Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 33 из 194)

Списання ПММ здійснюється відповідно до П(С)БО 9 “Запа си” за одним із методів: ідентифікованим, середньозваженої вар тості, ЛІФО, ФІФО, який має бути зафіксований у наказі про облікову політику підприємства.

Для правильного відображення витрат особливе місце займає податковий облік. Якщо легковий автомобіль використовується підприємством не для надання транспортних послуг громадянам або стороннім організаціям, то витрати на ПММ не будуть вклю чатися до складу валових витрат звітного періоду (п. 5.4.10 Закону України “Про прибуток”).

Якщо на підприємстві використовуються автомобілі як для адміністративних цілей, так і для надання транспортних по слуг, то з придбанням ПММ виникають труднощі при формуван ні валових витрат, оскільки до фактичного використання під приємство не знає, для якого автомобіля буде використана пев на кількість ПММ. У даній ситуації підприємство використовує один із способів:

1) при придбанні ПММ (за першою подією) збільшувати суму валових витрат і податкового кредиту з ПДВ. Після закінчення звітного періоду, зробивши розрахунок ПММ, використаних на адміністративні цілі, зменшити валові витрати і відкоригу

вати податковий кредит з ПДВ;

2) при придбанні ПММ не включати їх вартість до складу вало вих витрат і не збільшувати суму податкового кредиту з ПДВ. А після закінчення звітного періоду такі ПММ не братимуть участь у перерахунку приросту/збитку балансової вартості запасів згідно з п. 5.9 Закону України “Про прибуток”. До складу ВВ буде включатися вартість ПММ фактично витраче них при експлуатації вантажного автомобіля.

3.4. Облік витрат, пов’язаних з технічним обслуговуванням

і ремонтом автотранспорту

Згідно з наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 № 102 Про затвердження положення про технічне обслуговуван ня і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транс порту система технічного обслуговування і ремонту автотранс порту на підприємствах, які використовують автотранспорт у ви

I4

Система технічного обслуговування і ремонту. Мета — підтримання автотранспорту у справному стані, належному зов нішньому вигляді, забезпечення надійності, економічності та безпеки руху та екологічної безпеки.

Технічне обслуговуван ня — комплекс операцій, пов’язаних із підтриман ням працездатності або призначенням при збері ганні та транспортуванні: 1. Щоденне технічне обслуговування (ЩО). 2. Перше технічне обслуговування (ТО1). 3. Друге технічне обслуговування (ТО2). 4. Сезонне технічне обслуговування. Ремонт — комплекс операцій щодо віднов лення справності або працездатності автотра нспорту та відновлення його ресурсів.
Поточний ремонт — заміна і (або) відно влення окремих ча стин автомобіля. Мета — підтримка і забезпечення пра цездатності автомо біля. Капітальний ремонт — заміна і (або) віднов лення будьяких час тин, у тому числі базо вих. Мета — відновлення ре сурсу автомобіля (його виробничих можливос тей).

Рис. 3.1. Система технічного обслуговування і ремонту

робничих цілях, у тому числі для надання транспортних послуг стороннім споживачам, складається з певних елементів (рис. 3.1).

Економічний зміст терміна “ремонт” та облік витрат на ре монт визначають відповідно до П(С)БО7. Під час здійснення технічного обслуговування і ремонту підприємство може нести певні витрати, пов’язані з оплатою праці, використанням запас них частин, оплатою послуг сторонніх організацій тощо. У бух галтерському обліку згідно з п. 15 П(С)БО7 витрати, пов’язані з ремонтом основних засобів (у тому числі автотранспортних), включаються до витрат діяльності в повному обсязі. Витрати, пов’язані зі збільшенням майбутніх економічних вигод, почат ковоочікуваних від використання транспорту, включаються до складу первісної вартості конкретного автомобіля. Необхідно врахувати, що коли під час капітального ремонту замінюється будьякий базовий агрегат автомобіля і при цьому поліпшують ся його технічні показники порівняно з цими ж параметрами до заміни (наприклад, автомобіль буде менше використовувати бе нзину), то в бухгалтерському обліку витрати, пов’язані з такою заміною, повинні збільшити первісну вартість автомобіля. Вод

I

ночас слід пам’ятати про вимоги податкового обліку: до складу валових витрат можуть включатися витрати звітного періоду, пов’язані з ремонтом та іншими видами удосконалення автомо біля, у сумі, що не перевищує 5 % балансової вартості всіх основних засобів підприємства, визначеній станом на початок звітного року. Сума витрат, понесених у зазначених цілях, яка перевищує 5 %, збільшує балансову вартість другої групи основ них засобів, оскільки автотранспортні засоби належать саме до цієї групи основних засобів.

Коли вартість ремонту не перевищує 5 %, то з метою уник нення подвійного віднесення вартості запасних частин до складу валових витрат запасні частини беруть участь при розрахунку приросту (зменшенні) балансової вартості запасів. Коли ж сума ремонту перевищує 5 %, вартість використаних при ремонті за пасних частин повинна виключатися із залишків запасів на поча ток звітного періоду (лист ДПАУ від 17.11.98 № 13445/10/15– 117).

Але такий облік запасних частин є досить трудомістким і може стати причиною серйозних помилок, оскільки при прове денні конкретного ремонту, наприклад на початку року, практич но неможливо передбачити загальну суму ремонту, який буде здійснено у звітному році. У цьому випадку більш доцільним є не включати вартість запасних частин до складу валових витрат при їх придбанні і, відповідно, не враховувати вартість таких запчастин згідно з п. 5.9 Закону України “Про прибуток” до фактичного їх використання для проведення ремонтних робіт.

Вартість використаних при ремонті запасних частин відобра жається у складі валових витрат або шляхом амортизації суми перевищення вартості ремонту більше 5 %, або шляхом прямого включення при віднесенні 5 % вартості ремонту до витрат звіт ного періоду. При цьому сума ПДВ, сплачена постачальникові у зв’язку з придбанням запасних частин, повинна бути віднесена до складу податкового кредиту у відповідному звітному періоді (тобто у звітному періоді придбання таких запасних частин).

Приклад. У І кварталі 2004 р. підприємство виконало поточ ний ремонт власного легкового автомобіля (табл. 3.7). При цьо му використовувалися послуги станції технічного обслуговуван ня, вартість яких становить 1500 грн, крім того, ПДВ 20 % — 300 грн. Також у процесі ремонтних робіт були використані за

I

Таблиця 3.7 Кореспонденція рахунків здійснення рахунків

№ п/п

Зміст запису

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Сума, грн.

1 Відображено придбання запасних частин на умовах передоплати для наступних ремонтів автомобілів

631

311

600

2 Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

100

3 Відображено оприбуткування запасних частин

207

631

500

4 Відображено списання податкового кредиту

644

631

100

5 Відображено витрати на

23/

проведення ремонтних робіт

ремонт

207

300

6 Відображено витрати, пов’язані з послугами сторонньої організації: • проведено передоплату

685

311

1800
• відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

300

• відображено витрати на зазначені послуги на підставі

23/

акта про виконані роботи

ремонт

685

1500
• відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

685

300

7 Списано на витрати загальну сума

23/

ремонту

92

ремонт

1800

пасні частини, що значилися на балансі підприємства — обліко вою вартістю в сумі 300 грн.

Крім легкового, в господарській діяльності підприємства ви користовується також і вантажний автомобіль.