Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 57 из 194)

• своєчасне і правильне документальне вiдображення операцiй та забезпечення достовiрностi даних щодо надходження i ви! буття тварин й одержання готової продукцiї;

• контроль за збереженням тварин у мiсцях їх утримання i на всiх етапах їх руху;

• забезпечення щоденної реєстрацiї даних про рух поголiв’я з метою визначення потреби у кормах на кожен день;

• правильне обчислення фактичної вартостi тварин при їх над! ходженнi та вибутті;

• здiйснення заходiв з метою недопущення нестач, крадiжок і загибелi тварин.

Бухгалтерський облiк молодняку тварин на фермах i в бухгал! терiї сільськогосподарського пiдприємства органiзовується i веде! ться пiд керiвництвом головного бухгалтера сiльськогосподар!

ського пiдприємства та бухгалтера з облiку у тваринництві.

Необхiдними передумовами здiйснення контролю за збережен! ням молодняку тварин, птицi i тварин на вiдгодiвлi є:

• перевiрка чисельностi тварин та їх обов’язкове зважування при визначеннi приросту, прийманнi та вiдпуску;

• проведення контролю за своєчасним i правильним веденням облiку поголiв’я на фермах;

• систематичне проведення iнвентаризацiї з метою недопущен! ня втрат поголiв’я та ваги;

• встановлення перелiку осiб (завiдувачi фермами, бригадири, старшi працівники ферм та ін.), що вiдповiдають за приймання i вiдпуск тварин, їх зважування, правильне та своєчасне оформ! лення цих операцiй, а також збереження закрiплених за ними тварин;

• звiльнення i перемiщення матерiально вiдповiдальних осiб лише за згодою головного бухгалтера сiльськогосподарського пiд! приємства;

• затвердження перелiку посадових осiб, яким надано право пiдписувати документи на перемiщення тварин у господарствi, а також видавати дозвiл (підписувати перепустку) на їх виве!

зення за межi сільськогосподарського пiдприємства.

Облік тварин (птиці, звірів, кролів, бджолосімей, а також тва! рин, вибракуваних з основного стада, і тварин, прийнятих від населення для реалізації) здійснюється відповідно до Інструкції з обліку молодняку тварин, птиці та тварин на відгодівлі, затвер! дженої наказом Міністерства сільського господарства і продоволь! ства України від 15.01.97 № 7 (Інструкція № 7). Також у бухгал! терському обліку відображення інформації про тварин проводиться відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”.

Відповідно до Інструкції № 7 при одержанні приплоду завіду! вач фермою (бригадир) чи зоотехнік складають у двох примір! никах “Акт на оприбуткування приплоду тварин” (с.!г. ф. № 95). Дані акта щодня записують у “Книгу обліку руху тварин і птиці” (с.!г. ф. № 34), а також використовують для ведення зоотехнічно! го обліку і нарахування заробітної плати працівникам ферми.

Обидва примірники акта передаються в бухгалтерію: один — наступного дня після його складання, а другий — наприкінці місяця разом зі “Звітом про рух худоби і птиці на фермі” (с.!г.

ф. № 102) після того, як на його підставі будуть зроблені за! писи в реєстрах зоотехнічного обліку. Запис в акті здійснюють індивідуально за кожною головою приплоду великої рогатої ху! доби і коней, по інших тваринах — у цілому за статево!віковою групою.

У каракульському вівчарстві дані про хід окоту у кожній отарі за минулу добу бригадир (обліковець) записує в “Акт про хід око! ту овець” (с.!г. ф. № 103) у двох примірниках. Порядкова нуме! рація актів ведеться по кожній отарі з початку року. Відванта! ження на забійний пункт усієї продукції окоту з товарною шкірою (ягнята для забою на шкіру, мертвонароджені, викидні та ін.) і нетоварною шкірою (ембріони) оформляють “Накладними внутріш! ньогосподарського призначення” (с.!г. ф. № 87) у трьох примір! никах, з яких один залишається у бригадира (обліковця).

Для обліку кількості каракулю, отриманого окремими брига! дами, на ягнят, що відвантажуються на забійний пункт, прикріп! люють бирки із зазначенням номера бригади. При забої бирка переноситься на зняту шкуру. Таку ж бирку прикріплюють і на відправлені на забійний пункт каракулеві шкурки ягнят, забитих в отарі.

Усю продукцію окоту каракульських овець, що надійшла про! тягом дня на забійний пункт, записують окремим рядком у кож! ній накладній у відповідні графи “Акта на вибуття тварин і птиці” (с.!г. ф. № 100). Тут же показують вихід шкурок, нетовар!

них шкурок, тушок, отриманих від переробки (забою).

Наприкінці робочого дня “Акт на вибуття тварин і птиці” (с.!г.

ф. № 100) підписують усі члени комісії, призначеної керівницт! вом сільськогосподарського підприємства на період окоту для якісного прийому продукції забійним пунктом. Наприкінці акта матеріально!відповідальна по забійному пункті особа розпису! ється про прийняття продукції на відповідальне збереження для наступного відправлення на склад сільськогосподарського під!

приємства або для продажу.

На підприємствах, які не займаються виробництвом каракуль! ського смушку, ягнят оприбутковують на підставі “Акта на опри! буткування приплоду тварин” у день окоту з планової собівар! тості голови приплоду (наприкінці року проводиться дооцінка до фактичних витрат), виходячи з того, що на приплід відносять 12 % витрат основної отари романівської породи, 15 % — кара! кульської і 10 % — всіх інших порід.

У спеціалізованих птахофабриках для прийому отриманих (виведених) курчат застосовують “Акт виводу і сортування добо! вого молодняку птиці” (с.!г. ф. № 106). Його складає началь! ник цеху (інкубатора) або зоотехнік у день оприбуткування кур! чат. У цьому акті вказують відсоток виходу і якість виведених курчат у кожній партії закладених яєць. Начальник цеху (інку! батора) на підставі відповідних документів складає і представляє в бухгалтерію “Звіт про процеси інкубації” (с.!г. ф. № 105). Звіт підписують начальник цеху й оператор і затверджує керівник підприємства. Передачу курчат з цеху інкубації в цех вирощу! вання здійснюють за “Накладними внутрігосподарського перемі! щення” (с.!г. ф. № 87). На кожну партію птиці, відправлену в забійний цех, виписується окрема накладна.

Курчата, гусенята, каченята, індичата при інкубації у своєму господарстві оприбутковуються на підставі звіту про процес ін! кубації в добовому віці за плановою (наприкінці року — за фак!

тичною) собівартістю добового молодняку.

На отриманий приплід звірів і кролів складають “Накопичу! вальний акт на оприбуткування приплоду звірів” (с.!г. ф. № 96), у якому вказують кількість знайденого в кожнім гнізді молод! няку (живого і загиблого). Оприбутковують тільки живих звірів (кроленят), що виявлені при реєстрації приплоду. Накопи! чувальний акт складає завідувач фермою чи зоотехнік у момент розкриття гнізд. Дані актів переносять у реєстри зоотехнічного обліку і використовують для нарахування заробітної плати працівникам ферми. Накопичувальні акти представляють у бухгалтерію разом із “Звітом про рух худоби і птиці на фермі” (с.!г. ф. № 102).

Телята оприбутковуються на підставі “Акта на оприбутку! вання приплоду тварин” у день народження за плановою (а на! прикінці року — за фактичною) собівартістю 60 кормоднів утри!

мання великої рогатої худоби.

Поросята оприбутковуються на підставі “Акта на оприбутку! вання приплоду тварин” у день опоросу за плановою (а напри! кінці року — за фактичною) собівартістю 1 центнера живої ваги відлучених поросят.

Лошата робочих коней оприбутковують на підставі “Акта на оприбуткування приплоду тварин” у добовому віці за плановою (наприкінці року — за фактичною) собівартістю 60 днів утри! мання дорослих коней.

Лошата племінних коней оприбутковують на підставі “Акта на оприбуткування приплоду тварин” у добовому віці за плано! вою собівартістю 1 голови приплоду (наприкінці року — за фак! тичною), що складається з витрат на утримання основного стада без вартості побічної продукції.

Тварини, придбані в інших сільськогосподарських підприєм! ствах, племінних об’єднаннях тощо, оприбутковуються на під! ставі товарно!транспортних накладних і рахунків!фактур; при придбанні племінних тварин заповнюється також “Племінне сві! доцтво”.

Тварини, що надійшли в порядку безоплатної передачі від інших підприємств як їх частина пайової участі, обліковується

на підставі рахунків!фактур і “Товарно!транспортних наклад! них на відпуск!прийом тварин і птиці” (спеціалізована ф. № 1 с.!г.).

Прийом худоби від населення (відповідно до договору) з метою постановки її на дорощування і відгодівлю проводить комісія в складі керівника підрозділу, зоотехніка, ветпрацівника і пра! цівника, якому будуть передані тварини для подальшого виро! щування і відгодівлі, та в присутності особи, яка здає тварин. При цьому складається “Акт на закупівлю тварин у населення” (с.!г. ф. № 956), який затверджує керівник сільськогосподар! ського підприємства. Один примірник акта вручається особі, яка передає тварин. При постановці тварин на вирощування і відгодівлю їм присвоюють інвентарний номер. Головний бухгал! тер перевіряє правильність розрахунку вартості куплених тва! рин у “Акті на закупівлю худоби в населення”, виписує видат! ковий касовий ордер і передає його разом з актом у касу для оплати.

В усіх випадках переведення молодняку тварин з однієї стате! во!вікової групи в іншу (включаючи і переведення тварин до основного стада), а також відлучення молодняку звірів і кролів складають “Акт на переведення тварин із групи в групу” (с.!г.

ф. № 97). Акти заповнює зоотехнік (завідувач фермою) у день переведення тварин і птиці, відлучення звірів і кролів. Даний документ підписують також працівники, які передали і які при! йняли худобу і птицю на подальше утримання, затверджує його керівник підприємства.

На кожен випадок загибелі, вимушеного забою чи падежу тварин від стихійного лиха складається “Акт на вибуття худоби і птиці” (с.!г. ф. № 100). В акті повинні бути докладно зазначе! ні причини й обставини вибуття тварин і птиці, а також можли! ве використання продукції (у їжу, на корм худобі, на знищення тощо). Акт складає в день вибуття (забою) комісія у складі зоо! техніка, ветеринарного лікаря, завідувача фермою і особи, за якою була закріплена тварина. Після оформлення акт переда! ється керівникові підприємства на розгляд і затвердження. Після затвердження акта роблять запис про вибуття поголів’я в “Книзі обліку руху тварин і птиці” (с.!г. ф. № 34) і його разом із “Зві! том про рух худоби і птиці на фермі” (с.!г. ф. № 102) представ! ляють у бухгалтерію.