Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 55 из 194)

Витрати на обробiток площ, на яких повністю загинув уро! жай внаслiдок стихiйного лиха, списуються як надзвичайнi втра! ти. При пересiвi повнiстю загиблих посiвiв сума витрат станови! тиме вартiсть насiння, витрати на передпосiвний обробiток ґрун! ту, посiв та інші роботи, якi виконуються знову при пересiвi новою культурою (повторювані витрати). Всi інші суми витрат на лущіння стернi, пiдняття зябу i снiгозатримання, вартiсть добрив і витраченi на їх внесення суми тощо, тобто неповто! рюванi витрати, списуються в розрiзi статей на пересiяну куль! туру.

Витрати на вирощування культур, якi частково загинули або по яких стався недобiр продукцiї внаслiдок стихійного лиха, списуються на втрати від стихiйного лиха чи вiд техногенних катастроф i аварiй тощо.

Собiвартiсть соломи, гички, стебел кукурудзи i соняшнику, капустяного листя та iншої побiчної продукцiї рослинництва визначається виходячи iз розрахунково!нормативних витрат на збирання, транспортування, пресування, скиртування та iншi роботи, пов’язанi iз заготівлею побiчної чи основної продукцiї. При складаннi звiтної калькуляцiї iз загальної суми витрат на вирощування певної культури виключається вартiсть побiчної продукції згідно з табл. 4.8.

Витрати на вирощування i збирання зернових культур (вклю! чаючи вартiсть з доробки зерна на току, що проводиться в ме! жах календарного року) становлять собiвартiсть зерна, зер! новiдходiв і соломи.

Загальна сума витрат (без вартостi соломи) розподiляється мiж зерном i зерновiдходами, при цьому зерно приймається за одиницю, а зерновiдходи прирiвнюються до нього за коефiцiєнтом, який розраховується за вмiстом у них повноцiнного зерна.

Наприклад. На пiдприємствi зібрано 20 тис. ц повноцiнного зерна озимої пшеницi та 1500 ц зерновiдходiв iз вмiстом у них зерна 60 %. Витрати на вирощування цiєї культури (без вартостi соломи) становили 292600 грн. Розрахунок собiвартостi одержа! ної продукцiї виконується таким чином. Кiлькiсть повноцiнного зерна у зерновiдходах становить 900 ц (1500 × 60/100). Загаль! на його кiлькiсть з урахуванням зерновідходів дорівнюватиме

Таблиця 4.8

Оцiнка побiчної продукцiї сiльськогосподарських пiдприємств

Види побiчної продукцiї

Методика оцiнки

та одиниця калькулювання

побiчної продукцiї

1

2

Солома i полова зернових Нормативнi витрати на виконання
та зернобобових культур, робiт зi збирання, транспортування
кукурудзиння, соняшничиння, та скиртування соломи, кукурудзиння,
солома сiяних трав (центнер) соняшничиння до кiлькостi продукцiї, що використана або буде використана в пiдприємствi
Гичка цукрових i кормових Нормативнi витрати на збирання
бурякiв (центнер) та транспортування гички з поля до пункту використання
Цукровi буряки, забракованi За собiвартiстю коренiв кормових
при кагатуваннi та розкриттi кагатiв (центнер) бурякiв (з урахуванням якостi)
Насiння льону i конопель Нормативнi витрати на пiдготовку
(центнер) i обмолот стебел, транспортування та оброблення насiння
Дрiбна i пошкоджена картопля За собiвартiстю коренiв кормових
та овочi, використанi для го! дiвлi тварин (центнер) бурякiв (з урахуванням якостi)
Мед вiд бджолосiмей, якi вико! За реалiзацiйними цiнами на момент
ристовувалися для запилення культур в теплицях (центнер) обчислення собiвартостi
Вiдходи, одержанi на збираннi За реалiзацiйними цiнами, а у разi
насiння баштанних та овоче! згодовування тваринам — за цiнами
вих культур (центнер) на коренi кормових бурякiв
Падалиця (центнер) За реалiзацiйними цiнами чи цiнами їх використання
Живцi, вiдсадки, вуси, паростки (1 тис. штук) За цiнами можливої реалiзацiї
Гнiй (тонна) Вартiсть пiдстилки та нормативно! розрахунковi витрати, якi включають амортизацiю та поточний ремонт пристроїв для видалення гною з тва! ринницьких примiщень, та транспорт! ні витрати на зберiгання гною та сечi в гноєсховищах

Закінчення табл. 4.8

1

2

Вовна!линька (центнер), пух За реалiзацiйними цiнами чи цiнами
(центнер), перо (центнер), мi! ражнi яйця (штук), м’ясо пiв! никiв яєчних курей, забитих у дорослому вiцi, i м’ясо заби! тих звiрiв (центнер), шкури за! гиблих тварин (штук), молоко овець (центнер), шкаралупа (при iнкубацiї, кiлограм), гренажнi кокони, з яких не вийшли метелики (центнер) їх використання
Вартiсть робiт, виконаних За собiвартiстю коне!днiв робочих
племiнними кiньми та молод! няком коней (коне!день) коней
Пташиний послiд (центнер) Нормативно!розрахунковi витрати на видалення послiду з примiщень та його сушiння i зберiгання, вартiсть тари
Вiдходи, що використовуються За реалiзацiйними цiнами або цiнами
в промислових виробництвах їх можливого використання (допуска!
i промислах ється використання цiн на аналогiчнi продукти на м’ясокомбiнатах, молоко! i сирзаводах, птахозабiйних пiдприєм! ствах тощо). Вiдходи, що не викорис! товуються, не оцiнюють

20900 ц (20000 + 900). Собiвартiсть 1 ц повноцiнного зерна ста! новитиме 14 грн (292600 грн : 20900 ц), а собiвартiсть 1 ц зерно! вiдходiв становитиме 8,4 грн (14 × 900/1500).

У разi вирощування насіння зернових культур загальна сума витрат, включаючи додатковi витрати, безпосередньо пов’язанi з одержанням насiннєвого зерна вiдповiдних репродукцiй (без вар! тостi рядового зерна та зерновiдходiв), розподiляється мiж цими класами насiння (суперелiта, елiта, I i II репродукцiї) пропорцiйно його вартостi за реалiзацiйними цiнами. Собiвартiсть 1 ц насiння визначається дiленням суми витрат, вiднесених на насiння вiдпо! вiдного класу, на його масу пiсля доробки.

Собiвартiсть 1 ц зерна кукурудзи визначається шляхом дiлення витрат на вирощування i збирання продукцiї (без вартостi куку!

рудзиння) на масу сухого зерна повної стиглостi. Перерахунок качанiв кукурудзи повної стиглостi в сухе зерно здiйснюється за фактичним виходом зерна з качанiв, який визначається хлiбо! приймальними пунктами шляхом обмолоту середньодобових зраз! кiв з урахуванням базової вологостi зерна в качанах (базова воло! гiсть зерна в качанах кукурудзи береться нарiвнi 14 %). Перера! хунок качанiв кукурудзи повної стиглостi в сухе зерно, залишених на кiнець року в пiдприємствi та перероблених для внутрiгосподар! ських потреб, виконується за середнiм вiдсотком виходу зерна базової вологостi, який встановлюється за даними реєстрiв наклад! них на прийняте покупцями зерно.

При потребi додатково розраховується фактична собiвартiсть 1 ц кукурудзи в качанах.

Виробнича собiвартiсть 1 ц цукрових бурякiв (фабричних i маточних) визначається дiленням загальної суми витрат на їх вирощування i збирання (без вартостi гички, оцiненої за норматив! но!розрахунковими витратами) на фiзичну масу бурякiв, визна! чену шляхом зважування.