Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 54 из 194)

Фактична собiвартiсть виконаних робiт у ремонтно!механiчнiй майстернi визначається щомiсяця. В бухгалтерському облiку витра! ти вiдображаються за окремими замовленнями (групою однорiдних замовлень), а загальновиробничi витрати ремонтно!механiчної майстернi розподiляються мiж окремими замовленнями пропорцiйно до нарахованої прямої оплати працi. Знятi з вiдремонтованого

об’єкта вузли i деталi оцiнюються за справедливою вартiстю (вар! тiстю вiдновлення) або вартiстю придбання. На вартiсть знятих вузлiв (деталей) зменшуються витрати на ремонт об’єкта.

Фактична собiвартiсть закiнчених ремонтних робiт щомiсяця списується на споживачiв послуг.

Облiк витрат на утримання холодильних установок ведеться на окремому аналiтичному рахунку.

На пiдставi журналу облiку руху та зберiгання продукцiї в холодильних камерах i спеціальних сховищах щомiсяця розрахо! вується кiлькiсть центнеро!днiв зберiгання кожного виду продук! цiї. Фактична собiвартiсть послуг холодильних камер вiдноситься на споживачiв, збiльшення собiвартостi продукцiї, що зберiгається, або на витрати збуту.

Облiк витрат на утримання вантажного автотранспорту ве! деться, як правило, на одному аналітичному рахунку незалежно від кiлькостi, видiв, вантажопiдйомностi та характеристики ку! зова машин. В окремих випадках ведуть облiк витрат на роботу спецiальних машин (автокранiв тощо).

Перевезення вантажiв обліковується в тонно!кiлометрах, а робота спецiальних машин та обсяг перевезень людей вантаж! ним автотранспортом — в машино!годинах, кiлькiсть яких у кiнцi звiтного перiоду перераховується в машино!днi.

Для визначення собiвартостi виконаних робiт спочатку розра! ховується собiвартiсть машино!дня роботи вантажного автотран! спорту, якщо ним виконувалися роботи на засадах погодинної оплати. Для цього всi витрати на його утримання дiлять на кiлькiсть машино!днiв, відпрацьованих на всiх видах робiт, та визначають витрати, пов’язанi з роботами з погодинною опла! тою. Решта витрат становитиме собiвартiсть робiт з перевезення вантажiв, для визначення якої витрати на ці роботи дiлять на обсяг робiт у тонно!кiлометрах (калькуляцiйною одиницею ро! боти є 10 тонно!кiлометрiв). Щомiсяця фактичнi витрати спису!

ються на вiдповiднi об’єкти.

Витрати на утримання автокранiв та iнших спецiальних ма! шин вiдображають окремо i вiдносять на споживачiв виходячи з обсягу виконаних робiт та вiдпрацьованого часу на обслугову! вання кожного з них.

На собiвартiсть послуг живої тяглової сили вiдноситься вартiсть кормiв, амортизацiя робочих тварин та iнших необоротних ак!

тивiв, оплата працi працiвникiв, що доглядають за тваринами, витрати на профілактичні ветеринарнi заходи тощо.

Собiвартiсть однієї голови приплоду обчислюється за вартiстю 60 кормоднiв утримання однiєї голови дорослої рогатої худоби. Собiвартiсть одного кормодня (для оцінки вартостi приплоду) розраховується діленням усiєї суми витрат з утримання робочої худоби на кiлькiсть кормоднiв.

Собiвартiсть одного робочого дня визначається діленням загаль! ної суми витрат на утримання робочої худоби (без вартостi припло! ду, гною та iншої побiчної продукцiї) на кiлькiсть відпрацьованих робочих днiв (без днiв роботи на самообслуговуваннi). При цьому робочий день коней i волiв прирiвнюються один до одного.

Визначена собiвартiсть одиницi послуг живої тяглової сили є підставою для вiднесення витрат на споживачiв виходячи з кiль! костi використаних ними робочих днiв (конеднiв).

4.5. Облік та порядок калькулювання

собiвартостi продукцiї рослинництва

У рослинництвi виробничi витрати групують окремо з рiль! ництва, овочiвництва, лукiвництва, вирощування сiна, садiвни! цтва з видiленням витрат на врожай поточного року i на врожай майбутнiх рокiв.

Усi прямi витрати на рослинництво вiдображаються на субра! хунку 231 “Рослинництво” у розрiзi аналiтичних рахункiв: “Ви! трати на вирощування картоплі”, “Витрати на вирощування бу! ряку кормового” тощо.

За дебетом субрахунка 231 “Рослинництво” протягом року вiдображають прямi витрати на рослинництво з кредиту рахункiв (субрахункiв) 208 “Матерiали сiльськогосподарського призначен! ня”, 66 “Розрахунки з оплати праці”, 65 “Вiдрахування на со! цiальнi заходи тощо”, 91 “Загальновиробничі витрати” тощо. Зiбранi на цьому рахунку витрати становлять фактичну собi! вартiсть продукції рослинництва.

Значну частину основних витрат, що стосуються вирощування сiльськогосподарських культур, протягом року неможливо вiднести на той чи iнший об’єкт калькулювання. Тому такi витрати попе! редньо облiковують протягом року у складi загальновиробничих, а потiм вiдносять на певнi види сiльськогосподарських культур

шляхом розподiлу. У разi, якщо сiльськогосподарське пiдприємство займається одночасно і рослинництвом, і тваринництвом, склада!

ється один розрахунок розподiлу загальновиробничих витрат.

Витрати i вихiд продукцiї рослинництва облiковують на суб! рахунку рахунка 231. На дебеті цього субрахунка відображають витрати на виробництво, а по кредиту — вихiд продукцiї; дебе! тове сальдо вiдображає незавершене виробництво у рослинництвi. Аналiтичний облiк витрат i виходу продукцiї рослинництва здiйснюють вiдповiдно до передбачених об’єктiв в Особових ра! хунках пiдроздiлу (орендаря) або у “Виробничому звiтi по рос! линництву”. При калькулюваннi собiвартостi окремих видiв про! дукцiї рослинництва дiє загальний принцип: для розрахунку собiвартостi продукцiї беруться всi понесенi на вирощування да! ної культури витрати за мiнусом вартостi побiчної продукції. При цьому побiчна продукцiя враховується лише в тому обсязi, який використовується в господарствi.

Аналiтичний облiк витрат рослинництва ведуть у розрiзi ста! тей витрат. Для складання калькуляції собiвартостi продукції рослинництва необхiдно визначити за даними аналiтичного облiку фактичнi витрати на продукцiю.

Для визначення фактичної собiвартостi одиниці продукції скла! дається спецiальний розрахунок, в якому використовуються або показники умовної продукції, або затверджені по підприємству ставки питомої ваги собiвартостi виду продукції у загальнiй собiвартостi виробництва.

Пiсля складання звiтних (фактичних) калькуляцiй планова собiвартiсть продукції коригується до фактичної собiвартостi, враховуючи продукцiю рослинництва на складi, реалізованої і відпущеної на вiдгодiвлю худобi.

Облік витрат у рослинництві в бухгалтерському обліку відо!

бражається проведеннями у табл. 4.7.

Виробнича собiвартiсть продукції за видами сiльськогоспо! дарських культур визначається:

а) зерна, насiння соняшнику — франко!тiк (франко!мiсце

зберiгання);

б) соломи, сiна — франко!мiсце зберiгання;

в) цукрових бурякiв, картоплi, баштанних культур, овочiв, маточникiв цукрових бурякiв, коренеплодiв — франко!поле (фран! ко!мiсце зберiгання);

г) плодiв, ягiд, винограду, листя тютюну, продукцiї лiкарських та ефiроолiйних культур i квiтникарства, овочiв закритого ґрун! ту — франко!пункт приймання (зберiгання);

ґ) соломки та трести льону, конопель — франко!пункт зберiгання чи переробки (в пiдприємствi);

д) насіння трав, льону, конопель, овочевих та iнших куль!

тур — франко!пункт зберiгання;

е) зеленої маси на корм — франко!мiсце споживання;

є) зеленої маси на силос, трав’яного борошна, сiнажу, гра! нул — франко!мiсце силосування, сiнажування, виробництва борошна, гранул.

Усi наступні витрати на виконання операцiй з пiдготовки продукцiї до реалiзацiї та її проведення вiдносяться на витрати зi збуту.

Таблиця 4.7

Облік витрат у рослинництві

Зміст господарської операції Кореспонденція
п/п

рахунків

Д!т

К!т

1 2

3

4

1

Нараховано заробітну плату робітникам, зайнятим вирощуванням продукції рослинництва

23

661

2

Враховано відрахування на соціальні заходи: • збір у Пенсійний фонд

23

651

• збір у Фонд соціального страхування на випадок непрацездатності

23

652

• збір у Фонд соціального страхування на випадок безробіття

23

653

• збір у Фонд соціального страхування на випадок профзахворювань

23

652

3

Придбання насіння від постачальників: • проведена оплата насіння сторонньої організації

631

311

• нараховано податковий кредит з ПДВ

641

644

• отримано й оприбутковано насіння для посадки

208

631

• врахований податковий кредит з ПДВ

644

631

4

Списано насіння, витрачене для посіву

23

208

Закінчення табл. 4.7

1 2

3

4

5

Списано добрива, використані для поліпшення родючості земель

23

208

6

Списані отрутохімікати, використані для боротьби із шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур

23

208

7

Нараховано знос (амортизацію) основних засобів, використовуваних безпосередньо при підготовці площ

23

131

8

Списано бензин, використаний на роботу механізмів, що працювали безпосередньо при підготовці площ

23

203

9

Враховано витрати з вапнування земель: • зроблена оплата сторонньої організації

631

311

• нарахований податковий кредит з ПДВ

641

644

• отримане й оприбутковане вапно для вапнування земель

39

631

• врахований податковий кредит з ПДВ

644

631

10 Списується рівними частинами під час сівозміни вапно, витрачене для вапнування земель

23

39

11 Враховано заробітну плату працівників, зайнятих вапнуванням земель

39

661

12 Нараховано відрахування на соціальні заходи

39

651; 652; 653

13 Списується рівними частинами під час сівозміни заробітна плата працівників, зайнятих вапну! ванням земель

23

39

14 Списуються рівними частинами під час сівозміни відрахування на соціальні заходи із заробітної плати працівників, зайнятих вапнуванням земель

23

39

15 Облік послуг сторонніх організацій: • врахована вартість послуг сторонніх організацій по електро!, тепло!, водо! і газопостачанню

23

631

• нарахований податковий кредит з ПДВ

641

644

• зроблена оплата послуг стороннім організаціям по електро!, тепло!, водо! і газопостачанню

631

311

• врахований податковий кредит з ПДВ

644

631

16 Оприбутковано готової продукції рослинництва

27

23

Якщо цi операцiї здiйснюються за плату, їх розглядають як виконання робiт на сторону з вiдображенням в складi доходiв.