податку на прибуток із зазначеного фінансового ре> зультату за звітний рік.

12.7. Чистий рух грошових коштів від діяльності, що припи> няється, у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяль> ності за звітний рік.

12.8. Сума прибутку (збитку) до оподаткування від вибуттяактивів або погашення зобов’язань у зв’язку з припиненням діяль> ності і сума податку на прибуток із зазначеного фінансового ре> зультату (після настання факту вибуття активів).

12.9. Залишкова вартість і ціна продажу активів (за вираху> ванням очікуваних витрат на їх вибуття) та очікуваний строк оплати активів, угоду про обов’язковий продаж яких у зв’язку з припиненням діяльності укладено.

12.10. Сума забезпечень, створених у зв’язку з припиненнямдіяльності.

12.11. Суттєві зміни суми або строку оплати активів, що за> значені в підпункті 12.9 цього пункту, протягом періоду від по> дії первісного розкриття до остаточного припинення діяльності із зазначенням подій, якими ці суттєві зміни викликані.

12.12. Рішення керівного органу управління підприємства проскасування раніше затвердженого плану припинення діяльності.

Начальник

Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко