Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 70 из 194)

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Організація обліку сільськогосподарського підприємства.

2. Чинники, що впливають на організацію обліку у сільському госпо!

дарстві.

3. Організація оплати праці в сільському господарстві.

4. Особливості обліку капіталу сільськогосподарського підприємства.

5. Класифікація основних засобів сільськогосподарського підприємства.

6. Облік витрат на формування основного стада.

7. Бухгалтерський облік тварин на вирощуванні та відгодівлі.

8. Принципи обліку витрат на виробництво сільськогосподарської про!

дукції.

9. Калькулювання собівартості продукції рослинництва.

10. Калькулювання продукції тваринництва.

11. Облік собівартості допоміжних виробництв.

12. Порядок відображення товарообмінних операцій.

13. Бухгалтерський облік доходів сільськогосподарського підприємства.14. Порядок визначення фінансових результатів сільськогосподарсько! го підприємства.

15. Особливості проведення інвентаризації на сільськогосподарськихпідприємствах.

16. Особливості оподаткування сільськогосподарських виробників.

17. Особливості обліку у фермерських господарствах.

Розділ V

5.1. Загальні положення

Торговельна дiяльнiсть — це iнiцiативна, самостiйна дiяльнiсть юридичних осiб i громадян щодо здiйснення купiвлi та продажу товарiв народного споживання з метою отримання прибутку.

Торгівля поділяється на внутрішню та зовнішню. Зовнішня торгівля — це торгівля з іншими країнами, яка включає у себе експорт (вивезення) та імпорт (ввезення) товарів. Внутрішня тор! гівля — галузь народного господарства, що забезпечує надходжен! ня товарів із сфери виробництва до сфери споживання.

У свою чергу, внутрішня торгівля поділяється на оптову та роздрібну:

• оптова торгівля — сфера підприємницької діяльності по при! дбанню і відповідному перетворенню товарів для подальшої їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницької діяльності. Включає як безпосередні комер! ційні зв’язки на умовах договорів закупівлі!продажу і поста! чання між підприємствами!виробниками і споживачами, так і зв’язки між ними через торгових посередників;

• роздрібна торгівля — сфера підприємницької діяльності з про! дажу товарів або наданню послуг на підставі усного чи письмо! вого договорів купівлі!продажу безпосередньо кінцевим спожи! вачам для їх власного некомерційного використання.

Суб’єкти пiдприємницької дiяльностi — юридичні особи для здiйснення торговельної дiяльностi повиннi мати:

• свiдоцтво про державну реєстрацiю;

• дозвiл на розмiщення об’єкта торгiвлi (рiшення сесiї мiсцевої ради народних депутатiв) або договiр оренди примiщення;

• лiцензiї або їх копiї, затвердженi вiдповiдним органом, який видав лiцензiю;

• торговий патент на кожну торговельну точку — звичайний або пiльговий залежно вiд асортименту або виду товару;

• квитанцiю про сплату ринкового збору за торгiвлю на терито! рiї ринку у разi, якщо суб’єкт пiдприємницької дiяльностi проводить торгiвлю не в стацiонарному примiщеннi;

• вiдповiднi документи на товар: накладнi, сертифiкат якостi та iншi документи, що пiдтверджують походження товару;

• реєстратор розрахункових операцiй, який використовується при торгiвлi в стацiонарних примiщеннях, а в окремих, перед! бачених законодавством випадках — розрахункову книжку.

Суб’єкти пiдприємницької дiяльностi — фізичні особи при здiйсненнi роздрібної торгiвлi повиннi мати:

• свiдоцтво про державну реєстрацiю пiдприємця, що видається органом місцевого самоврядування за мiсцем прописки грома!

дянина;

• дозвiл на розмiщення об’єкта торгiвлi або договiр оренди при! мiщення;

• квитанцiю про сплату ринкового збору (за торгiвлю на ринку); • торговий патент на кожну торговельну точку — звичайний або пiльговий залежно вiд асортименту або виду товару. Пiд! приємцi, якi здiйснюють торговельну дiяльнiсть з лоткiв, при цьому сплачують ринковий збiр на території ринку, можуть сплачувати фiксований податок шляхом придбання патенту;

• електронний контрольно!касовий апарат — у стаціонарних приміщеннях або розрахункову книжку в окремих, передба!

чених чинним законодавством, випадках;

• книгу облiку доходiв i витрат;

• накладнi та документи про проходження товару.

Громадяни України, iноземнi громадяни та особи без грома! дянства, якi не зареєстрованi як суб’єкти пiдприємницької дiяль! ностi, здiйснюючи роздрiбну торгівлю, повиннi мати при собi такi документи:

• паспорт;

• одноразовий патент на торгiвлю, який видається державними податковими органами на 3 або 7 днiв, але не бiльше 4!х разiв на рiк (продаж автотранспортних засобiв при наявностi такого патенту дозволено один раз на рiк);

• квитанцiю про сплату ринкового збору, якщо торгiвля прово!

диться на ринку;

• довiдку мiсцевих рад народних депутатiв про вирощену про! дукцiю (якщо реалізується така продукцiя) з власного пiд! собного господарства, присадибних, дачних дiлянок при ре! алiзацiї продукцiї рослинництва, бджiльництва, тваринництва, продажу нутрiй, птицi як у живому виглядi, так i продукцiї їх забою у сирому виглядi та у виглядi первинної обробки. При наявностi вiдповiдної довідки одноразовий патент на тор! гівлю не купується.

