Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 58 из 194)

У випадку падежу, загибелі поголів’я з вини окремих осіб його вартість стягується з них у встановленому порядку.

Порядок переведення худоби і птиці в основне стадо й інші вікові групи та їхню оцінку здійснюють у встановленому поряд!

ку (табл. 4.9).

Групи і тривалість утримання в них поголів’я можуть уточню! ватися відповідно до технології вирощування тварин, прийнятої в конкретному господарстві.

У господарствах, що займаються заготівлею і наступною від! годівлею худоби, для оформлення закінчення відгодівлі худоби і прийняття його від працівника керівник підрозділу складає “Акт зняття худоби з відгодівлі, нагулу, дорощування” (с.!г. ф. № 986). На кожен вид худоби складається окремий акт у двох екземп! лярах, один із яких передається в бухгалтерію, а другий зберіга!

ється на фермі.

Інвентаризація молодняку тварин, худоби на відгодівлі, кро! лів, звірів, досліджуваних тварин і птиці проводиться щоміся! ця, а в спеціалізованих підприємствах із промисловими метода! ми виробництва, де птиця міститься в широкогабаритних пташ! никах, у безвіконних приміщеннях з регульованим мікрокліма! том тощо, — один раз у рік за станом на 31 грудня звітного року; інвентаризація бджолосімей здійснюється не менше двох разів у рік (навесні — не пізніше 10 квітня і восени, як правило, 1 жовтня).

Наприкінці року молодняк тварин і тварин на відгодівлі до! оцінюється виходячи з їхньої живої ваги і діючих на 31 грудня договірних цін на відповідні види і групи з урахуванням вго! дованості, а племінних тварин — за договірними цінами на них.

Для систематизації показників первинних документів на фер! мах по надходженню і вибуттю тварин ведуть “Книгу обліку руху тварин і птиці” (с.!г. ф. № 34). Книга є підставою для складання щомісячного “Звіту про рух тварин і птиці на фермі” (с.!г. ф. № 102), де відображається наявність тварин на поча! ток і кінець звітного періоду, їхнє надходження і вибуття (го! лів і живої ваги) за видами по кожній обліковій групі. Разом з первинними документами “Звіт про рух тварин і птиці на фер! мі” передається в бухгалтерію. Після перевірки звітів здійс! нюють оцінку з надходження і вибуття звірів і птахів, тварин,

бджолосімей, а також худоби, вибракуваної з основного ста! да, тварин, прийнятих від населення для реалізації згідно з П(С)БО 9 “Запаси”, П(С)БО 16 “Витрати”, П(С)БО 7 “Основні засоби”.

Запис у Книзі відповідальні особи повинні робити щодня, реєструючи дані окремих документів, і визначати кількість пого! лів’я на початок наступного дня. Ці дані переносять у “Відо! мість витрат кормів” (с.!г. ф. № 94), де на підставі затвердже!

них раціонів визначають потребу в кормах на день.

Наприкінці місяця підсумки Книги використовують для запо! внення “Звіту про рух тварин і птиці на фермі” (с.!г. ф. № 102), де записують наявність тварин на початок і кінець звітного пері!

оду, їхнє надходження і вибуття (поголів’я і жива вага).

Звіт складається зоотехніком, завідувачем ферм чи бригади! ром у двох екземплярах і у встановлений термін разом з первин! ними документами з надходження і вибуття тварин і птиці пред! ставляється в бухгалтерію для перевірки і бухгалтерського облі! ку руху поголів’я.

Таблиця 4.9 Порядок переведення тварин з групи в групу на сільськогосподарських підприємствах

Вид і група

Переведення

Порядок оцiнки

п/п

тварин

в іншу групу

тварин

1

2

3

4

1 Телята на У групу дорощування За живою вагою
випоюваннi пiсля закiнчення та плановою її собi!
випоювання вартiстю, яка в кiн! цi року доводиться до рiвня фактичної
2 Телята, вирощенi Через 8 мiсяцiв пiсля
на пiдсосi за тех! нологiєю м’ясного скотарства розтелу
3 Телята групи У групу ремонтного
дорощування молодняку чи на вiдгодiвлю згiдно з технологією
4 Бички на плем’я У основне стадо у 18!мiсячному вiцi

