Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 74 из 194)

При попередній оплаті оптове підприємство здійснює наступні проведення:

1. Д!т 371 — К!т 311 — на купівельну вартість попередньооплачених товарів;

2. Д!т 641 — К!т 644 — на суму ПДВ;

3. Д!т 281 — К!т 631 — сума оприбуткування товарів;

4. Д!т 644 — К!т 631 — на суму ПДВ;

5. Д!т 631 — К!т 371 — зарахована попередня оплата поста!

чальникові;

6. Д!т 284 — К!т 631 — на суму оприбуткованої тари.

Особливу увагу при оприбуткуванні товару слід приділити кіль! кості і якості, що зазначені в договорі і товарно!супровідних документах. Виявлена при прийманні недостача товару може стати наслідком таких причин:

• природних втрат у дорозi;

• вини особи, яка здiйснює поставку товару;

• вини пiдприємства!продавця.

При виявленнi недостачі придбаного товару при одержаннi його на склад відповідальність покладається на того учасника догово! ру, до обов’язкiв якого входить доставка таких цiнностей.

Якщо доставка товару було здiйснена пiдприємством!продавцем або сторонньою органiзацiєю (автотранспортним пiдприємством), то на суму виявленої недостачі пiдприємством!покупцем пред’яв! ляється претензiя на адресу таких постачальників. Якщо достав! ка товару здiйснювалося власним транспортом пiдприємства!по! купця, то вся вiдповiдальнiсть за недостачу матерiальних цiнностей покладається на вiдповiдальну особу такого пiдприємства.

При одержаннi товару на склад сума недостачi, що сталася в дорозi в межах норм природного убутку, включається до первiсної вартостi такого товару. В цьому випадку претензiя до постачаль!

ника не пред’являється.

Якщо при надходженні товару виявлено недостачу, прово! диться запис з Д!т 281 “Товари на складі” — на суму тільки фактично отриманих товарів, з К!т 285 “Торгова націнка” — на суму торгової націнки на фактично отримані товари.

У випадку виявлення при оприбуткуванні недостачі (псуван! ня) товарів:

1. З вини постачальника або транспортних організацій:

– на купівельну вартість товарів: Д!т 374 “Розрахунки за претензіями” — К!т 631 “Розрахунки з вітчизняними по! стачальниками”.

2. У межах норм природних втрат на купівельну вартістьД!т 947 “Недостачі і втрати від псування цінностей” — К!т 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”.

3. З вини матеріально!відповідальних осіб, що доставляютьтовари:

– на купівельну вартість: Д!т 947 “Недостачі і втрати від псування цінностей” — К!т 631 “Розрахунки з вітчизняни! ми постачальниками”;

– одночасно на вартість продажу: Д!т 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” — К!т 716 “Відшкоду! вання раніше списаних активів”;

– на суму ПДВ: Д!т 716 “Відшкодування раніше списаних активів” — К!т 641 “Розрахунки за податками (аналогіч!

ний рахунок “ПДВ”)”.

У випадку обґрунтованої відмови від оплати товарів, що на! дійшли до оптового підприємства, товари приймаються за актом на відповідальне зберігання і обліковуються на позабалансовому рахунку 023 “Матеріальні цінності на відповідальному зберіган! ні” до моменту вказівки постачальника про їх повернення, пере!

адресації або реалізації на місці.

Приклад. Пiдприємство здiйснило передоплату i отримало то! вари вiд постачальника. За умовами договору доставка товарiв здiйснюється пiдприємством!продавцем. Згiдно iз супровiдними документами кiлькiсть товару становить 1000 од. Вартiсть 1 од. — 24 грн, у тому числi ПДВ — 4 грн. Договiрна вартiсть — 24 000 грн, у тому числi ПДВ — 4000 грн.

При оприбуткуваннi на склад виявлено недостачу товарiв у кiлькостi 150 од. Пiдприємству!постачальникові пред’явлено пре!

тензiю на суму 3600 грн (150 од. × 24 грн/од.).

У реєстрах бухгалтерського облiку будуть зробленi такi запи! си (табл. 5.3).

Якщо є впевненiсть, що недостачу буде вiдшкодовано, то суму недостачi може бути вiдображено як суму заборгованостi за пре! тензiями без списання на витрати. Якщо при цьому було здiйснено передоплату за товари, то сума податкового кредиту в цьому випадку не зменшується.

Якщо пiдприємство не впевнене, що суму недостачi буде пога! шено, то така недостача списується на витрати звiтного перiоду з одночасним відображенням заборгованостi на позабалансовому

Таблиця 5.3

Кореспонденція рахунків з обліку товарів від постачальника

Зміст господарської операції

Кореспонденція Сума,
п/п

рахунків

грн.

Дебет Кредит

Пiдприємство!покупець визнало суму дебіторської заборгованості, яку в майбутньому буде погашено

1 Вiдображено передоплату за товар

371

311

24000
2 Вiдображено суму податкового кредиту

641

644

4000
3 Отримано товари

281

631

17000
4 Списано суму податкового кредиту

644

631

3400
5 Вiдображено зарахування заборгованостi

631

371

20400
6 Суму недостачi вiдображено як дебiторську заборгованiсть з претензiї

374

371

3600

Пiдприємство!покупець визнало суму недостачi безнадiйною

1 Вiдображено передоплату за товар

371

311

24000
2 Вiдображено суму податкового кредиту щодо ПДВ

641

644

4000
3 Отримано товари

281

631

17000
4 Списано суму податкового кредиту

644

631

3400
5 Вiдображено зарахування заборгованостi в частинi фактичного одержання товарiв

631

371

20400
6 Вiдображено суму недостачi

072

3600
7 Вiдображено коригування суми податкового кредиту (методом “червоне сторно”)

641

644

600

8 На витрати списано суму недостачi, визнану безнадiйною

947

371

3600
9 Списано витрати, пов’язанi з недостачею матерiалiв

791

947

3600

рахунку. При цьому у випадку здiйснення передоплати не слiд забувати про коригування суми ранiше вiдображеного податко! вого кредиту щодо ПДВ. Якщо з’являється ймовiрнiсть пога! шення суми недостачi постачальником матерiальних цiнностей, то в облiку на суму такої недостачi визначається дохiд i сума заборгованостi списується iз позабалансового рахунка.

Організація обліку товарів на оптових базах може проводи! тися по партіях (облік ведуть по кожній партії окремо) або по сортах.

Облік реалізації товарів. Основна дiяльнiсть пiдприємства торгiвлi — операцiї купiвлi!продажу товарiв, оскiльки вони є го! ловною метою його створення i забезпечують основну частку до! ходу. Поряд з оцiнкою придбаних товарiв пiдприємство торгiвлi також здiйснює оцiнку вибуття товарiв, тобто визначення собi!

вартостi проданих товарiв.

Розрізняють такі форми реалізації товарів з оптових підпри! ємств: 1) із складу (складський оборот); 2) транзитом (транзит!

ний оборот).

При реалізації товару із складу товари покупцям відвантажу! ються і відпускаються із складу баз оптового підприємства. Від! пуск товарів проводиться: на основі виписаних рахунків!фак! тур при разових поставках, на підставі договорів купівлі!реалі!

зації.

Відвантаження товарів представникові покупця проводиться: 1) при пред’явленні довіреності і документа, що засвідчує його особу, із оформленою накладною і рахунком!фактурою; 2) іного! роднім покупцям на основі наказів!накладних комерційної слу! жби (відділу збуту), що виписані відповідно до договору постав! ки; 3) при транспортуванні товарів складається транспортна на! кладна ф. № 1ТН. У даних документах заповнюються реквізити підприємств, найменування та якісні характеристики товару, що відвантажується, його ціна, ставка і сума ПДВ, мита. Одночасно виписується податкова накладна, оригінал вручається покупцеві, копія залишається на оптовому підприємстві для складання роз! рахунку і звітності. На підставі податкової накладної здійснюють записи у Книгу обліку реалізації товарів.

Для обліку реалізації товарів установлено:

І. Метод нарахування, при якому для визначення обсягу реа! лізації вважається дата відвантаження товарів (передача права

власності на товари покупцям) незалежно від терміну виконання платежів. Тому в бухгалтерському обліку роблять запис: