Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 34 из 194)

Балансова вартість усіх основних засобів підприємства (за даними не бухгалтерського, а податкового обліку) на початок звітного року становила 211 грн (5 % від вказаної балансової вартості становить 10,55 грн).

I

3.5. Особливості обліку використання шин

і акумуляторів

Особливої уваги потребують витрати, пов’язані з експлуата цією шин та акумуляторів. Згідно з наказом 102 операції щодо заміни шин і акумуляторів не належать до удосконалення транс портних засобів. Проте вказані операції не включаються до складу робіт з технічного обслуговування.

Згідно з листом ДПАУ від 27.01.99 № 1258/7/15/1117 ви трати, пов’язані з використанням акумуляторних батарей і шин, у податковому обліку враховують у складі валових витрат як запаси. Але вказаним листом установлено виняток для легко вих автомобілів. Така вимога суперечить змісту пп. 5.4.10 Зако ну України “Про прибуток”, в якому не згадується про шини й акумулятори для легкових автомобілів, зокрема і про запасні частини загалом.

При придбанні автомобіля з шинами й акумулятором їх вар тість включається до первісної вартості автомобіля. Шини й аку мулятори, придбані для заміни у процесі експлуатації, врахову ються як матеріали підприємства.

З метою дотримання вимог Норм експлуатаційного пробігу автомобільних шин, затверджених наказом Міністерства транс порту України від 08.12.97 № 420, згідно з якими основним критерієм визначення норм списання шин є кілометраж їх пробі гу, облік шин на підприємстві доцільно вести з використанням Картки обліку автомобільної шини. Зазначена Картка повинна містити таку інформацію:

• найменування підприємствавиробника шини;

• технічні характеристики шини;

• марку і модель автомобіля, на якому шина використовується; • дату монтажу і демонтажу шини;

• пробіг шини в тис. км (з точністю до 0,1 тис. км) з початку експлуатації;

• технічний стан шини під час установки; • причини зняття шини з експлуатації тощо.

Картку обліку шини доцільно оформляти на кожну шину, що надійшла.

Усі заміни шини необхідно фіксувати в Картках обліку шини.

Після нормативного пробігу шина може бути списана.

I

Стосовно акумуляторів слід зауважити, що згідно з Правилами нагляду та підтримання в робочому стані стартерних свинцево кислотних акумуляторних батарей від 08.12.97 № 417 основ ним критерієм їх списання є гарантійний термін експлуатації. Таким чином, підприємство повинне так організувати аналітичний облік, щоб забезпечити отримання інформації про дату введення в експлуатацію конкретного акумулятора.

Заміна акумулятора проводиться на підставі акта, складено го в довільній формі, який підтверджує непридатність акумуля торної батареї, що замінюється.

Приклад. Підприємство придбало 10 шин по 300 грн на суму 3000 грн, крім того ПДВ — 600 грн, і акумулятор для вантажного автомобіля вартістю 500 грн, крім того, ПДВ 20 % — 100 грн.

У звітному кварталі в експлуатацію надійшли 3 шини та аку мулятор. Відображено бухгалтерські проведення у табл. 3.8.

Таблиця 3.8 Кореспонденція рахунків з обліку шин та акумуляторів

№ п/п

Зміст запису

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Сума, грн.

1 Відображено придбання шин і акумуляторів на умовах передоплати

631

311

4200
2 Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

700
3 Відображено оприбуткування

207/А

матеріальних цінностей на складі

631

500
4 Відображено передачу в експлуатацію 207/А в 207/ША
шин і акумулятора експлу

на

атації

складі

1400
5 Відображено оприбуткування “старого” акумулятора для ремонту 207/А на 207/ША
(облікова ціна — 440 грн)

складі

в експлу

атації

440
6 Відображено списання непридатних 207/ША
шин, які були замінені новими (облі в експлу
кова вартість однієї шини — 235 грн)

93

атації

705

I

3.6. Особливості обліку вогнегасників

і автомобільної аптечки

При експлуатації автотранспорту потрібно забезпечити наяв ність в автомобілі:

• вогнегасника (на підставі Постанови КМ України “Про забезпе чення транспортних засобів первинними засобами пожежога сіння” від 08.10.98 № 1128);

• аптечки з відповідним наповненням (на підставі наказу Мініс терства охорони здоров’я України “Про затвердження перелі ків лікарських засобів у медичних аптечках транспортних за собів” від 07.07.98 № 187).

Оскільки без понесених витрат, пов’язаних з придбанням ука заних ТМЦ, використання автотранспортних засобів неможли ве, ці витрати повинні розглядатися як такі, що пов’язані з господарською діяльністю підприємства.

У бухгалтерському обліку вогнегасник буде належати до складу необоротних малоцінних активів, оскільки його вартість є неве ликою і, як правило, не перевищує установлену на підприємстві граничну вартість, визначену для розмежування основних засо бів і необоротних малоцінних активів, а його строк служби пере вищує один рік.

Щодо витрат на придбання аптечки слід зауважити, що спе ціальних вимог до обліку ліків, які повинні бути в автомобіль ній аптечці, немає, і в бухгалтерському обліку вони будуть спи суватися відразу як матеріали.

3.7. Особливості обліку податку з власників транспортних засобів

Підприємство, крім витрат на приведення автомобіля до належ ного стану, понесе витрати, пов’язані з платою за проведення державного технічного огляду згідно з Постановою КМ України “Про оплату за проведення державного технічного огляду, реєст рацію і перереєстрацію автомототранспортних засобів, прийман ня екзаменів з навичок управління ними та екзаменів з правил дорожнього руху” від 05.12.92 № 680:

• автомобіля — 6 % від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17,0 × 6 % = 1,02 (грн));

I

• мотоцикла, моторолера, причепа, напівпричепа — 5 % від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17,0 × 5 % = = 0,85 (грн)).

У податковому обліку вказаний платіж відображатиметься у складі валових витрат звітного періоду.

У бухгалтерському обліку вартість послуг щодо проведення техогляду виражатиметься за дебетом рахунків обліку витрат (23, 91, 92, 93...) і кредитом рахунка 685 “Розрахунки з інши ми кредиторами”.

Згідно зі ст. 5 Закону про податок з власників автотранспор ту при проведенні техогляду підприємство — власник транспорт ного засобу зобов’язане подати до органів ДАІ документ (платіжне доручення), що підтверджує сплату податку з власників транс портних засобів.

У податковому обліку витрати на проведення техогляду від носяться до складу валових витрат підприємства (як, до речі, і витрати на сплату податку з власників ТЗ) на підставі пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України “Про оподатковування прибутку підприємств” від 28.12.94 № 334/94ВР. Податковий кредит за цими витратами у підприємства не виникне. Адже відповідно до пп. 3.2.6 п. 3.2 ст. 3 Закону України “Про податок на додану вартість” від 03.04.97 № 168/97ВР оплата вартості державних послуг, наданих органами виконавчої влади (а саме до них нале жать ДАІ відповідно до Закону України “Про міліцію” від 20.12.90 № 565ХII) і обов’язковість одержання яких установлюється законодавством, не є об’єктом обкладання ПДВ.

У п. 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 “Ви трати” зазначено, що витрати відображаються в бухгалтерсько му обліку одночасно зі зменшенням активів. А саме це відбува ється при перерахуванні засобів на проведення техогляду. Та ким чином, у бухгалтерському обліку кошти, сплачені за прове дення техогляду, також відносяться до витрат підприємства.

Витрати на проведення техогляду доцільно враховувати на рахунку 92 “Адміністративні витрати”, на який відноситься і податок з власників транспортних засобів. Отже, оплата за про ведення техогляду буде відображатися такою кореспонденцією рахунків: Дт 92 – Кт 68.

Протягом звітного року підприємства — власники автотранс портних засобів щокварталу до 15 числа місяця, що настає за

II

звітним кварталом, сплачують до бюджету податок з власників транспортних засобів, розрахований виходячи з даних про кіль кість транспортних засобів (при цьому враховується об’єм цилінд рів і потужність двигуна для кожного автотранспортного засобу) за станом на 1 січня звітного року, а також з урахуванням авто транспортних засобів, що надійшли на підприємство протягом звітного року.

У разі, якщо протягом звітного року автотранспортний засіб вибуває, то згідно з вимогами ст. 6 Закону про податок з власників автотранспорту перерахунок розміру податку у зв’язку з пере реєстрацією транспортних засобів не проводиться. Водночас при зміні власника, починаючи з кварталу, що настає за кварталом вибуття (продажу) транспортного засобу, податок повинен спла чувати новий власник. Але слід підкреслити, що це питання є досить спірним, і, на думку податкових органів, яка виражена в листі ДПАУ від 06.05.2000 № 6278/7/17–0317, продавши авто транспортний засіб, підприємство — колишній власник, продов жує сплачувати податок з власників транспортних засобів.

Слід зауважити, що підприємства — власники транспортних засобів не сплачують податок у разі викрадення транспортного засобу, факт якого підтверджений відповідними документами органом, що порушив кримінальну справу.

У податковому обліку щоквартально нарахована до сплати сума податку з власників транспортних засобів буде збільшува ти валові витрати звітного періоду. У бухгалтерському обліку нараховані суми податку будуть відображатися на підставі п. 18 П(С)БО16 за дебетом рахунка 92 “Адміністративні витрати” і за кредитом рахунка 641 “Розрахунки за податками”.