Патентування торговельної дiяльностi

Патент — це державне свiдоцтво, яке засвiдчує право суб’єк! та підприємницької дiяльностi або його структурного (вiдокрем! леного) пiдрозділу займатися окремими видами підприємницької діяльності.

Вiдповiдно до Закону України “Про патентування деяких видiв пiдприємницької дiяльностi” об’єктом патентування є:

• торговельна дiяльність (оптова і роздрiбна торгівля, діяльність у торгово!виробничiй сферi), що здійснюється суб’єктами під! приємницької дiяльностi або їх структурними (вiдокремленими) підрозділами;

• дiяльнiсть із обміну готiвкових валютних цінностей; • дiяльність із надання послуг у сферi грального бiзнесу;

• дiяльність надання побутових послуг.

Торговий патент повинна купувати та сторона посередницької угоди, яка здійснює торгову діяльність за готiвку в пунктах про! дажу товарiв. Торговий патент не підтверджує право суб’єкта підприємницької діяльностi на інтелектуальну власність. Торговий патент на право провадження торговельної дiяльностi видається суб’єктам пiдприємництва для ведення торговельної діяльностi у пунктах продажу товарiв (магазинах, кіосках, лотках, прилав! ках тощо).

Види патентів

Торговий патент на право надання побутових послуг отримують суб’єкти підприємництва або їх структурнi пiдрозділи. До побу! тових послуг належить заміна елементiв живлення, послуги лом!

бардiв, пошиття тентiв, чохлiв, перукарськi послуги тощо.

Торговий патент купується суб’єктами підприємницької діяль! ностi або їх вiдокремленими підрозділами також для здiйснення

операцiй з торгiвлi готiвковими валютними цiнностями у пунк! тах обмiну iноземної валюти До торгiвлi готiвковими валютними цінностями належать: продаж готівкової іноземної валюти, про! даж інших готiвкових платiжних засобiв в іноземній валютi (до! рожнiх, банкiвських і персональних чекiв), операції з дебетуван! ня кредитних (дебетових) карток в обмін на валюту України, інших готiвкових платiжних засобiв, виражених у валютi Укра!

їни, а також в обмін на іншу іноземну валюту.

Платний торговий патент на право здiйснення операцiй з надан! ня послуг у сферi грального бiзнесу купується для провадження дiяльностi, що пов’язана з облаштуванням казино, гральних автоматiв з грошовим або майновим виграшем, проведенням ло!

терей та розiграшiв.

Короткотермiновий торговий патент купується для проведен! ня торговельної дiяльностi протягом обмеженого термiну (на! приклад, для проведення ярмаркiв, разового продажу товарiв, виставок!продажiв).

Спецiальний торговий патент засвiдчує право суб’єкта пiд! приємницької діяльності на особливий порядок оподаткування. Юридичнi та фiзичнi особи — суб’єкти підприємницької дiяльностi, якi придбали спецiальний торговий патент, не мають права пе! рейти на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi. Суб’єкт пiдприємницької дiяльностi, який придбав спецiальний то! рговий патент, звiльняється вiд сплати: податку на додану вартiсть, прибуткового податку, податку на прибуток пiдприємства, податку на землю, збору за спецiальне використання природних ресурсiв, збору на обов’язкове соцiальне страхування, комунального подат! ку, ринкового збору, збору за видачу дозволу на розмiщення об’єк! тiв торгiвлi у сферi послуг. Власники спецiального патенту можуть не застосовувати РРО (Реєстратор розрахункових операцій).

Пiльговий торговий патент дає право провадити торговельну дiяльнiсть виключно з використанням товарiв вiтчизняного ви! робництва. До таких товарiв належать: поштовi марки, листiвки, вiтальнi листiвки, перiодичнi видання друкованих засобiв масо! вої iнформацiї, проїзні квитки, товари народних промислiв тощо. У пiльговому торговому патентi обов’язково наводиться повний перелiк товарiв, що передбачається для реалiзацiї.

Згiдно iз Законом України “Про патентування деяких видiв пiдприємницької дiяльностi” не пiдлягає патентуванню:

а) торговельна дiяльнiсть, яка здiйснюється:

– на деяких спецiалiзованих пiдприємствах у зв’язку з їх вiдомчою пiдпорядкованiстю (Укоопспiлка, вiйськова тор! гiвля, аптеки, що знаходяться в державнiй власностi, i торговельно!виробничi державнi пiдприємства робочого по! стачання в селах, селищах i мiстах районного пiдпорядку!

вання);

– суб’єктами пiдприємницької дiяльностi — фізичними осо! бами (залежно вiд мiсця торгiвлi i сплати iнших податкiв та зборiв), які торгують з лоткiв, прилавкiв i сплачують ринковий збiр (плату) за мiсце для торгiвлi продукцiєю в межах ринкiв усiх форм власностi, здiйснюють продаж виро! щеної в особистому пiдсобному господарствi, на присадибнiй, дачнiй, садовiй i городнiй дiлянках продукцiї рослинни! цтва, худоби, кролiв, нутрiй, птицi (як у живому виглядi, так i продукцiї їх забою в сирому виглядi та у виглядi первинної переробки), продукцiї власного бджiльництва; сплачують державне мито за нотарiальне засвiдчення догово! рiв про вiдчуження власного майна, якщо товари кожної окремої категорiї вiдчужуються не частiше одного разу на календарний рiк; сплачують фiксований податок вiдповiдно до законодавства про оподаткування фiзичних осiб;