Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 35 из 194)

За виробничої необхідності з метою підвищення достовірності обліку і отримання реальних даних про собівартість продукції, витрати того або іншого виду діяльності чи структурного підроз ділу підприємства податок з власників транспортних засобів може відображатися і на інших витратних рахунках підприємства, наприклад на рахунку 93 “Витрати на збут”, якщо транспорт ний засіб використовується виключно для забезпечення процесу продажу товарів.

Розглядаючи питання податку з власників транспортних за собів, доцільно підкреслити, що у разі оперативної оренди авто транспортного засобу у фізичної особи сума податку з власників

I

транспортних засобів за домовленістю сторін може бути сплаче на підприємствоморендарем. Щодо включення вказаних сум до складу валових витрат зауважимо, що річний розрахунок суми податку з власників транспортних засобів складається на під ставі даних бухгалтерського звіту (балансу), а орендований транс портний засіб буде враховуватися не в балансі, а на позабалан совому рахунку 01 “Орендовані необоротні активи”, таким чи ном, вони не попадуть до задекларованої суми річного податку з власників транспортних засобів.

3.8. Особливості порядку нарахування і сплати збору за забруднення навколишнього

природного середовища

Збір за забруднення навколишнього середовища розраховується і сплачується на підставі Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього середовища і стягнення цього збо ру, затвердженого Постановою КМ України від 01.03.99 № 303 та Інструкції “Про порядок обчислення і сплати збору за забруд нення навколишнього середовища”, затвердженої наказом Мініс терства охорони навколишнього середовища і ядерної безпеки Укра їни ДПАУ від 19.07.99 № 162/379. Платниками збору є:

• суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності, їх об’єднання, філії, інші відокремлені підрозділи. Якщо до складу підприємства включаються відокремлені підрозділи, які не ма ють банківського рахунка, не ведуть бухгалтерського обліку, не складають окремого балансу, то збір за забруднення ними навколишнього середовища сплачує підприємство. Тобто “са мостійні” філії звітують і сплачують збір самі, а за “несамо стійні” філії звітує і платить головне підприємство;

• громадські підприємства та організації;

• постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи в Україні;

• громадяни, які здійснюють на території України забруднення природного середовища і розміщення відходів.

Об’єктом нарахування збору для автотранспорту є обсяг фак тично використаних видів пального, в результаті спалення яко го утворюються шкідливі речовини. При цьому ліміти викидів для пересувних джерел забруднення не встановлюються.

I

Розрахунок суми збору до сплати здійснюється платниками самостійно щокварталу наростаючим підсумком з початку звіт ного року, виходячи з фактично використаного пального та його виду, на підставі нормативів збору і коригувальних коефіцієнтів, що враховують чисельність жителів населеного пункту і народ ногосподарське значення населеного пункту.

При розрахунку суми збору використовується така одиниця вимірювання, як тонна. Зауважимо, що механізм переведення літрів у тонни базується на використанні показника густини конкретного виду бензину. Як правило, інформацію про коефіці єнти перерахунку підприємство може отримати на автозаправ них станціях (АЗС), де було придбано пальне.

Щодо строків подання звітності і сплати збору зазначимо, що згідно з Інструкцією № 162/379 звітність наростаючим підсум ком за І квартал, півріччя і 9 місяців подається в ДПІ до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Звітність за рік подається до 15 лютого року, що настає за звітним. Сплата збору за квартал, півріччя і дев’ять місяців проводиться до 20 числа місяця, що настає за звітним періодом, а за рік збір спла чується до 20 лютого року, що настає за звітним.

Проте у зв’язку з набранням чинності з 01.04.01 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами” від 21.12.2000 № 2181ІІІ, на думку органів податкової служби, строк подання звітності становитиме 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, і 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Але слід зауважити, що зазначеним Законом не були внесені зміни і доповнення до нормативних документів, що регламентують порядок подання звітності щодо збору.

Сплата збору здійснюється двома платіжними дорученнями: 30 % від загальної суми надсилається до Державного фонду охо рони навколишнього середовища в складі державного бюджету, 70 % — до місцевих фондів навколишнього середовища.

Приклад. Протягом І кварталу 2001 р. підприємством було витрачено бензину неетилованого 500 кг і дизельного палива 1800 кг. Підприємство зареєстроване і розташоване в м. Києві.

Є такі вихідні дані:

• норматив збору за дизельне паливо становить 3 грн/т;

I4

• норматив збору за бензин — 3 грн/т;

• коефіцієнт, що встановлюється залежно від кількості жите лів, — 1,8;

• коефіцієнт, що встановлюється залежно від народногосподар ського значення населеного пункту, — 1,25.