Продовження табл. 4.9

1

2

3

4

5 Телицi на попов! В нетелi пiсля перевiрки
нення основного стада на тільність
6 Нетелi В основне стадо
7 Свинки ремонтнi У групу свиноматок, що перевiряються, при вазi 100–120 кг (через мiсяць пiсля першого продук! тивного парування)
8 Свиноматки, У групу основних свино!
що перевiряються маток пiсля вiдлучення поросят першого опоросу
9 Кнурi ремонтнi Переведення в групу кну! рiв, що перевiряються, у вiцi допуску до пару! вання (12–14 мiсяцiв) при досягненнi живої ваги не менше 160 кг та пiсля перевiрки їх на продуктивнiсть
10 Кнурi, що пере! У групу основних кнурiв
вiряються у вiцi 18–22 мiсяцiв пiс! ля оцiнки продуктивнос! тi покритих ними маток
11 Ягнята (козенята) У момент вiдлучення При вiдлученнi вiд
народження звiт! від маток у 4–5!мiсяч! маток дооцiнюють
ного року ному вiцi додатково на 50 % планової вартостi молодняку в момент вiдсадки. В кiнці року уточнюють оцiнку виходячи з фактичних витрат
12 Молодняк овець В основне стадо у вiцi За живою вагою та
народження мину! 18–20 мiсяцiв пiсля фор! плановою її собiвар!
лого року та ярки мування їх в маточнi тiстю, яка в кiнцi
отари та проведенні па! року доводиться до
рування (в племiнних вiвчарських господар! ствах, якi утримують тонкоруннi породи овець рiвня фактичної

Закінчення табл. 4.9

1

2

3

4

вовняного та м’ясного напрямку, при перетрим! цi — у вiцi 2,5 роки)
13 Молодняк птиці: Яйценосних порiд —
курей, гусей, у вiцi 150 днiв, м’ясних
качок, індиків та м’ясо!яєчних порiд — 180–240 днiв
14 Молодняк звiрiв Переведення молодняку За плановою собiвар!
усiх видiв (вклю! звiрiв в основне стадо тiстю утримання,
чаючи соболiв) здійснюється 31 грудня, обчисленою виходя!
а перехiдного молодня! чи з кiлькостi кормо!
ку — не пiзнiше 28–29 днiв перебування в
лютого (крiм нутрiй). групi пiсля вiдлу!
Молодняк нутрiй: чення вiд маток, а
самки — пiсля першого молодняк народжен!
продуктивного паруван! ня минулого року —
ня на останнє число за вартiстю на поча!
мiсяця, самцi — у вiцi ток року та плано!
восьми мiсяцiв на вих затрат поточно!
останнє число мiсяця го року, обчислених за кiлькiстю кормо! днiв. У кінці року коригують до рiвня фактичних витрат
15 Молодняк кролiв Переведення молодих са! мок в основне (доросле) стадо здiйснюється пiсля вiдсадки вiд них кроле! нят першого окролу на останнє число місяця, а молодняка самцiв — у вiцi п’яти мiсяцiв на останнє число мiсяця
16 Жеребцi та коби! В основне стадо перево!
ли, мерини дять у вiцi 3!х чи 4!х ро! кiв залежно вiд розвит! ку (коней високого ска! кового та бiгового класу переводять в бiльш старшому вiцi)
17 Тварини основного Переводять на вiдгодiв! За балансовою
стада лю пiсля втрати вироб! ничого призначення вартiстю

Аналiтичний і синтетичний облiк тварин. Органiзація ана! лiтичного та синтетичного облiку руху тварин у сiльськогосподар! ських пiдприємствах залежить вiд форми облiку, що застосову!

ється.

Аналітичний облік поголів’я тварин повинен вестися з дотри!

манням таких умов:

1. Для організації належного обліку поголів’я тварин, конт! ролю за їх наявністю і рухом тварини підлягають обов’язковій нумерації (клеймо, тавро). Доцільно присвоювати тваринам ін! вентарні номери в порядку їх реєстрації у спеціальній книзі. В ній вказують дату придбання чи народження, вік, стать, вагу в кілограмах, дату постановки на відгодівлю. Надалі в цій книзі вказують живу вагу тварин у момент зважування і в день зняття з відгодівлі.

2. Облiк наявностi і руху тварин здійснюється за мiсцями їхутримання, за матерiально вiдповiдальними особами, видами і облiковими групами тварин.

3. Для облiку тварин завідувач підсобного господарства (від! годівельного пункту) чи зоотехнiк веде Книгу облiку руху тва! рин. Надходження і вибуття худоби розшифровується за джере! лами надходження (куплено, приплiд, переведено з інших груп, прирiст ваги) і напрямками вибуття (переведено в іншi групи, забито, продано, загинуло).