При розрахунку суми збору використовують таку формулу

Пвп = ∑Мі × Нбі × Кнас × Кф, (3.7)

де Пвп — сума збору;

∑Мі — кількість використаного палива у тоннах;

Нбі — норматив збору іго виду палива (грн./т); Кнас — коефіцієнт чисельності населення; Кф — народногосподарський коефіцієнт. Таким чином:

Пвп = ((0,5 × 3) + (1,8 × 3)) × 1,8 × 1,25 = 15,53 (грн).

Кореспонденція рахунків з відображення нарахування збору показано в табл. 3.9.

Таблиця 3.9

Кореспонденція рахунків з відображення нарахування збору

№ п/п

Зміст запису

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Сума, грн.

1 Відображається нарахування збору до сплати

92

641

15,53
2 Відображається сплата нарахованого збору

641

311

15,53

3.9. Особливості обліку витрат, пов’язаних із забезпеченням місць для стоянки

і зберігання автотранспорту

Підприємства, які мають до 15 автотранспортних засобів, не суть витрати, пов’язані із забезпеченням місць для стоянки і зберігання таких засобів. При цьому слід враховувати, що коли

I

місця зберігання і стоянки, призначені для легкового автомобі ля, який використовується для власних адміністративногоспо дарських потреб, то згідно з пп. 5.4.10 Закону “Про прибуток” такі витрати не будуть включатися до складу валових витрат звітного періоду. У разі понесення витрат на стоянку і зберіган ня вантажних автомобілів, інших автотранспортних засобів, а також легкових автомобілів, які використовуються для надання транспортних послуг стороннім організаціям, такі витрати бу дуть включатися до складу валових.

Згадані витрати можуть бути понесені, наприклад, у вигляді орендної плати, або щомісячних платежів за місце на стоянці (такі суми будуть збільшувати витрати звітного періоду в міру їх понесення), або у вигляді витрат на будівництво гаража (в тако му випадку об’єкт для нарахування податку на прибуток буде зменшуватися шляхом амортизації основного засобу).

Суб’єкти господарської діяльності, які мають більше як 15 транспортних засобів, розміщених в одному населеному пункті, згідно з Правилами № 1388 повинні створити автогосподарство. Витрати на створення автогосподарства складатимуться з дозвіль них, реєстраційних витрат, витрат на будівництво споруд, на придбання необхідних матеріальних цінностей, на оплату праці працівників, яких наймають, тощо. При наданні транспортних послуг автотранспортом, для утримання якого організовується автогосподарство, згадані витрати у відповідні звітні періоди бу дуть включатися до валових витрат у податковому обліку і до собівартості послуг у бухгалтерському обліку.

Розглядаючи питання нарахування амортизації на автотранс портні засоби, слід зауважити, що із введенням національних стандартів бухгалтерського обліку підприємство отримало право самостійного вибору методу нарахування амортизації. Більше того, на кожний об’єкт автотранспортного засобу може встановлюва тися свій метод нарахування залежно від характеру експлуатації такого засобу на підприємстві (табл. 3.10).

Наприклад, при використанні легкового автомобіля як таксі підприємство може визнати найбільш доцільним у бухгалтерсь кому обліку проводити нарахування амортизації за виробничим методом. Суть цього методу полягає в тому, що об’єкт основних засобів зношується пропорційно інтенсивності спрацювання ав томобіля.

I

Таблиця 3.10

Основні характеристики параметрів процесу нарахування зносу на автотранспортні засоби в податковому і бухгалтерському обліку

Параметр амортиза

Бухгалтерський

Податковий облік

ційного процесу

облік

1

2

3

Метод нарахування За допомогою таких Виходячи із 10 % за
амортизації методів: прямоліній звітний квартал від ба
ного, зменшення за лансової вартості групи
лишкової вартості, на початок звітного
прискореного змен шення залишкової вартості, кумулятив ного, виробничого, податкового кварталу
Об’єкт нарахування Первісна вартість Залишкова вартість
амортизації об’єкта основних засобів другої групи
Початок нарахування Місяць, що настає Квартал, що настає за
амортизації при за місяцем введення кварталом введення в
надходженні об’єкта в експлуатацію експлуатацію основного
основних засобів основного засобу засобу (для невиробни чих основних засобів — щомісяця)
Закінчення нарахуван Місяць, що настає за Квартал, що настає за
ня амортизації при місяцем, в якому кварталом, в якому

вибутті об’єкта основ

автотранспортний автотранспортний засіб
них засобів засіб вибув вибув
Нарахування амортиза ції під час проведення капітального ремонту Проводиться Проводиться
Строк нарахування До досягнення за До досягнення балан
амортизації лишкової вартості сової вартості другої
автотранспортного групи нульового зна
засобу нульового значення (ліквідацій ної вартості) чення
Нарахування амортиза ції під час удоскона лення автотранспорту Не проводиться Проводиться

I